BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 04:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 11 listopada 2011, 13:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Kyokushin napisał(a):
Bobby Vintage napisał(a):
Przypominacie mi naszych wiernych kibiców po meczach reprezentacji gdzie jest zawsze krzyk zdjąć trenera ! Gdzie to cud że zdołał zagonić tą bandę nierobów i ułomów żeby chociaż 90 min piłkę kopali.

Tych nierobów z wiejskiej to chyba do roboty zagonić się nie da.

Biorąc pod uwagę jakie tumany tam siedzą to chyba lepiej jak nic nie robią. Bo jak się wezmą do roboty to dopiero będzie sajgon.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 listopada 2011, 13:15 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Kyokushin napisał(a):
Przypominacie mi naszych wiernych kibiców po meczach reprezentacji gdzie jest zawsze krzyk zdjąć trenera ! Gdzie to cud że zdołał zagonić tą bandę nierobów i ułomów żeby chociaż 90 min piłkę kopali.

Ja mówiłem akurat o narodzie :rotfl:

PostNapisane: 11 listopada 2011, 13:44 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ

Cudem to jest jak trener przez 90 minut jest trzeźwy :rotfl:

Kyokushin napisał(a):

Dobry tekst wczoraj przypadkiem słyszałem w kanajpie - "z jakiej pracy? z sejmu? to ty posłem jesteś? ku**a dobrze że ja z tego kraju wyjechałem" :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 11 listopada 2011, 13:49 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja mówiłem akurat o narodzie

Naród akurat mamy pracujący, robią robią robią i gówno cały czas z tego mają.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 15:48 

Ja tam nie narzekm. Jak komuś za drogo niech kupi LPG. Jak komuś za dużo pali, niech kupi mniejsze auto :ok:

A narzekać na ceny LPG? Wystarczy zobaczyć ceny benzyny albo się zmobilizować do lepszej pensji albo większego oszczędzania. Zastanowić co można zrobić żeby życie kosztowało mniej, albo co dla nas jest ważne. Może to brzmi jak dyrdymały, ale zapewniam że coś w tym jest.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 21:03 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Wiesz, oczywiście że rozwiązanie jest trywialne: "Wystarczy więcej zarabiać"

Ale rzeczywistość wygląda tak, że ludzie wykonują tę samą pracę, za którą otrzymują wypłatę X a ceny rosną a ich wypłata nie rośnie.

Oczywiście - wystarczy "iść do szefa" po podwyżkę i ją dostać :ok: +30-40% bo o tyle zdrożały towary i usługi. W takiej sytuacji jest wiele osób pracujących na etatach i już widzę jak dostają +30%. Na 100 osób może kilka niezastąpionych w firmie by dostało.

Jasne że jak ktoś ma własną działalność to wystarczy że podniesie ceny i sobie wyrówna pensje z podwyżką... ale czy to nie spowoduje że klienci mogą przestać korzystać z usług? może tak, może nie.

Odnośnie oszczędzania - to zawsze warto robić, liczyć pieniądze, ale rozwiązaniem na rosnące bez powodu ceny paliw i za tym idzie nieproporcjonalnie towarów i usług nie jest oszczędzanie, to jest niezależny wybór 'ile' ktoś chce odłożyć a nie że musi odłożyć bo zdrożał cukier, benzyna, masło i przestaje go być na te rzeczy stać, mimo że było a nadal wykonuje tę samą pracę za którą powinno go być stać.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 21:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
KotSylwester, kocie, zgodziłabym sie a Tobą, ale...
Wzrost ceny paliw to wzrost ceny wszystkiego. A, ze Polak pomarudzi, pomarudzi ale zatnie zeby i bedzie ryl nimi w ziemi to efekt jest taki, ze w ogarniętej kryzysem Irlandii moja siostrę wraz z mężem, osoby pracujące aa pensje w okolicach minimalnej stac na wynajęcie domu, utrzymanie samochodow i poprostu spokojne życie. W PL to nie jest możliwe, a z pełnym szacunkiem, to te osoby z pensja minimalna tez sa potrzebne. Nie kazdy musi byc managerem.

