BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 08:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupno własnego kwadratu
PostNapisane: 10 października 2011, 11:51 
Forumowicz

Moje BMW: e39 540iA
Kod silnika: M62
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103673
Witam. Powoli skłaniam się ku kupnie własnego mieszkanka, jednak co mnie martwi i powstrzymuje przed udaniem się do doradcy finansowego to rozgłośnienie, że dziś ciężko uzyskać kredyt mieszkaniowy w banku na 100% kwoty mieszkania. Jakie są wasze doświadczenia w tym kierunku?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kupno własnego kwadratu
PostNapisane: 10 października 2011, 13:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Navy napisał(a):
Witam. Powoli skłaniam się ku kupnie własnego mieszkanka, jednak co mnie martwi i powstrzymuje przed udaniem się do doradcy finansowego to rozgłośnienie, że dziś ciężko uzyskać kredyt mieszkaniowy w banku na 100% kwoty mieszkania. Jakie są wasze doświadczenia w tym kierunku?

Nie idź i nie dowiaduj się... prawda może cię zabić.

PostNapisane: 10 października 2011, 14:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 316+
Kod silnika: M52TUB28
kto pyta nie błądzi ;) idz do doradcy

"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie".

PostNapisane: 10 października 2011, 14:47 

Chłopie ostro wal do doradcy,on cie ostro poprowadzi do podpisania dokumentów w BANKU.Mieszkanko można lukać w internecie ogłoszeń ostatnio jest lawina w każdym mieście cenna z kosmosu ludzie w mieszkaniu niektórzy ostro opuszczają jak widzią na twarzy że komuś ostro zależy na ich lokum.Sprawy mieszkania jeżeli 180.000 tyś sprawy notarialne około 4 tyś,urząd skarbowy 1tyś,ubezpieczenie mieszkanka 0koło 150 zł,pod łączenie elektryki-woda-rtv to zależy od danego miasta doradca dostaje z banku prowizję na pewno nie małą bo dobre furmanki mają.Może trochę pomogłem CHŁOPIE głowa do góry może kumulacja będzie znowu w LOTTO to kupisz sobie wilę,ale nie pod mostem.............

Typer 01/2013-II miejsce...Typer 02/2013-III miejsce...Typer 03/2013-III miejsce...Typer 04/2013-I miejsce..Typer 09/2013-II Miejsce...Typer 12/2013-II miejsce...Typer 03/2014-III miejsce...Typer 05/2014-III Miejsce...Typer 10/2014-II miejsce...Typer 11/2014-II...Typer 12/2014-I..Typer 11 / 2015 - II...Typer 04/2016-III...Typer 08/2016-II..Typer 09/2016-III..Typer 10/2016-III..Typer 05/2017=II...

PostNapisane: 10 października 2011, 15:16 
Częsty bywalec

ja bym na twoim miejscu poszedł po bankach pytac a nie po doradcach finansowych. Poł roku temu tez kupowałem i byłem w tej samej sytuacji co ty. dostałem bez problemu w PKO.

PostNapisane: 10 października 2011, 17:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Przejdź się po bankach, ale faktycznie często niestety trzeba mieć jakiś wkład własny.

PostNapisane: 10 października 2011, 17:43 

aniołki napisał(a):
Chłopie ostro wal do doradcy,on cie ostro poprowadzi do podpisania dokumentów w BANKU.Mieszkanko można lukać w internecie ogłoszeń ostatnio jest lawina w każdym mieście cenna z kosmosu ludzie w mieszkaniu niektórzy ostro opuszczają jak widzią na twarzy że komuś ostro zależy na ich lokum.Sprawy mieszkania jeżeli 180.000 tyś sprawy notarialne około 4 tyś,urząd skarbowy 1tyś,ubezpieczenie mieszkanka 0koło 150 zł,pod łączenie elektryki-woda-rtv to zależy od danego miasta doradca dostaje z banku prowizję na pewno nie małą bo dobre furmanki mają.Może trochę pomogłem CHŁOPIE głowa do góry może kumulacja będzie znowu w LOTTO to kupisz sobie wilę,ale nie pod mostem.............

Ostro...

