BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 22:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] 730d dziwny dżwiek przy gwaltownym ruszaniu
PostNapisane: 3 grudnia 2011, 01:54 
Pierwsze kroki

witam ,w nowym nabytku mam taki dziwny objaw,,przy gwałtownym przyspieszaniu ,ale przy małej prędkości ,,szczególnie podczas skrętu w lewo,,albo przy ruszaniu pod gorkę pojawia sie dziwny dzwięk,,i znika odrazu po upuszczeniu gazu,,
pojawia sie tylko przy naprawde duzym obciążeniu podczas przyspieszania,,jak wspomniałem skręt w lewo wzmaga objaw,,ale to trwa chwilkę tylko ,,pożniej juz brakuje momentu czy mocy ,i sprawa cichnie
dzwięk przypomina obcieranie koła o nadkole,,awarie dwumasu,,trochę jakby takie buczenie zasysanego powietrza np.przy filtrze stozkowym...
skrzynia generalnie pracuje ok,koła nigdzie nie obcierają,,awaria turbo juz niby wykluczona,łożyska kół ok..w walimiu nic nie znależli u mnie na miejscu też,,wybieram sie na legnicką we wrocku ,moze coś zaradzą,,ale zwracam sie do was może jest to jakaś powtarzająca się usterka i ktos wpadnie na pomysł...????
komp oczywiscie nic nie pokazuje,a dżwięk jakby spod nóg pasażera,gdzieś pod podłogą na wysokości nog,,ale to akurat może byc złudne bo wiem już ze czasem dzwięk niesie sie po budzie,,pod uwage brane byly zaworki zwrotne turbiny ale w walimiu w sumie to wykluczyli....
auto 2001rok,,org. przebieg 240tysia (auto 10lat wrodzinie) nigdy nie bite,,zawieszenie przetrzepane 3 razy i nic
do głowy mi przychodzi juz tylko skrzynia ale ona pracuje normalnie,

ktoś ma jakieś sugestie,gdzie szukac ,co sprawdzić ???
przekopałem troche forum i nic podobnego mi sie nie rzuciło w oczka
bede wdzieczny za wszelkie sugestie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e38 730D dziwny dżwiek przy gwaltownym ruszaniu
PostNapisane: 3 grudnia 2011, 06:20 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Jeżeli manual, to pewnie jakieś łożysko w okolicy sprzęgła.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 3 grudnia 2011, 06:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
U mnie po zrobieniu tylnego zawieszenia przy przyspieszaniu też coś ocierało. Wiedziałem co robiłem i wróciłem tylko do tego miejsca. Okazało się, że lekko naciągnąłem tą osłonę od wydechu i ocierała o wał napędowy tylko podczas przyspieszania na niskich biegach. Ale ja wtedy wyraźnie słyszałem dźwięk z tyłu samochodu.

PostNapisane: 3 grudnia 2011, 21:55 
Pierwsze kroki

skrzynia automat,przy zawieszeniu z tyłu sprawdzone wszystko....
dzisiaj wyczaiłem ze to albo okolice skrzyni albo wału,dokładnie było słychac na podjezdzie w galerii handlowej.

z drugiej strony pytałem poprzedniego wlasciciela i mowi ze tak od paru lat jest,,w stando szukali ale tez nie znależli,widac to malo grozny defekt,,choc dzwieki mnie wkurzają, byc moze jak nic nie znajde to trzeba bedzie sie przyzwyczaic :mad2:

PostNapisane: 3 grudnia 2011, 22:09 
Zacna persona forum

A ściągałeś tą osłonę termiczną? może na niej coś siedzi i ociera.

PostNapisane: 4 grudnia 2011, 13:53 
Pierwsze kroki

sprawdzali osłone ,sprawdzali wydechy,niby w porządku ale coś czuje że jeszcze raz trzeba tam zajrzec,,tyle osłona to raczej tarła by cały czas a tu tylko podczas ostrego przyspieszania lub pod stromy podjazd...

PostNapisane: 4 grudnia 2011, 14:07 
Zacna persona forum

Nie prawda, bo podczas przyspieszania jednak karoseria przysiada i wał może delikatnie dotknąć osłony jeżeli jest źle usytuowana.

PostNapisane: 4 grudnia 2011, 20:54 
Zacna persona forum

siem - nie wiem czy ci pomoge ale wydaje mi sie , ze masz podobny problem z jakim borykalem sie od dwu miesiecy - u mnie podobne objawy wystepowaly przy dodaniu ostro gazu i prawie na kazdym biegu - taki metaliczno - powietrzny swist-jako , ze mam mozliwosc podnosilem auto do gory na podnosniku i nic nie znajdowalem - na postoju bylo oki -dzisiaj przy gaszeniu motoru uslyszalem slabiutenki pisk rolki napinajacej pasek glowny - zdjalem co trzeba i ruszalem napinaczem a on ciezko chodzi i nie od razu powraca do pozycji maxymalnej - no rozruszalem go, popsikalem i wyglada , ze to bylo to - zapomnialem dodac , ze wczesniej na zaciagnietym hamulcu probowalem jakby ostro ruszac autem z miejsca i slyszalem owy pisk jak przy jezdzie - nie sprawdzalem auta podczas jazdy jako , ze wymienialem termostat i jest zapowietrzone a czekam na przyrzad - moze jutro uda mi sie wyskoczyc na autostrade i napisac jakie efekty .

PostNapisane: 1 marca 2015, 07:23 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 530d aut.
Kod silnika: m57b30
Mineło juz troche czasu ale moze dowiem sie co bylo przyczyna? Mam identycznie w 530d e39 automat...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1