Pzdr
RZaba

PostNapisane: 11 listopada 2011, 22:43 
Administrator

RZaba napisał(a):
W PL to nie jest możliwe, a z pełnym szacunkiem, to te osoby z pensja minimalna tez sa potrzebne. Nie kazdy musi byc managerem.

Nawiasem mówiąc patrząc po zarobkach w usa to zarobki managera nie są 50% wyzsze niz podleglych mu pracownikow a ok 15%. Widzialem jakis czas temu tabelki. Można być dobrym managerem i można być dobrym specjalistą.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 23:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Kyokushin napisał(a):
RZaba napisał(a):
W PL to nie jest możliwe, a z pełnym szacunkiem, to te osoby z pensja minimalna tez sa potrzebne. Nie kazdy musi byc managerem.

Nawiasem mówiąc patrząc po zarobkach w usa to zarobki managera nie są 50% wyzsze niz podleglych mu pracownikow a ok 15%. Widzialem jakis czas temu tabelki. Można być dobrym managerem i można być dobrym specjalistą.

Znasz jakiegoś specjalistę co zarabia minimalną ? :zdziwko:

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 11 listopada 2011, 23:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Kyokushin napisał(a):
RZaba napisał(a):

W branży w której pracuję przed kryzysem zarobki menedżerów wynosiły ~3-4 krotność moich zarobków. Jak przyszedł kryzys moje dochody spadły prawie 2 krotnie, a menedżerowie zarabiają w zasadzie tyle ile zarabiali tylko bardziej o swój tyłek się boją.
Podwyżek nikt nie chce dać - najpierw rozmowa z kierownikiem i jak u niego nic się nie wskórało, to poszedłem wyżej :hyhy: i znowu nic. Coś mi się wydaje, że pójdę jeszcze wyżej :]. Aneks do umowy po rozmowach dostałem, ale jedynie zmieniono mi umowę na czas nieokreślony, a ja chcę kasę.
Można niby zmienić pracę, ale nikt nie chce płacić tyle ile bym minimalnie chciał - średnia krajowa + premie i uważam, że to i tak mało w porównaniu z zarobkami które miałem, ale wiadomo jest kryzys. Oczywiście docenia się pracowników w firmie i np. dostałem 200zł brutto podwyżki na początku roku - normalnie szał pał :looka:.

Dzisiaj na prywatnej stacji ceny paliw:
PB95 5.31
ON 5.36

Ostatnio edytowano 12 listopada 2011, 13:21 przez Rider_85, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 listopada 2011, 23:57 
Administrator

Gumiś napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
RZaba napisał(a):

Znasz jakiegoś specjalistę co zarabia minimalną ? :zdziwko:

nie. a ty?

PostNapisane: 12 listopada 2011, 03:46 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
Ja nie wiem, zmierzają że to źle że ktoś protestuje, bo poszedł pod nie to, ich zdaniem, miejsce. Moim zdaniem, pójście pod wall street bylo miejscem dobrym. Do tego powinni pójść na wiejską.

Dzis miales przyklad tego jak wyglada wyjscie na ulice, moze nie byl to Londyn, ale chyba widac do czego prowadza skrajne poglady i emocje.

Kyokushin napisał(a):
Przeanalizuj wzrost siły nabywczej w kontekście PKB to raz, dwa to że w ciągu 6 lat minimalnie wzrosła siła nabywcza to normalne, natomiast w ciągu 3 lat okaże się że zmalała (co zresztą widać w tabeli), najbardziej to widać w ciągu ostatniego roku.

Ok, mialem w koncu chwile, zeby zebrac wykresy

Obrazek
Obrazek
Obrazek

tak jak widzisz, calosc nie odbiega jakos od sytuacji w dwoch najwiekszych gospodarkach UE, trend jest ten sam.

