BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 00:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Nie działa nawiew POMOCY!!!
PostNapisane: 3 lipca 2007, 08:58 
Pierwsze kroki

Potrzebuje pomocy bo mnie juz coś trafia. Ostatnio reperowałem klime musiałem wymienic filtr (osuszacz) z napełnieniem wyszło 400 zł i myślałem, że moje problemy się skończyły a tu nagle przestał działać nawiew. Ja już nie moge ciągle jakaś awaria. Przegrody się otwierają i zamykają po prostu nie dmucha. Chciałbym to zrobić sam bo już mam dosyć wywalania kasy u mechaników. Pewnie to jakiś silnik dmuchawy może ktoś wie coś na ten temat i gdzie mam tego szuakać w moim e39, 2001r.

Ostatnio edytowano 3 lipca 2007, 09:50 przez MaLiN, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 09:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
MaLiN, do wymiany "jeż" lub panel klimatronika

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 12:01 
Pierwsze kroki

mam klimatyzacje reczną i raczej panel jest dobry bo wszystko dzialalo dobrze i dalej niby dziala bo jak przekrecam to sie otwieraja przegrody i wszystkie przyciski dzialaja a wie ktos moze gdzie szukac tego jeża i jak sprawdzic czy to napewno to???

Jeszcze dzisiaj działało wszystko po prostu po kilku minutach przestało dmuchać.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 17:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e60 AcSchnitzer
Kod silnika: N62B44
Jeż jest za tą boczną osłoną kanału pod schowkiem po stronie pasażera. Podpięta jest do niego jedna kostka.

601 96 11 92

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 19:48 
Pierwsze kroki

hmm znaczy co on jest za schowkiem czy jak?? Powiedz prosze w szczegółach jak mam się do niego dostać. Czy mam zdemontować całą srodkową konsolę czy wystarczy schowek. Troche nie rozimiem jak może być pod schowkiem bo tam przecież jest miejsce na nogi może nad albo za.Z pomoc z góry dzięki

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 19:52 
Przyjaciel forum

On jest dokładnie za panelem klimatyzacji. Nie musisz rozbierać konsoli środkowej tylko zdjąć boczek (kawałek wykładziny) konsoli środkowej od strony pasażera (przy lewej nodze pasazera).

601 96 11 92

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 07:45 
Pierwsze kroki

ok dzięki wielkie dzisiaj rozbiorę a jeszcze może wiesz jak mam sprawdzić czy on jest zepsuty czy dobry?

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 16:39 
Przyjaciel forum

Najlepiej pożyczyć z innego auta na chwilę :cwaniak:

601 96 11 92

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 10:33 
Pierwsze kroki

a jak sie nie ma skąd???

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 12:13 
Forumowicz

To robisz tak rozbierasz wszystko i uważając na kolce wygrzebujesz jeża i mówisz mu albo działasz albo do trabanta cię przełoże :rotfl: :rotfl: :rotfl:

A na serio dzwonisz do sklepu pytasz czy mają jak tak rozbierasz podjeżdżasz płacisz sprawdzasz i bierzesz albo oddajesz czasami jak nie chce się zgodzić a widzisz że za ladą jest pracownik a nie właściciel to dajesz na piwo i tak kosztuje to mniej niż mechanik. Ja zazwyczaj jak pewności nie mam to robię tak i kilka razy dzięki temu zostało mi parę groszy w kieszeni ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 12:28 
Pierwsze kroki

widze że macie metody reperacji jak w większość naszych mechaników. Wymięnią połowę samochodu a i tak nie działa.

A ja sobie tak pomyślałem że zamiast kombinować to można by pominąć jeża i połączyć odpowiednie piny w tej wtyczce żeby napięcie leciało od razu na silnik nawiewu i wtedy jeżeli wszystko będzie ok to powinno wiać na maxa a jeśli nie będzie to będzie znaczyło że silnik wentylatora jest zepsuty. Dzisaj pokombinuje ale może uda mi się pożyczyć od jednego typa jeża.

