BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 12:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co wy na to ''CB'' ZA czy PRZECIW
PostNapisane: 4 listopada 2011, 13:37 
Uzależniony od forum :)

Na serio wierzycie,ze zakaz uzywania cb cos zmieni? Czy np. nakaz jazdy na swiatlach 24h cos zmienil? To typowe u nas w kraju polsrodki podobne jak do wkopania znaku koleiny i ograniczenia predkosci do 50 na dziurawej drodze zamiast te dziury zalatac. Dopoki nie bedzie poszanowania przepisow i kultury osobistej na drodze to wszystkie inne metody mozna sobie w D wsadzic. Ja robie 4-5tys. km miesiecznie i naprawde nie wyobrazam sobie jazdy bez cb i wcale nie jezdze na zasadzie pyt. czysto? i but. Wlasnie jezdze w 85% przepisowo bo wariacje mi sie znudzily a przy tych przebiegach sa wrecz nie wskazane. Plynna jazda w Polsce nie istniej,co z tego ze gdzies depniemy np. 160-170km/h jak za chwile bedzie korek,traktor,rowerzysta itp. i tak bedziemy musieli zwolnic.Dla niedowiarkow proponuje prosty test zrobcie trase 100km jadac przepisowo i potem jadac jak debil i zobaczycie ile czasu zaoszczedzicie 5-10min.?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 listopada 2011, 14:14 

spider napisał(a):
Czy np. nakaz jazdy na swiatlach 24h cos zmienil?

Myślę, że zmienił, jedna z niewielu dobrych ustaw.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 14:16 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
spider napisał(a):

Oczywiście, proszę bardzo:

Obrazek

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 4 listopada 2011, 14:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Mam CB, uzywam, dlatego nie place mandatow :)

PostNapisane: 4 listopada 2011, 15:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
Tomek napisał(a):
spider napisał(a):

Oczywiście, proszę bardzo:

Obrazek

A to zaskoczenie :zdziwko:

Zastanawiam się dlaczego właśnie tak się stało. Dlaczego nakaz używania świateł zaowocował zwiększeniem liczby wypadków? Ja nie znajduję wytłumaczenia. Nie widząc tych danych strzelałbym, że wprowadzenie nakazu odbyło się bez jakichkolwiek skutków (zarówno tych negatywnych jak i pozytywnych).... a tu proszę - jakieś 3-4 tys. wypadków rocznie więcej!!

Tak swoją drogą cieszyć może (jak dla mnie najbardziej znacząca) linia brązowa czyli względna zależność wypadków na liczbę aut.

Co do CB - oczywiście jestem przeciwny zakazowi.
Sam nie korzystam, nawet nie lubię korzystać (zdecydowanie wolę posłuchać muzyki w aucie) i osobiście nie odczułbym skutków wprowadzenia tego zakazu. Jest to jednak dla mnie jawne ograniczenie swobód obywatelskich - a na państwo totalitarne (czy jak to teraz nazywają "bezpieczne") nigdy się nie będę godził.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 15:27 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
marcin87k napisał(a):
Dlaczego nakaz używania świateł zaowocował zwiększeniem liczby wypadków?

Bo to nie na to wpłynęło. Coś innego wpłynęło, zima bardziej mroźna, lato bardziej gorące, księżyc był bliżej, żaby wyszły na żer, natomiast każdy zdrowo myślący człowiek rozumie, że jak czemuś się świecą światełka to jest lepiej widoczne.
Natomiast predykcję zastosował ktoś kto nie ma pojęcia o statystyce i widać na niej brak uwzględnienia okresu.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 15:32 
Forumowy terrorysta