Kyokushin napisał(a):
Gwarantuję też że w ciągu kolejnych lat, ta siła będzie maleć, ponieważ zarobki będą stać w miejscu lub rosnąć w nieproporcjonalnie małym stopniu w stosunku do wzrost cen towarów, usług.

Mozliwe, nie twierdze, ze nie, jednak to czas i sytuacja gospodarcza (nie tylko w Polsce) pokaze.

Kyokushin napisał(a):
Wiesz, oczywiście że rozwiązanie jest trywialne: "Wystarczy więcej zarabiać"

Ale rzeczywistość wygląda tak, że ludzie wykonują tę samą pracę, za którą otrzymują wypłatę X a ceny rosną a ich wypłata nie rośnie.

Tak, ale pamietaj, ze place reguluje m.in. rynek. Majac armie bezrobotnych, nikt nie podniesie placy dla pracownika, ktorego od reki z ulicy moze zastapic z 5-10 osob, moze to brutalne, ale takie sa prawa rynku.

RZaba napisał(a):
A, ze Polak pomarudzi, pomarudzi ale zatnie zeby i bedzie ryl nimi w ziemi to efekt jest taki, ze w ogarniętej kryzysem Irlandii moja siostrę wraz z mężem, osoby pracujące aa pensje w okolicach minimalnej stac na wynajęcie domu, utrzymanie samochodow i poprostu spokojne życie. W PL to nie jest możliwe, a z pełnym szacunkiem, to te osoby z pensja minimalna tez sa potrzebne. Nie kazdy musi byc managerem.

Dobrze, zwroc jednak uwage na to w jakiej sytuacji jeszcze niedawno byla Irlandia, jak bardzo rozdmuchano konsumpcje, banke nieruchomosciowa i jak to sie skonczylo. Poszukaj np. informacji o koniach, ktore wypuszczano i ktore zamarzaly, bo nagle wlascicieli przestalo stac na ich utrzymanie. Zgadzam sie z tym, ze dobrze byloby gdyby nawet osoba otrzymujaca place minimalna mogla zyc godnie, ale na to Polska jest nadal zbyt slaba ekonomicznie i nadal dzieli nas zbyt duza przepasc w stosunku do zachodu.

Kyokushin napisał(a):
RZaba napisał(a):

Znowu to prawa rynku. Nie wiem o jakiej branzy w USA myslisz, sadze, ze w niektorych ten stosunek moze byc zachowany, ale jestem rowniez pewien, ze znajde takie gdzie jest duzo wieksza dysproporcja. Jezeli jestes wlascicielem firmy i potrzebujesz dobrego managera, a oczekiwania takich ludzi to wlasnie 3-4x pensji pracownika, ktorymi maja zarzadzac, to albo sie na to zgadzasz, albo ryzykujesz zatrudniajac kogos tanszego (kto moze sie sprawdzic, ale nie musi).

Generalnie jestem przeciwnikiem rozczeniowego i socjalistycznego podejscia do rozwiazania tego typu problemu, nie mozna odgornie narzucic podwyzki plac, bo drozeje paliwo czy produkty (zreszta byloby to bardzo karkolomne i chyba nawet niewykonalne rozwiazanie).

PostNapisane: 12 listopada 2011, 08:59 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Wniosek prosty - trzeba zostać menagierem :cool:

PostNapisane: 12 listopada 2011, 12:01 
Administrator

Vermilion napisał(a):
Dzis miales przyklad tego jak wyglada wyjscie na ulice, moze nie byl to Londyn, ale chyba widac do czego prowadza skrajne poglady i emocje.

I dobrze że był dym, mam nadzieje że ktoś to podsyci i w końcu będzie jakiś większy syf pod sejmem, ukierunkuje we właściwą stronę.

Jak widzisz PKB w porównaniu z normalnymi krajami mamy kiepskie. Zobacz średnią zarobków w DE, FR i PL.
Ale o co chodzi. PKB się nie zmienia, ceny towarów, usług tak, pensje nie.

