Nieniejszym z pompą i zadęciem otwieram wątek o piwie !!
Jestem przeciwnikiem globalizacji.
Globalizacja to nuda.
Nuda i nijakość.
Lambo ma panel kilmy z Audi, które ma taki sam panel jak VW, no i taki sam jak Skoda....
Oglądając gang Olsena podczas pierwszej jego emisji, kiedy to dzielni Duńczycy nieomal się nie pobili o to, czy Tuborg czy Carslberg jest lepszy, a lat osiemnastu wtedy nie miałem, zapragnąłem pijać dobre piwo z tradycjami.
Dziś niestety zrobiła się wielka kupa.
Biorę do ręki Carlsbera butelkę, a tam browar z Iłżeckiej w W-wie, Heineken to Żywiec itd. itp. żygać się chce.
Ja lubie małe browary produkujące niemaszynowo, nie w ilościach globalnych, ale z sercem.
Się nie śmiejcie, czemu taki wątek !
Polski książe nie pojechał na wyprawę krzyżową, bo w liście do papieża stwierdził, że w Palestynie brak miodów i piwa, do których on nawykł.
Wytłumaczenie bez śmichów chichó przyjęto, książe nigdzie nie pojechał.
Piszcie w tym wątku o dobrych, ciekawych piwach, oryginalnych.
Tradycja ważenia piwa jest u nas długa.
Komunizm ją zniszczył, a teraz globalizacja wszytsko zrównuje do poziomu kupy pływającej w sadzawce.
Ale, ostrzegam :
Niech mówimy tu o reklamowanych sikach z telewizji
Tak jak z BMW, mówimy o czymś oryginalnym, ciekawym.
Nie piszcie zdań typu: " ja tam lubie Żywca, a potem Lecha jak już mi noga zdrętwieje "
Dla przykładu, dowiedziałem się, że kilku kolesi w Radomiu robi piwo na bazie sterej receptury browaru saskiego z Radomia. Najmniejszy browar w Polsce, czy coś w tym stylu.
A dziś będe kosztował piwa niepasteryzowanego z małego browaru.... zapomniałem z jakiego miasta

potem dopiszę.
ZAPRASZAM WSZYTSKICH DO CENNEJ WYMIANY WIEDZY I DOŚWIADCZEŃ.
Osobiście wolałbym piwa polskie, ale nie zamykam Wam granic

.
P.S. Kiedyś miałęm robote w Żywcu, w browarze. Jeżdżąc tam czasem, zagadnąłem faceta który tam już troche pracował, co się przywozi z Żywca. On mi na to że w sklepie browarnianym wszyscy kupują i przywożą z Żywca piwo Bractwo (chyba nie przekręciłem nazwy)z jakiegoś małego browaru bodajże w Cieszynie.