Wprowadzenie podatku od CB jest bez sensu ponieważ płacimy wiele podatków czy bezpośrednich czy tez pośrednich i kasy w budżecie przez nieumiejętne zarządzanie tymi środkami nadal brak.
Wprowadzenie podatku od CB pod pretekstem przeznaczania go na drogi to również bezsens.
1) Jeśli ktoś zapomniał to przypomne, że był już kiedyś płacony osobno podatek drogowy i poza obciążeniem portfela kierowcy nic konkretnego z tego nie wynikało.
2)Po drugie płacimy wszyscy w cenie paliwa podatek drogowy.
3) Transport ma dodatkowe obciążenia podatkowo-drogowe, które to przekladają się m.in. na ceny w sklepach, czyli my płacimy ze swoich kieszeni.
4) Kasa ta ma isc na drogi, ale tylko teoretycznie, bo jak wiemy stosując kreatywną księgowość można te srodki przenosić i wykorzystywać na inne cele.
5)Zresztą nie tylko tą kasę, ale również np. oplata po 500 zł na przyszłe złomowanie auta. Jak ktos nie pamieta to również przypomne, że to właśnie z tych środków był finansowany w 2008r szczyt klimatyczny w Poznaniu. Posiedzieli pogadali, miasto zakorkowali i nic z tego nie wynikało.
Wspominam o tym celowo, bo znajac polskie realia to znaczna część podatku od CB zostałaby zamiast na drogi, przeznaczona na finansowanie działalności instytucji obskugującej ten podatek.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 15:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E91
Przed zmianą przepisów w 2007 zawsze włączałem światła w trasie. To dobry przepis. Może nie ekologiczny ale bezpieczny. :ok:

PostNapisane: 4 listopada 2011, 16:01 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
marcin87k napisał(a):
A to zaskoczenie

KE zaprzestała zalecania wprowadzania takich przepisów. Austria, popierając się badaniami, zniosła wymóg. Przykładów jest wiele, można sobie poszukać. Ogólnie dość bezsensowny wymóg w naszych warunkach.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 4 listopada 2011, 16:52 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
Fryderyk napisał(a):
hmmmmm....

wszyscy Wy, którzy nazywacie taki pomysł durny, kretynizmem, debilizmem i innymi słowami, których nawet nie znam, twierdze:

sami jesteście debilami!

wyprzedzacie na pasach, na podwójnej na trzeciego, bo wiecie, że łycha i jadziem dalej.

Kontrole dla TIRów są po to, żeby TIRy KONTROLOWAĆ, a nie walić w... no właśnie.

Serio, jak ktoś w takim pomyśle nie widzi nawet szczątkowego sensu i nazywa to debilizmem, to sam jest też debilem o ograniczonym - i to dość mocno - umyśle.

A jak nie- to proszę o propozycję jak sprawę.

Nie ma to jak wrzucanie wszystkich do jednego wora.. Mam CB i od razu wyprzedzam na pasach, na podwójnej na trzeciego, etc? - To dla mnie jest ograniczenie ;)
Gdzieś jeszcze przeczytałem, ze takich się trudniej wyprzedza.. Ja, jeśli widzę, że ktoś ciśnie dość szybko, od razu staram się mu ustąpić, niech ciśnie sobie dalej.
A co do świateł, powiem szczerze, że jak jedzie auto z wyłączonymi światłami, to zwracam na nie mniejszą uwagę - takie przyzwyczajenie :zdziwko:

PostNapisane: 5 listopada 2011, 18:02 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
Ja jako kierowca zawodowy często używam CB czy to w służbowej ciężarówce czy w prywatnych osobówkach, fakt wqwiają ci którzy co chwila pytają jak drużka na odciku 10 km slyszy się to co 500m... z 2 -ej strony, jadąc w trasę czy to prywatnie czy słuzbowo i szukasz konkretnego adresu zawsze ktoś potrafi poprowadzić i do tego powinno służyć CB

Rozumiem tez ostrzeganie gdy w krzakach albo za przystankiem stoi zamaskowany miśkowóz i suszą uważam iż nasi stróże prawa powinni tak nie robić a że dziki CB wpadnie im mniej kasy hmmm trudno odbiją sobie na czymś innym bądź kierowcy bez CB