Czy żeby się dostać do tego jeża który jest za panelem klimatycazji muszę demontować schowek żeby odkręcić boczek od strony pasażera czy może listwy trzeba zdjąć. Nie wiem czy je się wyrywa czy jest jakiś sposób??

Nie rozumiem dlaczego nie ma tak jak w e34 tam jak się zepsuł jeż to i tak na ostatnim biegu dmuchało na maxa

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 13:13 
Forumowicz

MaLiN napisał(a):

Czy żeby się dostać do tego jeża który jest za panelem klimatycazji muszę demontować schowek żeby odkręcić boczek od strony pasażera czy może listwy trzeba zdjąć. Nie wiem czy je się wyrywa czy jest jakiś sposób??

Zdejmujesz tylko taka oslonke pod schowkiem.
Pozniej wykrecasz 1 srobke i zdejmujesz gorna czesc filcu, ktory jest nad lewa noga pasazera!
Instrukcja wyminany jeza

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 13:21 
Forumowicz

Zrobisz jak uważasz ja jak mam problem to pytam a jak odpowiedz dostaję to sprawdzam bo skoro nie wiem a ktoś ma lub miał podobny problem to czemu nie a jak potem następni pytają to odpowiadam to co już sam wiem z doświadczenia.A jeżeli o schowek chodzi to się nie wypowiadam bo cię w błąd wprowadzić nie chcę.
jak wpiszesz w google wymiana jeż w bmw to ci kilka ston wyskoczy i tylko sprawdzić zostaje co i jak ,to znalazłem w 2 min.

Tu masz coś w temacie
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... d1658ccba2

albo bezpośrednio jak wolisz tylko po angielsku
http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... p?t=143393
I to jeszcze znalazłem tak więc już będziesz wiedział co i jak
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 94fa656aa8
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 14:32 
Pierwsze kroki

magik1980 nie denerwuj sie to miał być żart w stylu tego trabanta. A z tym zwracaniem do sklepu to dobry myk tylko że ja chcę zamówić na necie bo sporo taniej jest.

Wielkie dzięki chłopaki za pomoc może dzisiaj uda mi się sprawdzić czy to ten jeż zawinił :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 14:38 
Forumowicz

Jedż do sklepu sprawdź i jak to jeż to oddaj powiedz że to nie to i kup na necie ważne że będziesz miał pewność i nie kupujesz na darmo :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2007, 20:54 
Forumowicz

No i jak działasz coś

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2007, 22:24 
Forumowicz

U mnie nawiewy tez wariowaly, wymienilem "jeza" i smiga elegancko. Prawie kazdy fabryczny JEZ jest walniety i trzeba go wymienic najlepiej na nowy, bo uzywanego nie sprawdzisz...

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2007, 11:46 
Pierwsze kroki

działam działam i już wyciągnąłem jeża i podłączyłem do wtyczki bezpośrednio akumulator i nawiew działa czyli nagrzewnica jest ok. Zepsuty moze być tylko jeż lub panel. Panel mam manualny więc on raczej się nie psuje więc zostaje jeż i tu jest mały problem bo w sklepach nie mają na stanie jeży i musiałbym zamówić a jak zamówię to potem będę musiał kupić, a w sklepie nowy kosztuje 315 zł, a na internecie 220 zł i także jak zamówię to już nie zwrócę. Znalazłem gościa co ma używanego i chce mi go puścić za 150 zł i jakbym chciał to mogę mu go zwrócić w ciągu 14 dni tylko że gościo jest teraz za granicą i może dopiero mi w sobotę wysłać. Sam już nie wiem czy kupić nowego czy używanego. Coś mi gościo w serwisie mówił że te nowe jeże teraz są wytrzymalsze i tak się nie psują.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2007, 14:30 
Forumowicz

Moze byc tak ze kupisz uzywanego pochodzi miesiac i zdechnie...a nowe sa dobre, ja wymienialem w serwisie w lutym i do tej pory dziala...

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2007, 11:22 
Pierwsze kroki

posłuchałem was i zamówiłem nowego jeża na necie jutro dotrze oby to było to. Dam znać jutro co i jak.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1