BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Uwaga kolejny sposób oszustów!!!
PostNapisane: 23 listopada 2011, 00:37 
Lokalny Ekscentryk

Moje BMW: ????
Kod silnika: ????
Garaż: Brak :(
Jest:
Hyundai I30
Volvo V40

Było:
E36 325td
E36 318is Coupe
E39 530d Touring: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82514
E46 318i: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132544
E90 320d: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=159224
E87 120d
E60 535d
Nie wiem czy było więc wrzucam. Wydawało mi się że znam już większość sposobów oszustów, ten znaleziony zaskoczył mnie jednak. Co prawda próbują naciągać na małe kwoty, ale zawsze...

ze strony dodajoszusta.pl

http://www.dodajoszusta.pl/historia/137 ... zacja.html

Cytuj:
Zadzwonił do mnie Pan z nr 78911270, że kupi ode mnie samochód i przyjedzie następnego dnia po jego odbiór lawetą.
W dniu zakupu napisał rano, że wyjechał. Natępnie otrzymałem sms z informacją, że owy kupiec zapomnial z domu kart bankowych i nie bedzie jak mial wybrac z banku pieniedzy na samochod a skonczyly mu sie wlasnie rozmowy (telefon na karte). PROSIŁ ABY DOŁADOWAĆ MU KONTO KWOTĄ 25ZŁ,a on pieniądze odda na miejscu. Gdy spyytałem po jaki samochód jedzie, powiedział markę samochodu zupełnie inną i się rozłączył. UWAGA OSZUSĆI WYŁUDZAJĄCY PIENIĄŻKI NA DOŁDOWANIA TELEFONU

i z forum clubtt.pl

Cytuj:
Witam.

Chciałbym podzielić się z Wami ciekawą historią. Otóż mój ojciec sprzedaje aktualnie auto. Wczoraj późnym wieczorem otrzymał telefon z pytaniem czy ogłoszenie jeszcze aktualne oraz czy można przyjechać i obejrzeć auto. Co najśmieszniejsze- zainteresowany dzwonił z Kielc i praktycznie bez uzyskiwania większej ilości informacji na temat auta zadeklarował się że następnego dnia około godziny 9 przyjeżdża do Białegostoku (odległość to około 400km). Został poinformowany że auto stoi aktualnie w komisie przy salonie samochodowym i że najlepiej żeby tam pojechał i je sobie obejrzał. Gość poinformował że zadzwoni jak będzie dojeżdżał i że nie zna miasta i prosi o to żeby po niego wyjechać w jakieś łatwe do zlokalizowania miejsce. Dziś o 6.30 ojciec otrzymał pierwszego sms'a z tego numeru informującego że koleś właśnie wyjeżdża i że da znać jak będzie na miejscu (trochę późno chcąc dotrzeć do Białegostoku na godzinę 9 tak jak wcześniej ustalał ). Przed godziną 9 napisał smsa informującego że jest problem, a mianowicie że zapomniał "kart bankowych" i że musi zadzwonić do kogoś z rodziny żeby podrzucił mu karty, bo inaczej nie będzie mógł kupić samochodu. Jednak żeby to zrobić prosi o doładowanie konta kwotą 25zł Ojciec, nie mogąc nadziwić się, że ktoś może go mieć aż za takiego idiotę zignorował smsa i olał sprawę. Jednak w ciągu dnia dostał jeszcze kilka smsów np. "proszę o wysłanie doładowania, siedzę w lawecie i czekam na doładowanie i wtedy będę mógł przyjechać po samochód", albo "ja na prawdę czekam, proszę o wysłanie tego kodu" (Kto jedzie lawetą po sprawne i ubezpieczone auto?!) Po pewnym czasie ojciec już mocno zirytowany próbował dodzwonić się do gościa i powiedzieć mu co o tym myśli, jednak nie odbierał, chociaż próbowano się z nim skontaktować z kilku numerów telefonów. Po którymś smsie z kolei ojciec napisał mu smsa że jest to próba wyłudzenia i że zgłosi sprawę na policje i smsy w końcu się skończyły. Także biedy oszust poza stratą kilku złotych na wczorajszy telefon i dzisiejszych kilkanaście smsów nie zyskał nic, ale podejrzewam że mój ojciec nie był pierwszy, a każdego dnia udaje im się jednak rolować bardziej naiwnych ludzi.