A co do autora artykułu na INT. hmmm nie uważacie że to desperacki apel straży miejskiej na spadające zarobki z fotokoszy na śmieci?? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 5 listopada 2011, 18:16 

Spider IRL napisał(a):
hmmm nie uważacie że to desperacki apel straży miejskiej na spadające zarobki z fotokoszy na śmieci??

za fotoradary od wakacji odpowiedzialni są zieloni

PostNapisane: 5 listopada 2011, 18:18 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
Byczus napisał(a):
Spider IRL napisał(a):
hmmm nie uważacie że to desperacki apel straży miejskiej na spadające zarobki z fotokoszy na śmieci??

za fotoradary od wakacji odpowiedzialni są zieloni

zieloni odpowiedzialni są za stacjonarki

Z mocy art. 129b ustawy prawo o ruchu drogowym (znowelicowanym ustawą radarową) strażnicy miejscy (gminni) zostali w ograniczonym zakresie uprawnieni do dokonywania kontroli ruchu drogowego. W stosunku do kierujących pojazdami uprawnienia te mogą realizować w przypadkach:

a) niestostosowania się do zakazu ruchu w obu kierunkach,

b) ujawnienia i zarejestrowania czynu przy użyciu urządzenia rejestrującego.

W szczególności strażnicy są upoważnieni do:

* zatrzymania pojazdu, który nie zastosował się do zakazu ruchu w określonym kierunku,
* sprawdzania dokumentów wymaganych w związku z kierowaniem pojazdem i jego używaniem;
* używania urządzeń rejestrujących, z tym że w przypadku używania urządzenia zainstalowanego w pojeździe w czasie pracy urządzenia pojazd nie może znajdować się w ruchu;
* legitymowania uczestnika ruchu,
* wydawania uczestnikom ruchu wiążących poleceń, co do sposobu korzystania z drogi lub używania pojazdu;
* wydawania poleceń osobie, która spowodowała przeszkodę utrudniającą ruch drogowy lub zagrażającą jego bezpieczeństwu,
* sprawdzenia wykonania obowiązku zawiadomienia starosty (prezydenta miasta) o zmianach własnościowych (zbyciu, nabyciu pojazdu) oraz zmianach faktycznych, wymagających zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym,
* żądania od właściciela lub posiadacza pojazdu wskazania komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym, z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji (art. 129b ust. 4).

To tak z ciekawości, nie obym się czepiał :) ale nie o tym mowa w tym temacie :)

PostNapisane: 6 listopada 2011, 17:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i, E36 318i
Kod silnika: M54 B22, M43 B18
Według mnie jeśli chodzi o CB, to oczywiście jest to dobra sprawa, ale nie dla wszystkich jak się okazuje. Wystarczy, że na drogę wyjedzie ''niedzielny kierowca'' i od razu myśli, że jest najważniejszy. Wtedy zaczyna się wyklinanie, itp. Ale to właśnie najczęściej w weekendy i jakieś święta.

Jeśli chodzi o używanie świateł mijania w ciągu dnia, to moim zdaniem jest niepotrzebne, a powinny być we wszystkich światła dzienne (LED), przynajmniej fajnie to wygląda.

PostNapisane: 7 listopada 2011, 23:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
piotrek0215 napisał(a):
Według mnie jeśli chodzi o CB, to oczywiście jest to dobra sprawa, ale nie dla wszystkich jak się okazuje. Wystarczy, że na drogę wyjedzie ''niedzielny kierowca'' i od razu myśli, że jest najważniejszy. Wtedy zaczyna się wyklinanie, itp. Ale to właśnie najczęściej w weekendy i jakieś święta.

Jeśli chodzi o używanie świateł mijania w ciągu dnia, to moim zdaniem jest niepotrzebne, a powinny być we wszystkich światła dzienne (LED), przynajmniej fajnie to wygląda.

