BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 17:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e90] Gasną xenony - pomocy!
PostNapisane: 15 listopada 2011, 18:13 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: N46
Witam.

Mam problem z xenonami. Fabrycznie mój model był wyposażony w halogeny. Zakupiłem kompletne lampy xenonowe i zamontowałem zgodnie z tym tutorialem: http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=143927

Wszystko było ok do pewnego czasu. Po ok tyg od założenia, prawa lampa zaczęła gasnąc po odpaleniu silnika. Okazało się, że do przetwornicy dostała się woda. Kupiłem więc nową przetwornicę i żarniki. Wszystko zostało złożone od początku i dalej to samo:/ Zamieniliśmy przetwornice miejscami, gdyż lewa lampa świeciła bez zarzutu. Okazało się, że dalej problem pozostał, tak więc przetwornica jest na pewno dobra. Wyjechałem z jednym światłem i po chwili zgasł mi także lewy xenon!!! A wcześniej działał bez zarzutu. Po odpaleniu silnika, w obu przypadkach, światła normalnie się palą, po czym gasną. Mierzyliśmy napięcia i tak jakby moduł je odcinał. W sumie to logiczne, bo xenony biorą tylko 35w, dużo mniej niz halogen..

Nie mnie już mam dość. Przedtem świeciła przynajmniej jedna lampa, a teraz nic..

Proszę o jakieś wskazówki.. Muszę zmienić moduł, czy da się go przeprogramować ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e90] Gasną xenony - pomocy!
PostNapisane: 16 listopada 2011, 21:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57TU
Garaż: http://www.car-connect.pl/index.php?opt ... cle&id=138
Remedium zastosowane - kodowanie auta i dodanie do VO opcji ksenon pomogło.

Dla wszystkich, którzy dokładają poliftowe lampy: pamiętajcie, że aby uniknąć różnych dziwnych zachowań ze strony lamp należy je koniecznie przekodować, gdyż samochód "myśli" że ma ciągle do czynienia z halogenem, a nie ksenonem. Oczywiście konieczne jest posiadanie modułu świateł obsługującego ksenony - u kolegi fixerq na szczęście taki był.

Tytuł: Re: [e90] Gasną xenony - pomocy!
PostNapisane: 16 listopada 2011, 23:23 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: N46
Lampy akurat były przedliftowe :) Ale wszystko już działa jak należy. Tak więc wystarczy kupić kompletne lampy, zamontować zgodnie z w/w tutorialem, a następnie przekodować moduł.

Pozdrawiam i oczywiście polecam kolegę Łukasza (LUCZAR) :super: :piwo: Jestem niezmiernie szczęśliwy, że udało się te reflektory w końcu ogarnąć ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1