BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 22:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Brak mozliwosci zmiany opcji w board computer
PostNapisane: 20 listopada 2011, 23:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 Touring
Kod silnika: M57
Witam

Mam "mały" problem ;p Co by nie przedłużać przejdę od razu do rzeczy.
Od niedawna nie mogę zmienić wyświetlanej informacji w boardcomputer.
Przyciskam na przycisk w lewej manetce i bez reakcji komp pokazuje ciągle temperaturę na zewnątrz.
W standardzie miałem: temp zewnętrzna, średnie spalanie, godzina, sr. prędkość i coś jeszcze jeśli dobrze pamiętam.

Teraz przyczyny imo mogą być dwie.
1. Awaria przełącznika (jakoś nie chce mi się w nia wierzyć bo przełącznik pod względem mech. działa idealnie)
2. Nie do końca jestem pewien ale: pewnego dnia miałem podpięte lapa do auta i DIS-em skanowałem auto.
Niestety lapek złapał dziwną zwieche i musiałem go zrestartować, po czym normalnie dokonałem ponownego skanowania w poszukiwaniu błędów
(błędów brak) i normalnie poprawnie zamknąłem disa.

Po okolu 2-3dniach zauważyłem, że nie mogę zmienić opcji - zazwyczaj trzymam na wyświetlaczu średnie spalanie.
Spadła jednak temperatura na dworze do 3,5*C - auto wydało swój specyficzny dźwięk ostrzegawczy i przełączyło mi na
opcje temp. zewnętrzna. W tym momencie chciałem przełączyć z powrotem na sr. spalanie i już nie bylem w stanie tego zrobić.
Podłączałem ponownie disa i starałem się doszukać jakiegoś rozwiązania w czeluściach opcji ale bez skutku.

Z tego co czytałem to pozostała by jeszcze opcja kodowania funkcji - czy mam racje ?
Czy może być tak, ze komp zgubił zakodowane opcje w funkcjach zegarów podczas gdy lap złapał zwieche
podczas skanowania auta?

Jeśli tak to jak to naprawić? Bardzo tęsknie za moim średnim spalaniem, a dodatkowo nie mogę przestawić godziny na zimowy czas ... :mad: :P

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Brak mozliwosci zmiany opcji w board computer
PostNapisane: 21 listopada 2011, 10:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
U mnie jak przytrzymam dłużej przycisk od board computer to pojawiają się opcje do ustalenia co ma być wyświetlane. Mi się to wyświetla na nawigacji i tam sobie wszystko ustawiam.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 21 listopada 2011, 18:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 Touring
Kod silnika: M57
Niestety u mnie dłuższe przytrzymanie przycisku BC nic nie daje. Mam radio BMW Business kaseciak.
Czy ktos moze to w jakis sposob potwierdzic? Czy dziala ta opcja z kaseciakiem?

PostNapisane: 21 listopada 2011, 20:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Często przeciera się przewód w manetce. Najlepiej jak byś rozebrał i zobaczył. Instrukcja jak to zrobić jest na pewno na forum. Podobne tematy pewnie też

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1