Po niedzielnych kierowcach ludzie na CB jeżdżą masakrycznie. Jak wracałem z wakacji, to jeden dziadek mało nie został zepchnięty do rowu, bo na drodze z ograniczeniem do 90 jechał 50. Ostre słowa się sypały na radiu.

Co do jazdy na światłach, to ja popieram. Ludzie często zaświecali je u nas jak już było naprawdę ciemno. Parę razy miałem niezłe zdziwko jak nagle mi coś zaczęło walić długimi z przeciwka jak zacząłem wyprzedzać.
Co do ledów, to np. E36 z takimi światłami wygląda dość wieśniacko :hyhy:.

PostNapisane: 8 listopada 2011, 00:58 

ale już ringi, najlepiej takie do jazdy dziennej :ok:

PostNapisane: 8 listopada 2011, 01:04 

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
Przyżekam, że jak będziemy mieć takie drogi jak w Holandii gdzie wszędzie będę mógł śmigać 120 km/h, nie będę stał w korkach, wszędzie dojadę sprawnie, bezstresowo i na czas, to wyrzucę CB do śmieci i podpiszę się pod takim apelem. Póki co jazda po Polsce jest parodią, zachowanie polskiej policji parodią jeszcze gorszą więc z czystym sumieniem wołam "Mobilki, jak dróżka!?" :D

PostNapisane: 8 listopada 2011, 01:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
najlepsze jest jak w odiwedziny wpadnie ktos kto kilka/nascie lat zyje za granica...

swiatla? przeciez nie robisz tego umyslnie, widocznie zapomniales, policjant sciaga, przypomina ci o twoim bledzie, naprawiasz tj wlaczasz swiatla i jedziesz dalej
alkomat? przeciez to logiczne, ze do obiadu musi byc wino lub piwo, jesli rozmawiasz z policjantem w sposob normalny i tak tez sie zachowujesz to policjant ani mysli wyciagac alkomat (rodacy znajomi kilka lat w hiszpanii, do kazdego obiadu piwo lub wino i ani razu nie dmuchali) bo po co masz dmuchac, jesli twoje zachowanie nie stanowi powodu do niepokoju?

nowa droga? zmiana przepisow- nie wierze, ze oni stoja tu, zeby mandaty od razu wlepiac, przeciez ludzie jeszcze nie przyzwyczajeni... napewno pouczenia... pierwszy mandat w pl :rotfl:

to nie jest normalny kraj

PostNapisane: 8 listopada 2011, 08:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 coupe 325i
Kod silnika: M50b25
Jak tak czytam Wasze wypowiedzi to sie zastanawiam nad pewnymi tematami. Niektorzy pisza, ze zawodowi kierowcy powinni tylko uzywac CB...po**ało za przeproszeniem? Czy tylko ja widuje tiry wyprzedzajace na podwjnej, pasach, na "trzeciego" i wiele wiele innych najgrozniejszych sytuacji na drodze bo "czysto"? Moze tylko ja mam takiego pecha ale wielokrotnie bylem zmuszony uciekac na pobocze bo jakis idiota "zawodowiec" wyprzedzał drugiego tira na drodze krajowej spychając mnie do rowu przy ok 100km/h. Wilokrotnie widze debili wyprzedzajacych pod gorke itp...

Ja sam od zawsze uzywam CB, zreszta handluje tym wiec znam realia uzytkowania i uzytkownikow CB. 70-80% klientow kupuje radia wlasnie dla "słuchania" ale odpowiedziec nie ma komu, w tym jedynie maja przewage zawodowi kierowcy. Efekt? W ciagu 4 lat jeden mandat, przed ktorym nawet CB by nie uratowalo, a naprawde nie jezdze jak wariat 100-110km/h srednio sobie trasami latam, 80 w terenie zabudowanym jesli to wioska z 3 domami na krzyż to nie przesadzam z jazda 50km/h bo pies czy krowa to i na drodze "niezabudowanej" moze wyskoczyc.

