BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 63  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Nie dogrzewa wody na trasie (diesel)
PostNapisane: 3 listopada 2011, 12:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d 2001
Kod silnika: M47
No dokładnie tak mam zamiar zrobić właśnie, ale zastanawia mnie co to może być bo nie sądzę, że zapowietrzony będzie układ. :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 listopada 2011, 12:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Fellunio, weź kogoś, posadź za kierownicą i niech trzyma obroty ok. 1200, tylko cały czas jednakowo, a Ty odpowietrzaj. Trwa to szybciej i jest skuteczne

Obrazek

PostNapisane: 3 listopada 2011, 12:21 
Pierwsze kroki

kylo86 Słuchaj jeszcze byś mi powiedział czy ma to znaczenie, że tą próbę z lecącym płynem pod korkiem zbiorniczka przeprowadziłem na wyłączony climatronic'u. Nie muszę włączyć go i ustawić jakiejś temperatury czy nawiewu?

PostNapisane: 3 listopada 2011, 12:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
dolewaj plynu powoli, po kolei odkrecaj odpowietrzniki(niech sie leje ile trzeba) i uciskaj weze-po ostatnim odpowietrzniku zalej pod korek. mozesz tez poprosic kogos o pomoc zeby scisnac wszystkie weze dokladnie i wtedy pod korek, niech samo zassie. - mam jeden odpowietrznik ale u mnie pomoglo.

PostNapisane: 3 listopada 2011, 12:22 
Pierwsze kroki

rorafalki napisał(a):
Fellunio, weź kogoś, posadź za kierownicą i niech trzyma obroty ok. 1200, tylko cały czas jednakowo, a Ty odpowietrzaj. Trwa to szybciej i jest skuteczne

Zrobię tak, ale to już po pracy kumpla zaciągnę do garażu :D

PostNapisane: 3 listopada 2011, 16:15 
Pierwsze kroki

Przed chwilą próbowałem odpowietrzyć, ale samochód się nie chciał nagrzać na teście pokazywało temp od 50-60 na włączonym ogrzewaniu na maksa i 50% nawiew, nie było już czasu kombinować... Udało mi się odpowietrzyć (tak zakładam) przy chłodnicy "E", koło bagnetu od oleju "B" i przy nagrzewnicy "A". Na termostacie EGR "D" widać było płyn, ale nie chciał lecieć tak samo było na odpowietrzniku o literce "C" na obrazku

Obrazek

Spróbuje jeszcze jak wrócę z pracy od razu na rozgrzanym silniku pokręcić tymi odpowietrznikami i zobaczymy co będzie.

PostNapisane: 3 listopada 2011, 16:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
dolewales plynu prawda?

PostNapisane: 3 listopada 2011, 16:46 
Pierwsze kroki

Na chodzącym silniku to robiłem i nie dolewałem płynu bo jego poziom za bardzo się nie zmienił. Co jakiś czas otwierałem korek zbiorniczka żeby sprawdzić czy się zmienił.

PostNapisane: 3 listopada 2011, 18:14 
Pierwsze kroki

No więc nici z tego wszystkiego :/ Wróciłem z pracy do domu, jak wróciłem według testu 7.0 samochód miał 88-90 stopni (jechałem na wyłączony całym climatronicu) po czym wysiadłem podniosłem maskę i odpowietrzałem każdym z tych pięciu odpowietrzników (nie włączając climatronica na chodzącym samochodzie) z każdego wyleciał płyn bez powietrza. Udałem się do samochodu włączyłem climatronic ustawiłem temperature 32 stopnie i nawiew na 50%. Temperatura według testu 7.0 zaczęła od razu spadać. Poszedłem znowu do silnika powtórzyłem czynność z odpowietrzaniem tak samo jak przy wyłączonym climatronicu. Jedynie miałem mały problem z dokręceniem jak sądzę odpowietrznika który na obrazku jest oznaczony literą "A". Zakręciłem i z niego ciekło/kapało delikatnie, ale dokręciłem mocniej i przestało. Potem wsiadłem w samochód i ruszyłem podczas jazdy temperatura się utrzymywała w granicach 74-81 stopni według testu 7.0, jednak te 81 było na początku. Średnia wychodziła, że trzymała się w granicach 75 stopni. Zakładam, że w innych autach z tym samym silnikiem na teście pokazuje te 88-90 stopni i nie ważne czy jest włączone ogrzewanie czy też nie.Termostaty zakładam, że są dobre ponieważ samochód jako tako co prawda bez ogrzewania, ale trzyma temperaturę podczas jazdy. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Już nie mam siły do tego. Może podjechać na komputer gdzieś lub warsztat, zna ktoś jakiś dobry w okolicach warszawy? Najlepiej zachodnich okolicach :)

