BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem przy czyszczeniu kokpitu. Proszę o poradę
PostNapisane: 25 października 2011, 19:24 
Ostatnio zabrałem się za czyszczenie kokpitu przy pomocy matowego, czyszczącego (ten nabłyszczający jak sugeruje napis na puszce jest do konserwacji) Plaka i efekt w profilach drzwi stykających się z deską rozdzielczą okazał się taki:

Obrazek

Początkowo myślałem, że to jakiś osad wynikły z połączenia Plaka z wilgocią ze szmatki, albo coś... Dałem sobie spokój na chwilę i na drugi dzień (dzisiaj) próbowałem to doczyścić ciepłą wodą z płynem do naczyń, a nawet benzyną co nie było do końca przemyślane, bardziej jako akt desperacji, bo byłem już mocno wpieniony całą sytuacją :kwasny: Nic nie dawało efektu, a co gorsza po zastosowaniu tego ostatniego ten wredny efekt jeszcze się pogarszał. Doszedłem więc do genialnego wniosku, że to nie osad tylko swego rodzaju wysuszenie materiału, zapewne poprzez środki myjące zawarte w Plaku, które swoją drogą są dość skuteczne... Nie wahając się zbyt długo chwyciłem więc za resztki nabłyszczającego Plaka jakie jeszcze mi zostały i nałożyłem kilka warstw w tym felernym miejscu. Efekt po starciu szmatką taki:

Obrazek

Co prawda wygląda dobrze, pytanie tylko czy ten materiał nie został trwale uszkodzony i czy ten efekt nie wróci? I dlaczego pojawiło się to tylko w tamtych miejscach (no i może minimalnie na podłokietniku), gdy przetarłem tym środkiem wszystkie plastik z przodu kabiny? Dla mnie to jest "z archiwum x" :zdziwko: Mam zamiar zabezpieczyć to jeszcze jakimś mleczkiem, albo żelem do pielęgnacji plastików, ale nie mam pewności czy to przyniesie trwały efekt. Co radzicie z tym dalej robić :?: Bo na pewno taki syf pojawić się ponownie nie może, a tym bardziej tam zostać.

Tytuł: Re: Problem przy czyszczeniu kokpitu. Proszę o poradę
PostNapisane: 26 października 2011, 07:37 
Częsty bywalec

Polecam oczyścić powierzchnię tzw. APC (AllPurposeCleaner) np. Nielsen plus Poorboy's Natural Look lub Meguiar's Natural Shine Protectant.

Efekty na pewno mile Cię zaskoczą :hyhy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1