Teraz zobacz co daje spadek siły nabywczej dla średniego mieszkańca tych krajów.

W PL to powoduje że ludzie przestają się wyrabiać z opłatami, bo średnia polska jest niższa niż minimalna na zachodzie.
Mając średnią w FR co najwyżej mniej odłożysz jeżeli twoje zarobki będą stać w miejscu lub rosnąć wyraźnie wolniej niż rosną ceny dóbr/usług jak to ma miejsce w PL.

Vermilion napisał(a):
Znowu to prawa rynku. Nie wiem o jakiej branzy w USA myslisz, sadze, ze w niektorych ten stosunek moze byc zachowany, ale jestem rowniez pewien, ze znajde takie gdzie jest duzo wieksza dysproporcja. J

Sęk w tym, nie mam linków bo nie zbieram tych rzeczy, ale wpisz w googlach zarobki usa pl, stanowiska, była taka strona że były słupki w różnych branżach i np wybierałeś sobie branżę i były zestawienie i słupki ile zarabia w jakiejś branży specjalista, architekt, starszy, młodszy, manager, dyrektor, dyrektor wyższy i nie ma takich różnic jak w PL, między niższą kadrą zarządzającą a podległymi pracownikami.

PostNapisane: 12 listopada 2011, 12:42 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
I dobrze że był dym, mam nadzieje że ktoś to podsyci i w końcu będzie jakiś większy syf pod sejmem, ukierunkuje we właściwą stronę.

Dobrze, jezeli dojdzie znowu do jakiegos dymu, pamietaj, aby wkalkulowac pozniejsze zniszczenia w to co osiagnieto, tak aby bilans sie zamykal. Kierunek we wlasciwa strone bedzie jaki? Kostka rzucana w policje nie obnizysz cen paliw czy zywnosci.

Kyokushin napisał(a):
Jak widzisz PKB w porównaniu z normalnymi krajami mamy kiepskie. Zobacz średnią zarobków w DE, FR i PL.
Ale o co chodzi. PKB się nie zmienia, ceny towarów, usług tak, pensje nie.

Trudno w przeciagu 20-lat dogonic takie gospodarki jak Niemcy czy Francja, to jest dosyc oczywiste i nie ma jak tego przeskoczyc

Najprosciej porownac PKB i to per capita z krajami, ktore maja podobna historie i wyglada to tak

Obrazek

Kyokushin napisał(a):
Teraz zobacz co daje spadek siły nabywczej dla średniego mieszkańca tych krajów.

W PL to powoduje że ludzie przestają się wyrabiać z opłatami, bo średnia polska jest niższa niż minimalna na zachodzie.
Mając średnią w FR co najwyżej mniej odłożysz jeżeli twoje zarobki będą stać w miejscu lub rosnąć wyraźnie wolniej niż rosną ceny dóbr/usług jak to ma miejsce w PL.

W wolnej chwili popatrze na to, tego typu dane nie sa dostepne w tak szybki sposob jak te

Obrazek
Obrazek

nadal uwazasz, ze sytuacja w Polsce jest najgorsza z mozliwych? Popatrz na minimalne zarobki w Czechach i cene PB 95.

Kyokushin napisał(a):
Sęk w tym, nie mam linków bo nie zbieram tych rzeczy, ale wpisz w googlach zarobki usa pl, stanowiska, była taka strona że były słupki w różnych branżach i np wybierałeś sobie branżę i były zestawienie i słupki ile zarabia w jakiejś branży specjalista, architekt, starszy, młodszy, manager, dyrektor, dyrektor wyższy i nie ma takich różnic jak w PL, między niższą kadrą zarządzającą a podległymi pracownikami.