PostNapisane: 3 listopada 2011, 20:23 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
jezeli wrociles do domu i miales temp.88-90 to byla ok bo powinna byc 90*+-3 Nastepnym razem jak bedziesz jechal to obserwuj temp.w tescie nr 7 Wlaczenie nawiewu nie powinno powodowac spadku temp.Gdy podczas jazdy bedziesz mial temp.ok 90* wlacz nawiew np.na 20* i slabe dmuchanie Temp.powinna spasc max do 87*Jezeli bedzie spadac to albo trzeba jeszcze sprobowac odpowietrzyc a to nic nie kosztuje albo masz walniety duzy termostat chociaz jest nowy Podlaczyc pod kompa tez nie zaszkodzi Poszukaj moze jakis kolega z forum bedzie mial kompa i bedzie z twoich okolic
Jezeli chodzi o odpowietrzanie to w Sam Naprawiam bmw e46 jest watek do przeczytania ale kazdy ma swoja jakas sprawdzona metode Probowalem kilka wersji bo tez mialem taki problem ale ten spowob jest najlepszy Odpowietrzaj na zimnym silniku Sprobuj odpowietrzyc tak;

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=52140

Do tego sposobu dopisze ze warto miec wyzsze obroty ok.1200,pomoc troche i sciskac waz idacy od zbiorniczka do duzego termostatu i na samym koncu udac sie na mala przejazdzke i obserwowac temp.Nastepnego dnia w razie potrzeby dolac plynu ale zeby stan byl pod max
P.S czasami odkrecalem korek jak wskazowka byla w pionie i nic nie wywalalo plynu

PostNapisane: 3 listopada 2011, 21:44 
Pierwsze kroki

Ty jaką masz temperaturę śmigając normalnie? Np. 24 stopnie na climatronic'u i nawiew na 50%? Utrzymuje Ci 90 % cały czas podczas jazdy normalnie? W ogóle ile się grzeje Twoja furka i z jaką temperaturą i nawiewem na climatronicu? Bo widzę, że masz ten sam motor :) Może po prostu ja szukam "dziury w całym"?

Cytuj:
Gdy podczas jazdy bedziesz mial temp.ok 90* wlacz nawiew np.na 20* i slabe dmuchanie Temp.powinna spasc max do 87*

Zrobię jutro tak jak pisałeś, ale nie sądzę żeby chodziło o termostat ponieważ wcześniej jak miałem problem z miecha temu to miałem typowe objawy jak w tym temacie na początku. Czyli wskazówka trochę za niebieskie czy za pierwszą białą kreskę (już nie pamiętam) wymieniłem termostat EGR i praktycznie malutka różnica, pojechałem po główny termostat i zaczęło działać. Tylko wtedy climatronic ustawiałem sobie na 17 czy 18 stopni bo większej potrzeby nie miałem. Nie wiem, mam wrażenie, że to nie chodzi o termostat. Wymianę tego głównego to może być ciężko u mnie bo ukręciłem jedną śrubę jak dokręcałem go a właściwie to sam łepek tej śruby jak obserowałem po kilku dniach to płynu nie ubyło i nie widać było żeby ciekł więc myślę, że jest oki.

PostNapisane: 3 listopada 2011, 22:38 
Forumowicz

temp.mam w przedziale 87-93*C i nizej nie zejdzie.Teraz zaczyna robic sie chlodniej i pion jest po ok.5km ale to tez zalezy od jazdy.Oczywiscie trzeba miec jeszcze sprawny podgrzewacz a grzeje on do czasu osiagniecia pionu.U mnie jak sie zapowietrzyl to wolniej sie nagrzewal ale jak osiagnal pion to tak trzymal tylko brakowalo ok.8-10* do temp.90*C

PostNapisane: 3 listopada 2011, 22:45 
Pierwsze kroki

No dobra jutro będę obserwował tak jak powiedziałeś, można jakoś sprawdzić ten podgrzewacz?

