BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 17:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e-36] wyciek płynu chłodzącego
PostNapisane: 9 listopada 2011, 20:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43b19
witam. byłem dziś u mechanika bo ciekło w miejscu łączenia zbiorniczka wyrównawczego z chłodnicą (tam gdzie jest ta większa uszczelka) facet wymienił uszczelki dodatkowo posmarował silikonem i dalej cieknie. stwierdził ze w tym miejscu już nie powinno cieknąć i jedynie teraz to wina chłodnicy. jakieś pomysły ? a jeśli to rzeczywiście chłodnica to kupić lepiej używany komplet za 100-150 czy nowy zamiennik za 200-250. silnik to b20m52 manualna skrzynia+klimatronik

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e-36] wyciek płynu chłodzącego
PostNapisane: 9 listopada 2011, 20:51 
Forumowicz

Moje BMW: m9
Kod silnika: m52, m30b35,m52b25
ja w e36 miałem zamiennik srl, sprawowała się idealnie. Więc smiało polecam. Uzywki bym nie kupował, bo nie wiadomo co jest w środku...

PostNapisane: 9 listopada 2011, 21:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
montowałem zamiennik, z tego co wiem jeździ do tej pory bez problemu

PostNapisane: 9 listopada 2011, 22:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e90
Kod silnika: n57
wymieniałem dwa razy zbiorniczek wyrównawczy, oryginalny oraz zamiennik na uszczelki oryginalne i sylikony - zawsze w końcu ciekło. Co do chłodnicy są 3 wyjscią:
- kupić oryginał używke, ale trzeba szukać bo często są już zmęczone czy nawet podgnite w końcu pochodzą z samochodów które też maja już x lat
- kupić chińczyka, napewno jest to wyjście ale właśnie po jakimś czasie też potrafią puszczać właśnie między chłodnicą a zbiorniczkiem (raz się trafi dobry , a raz zły) wydatek około 200 - 300 zł
- kupic oryginalnego BEHRa, zapłacić 520 zł (wiem drogo) i zapomniec o temacie chłodnicy na zawsze i to rozwiązanie szczerze polecam . Bo co z tego że kupi się chińczyka jak za rok czy dwa znowu trza będzie kupić i w efekcie końcowym wychodzi drożej.

PostNapisane: 19 listopada 2011, 11:18 
Pierwsze kroki

chłodnica wymieniona-zamiennik 330 plus wymiana 30 ale dręczy mnie jedno pytanie.nawet jeśli chłodnica była dobra(wszystko na to wskazuje) a problemem były uszczelki na zbiorniczku i nawet pomijam kwestię czy można było skutecznie to naprawić wymieniając tylko uszczelki to jeśli za pierwszą wymianę facet wziął 50 zł i nic to nie dało to czy tych pięciu dych nie powinien zwrócić ?(obniżyć cenę drugiej wymiany) wiem że teraz to już po faworach i to dość śliski temat ale może macie jakieś sprawdzone rady jak na przyszłość, żeby nie dać się oskubać.

PostNapisane: 19 listopada 2011, 20:38 
Forumowicz

Moje BMW: E39 touring
Kod silnika: M57d30
Ja na twoim miejscu jak bym zobaczyl ze cieknie w tym samym miejscu to bym pojechal do niego że by coś z tym zrobił albo zwrócił kase ;)

PostNapisane: 19 listopada 2011, 23:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
dokładnie jak napisał gremlin, ale w tym przypadku, mógłbyś tak jeździć na wymiany uszczelek co miesiąc :P rzadko to pomaga, ja też kupiłem uszczelki ori, zalałem wodą chłodnice i od razu się lało, a przed złożeniem zbiorniczka nie widać było pęknięcia lub innej usterki. dwa dni później już montowałem całą nową chłodnicę ;)

PostNapisane: 20 listopada 2011, 18:02 
Pierwsze kroki

dzięki,zawsze to jakaś nauczka na przyszłość

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1