BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 17:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Aluminiowy amortyzator SACHS
PostNapisane: 30 listopada 2011, 20:03 
Częsty bywalec

Helo! Mam maly problem z przednim amortyzatorem.Pekl mi kielich podtrzymujacy sprezyne i delikatnie zsunol sie w dol co spowodowalo tarcie o opone.Ale co najgorsze okazalo sie ze amortyzator ten jest ALUMINIOWY lub z jakiegos stopu z aluminium.Czy to jest normalna seria zawieszenia czy zwykla?Dodam jeszcze ze z tylu tez sa takie amortyzatory i samochod jest nizszy na tym zawieszeniu.Na amorku byla naklejka z napisem SACHS i logiem BMW aha i sprezyny sa niebieskie. Pytanie tez czy spawanie pomoze.Mam sasiada ktory zajmuje sie spawaniem aluminium i roznych stopow tylko boje sie ze moze to nie wytrzymac i znowu peknac.Co robic?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Aluminiowy amortyzator SACHS
PostNapisane: 30 listopada 2011, 22:03 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
wymien amory

PostNapisane: 1 grudnia 2011, 02:01 
Forumowicz

Seryjne amory w e39 są aluminiowe i właśnie sachsa. Wymień amortyzatory na tej osi. Spawanie nie pomoże. Albo się urwie albo juz nie bedzie "trzymał". Po spawaniu straci swoje właściwości. Bezapelacyjnie wymień. Komplet sachsów (2szt) kosztuje około 750-800zł.

PostNapisane: 1 grudnia 2011, 12:19 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Oryginalne sprezyny byly czarne. Jak miales niebieskie, to zapewne ktos wlozyl nizsze, co spowodowalo, ze amor nie pracowal w optymalnym dla siebie zakresie. Jezeli chcesz zostawic te sprezyny, to kup stosowne amory np bilstein b6/b8 (zaleznie jakie to sprzezyny i o ile obnizaja). Jesli kupisz sprezyny bedaca odpowiednikiem oryginalnych, wtedy bilstein b4. Sprawac bym sie nie odwazyl.

PostNapisane: 1 grudnia 2011, 21:43 
Częsty bywalec

Na sprezynach jest napisane H&R o ile sie nie pomylilem.Na allegro znalazlem takie same amorki z takimi samymi sprezynami.Byc moze bylo to montowane seryjnie.Ale mam pytanie bo jak narazie bym musial kupic byle jakie amorki zeby do wiosny wytrzymac no i chcialbym dalej miec te amorki.Czy jak bym zalozyl te sprezyny na jakies zwykle amorki ktore kupil bym sklepie motoryzacyjnym takim jak u mnie akurat jest to jaki by mogl byc tego efekt.Chodzi mi o komfort itp.

PostNapisane: 1 grudnia 2011, 22:14 
Forumowicz

Oryginalne sprężyny są czarne. Jeżeli masz H&R masz obniżone przez kogoś wcześniej zawieszenie. Jeżeli chcesz zostać na takim zawieszeniu, niższym to kup Sachs advantage lub bilstein b6 lub b8. Ceny odstraszające,ale cóż. Jeżeli założysz jakieś normalne amory do tych sprężyn skrócisz ich żywotność. Zależy jaką kwotą dysponujesz i jakie zawieszenie chcesz mieć. Seria czy obniżone?

PostNapisane: 1 grudnia 2011, 23:50 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
No niestety, jesli ma byc nisko i trwale to tanio nie bedzie. E39 jest wymagajacym autem i montaz amorow pokroju SLR to nie jest dobry pomysl. Z reszta najtansze zamienniki ponoc nawet nie sa z aluminium :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1