PostNapisane: 3 listopada 2011, 23:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Witam!
Może wiele nie wniosę, ale jest jeszcze jedna ważna sprawa przy wymianie termostatu, tzn aby miał dziurkę na kołnierzu skierowaną do góry. Jestem po wymianie termostatu i kupiłem zamiennik. Zauważyłem, że miał źle ustawiony termostat i go poprawiłem przed założeniem. Co prawda wydaje mi si, że po przekroczeniu temp. 90 stopni powinien on się otworzyć i całkowicie odpowietrzyć, ale skoro próbowałeś wszystkiego sprawdź i ten trop. Może akurat to będzie to.
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 listopada 2011, 23:36 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
Fellunio napisał(a):
No dobra jutro będę obserwował tak jak powiedziałeś, można jakoś sprawdzić ten podgrzewacz?

Kolego --przestań kręcić sie jak koń w cyrku -- podgrzewacz nie ma wplywu na utrzymywanie temp roboczej !!!!! i juz tematu nie dotykaj (ma on wpływ na czas w jakim osiągnie temp roboczą silnik i grzeje chyba do 72 st ) 78-102 (wskazówka na desce - PION)
Kolego opisałeś chwile wcześniej że ukręciłeś łeb śruby i sprawdzałeś czy nie leci ...moim zdaniem uszkodziłeś termostat główny --- NOWY ---> ułamałeś skrzydełko ,które podtrzymuje go w środku .... :super:
A te bzdury o odpowietrzaniu to juz czytac sie nie da..... odpowietrza sie z grubsza -->resztę dokona temperatura i ciśnienie --> OBOWIĄZKOWO MUSI korek wlewu płynu musi być solidnie przykręcony , jest w nim zaworek regulujący ciśnienie w układzie 1.4 BAR opis na korku !!!! :hurra:
i przestań kręcić korkami bo dokończysz dzieła zniszczenia-- widziałeś w nich wodę i to jest dobry znak, jak naprawisz termostat główny to silnik osiagnie prawidlową temp a wraz z nią sam sie prawidłowo odpowietrzy
jak auto zapalisz temp na MAX i min nawiew !!!! jak masz trochę mniej płynu w układzie to nawet LEPIEJ na zimę -- miarka płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie może wystawać ponad poziom korka (zresztą nadmiar i tak wyleci)....
-----
pryjom napisał
Witam!
Może wiele nie wniosę, ale jest jeszcze jedna ważna sprawa przy wymianie termostatu, tzn aby miał dziurkę na kołnierzu skierowaną do góry. Jestem po wymianie termostatu i kupiłem zamiennik. Zauważyłem, że miał źle ustawiony termostat i go poprawiłem przed założeniem. Co prawda wydaje mi si, że po przekroczeniu temp. 90 stopni powinien on się otworzyć i całkowicie odpowietrzyć, ale skoro próbowałeś wszystkiego sprawdź i ten trop. Może akurat to będzie to.
Pozdrawiam
------------------------------------------------------
To nie będzie to ALE na pewno nie zaszkodzi -- > słuszne spostrzeżenie

PostNapisane: 4 listopada 2011, 08:12 
Pierwsze kroki

No dobra to będę kombinował coś z tym termostatem w takim razie. Jakoś się tam dostać do niego i rozwiercić tą pozostałość śruby żeby go wyjąć :/ Dzisiaj jadąc do pracy wyłączyłem ogrzewanie, samochód osiągnął 87 stopni za bardzo nie chciała więcej. Potem włączyłem ogrzewanie podczas jazdy na 20 stopni i nawiew na 6 kresek temperatura samochodu spadła do 79 stopni no i tam w trakcie się podniosła do 81 stopni potem przestawiłem temperature na 24 stopnie i temperatura jadąc podskoczyła do 84 potem zmieniłem na 32 stopnie i spadła z powrotem na 81 stopni. Dojechałem do pracy zmieniłem temperature na 20 stopni i chwile postałem to temperatura spadła na postoju do 79 stopni.
Dodam jeszcze tylko, że samochód osiągnął te 87 stopni na wyłączonym climatronicu po mniej więcej 9-10km czyli wychodziłoby, że trochę za późno?

