BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 lipca 2025, 00:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] prawe przednie koło źle nachylone, krzywa kierownica
PostNapisane: 26 października 2011, 13:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47
Witam
To mój pierwszy post tutaj, chociaż na forum jestem ponad rok i jak do tej pory Wasze posty pomogły mi w rozwiązaniu wielu problemów. Niestety teraz muszę poprosić Was o pomoc. Od jakiegoś czasu (niestety nie pamiętam dokładnie kiedy :kwasny: ) mam taki problem, że aby jechać prosto, kierownica musi być skręcona lekko w prawo. Prosta sprawa, ustawienie zbieżności i po zabawie. Jednak nie. Prawe przednie koło nachylone jest pod złym kątem, pozostałe 3 są idealne, rozstaw kół również. Także po wyprostowaniu kierownicy i wyregulowaniu zbieżności i tak kierownica musi być skręcona lekko w prawo, bo nie da się zmienić pochylenia przedniego koła. Było to sprawdzane w dwóch warsztatach więc mam pewność, że geometria jest w porządku. Przewidywane są dwie prawdopodobne przyczyny:
1) możliwe, że prawy amortyzator jest wygięty o dosłownie milimetr;
2) prawy przedni wahacz to Meyle ze sztywnym sworzniem zewnętrznym (krótkim), a lewy to Kager ze sworzniem pływającym.

Jaki sworzeń powinien być fabryczny, sztywny czy pływający? Wygląda na to, że albo będę musiał wymienić oba wahacze, albo oba przednie amortyzatory. Chyba, że wystarczy wymienić jeden ze sworzni (byłoby super). Koszty wahaczy i amortyzatorów są podobne, ale będzie przesrane, jeśli okaże się, że wymienię wahacze za 800 zł plus robocizna, a okaże się, że to nic nie zmienia i trzeba wymienić amory :/ Dodam jeszcze, że prawy bok nie był uderzany, lakier jest oryginalny. Miał ktoś podobne doświadczenie, można liczyć na pomoc?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] prawe przednie koło źle nachylone, krzywa kierownica
PostNapisane: 26 października 2011, 13:39 
Forumowicz

Moje BMW: E46/320D
Kod silnika: M47TU
Hey walczyłem z nachyleniem koła , po wjechaniu w wydd... dziurę , wymieniłem amory , lecz nic to nie dało chociaż jeden był krzywy , wymieniłem zwrotnice w pochylonym kole (koszt używki razem z piastą 250zł ) i jest już ok

Luknij jaką masz odległości koła od amora z jednej i drugiej strony

PostNapisane: 26 października 2011, 13:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Jeśli chcesz wymieniać całe wahacze to zrób to sam szkoda kasy ;) Jedyny problem to wybicie ze zwrotnicy zapieczonego starego sworznia zewnętrznego gdyby nie to to cała wymiana by trwała max 20min. Jeśli masz meyle to możesz same sworznie wymienić. U mnie w e46 były oryginalnie TRW przynajmniej takie w zeszłym tygodniu wybijałem.

Jak się zdecydujesz to sam robić to daj znać to napisze z czym są największe problemy.

Co do krzywej kierownicy u mnie powodem był wybity sworzeń. Podnieś auto na lewarku i sprawdź czy są luzy na kole jeśli dasz nim rade skręcić w lewo/prawo więcej niż 1cm to znaczy ze zewnętrzny sworzeń jest wybity a jeśli masz krzywo kierownice to zapewne będą bardzo duże luzy.

Najlepiej na kanał koło w górę i szarpiesz nim i oglądasz co je boli ;).

Obejrzyj też tuleje na wahaczu.

PostNapisane: 26 października 2011, 16:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Ja mam kierownicę lekko w lewo jak dam prosto auto jedzie w prawo, mialem tak już jak kupiłem z niemiec, co to może być bo chyba kierownica powinna być prosto i auto jechać prosto a nie w prawo.

PostNapisane: 27 października 2011, 18:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47
Dzięki za odpowiedzi, zarzucę mechanikowi temat zwrotnicy. Nie wie nikt jakie sworznie są fabryczne, sztywne czy pływające? Masters, no właśnie wszystko było sprawdzane na kanale z hydraulicznymi szarpakami i stan wszystkich tulei, sworzni itp. jest bardzo dobry.

PostNapisane: 28 października 2011, 13:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Co to znaczy pływające ;>.
Mi też na kanale sprawdzał szarpakami ba 2x u niego byłem bo powiedział łącznik stabilizatora. Wymieniłem i dalej było nie tak. Sprawdził 2 raz i mowi ze jest ok. Jak auto stoi na kole to sworzeń jest dobity i może być sztywno w miarę. Zerknij na lewarku nic cię to nie kosztuje ;) a wszelkie wady szybko wychodzą.

Z przodu masz sworzeń tak.... jest sobie wahacz na nim jest taki kołnierz z 2-3 mm zatopiony on jest minimalnie w wahacz tym kołnierzem co zasłania sworzeń. Wewnątrz tego metalowym kołnierza w wahaczu jest sworzeń a pomiędzy nimi czyli sworzniem a kołnierzem są 3mm gumy.

Na sworzniu u mnie było logo TRW

PostNapisane: 28 października 2011, 20:47 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TUB28
mogła się też "zejść" buda, często przy obniżonym/sztywnym zawieszeniu i braku rozpórki tak się robi. Może warto założyć rozpórkę - ja tak przynajmniej zamierzam...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1