BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 17:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx]Kilka ważnych pytań odnośnie wału w naszych smigiełkach
PostNapisane: 2 grudnia 2011, 16:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318is Coupe
Kod silnika: M42B18
Witam, jeśli chodzi o mnie problem dotyczy E36 jednak po wgłebieniu sie w temat, i po przeszukaniu wszelkich informacji po forach BMW wychodzi na to że niestety te problemy zdarzaja sie również w E34 E46 czyli dosyć chodliwy temat :)
Do sedna, w mojej Iesce gdy ją kupiłem przy predkosci 130 skrzynia i całe auto zaczeło drgać, na nastepny dzień okazało sie że guma na wale jest w opłakanym stanie, bez chwili zastanowienia wyladowała w niej nowa guma z FEBI, po miesiacu to samo :zdziwko: ale do tego została totalnie uszkodzona podpora wału, kupiłem po raz kolejny i gume i podpore z firmy FEBI, mija miesiac i nagle słychać jak wał strasznie bije przy przyspieszaniu Co dziekawe nie jak to miało miejsce za pierwszym razem -> wał walił tak od 4 tyś. Teraz wali od 1tys do 2tys później przestaje
Piszac ten temat auto mam na kanale, podpora jest ok, niejest pozrywana ale guma znow w stanie tragicznym :)

Dobra teraz zasadnicze pytania:
1 Czy wał z 318i pasuje do 318is ? ( Pytam ponieważ gdy pierwszy raz zamowilem gume do IS przyszła mi wieksza i grubsza :) ale nie pasowała na mój wał, wymienili mi ją na gume z 318i
2 Kupując wał ile prawdy jest w tym że wały sa wyważane i kupienie rozpołowionego wału mija sie z celem, ponieważ bedzie bił ?
3 Co teraz może bić ? Wyczytałem na forum że to może być wina ręcznego ( Faktycznie recznego niemam od poczatku tzn tak ręczny był ale łapał auto tylko żeby nie uciekało do tyłu, ale teraz nie łapie ani do przodu ani do tyłu )
4 Może być tak że skrzynia jest krzywo osadzona i wał idzie pod skosem ?
5 Prawda jest że Gume na wał = przegub elastyczny wału idzie źle skręcić ? ( Widziałem tu na forum gumy z takimi strzałkami) na tych 2 gumach nie było ale teraz gdy kupiłem nowa są strzałki

Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziekuje :) :ok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx]Kilka ważnych pytań odnośnie wału w naszych smigiełkach
PostNapisane: 2 grudnia 2011, 16:29 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B20
Wg realoem wszytkie 4 cyl. benzynowe mają ten sam wał. http://realoem.com/bmw/partxref.do?part=26111227773

PostNapisane: 2 grudnia 2011, 16:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i
Kod silnika: m52b20
miałem ten sam problem i go usunąłem. Po pierwsze wały są wyważane a po drugie kupienie wału rozpołowionego nie mija sie z celem ponieważ ja taki założyłem i było ok Tylko u mnie sprawa była taka przy łączeniu wału ze skrzynią gdzie po środku idzie ta guma znajduje się 6 śrub łączących i o to właśnie jakiś debil zamiast klucza potraktował je boszem po prostu je uciął bo nie mógł ich odkręcić Co za tym idzie ten ktoś zjechał na wale właśnie tym boszem jedno ramie gdzie wchodzi śruba co powodowało skos po dociągnieciu śrub Założyłem połówkę wału i po sprawie Cisza :)

PostNapisane: 2 grudnia 2011, 17:24 
Moze po prostu pojedz ze swoim walem na sprawdzenie najpierw dopiero potem szukaj innych przyczyn.
Zawsze mozna sprawdzic wal czy jest prosty a jak bije to mozna sprobowaz wywazyc.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1