No z tym termostatem to teraz mam zagadkę jak się dostać tam do niego przez to, że tą śrubę ukręciłem :zabawa: Trzeba będzie kombinować :(

PostNapisane: 4 listopada 2011, 14:10 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
Fellunio napisał(a):
No dobra to będę kombinował coś z tym termostatem w takim razie. Jakoś się tam dostać do niego i rozwiercić tą pozostałość śruby żeby go wyjąć :/ Dzisiaj jadąc do pracy wyłączyłem ogrzewanie, samochód osiągnął 87 stopni za bardzo nie chciała więcej. Potem włączyłem ogrzewanie podczas jazdy na 20 stopni i nawiew na 6 kresek temperatura samochodu spadła do 79 stopni no i tam w trakcie się podniosła do 81 stopni potem przestawiłem temperature na 24 stopnie i temperatura jadąc podskoczyła do 84 potem zmieniłem na 32 stopnie i spadła z powrotem na 81 stopni. Dojechałem do pracy zmieniłem temperature na 20 stopni i chwile postałem to temperatura spadła na postoju do 79 stopni.
Dodam jeszcze tylko, że samochód osiągnął te 87 stopni na wyłączonym climatronicu po mniej więcej 9-10km czyli wychodziłoby, że trochę za późno?

No z tym termostatem to teraz mam zagadkę jak się dostać tam do niego przez to, że tą śrubę ukręciłem :zabawa: Trzeba będzie kombinować :(

A dlaczego sie ukręciła ?? za duża siłe użyłeś czy to co podejrzewam że lekko z klina wsadzałeś termostat w obudowie, faktycznie tam jest słaby dostęp i trzeba gimnastyki--->>>> jezeli tak jak ja to widzę to bankowo ułamana jest jedna podtrzymka termostatu (termostat stoi krzywo i jest niepożądany obieg wody). pare razy już trafiłem takie cuda po fachmanach ---> możesz kupić samą obudowę na alledrogo bo sam termostat będzie ok. temperatura otwarcia termostatu fabrycznego 85 st.C i jest na nim ta wartość nabita.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 15:06 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47N
Kentos napisał(a):
pare razy już trafiłem takie cuda po fachmanach ---> możesz kupić samą obudowę na alledrogo bo sam termostat będzie ok

Mam taką obudowę, oddam za grosze. Tylko ..... do M47N (150 PS).... Jak będzie pasować, to pisz.
Pozdrawiam

PostNapisane: 4 listopada 2011, 15:40 
Pierwsze kroki

Kentos napisał(a):
A dlaczego sie ukręciła ?? za duża siłe użyłeś czy to co podejrzewam że lekko z klina wsadzałeś termostat w obudowie, faktycznie tam jest słaby dostęp i trzeba gimnastyki--->>>> jezeli tak jak ja to widzę to bankowo ułamana jest jedna podtrzymka termostatu (termostat stoi krzywo i jest niepożądany obieg wody). pare razy już trafiłem takie cuda po fachmanach ---> możesz kupić samą obudowę na alledrogo bo sam termostat będzie ok. temperatura otwarcia termostatu fabrycznego 85 st.C i jest na nim ta wartość nabita.

Wiesz co nie pamiętam już dokładnie, ale nie sądzę żebym go wciskał na siłę. Po prostu kręciłem śrubką i wydawało mi się, że ciągle jest jak kręcić i jej mało a tu się okazało, że jej się pękło w pewnym momencie :zalamany: No dobra będę musiał jakoś pościągać chłodnice i żaluzję żeby tam podejść wiertarką i rozwiercić to co zostało z tej śruby w takim razie przy jakiejś wolnej chwili. Bo innego pomysłu na razie nie mam :) Zerknę jeszcze od dołu samochodu może będzie coś widać albo się od dołu dostane jakąś wiertarką :luka:

PostNapisane: 4 listopada 2011, 15:44 
Forumowicz

podgrzewacz grzeje do temp.75* po czym 76-105* jest pion i otwieraja sie zaluzje chlodnicy i powinien wlaczyc sie wentylator.Jezeli temp.spadnie ponizej 75* znowu sie wlaczy.Termostat otwiera sie przy temp.88* i osiaga temp.robocza 90*.Jezeli odpowietrzyles tak jak trzeba i po tym udales sie na przejazdzke tak jak pisalem to uklad powinien usunac resztki powietrza i powinno byc ok.Widac ze termostat nie trzyma wiec zajrzyj do niego i zrob ta srube bo pozniej zeby nie bylo ze w tym miejscu lapie troszke powietrza

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 63  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1