BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 08:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Niski stan płynu chłodniczego a odpowietrzenie układu
PostNapisane: 6 listopada 2011, 11:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 3
tak w jego przypadku tylko jeden.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 listopada 2011, 14:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
w Dieselkach napewno jeden odpowietrznik masz w okolicach EGR (dokladnie lewa strona, pod egr) i drugi odpowietrznik jest przy zbiorniku. Ja na szczeście postapiłem według zasad kolegów którzy opisali czynności wyzej i udalo się :hyhy:
Dzięki pany :ok:

a zrobiłem to tak...
1. Pojeździłem chwile aż wskazówka temp była w pionie.
2. Zgasiłem silnik i załączyłem dmuchawe na 1 stopień i ustawiłem temp 32 stopnie
3. Podniosłem auto na lewarku (strona od kierowcy)
3. Odkręciłem korek od chłodnicy i odpowietrznik ten koło EGR i dolewałem aż się z tamtego zaczęło lać.
4. Odkręciłem ten korek koło zbiornika i to samo
5. Zalałem full do zbiornika

Zrobiłem od tego momentu z 200km i ani grama nie ubywa a silnik szybko się grzeje i żadnych problemów :) Polecam taki sposób

PostNapisane: 7 listopada 2011, 13:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
tym się odpowietrza.

Tytuł: Re:
PostNapisane: 8 listopada 2011, 20:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
jacek.kupracz napisał(a):
Wg podręcznika: Ustawić ogrzewanie na max a poziom dmuchawy na pierwszy stopień, odkręcić korek wlewu cieczy chłodzącej i śrubę odpowietrzającą. Uruchomić silnik. Dolewać płynu dopóki spod śruby odpowietrzającej nie zacznie lecieć strumień cieczy chłodzącej pozbawiony pęcherzyków powietrza. Następnie dokręcamy śrubę i uzupełniamy zbiornik wyrównawczy po brzegi.

Dużo babrania w tym wszystkim ... Jak odkręcimy korek zawsze z niego sadzi płyn. Odkręcimy za mało cięzko się odpowietrza .... długo za mocno to połowa płynu się wyleje...

Ja mam taki własny patent. Kupiłem 2 metry wężyk obleiłem go taśmą na dole by pasował do otworu tej śruby odpowietrzającej wkręcam go tam ustawiam w pionie mocując do maski do niego płynie ciecz + powietrze jak cieczy jest mało podnosze obroty jak podchodzi za wysoko zmniejszam obroty. Może się zdarzyć że na jałowym nagle zacznie wzrastać ilość cieczy w wężyku wtedy trzeba go zatkać i czekać aż zmniejszy się ciśnienie albo zgasić ciecz spłynie i odpalić.

Dobrze mieć 2 osobę do regulacji obrotów ;]

Nie wiem czy dobrze robię tak więc niech ktoś kumaty się wypowie bo ludzie pisza ze na wyłączonym silniku się odpowietrza ale wtedy przecież obieg jest wyłączony i dopiero jak się odpali to wszystko idzie w ruch razem z powietrzem. Jak co to niech mnie ktoś poprawi

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1