Nie piszę tego z założenia że są wśród nas aż tak naiwni ludzie, ale po to żeby zwrócić uwagę na to że pomysłowość oszustów nie zna granic. Właśnie na takie drobne przekręty jesteśmy najbardziej narażeni, bo jak wiadomo oszukanemu łatwiej jest przełknąć stratę tych kilkunastu złotych.

Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Uwaga kolejny sposób oszustów!!!
PostNapisane: 23 listopada 2011, 00:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
podziwiam polakow :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 23 listopada 2011, 01:17 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Największe pragnienie Polaka to zrobić w *uja rodaka! :kwasny:

PostNapisane: 23 listopada 2011, 07:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Bardzo pomyslowe no i niemal na pewno ujdzie na sucho. Zaloze sie ze wielu sie nabralo.

PostNapisane: 23 listopada 2011, 08:08 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Wiele już słyszałem... Noo, Ale żeby takie numery z przekrętami odstawiać :rotfl: Haha mistrz !

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 23 listopada 2011, 08:36 

Moje BMW: e65
Kod silnika: N62
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
Zgadza sie doladwalem mu za 5zl to sie obrazil nie przyjechal :rotfl: :wstyd:

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

PostNapisane: 23 listopada 2011, 09:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Dżordż napisał(a):
Wiele już słyszałem... Noo, Ale żeby takie numery z przekrętami odstawiać :rotfl: Haha mistrz !

Dokładnie. Polak jednak potrafi :P Ciekawe ile średnio osób się na to nabiera :)

PostNapisane: 23 listopada 2011, 09:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Vis napisał(a):
Największe pragnienie Polaka to zrobić w *uja rodaka! :kwasny:

...smutne ale prawdziwe :/

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 23 listopada 2011, 11:48 

nie no to są już jakieś jaja, już jebie na kilometr wałkiem :rotfl:

PostNapisane: 23 listopada 2011, 12:02 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Genialne! :rotfl:

PostNapisane: 23 listopada 2011, 12:04 
Pomysłowość Polaków nie ma granic :D :D :D

PostNapisane: 23 listopada 2011, 12:31 

Biznesmen jedzie po auto 400km i nie ma przy sobie zadnych nawet drobnych pieniedzy :rotfl:

PostNapisane: 23 listopada 2011, 12:47 

jak to się trzeba natrudzić, żeby wyj*bać kogoś na 5zł :]

co za czasy :wstyd: że ludziom sie chce w takie rzeczy bawić :| :zakrecony:

PostNapisane: 23 listopada 2011, 13:11 
Częsty bywalec

Witam ,to nie jest tylko pomyslowosc Polakow .Nie wiem czy ktos z Was wystawial ogloszenie na autotrader? bo ja za kazdym razem po wystawieniu auta dostaje wiadomosc od pana Alhamidabable:D ze jest w delegacji i szuka auta dla syna jako prezent urodzinowy oraz ze jest zdecydowany na to auto z tym,ze nie moze po nie przyjechac prosi o podanie nr konta itd a On reszte zalatwi tzn wplaci pieniadze i przysle lawete .Malo tego prawie dalem sie nabrac i rzeczywiscie dostalem wiadomosc ze suma jaka chcialem zostala przelana z tym ze aby pojawila sie na koncie prosze o wplate ubezpieczenia przesylki czy cos w tym rodzaju oczywiscie Pan Alha.... to wplaci pozniej na konto :hyhy: w tym momencie zrezygnowalem ale musze przyznac ze dla kogos kto jest chwile w Anglii bardzo wiarygodne .Najciekawsze bylo gdy po wyslaniu wiadomosci w jezyku polskim do P Alha.... oczywiscie nie zbyt milego dostalem odpowiedz w jezyku polskim ,w ktorym dziekuje za szybka odpowiedz :D Takze jak widac nie tylko "Polak potrafi"

PostNapisane: 23 listopada 2011, 13:13 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Dobre :hyhy: Idę zobaczyć co tam w dziale giełda jest wystawione...