Duzo zalezy od hierarchii w danej firmie, rynek pracy w USA jest dosyc skomplikowany, tego typu dane, aby byly w jakimkolwiek stopniu rzeczowe mozna wyciagnac stad www.salary.com albo www.payscale.com . Jednak tak jak wczesniej napisalem, place reguluje rynek, gdy masz 20-50 osob na jedno stanowisko nie oczekuj, ze placa bedzie tak proporcjonalna jak w USA.

PostNapisane: 12 listopada 2011, 12:44 
Administrator

Vermilion napisał(a):
Dobrze, jezeli dojdzie znowu do jakiegos dymu, pamietaj, aby wkalkulowac pozniejsze zniszczenia w to co osiagnieto, tak aby bilans sie zamykal. Kierunek we wlasciwa strone bedzie jaki? Kostka rzucana w policje nie obnizysz cen paliw czy zywnosci.

Najpierw kostka a później może głowy polecą. Tak było we francji.

Vermilion napisał(a):
nadal uwazasz, ze sytuacja w Polsce jest najgorsza z mozliwych? Popatrz na minimalne zarobki w Czechach i cene PB 95.

Uważam że do Czech nam daleko.

Teraz skoro już wiemy jaka jest płaca minimalna, to jaki jest procentowy rozkład płacy w czechach i w polsce.
Kraj o podobnej historii, z dużo gorszym położeniem geograficznym, mniejszy, mający mniej mieszkańców, z czego uwzględnieniem jest zwyczajnie przed polską.

Nie porównujmy się do słabszych, tylko do lepszych. Ci co byli równi lub nieco słabsi powyprzedzali nas.

PostNapisane: 12 listopada 2011, 12:48 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
Vermilion napisał(a):

Najpierw kostka a później może głowy polecą. Tak było we francji.

Dobrze i co dalej? Posadzisz wtedy w rzadzie ludzi, ktorzy robili wczoraj zadyme? W Rosji tez byla kiedys rewolucja i rewolucjonisci dorwali sie do wladzy, jak rzeczowo byli przygotowani do sprawowania wladzy nie musze chyba tlumaczyc.

PostNapisane: 12 listopada 2011, 12:51 
Administrator

Vermilion napisał(a):
Dobrze i co dalej? Posadzisz wtedy w rzadzie ludzi, ktorzy robili wczoraj zadyme? W Rosji tez byla kiedys rewolucja i rewolucjonisci dorwali sie do wladzy, jak rzeczowo byli przygotowani do sprawowania wladzy nie musze chyba tlumaczyc.

Osobom które od 20 lat próbują to robić rządzenie nie wychodzi, żadnej z frakcji. To te same twarze, te same osoby, zmieniające się co kilka lat.

Potrzebne są nowe twarze, patrząc na obecną sytuację - to ktokolwiek. Mogą być i kibole.

PostNapisane: 12 listopada 2011, 13:11 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
Osobom które od 20 lat próbują to robić rządzenie nie wychodzi, żadnej z frakcji. To te same twarze, te same osoby, zmieniające się co kilka lat.

Potrzebne są nowe twarze,

Zgoda, to prawda, ze polityka w Polsce jest zdominowana ciagle przez te same osoby. Pytanie czy starsi wyborcy mieliby zaufanie do kogos mlodszego od nich?

Kyokushin napisał(a):
patrząc na obecną sytuację - to ktokolwiek. Mogą być i kibole.

Nie byloby co zbierac z tego kraju po takich rzadach. Jezeli juz proponowac jakies zmiany tego typu to utopijnym scenariuszem byloby obsadzie stanowisk specjalistami, ktorzy ponad wlasnymi politycznymi pogladami potrafiliby osiagnac jakies zalozone cele i rozpedzic gospodarke, ale tak jak wspomnialem to scenariusz utopijny, a Polska nie jest bytem oderwanym od swiatowej gospodarki.

PostNapisane: 12 listopada 2011, 14:50 
Administrator

Vermilion napisał(a):
Nie byloby co zbierac z tego kraju po takich rzadach.

Pytanie tylko czy będzie co zbierać bo obecnym?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1