Osobiscie bardzo dziwi mnie fakt, ze polacy w razie czego wola zaplacic mandat w wysokosci dobrego zestawu Cb niz sie w nie zaopatrzyc i miec problem z glowy. Ja uzywam glownie po to, zeby nie dac tym złodziejom zarobić, prowadze dwie działalności i to Panstwa rozkrada mnie jak moze wiec czemu mam sie przed tym nie bronic? Coraz wiecej nowych nieoznakowanych samochodow, coraz wiecej fotoradarow, niedlugo bez problemu na jednej trasie bedzie mozna zarobic z 3 mandaty, z innych urzadzen rejestrujacych.

Bez przesady, ale jesli my SOBIE NAWZAJEM! nie pomozemy to zrobimy z tego kraju wiezienie, w ktorym sami damy sie zamknac jak nie bedzie temu wszystkiemu przeciwdziałać. Bo jak niektore kontrole uwazam za sluszne i łapanie wielu "idiotow" rowniez, tak w 70% miejsc policja etc. stoi tylko i wyłącznie dla zarobku, a nie dla bezpieczeństwa.

PostNapisane: 8 listopada 2011, 09:18 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
adriank88 napisał(a):
Jak tak czytam Wasze wypowiedzi to sie zastanawiam nad pewnymi tematami. Niektorzy pisza, ze zawodowi kierowcy powinni tylko uzywac CB...po**ało za przeproszeniem? Czy tylko ja widuje tiry wyprzedzajace na podwjnej, pasach, na "trzeciego" i wiele wiele innych najgrozniejszych sytuacji na drodze bo "czysto"? Moze tylko ja mam takiego pecha ale wielokrotnie bylem zmuszony uciekac na pobocze bo jakis idiota "zawodowiec" wyprzedzał drugiego tira na drodze krajowej spychając mnie do rowu przy ok 100km/h. Wilokrotnie widze debili wyprzedzajacych pod gorke itp...

Ja sam od zawsze uzywam CB, zreszta handluje tym wiec znam realia uzytkowania i uzytkownikow CB. 70-80% klientow kupuje radia wlasnie dla "słuchania" ale odpowiedziec nie ma komu, w tym jedynie maja przewage zawodowi kierowcy. Efekt? W ciagu 4 lat jeden mandat, przed ktorym nawet CB by nie uratowalo, a naprawde nie jezdze jak wariat 100-110km/h srednio sobie trasami latam, 80 w terenie zabudowanym jesli to wioska z 3 domami na krzyż to nie przesadzam z jazda 50km/h bo pies czy krowa to i na drodze "niezabudowanej" moze wyskoczyc.

Osobiscie bardzo dziwi mnie fakt, ze polacy w razie czego wola zaplacic mandat w wysokosci dobrego zestawu Cb niz sie w nie zaopatrzyc i miec problem z glowy. Ja uzywam glownie po to, zeby nie dac tym złodziejom zarobić, prowadze dwie działalności i to Panstwa rozkrada mnie jak moze wiec czemu mam sie przed tym nie bronic? Coraz wiecej nowych nieoznakowanych samochodow, coraz wiecej fotoradarow, niedlugo bez problemu na jednej trasie bedzie mozna zarobic z 3 mandaty, z innych urzadzen rejestrujacych.

Bez przesady, ale jesli my SOBIE NAWZAJEM! nie pomozemy to zrobimy z tego kraju wiezienie, w ktorym sami damy sie zamknac jak nie bedzie temu wszystkiemu przeciwdziałać. Bo jak niektore kontrole uwazam za sluszne i łapanie wielu "idiotow" rowniez, tak w 70% miejsc policja etc. stoi tylko i wyłącznie dla zarobku, a nie dla bezpieczeństwa.

Po części się zgadzam ;)

Ale można to podsumować krótko i zwięźle: I tak źle i tak nie dobrze... ;)

A tak dla rozluźnienia to ten filmik pięknie odzwierciedla CB w Polsce i kulturę rozmów :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1