BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 23:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Ułamana blaszka w lampce podświetlającej rejestracje.
PostNapisane: 7 listopada 2011, 00:57 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 320d E46
Kod silnika: M47
Garaż: Moja była skromna BMW 320d E46
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104392
1 Ostatnio przyuważyłem że jedna żaróweczka prawa w blendzie nad rejestracją nie świeci. Po zdjęciu klosza lampki zobaczyłem że jedna z trzymających blaszek żarówek jest ułamana. Natomiast pod drugim kloszem żarówka nie wiem czemu przy trzaśnięciu klapą bagażnika poluzowuję się i przestaje świecić i mi na komputerze wtedy wywala błąd tylnych świateł. Zastanawiam się czy zlecić komuś dolutowanie tej blaszki o garniecie tej drugiej.... czy może kupić lepiej całą listwę i wymienić http://allegro.pl/bmw-e46-listwa-osw-ta ... 62732.html

2 Co do lamp zauważyłem ze raz na jakiś czas zaświeci mi się błąd prawej lampy przedniej. To znaczy czasem mi nie świeci żarówka pozycyjna a czasem świeci, kilka razy przekręcę włączę i wyłączę światła i żarówka ponownie świeci lub przejadę jakiś odcinek i błąd z komputera znika i żarówka świeci. Kiedyś włączyłem bez włączania zapłonu światła pozycyjne i zobaczyłem ponownie błąd prawej lampy nie świeciła w ogóle żarówka pozycyjna a co najdziwniejsze lampa prawego kierunku świeciła ciągłym światłem ( co udawał pozycyjna lampę czy co..hehe?) Co to może być jakieś zwarcie czy trzeba podjechać z tym do elektromechanika? Czy może wymienić obie żarówki pozycyjne?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Ułamana blaszka w lampce podświetlającej rejestracje.
PostNapisane: 7 listopada 2011, 08:50 
Forumowicz

Moje BMW: E-46
Kod silnika: M 47
W tylnej klapie miałem to samo i przylutowałem blaszkę rok czasu juz jest ok a co do drugiej żarówki to zobacz bo lubią się uszkodzić mechanicznie i bańka szklana luzno lata w tych metalowych uchwytach

PostNapisane: 7 listopada 2011, 09:59 
Forumowicz

majuDJ napisał(a):
1 Ostatnio przyuważyłem że jedna żaróweczka prawa w blendzie nad rejestracją nie świeci. Po zdjęciu klosza lampki zobaczyłem że jedna z trzymających blaszek żarówek jest ułamana. Natomiast pod drugim kloszem żarówka nie wiem czemu przy trzaśnięciu klapą bagażnika poluzowuję się i przestaje świecić i mi na komputerze wtedy wywala błąd tylnych świateł. Zastanawiam się czy zlecić komuś dolutowanie tej blaszki o garniecie tej drugiej.... czy może kupić lepiej całą listwę i wymienić http://allegro.pl/bmw-e46-listwa-osw-ta ... 62732.html

Ostatnio był u mnie kolega z tym samym problemem (nawet silnik ten sam - M47 :)). Ogólnie te listwy to słaby punkt BMW, wilgoć lubi zbierać się za listwą, styki śniedzieją, nie łączy jak trzeba. Dolutowanie blaszki to chwila.
Co do przygasania po trzaśnięciu 3 pinowa wtyczka (ta co idzie od listwy) może źle łączyć, bądź też przewody mogą być popękane w tej gumie po prawej stronie klapy. (częsty przypadek w sedanach).

majuDJ napisał(a):
2 Co do lamp zauważyłem ze raz na jakiś czas zaświeci mi się błąd prawej lampy przedniej. To znaczy czasem mi nie świeci żarówka pozycyjna a czasem świeci, kilka razy przekręcę włączę i wyłączę światła i żarówka ponownie świeci lub przejadę jakiś odcinek i błąd z komputera znika i żarówka świeci. Kiedyś włączyłem bez włączania zapłonu światła pozycyjne i zobaczyłem ponownie błąd prawej lampy nie świeciła w ogóle żarówka pozycyjna a co najdziwniejsze lampa prawego kierunku świeciła ciągłym światłem ( co udawał pozycyjna lampę czy co..hehe?) Co to może być jakieś zwarcie czy trzeba podjechać z tym do elektromechanika? Czy może wymienić obie żarówki pozycyjne?

Kiedy przepali się pozycja w jej miejsce świeci kierunek odpowiedni dla danej strony, światłem ciągłym, jednak nie tak jasnym jak normalnie (gdy świeci podczas skręcania np), tak wiec jest to normalne.
Włącz pozycje, wyjmij żarówkę i sprawdź miernikiem uniwersalnym czy podaje napięcie. Jeśli tak to winy szukaj albo w żarówce, albo w słabym łączeniu w gnieździe.

Best Machine (on) Wheels!

PostNapisane: 7 listopada 2011, 10:32 
Forumowicz

Zobaczę jak z funduszami na ten miesiąc :P jak małe to przylutuje jak większe to poszukam nowej listy z oryginalnymi blaszkami ze w niedalekiej przyszłości założyć LEDY. W ASO nie znajdę tego elementu z blaszkami gdzie umieszcza się żarówkę?

PostNapisane: 7 listopada 2011, 11:54 
Forumowicz

majuDJ napisał(a):
W ASO nie znajdę tego elementu z blaszkami gdzie umieszcza się żarówkę?

majuDJ, nie dostaniesz w ASO samych blaszek. Poniżej masz rozpisane co można dostać w ASO osobno.

Obrazek

BMWfans.info

Best Machine (on) Wheels!

PostNapisane: 7 listopada 2011, 12:10 
Forumowicz

Wiec szukam na szrotach lub kupię na allegro :)

PostNapisane: 7 listopada 2011, 14:08 
Forumowicz

Moje BMW: E 39
Kod silnika: M51 Diesel w gazie
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112065
co do lampki z przodu to mialem taki przypadek ze w kierunku a nie wiem jak jest w pozycji mialem za bardzo dosisnieta do konca blaszke i nie lapalo mi kierunkowskazu odgiolem blasze i jest wszystko ok

Obrazek

PostNapisane: 7 listopada 2011, 15:50 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47N
majuDJ napisał(a):
Wiec szukam na szrotach lub kupię na allegro

Jeśli jest taka sama jak w touringu, to mogę Ci ją sprezentować. Zardzewiała, ale cała.
Pozdrawiam

PostNapisane: 7 listopada 2011, 17:19 
Forumowicz

Właśnie nie wiem czy pasuje do sedana, możesz podesłać foto i pokazać jak to wygląda. Tymczasowo chyba zalutuje lub założę ta od Ciebie o ile będzie pasować a później chyba kupie używkę.

Dzwoniłem do znajomego co ma szrot BMW i mówi ze tego nie ma już. Powiedział że to po każdej zimie tak jest i doradził bym sobie kupił zestaw LED na allegro. Tak wiec stwierdziłem że dolutuje takiej samej wielkości blaszkę tam gdzie się ułamała i kupie zestaw LED tylko pytanie do was jaki polecacie zestaw http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... nge_view=1 bo wybór jest bardzo duży :) kusza mnie te d-rash chyba ze to tylko ściema.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1