PostNapisane: 23 listopada 2011, 13:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
tomekgdz napisał(a):
Witam ,to nie jest tylko pomyslowosc Polakow .Nie wiem czy ktos z Was wystawial ogloszenie na autotrader? bo ja za kazdym razem po wystawieniu auta dostaje wiadomosc od pana Alhamidabable:D ze jest w delegacji i szuka auta dla syna jako prezent urodzinowy oraz ze jest zdecydowany na to auto z tym,ze nie moze po nie przyjechac prosi o podanie nr konta itd a On reszte zalatwi tzn wplaci pieniadze i przysle lawete .Malo tego prawie dalem sie nabrac i rzeczywiscie dostalem wiadomosc ze suma jaka chcialem zostala przelana z tym ze aby pojawila sie na koncie prosze o wplate ubezpieczenia przesylki czy cos w tym rodzaju oczywiscie Pan Alha.... to wplaci pozniej na konto :hyhy: w tym momencie zrezygnowalem ale musze przyznac ze dla kogos kto jest chwile w Anglii bardzo wiarygodne .Najciekawsze bylo gdy po wyslaniu wiadomosci w jezyku polskim do P Alha.... oczywiscie nie zbyt milego dostalem odpowiedz w jezyku polskim ,w ktorym dziekuje za szybka odpowiedz :D Takze jak widac nie tylko "Polak potrafi"

To jeszcze nic. Niektóre systemy pre - paid itp. pozwalają WYCOFAĆ płatność z konta bez podania przyczyny przez np 30 dni. Tak oto masz forsę już na koncie, umowa podpisana, koleś i auto odjeżdża, a za 2 dni pieniądze, którze przelał wracają na jego konto. :)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 23 listopada 2011, 16:44 
E34 lover

Miałem taki przypadek. Zadzwonił gościu wieczorem że rano będzie po auto. Rano o 7.00 wysłał mi smsa że już jedzie i będzie ok. 10.00. Ok.9.00 dostałem smsa że ma duży problem i że się spóźni, po czym zaraz dostałem telefon że nie ma kasy i dokumentów i stoi uziemiony na stacji i kończy mu się limit na karcie. Poprosił o 25zł żeby mu konto zasilić. Byłem tak zaskoczony i zbyt dobry że przesłałem mu te 25zł :wstyd: Minęło 10 min on pisze że nic nie ma. Odpisałem żeby był cierpliwy zaraz mu się doładuje. I znów sms że on musi mieć za 50zł bo coś taki ma abonament.... i tu się zorientowałem że to jest jakiś wkręt. Odpisałem że sorry ale nie mogę przesłać więcej bo i tak zrobiłem co mogłem. W odpowiedzi dostałem smsa że jak do mnie dotrze to mi wpuści wpierdol bo dałem mu przecież namiary. Co prawda podałem mu ulicę ale dokładnych numerów nie. Odczekałem chwilę i znów dostałem smsa że jak nie prześlę mu kasy to mnie zajebie. Oczywiście nic nie odpisałem. Auto odprowadziłem w inne miejsce (na w razie co) i pojechałem na policję do kumpla. Kazał mi odczekać chwilę czy jeszcze coś dostanę z tego numeru.... No ale numer się wyłączył i nie odbierał tel ani sam nie pisał. Olałem temat mimo że straszne popsuł mi dupek nerwy.

PostNapisane: 23 listopada 2011, 18:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Kamil_, ze miales odwage sie przyznac :rotfl: ... ;)

PostNapisane: 23 listopada 2011, 18:12 
E34 lover

bafi, szczerze, ciężko mi to wytłumaczyć ale zastanowiłem się dopiero jak puściłem kasę :wstyd: Nie ma się czego wstydzić tylko trzeba ostrzec innych bo myślę że sporo osób zaufało tak jak ja.

PostNapisane: 23 listopada 2011, 18:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
Cytuj:
Nie ma się czego wstydzić tylko trzeba ostrzec innych bo myślę że sporo osób zaufało tak jak ja.

dokładnie, każdy popełnia błędy, ale warto się z nimi dzielić aby inni nie musieli być mądrzy po szkodzie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1