BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 320i Wyciekł płyn i olej, proszę pomóżcie.
PostNapisane: 16 listopada 2011, 16:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E87
Kod silnika: m47n2
Witam!
Niestety 2dni temu przytrafiła mi się nie miła sytuacja. :( Siedziałem w nocy z koleżanką w samochodzie, hmm jakieś 2 godziny ? Silnik i ogrzewanie były cały czas włączone. Następnie zgasiłem silnik jakby nigdy nic, nigdzie od tamtego momentu jak on stał nie jechałem, stał całą noc w tym samym miejscu. Rano odpalam silnik, wszystko normalnie. Przejechałem nie wiem 3-4km nagle patrze, że wskazówka temperatury zaczyna uciekać powyżej 90c co się nigdy nie zdarzało, oczywiście od razu się zatrzymałem otwieram maskę a tam wszystko w płynie - całe lampy, silnik, visco, filtr powietrza, otworzyłem zbiorniczek wyrównawczy, oczywiście płynu było na dnie. Poleciałem na stacje kupić płyn, dolałem niestety tylko 1l, po dolaniu (nie odpalałem jeszcze silnika) zauważyłem, że pod samochodem zrobiła się plama oleju.. wtedy się załamałem :cry: Silnik ostygł, bo było już prawie na niebieskim polu, za to co teraz powiem będziecie mnie bić.. źle zrobiłem, bo po dolaniu tego litra płynu pojechałem z powrotem do domu te 3-4km postawiłem i już nie ruszałem, pod samochodem zrobiła się druga plama oleju.. Następnego dnia kiedy silnik już był zimny postanowiłem rozebrać termostat, wsadziłem go w domu do wrzątku i się normalnie otworzył. Zamontowałem z powrotem termostat, dolewam płynu (weszło 6l) gdy już było prawie max zaczęła cieknąć chłodnica, no to zacząłem spuszczać to 6l co wlałem... wykręciłem chłodnice i ją obejrzałem, była cała spuchnięta i miała dziurkę przy zbiorniczku wyrównawczym. No to pojechałem kupić nową chłodnicę, dzisiaj będę ją montował. W między czasie kiedy było prawie max płynu odpaliłem silnik, żeby zobaczyć jak chodzi, chodził 2min niby nic się nie działo, rowno chodzi, trzyma obroty, nie dymi. Mam do Was pytanie, jak myślicie czeka mnie wymiana uszczelki, albo co gorzej głowicy ? :( Jak go odpaliłem, nic już nie ciekło, olej nie wyleciał, myślicie, że jak złapie 90c po wymianie chłodnicy to nie będzie ciekło, a jeśli będzie ciekło co mam robić ? Znacie kogoś w Lublinie kto mi splanuje głowicę ? Co jeszcze powinienem sprawdzić ? Mój silnik to 2.0 M50, rok 93

Z góry dzięki za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] 320i Wyciekł płyn i olej, proszę pomóżcie.
PostNapisane: 16 listopada 2011, 17:20 
Forumowicz

Prawdopodobnie gdy silnik pracował 2 godz na postoju temp wzrosła powyżej 100 stopni, a wisko nie zadziałało... Możliwe, że po wymianie chłodnicy z silnikiem wszystko będzie OK.
Druga sprawa to wyciek oleju, znajdź dokładne miejsce skąd cieknie olej.

Teraz najważniejasza sprawa:
matiman napisał(a):
Siedziałem w nocy z koleżanką w samochodzie, hmm jakieś 2 godziny

warto było? :rotfl:

PostNapisane: 16 listopada 2011, 17:31 
Pierwsze kroki

No tak, tylko najdziwniejsze jest to, że podczas postoju wskazówka od temperatury stała na baczność jak w wojsku :D , zawsze patrze na temperaturę. Najbardziej dziwi mnie ten wyciek oleju, skąd on wyciekł, najbardziej mokre jest przy bagnecie od oleju. Dzisiaj założę chłodnice i dam znać czy się nie grzeje, oczywiście sprawdzę też skąd wyciekł olej. Po chłodnicy było widać, że poprzedniemu właścicielowi silnik się grzał, chłodnica była cała zniszczona.. Wymieniałem sprzęgło wiskotyczne, bo oczywiście się nie załączało.. Tylko najgorzej jestem wkurzony na mój zakup, bo kupiłem najtaniej jak się dało, nowe firmy SRL i teraz cały czas jest załączone :looka: najdziwniejsze jest to, że jak świeci na nie słońce, to wtedy chodzi normalnie, jak się zrobi zimno, znowu się załącza... :looka:

Mariano napisał(a):
warto było?

Oczywiście, że tak :D :D

PostNapisane: 16 listopada 2011, 20:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330i
Kod silnika: m54b30
Wskazówka stała w pionie?:) czyli warto było :)

Moim zdaniem zajrzyj pod korek, zobacz czy nie ma kaszy, sprawdź olej jak wygląda i oczywiście poziom. Takie moje zdanie, kolega kiedyś przy mnie podjechał swoją 2,8 zgasił i plama pod spodem, olej wyciekł. Przyczyną była głowica. Ale nie martw się w 3 tys się wyrobił :).. oczywiście żartuję.
Powodzenia i szczęśliwego zakończenia.

PostNapisane: 17 listopada 2011, 00:12 
Pierwsze kroki

No skończyłem wymianę chłodnicy i odpowietrzanie :) Dolałem 400ml oleju i już prawie pod max. Silnik 90c, zrobiłem 20km już na odpowietrzonym układzie itd. Nic nie cieknie, wszystko jak należy, nie kopci, nie grzeje się, obroty w porządku, moc nie spadła. Tylko nie jestem pewny czy w 100% dobrze zamontowałem termostat, czy się dobrze otwiera, po zrobieniu 20km (tak jak mówiłem moje visco chodzi cały czas :/ ) termostat jest zamknięty (-2c na dworze) nie wiem czy to prawidłowe, dolny wąż od chłodnicy zimny. No i drugie pytanie ciekawe czy dobrze odpowietrzyłem układ.. jak to sprawdzić w 100% ? No, ale jest zadowolony, że nic nie cieknie itd. możecie mi powiedzieć co mogę sprawdzić, żeby być pewnym czy nic w moim silniczku się nie popsuło ? Kompresje ?

PostNapisane: 17 listopada 2011, 00:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jak jechales tym autem bez oleju i plynu chlodzacego 4km to nie wroze mu dlugiego zywota. Zaprowadz do mechanika, ktory Cie nie oszuka. Opowiedz mu ta cala wzruszajaca historie i niech wszystko dobrze przejrzy. Uklad chlodzenia sklada sie z niewielu elementow, ale czasem bywa klopotliwy. W najblizszym czasie kontorluj stan wszystkich plynow i zobacz czy nie ma ubytkow mocy albo duzego spalania. Mozliwe ze bedziesz mial dobra okazje zapodac silnik 2.5l :D

PostNapisane: 17 listopada 2011, 00:25 
Pierwsze kroki

Nie bez oleju, bo oleju ubyło tylko 400ml, spadku mocy nie ma, bo sprawdziłem, a co do spalania na razie nie sprawdziłem, ale co to ma do rzeczy ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1