PostNapisane: 10 października 2011, 17:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
chcesz brac 100% pozyczki na jakies 25 lat???

jestes zonaty>????

wiem ze sa jakies rodzaje kredytow ze jak nie spelniasz warunkow to ci nie dadza ale zaproponuja ci ten co sie splaca w wiekszosci same odsetki a zero kapitalu. ten gorszy.

bedzies zplacil rate powiedzmy 800/mc z tego 100 lub 200pln kapitalu. a to wlasnei od kapitalu naliczane sa odsetki.

ja mialem kredyt na 30 lat ale go splacilem juz 2 lata temu i to bylo tylko 80 000 pln , mieszkanaia poszly w gore po 2007 i jeszcze zarobilem na kredycie :P:P

mimo tego dowlalili jakas kare za przedwczesne splacenie hehe kilkaset pln.

bralem w banku spoldzielczym, troche po znajomosci

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 11 października 2011, 09:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
tak to jest pytać na forum BMW o kredyt mieszkaniowy ...

Jak masz dobre zarobki i brak zaległości w innych kredytach to spokojnie dostaniesz kredyt na 100 %. Formalności jest multum, ale warto. W przypadku dobrego kredytu jest to tańszy pieniądz niż gotówka - mi bardziej opłacałoby się wpłacić równowartość mojego kredytu na lokatę niż go spłacać.

Warto jednak stosować się do prostego wzoru - wartość Twoich zarobków podziel na dwa. Jak połowa wystarczy Ci na kredyt, opłaty mieszkaniowe i wszystko co płacisz co miesiąc to Cie teoretycznie stać, w innym przypadku strach - jak stracisz zdolność do spłaty kredytu to banki szybko egzekwują co swoje i jest pętla długów.

Polecam Expander, Open Finance też jest niezły - ważne, żeby doradca podał jako alternatywę również kredyt w innym banku jak Getin który jest ich własnością albo odwrotnie :) Pamiętaj o jednym - nie jest ważna Firma, do której pójdziesz - każdy ma tą samą ofertę. Jak trafisz na doradce który nie będzie miał olbrzymiej wiedzy od razu go olej i szukaj takiego który wie i potrafi wszystko.

PostNapisane: 11 października 2011, 23:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 316i Compact
kolega wziol ostatnio kredyt na mieszkanie 160tys zl, miesieczna rata jego to 600zl i kredyt ma na 30 lat z tego co pamietam.Sam kredyt dostal bez wiekszego problemu gdyz ma umowe na stale i pracuje juz w tej firmie 4 lata

PostNapisane: 18 grudnia 2011, 17:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
Panowie odświeżę nico temat.

Przymierzam się narzeczoną(za pomoc oczywiście zdjęci będzie udostepnione :hyhy: :) do kredytu na mieszkanie. Interesuje mnie kwota 200tyś, wkładu własnego bede miał 50tyś, a moje pytanie brzmi. Jeśli ktoś ma lub się orientuje to w którym banku polecacie wziąć kredyt ? Byłem u doradcy finansowego, ale chciałem poznać też waszą opinię.

Z góry dziękuje za pomoc.

PostNapisane: 18 grudnia 2011, 20:46 

Kolego każdy bank ma swoje ostatnio wizje,jeden chce abyś dał zaświadczenie że pracujecie już pół rok i pózniej że pracodawca was nie zwolni.w dzisiejszych czas kto ci to wystawi taki kwit.mieszkańko na 200tyś kupicie mały remont własnymi rękoma ja kiedyś pisałem ile to wszystko wynosi ........wal śmiało do banków może któryś wam da kaskę.Prezent na święta jak znalazł

Typer 01/2013-II miejsce...Typer 02/2013-III miejsce...Typer 03/2013-III miejsce...Typer 04/2013-I miejsce..Typer 09/2013-II Miejsce...Typer 12/2013-II miejsce...Typer 03/2014-III miejsce...Typer 05/2014-III Miejsce...Typer 10/2014-II miejsce...Typer 11/2014-II...Typer 12/2014-I..Typer 11 / 2015 - II...Typer 04/2016-III...Typer 08/2016-II..Typer 09/2016-III..Typer 10/2016-III..Typer 05/2017=II...

PostNapisane: 18 grudnia 2011, 21:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
Tak wiem, ale chodzi mi o banki które mam unikać, które na mają małe oprocentowanie a poźniej okazuje się że dopłaca się za różne rzeczy.

PostNapisane: 18 grudnia 2011, 21:30 

Nie wiem czy to najmądrzejszy pomysł pytać o kredyt który będziesz spłacał przez dłuuugi czas na forum BMW...

PostNapisane: 18 grudnia 2011, 21:32 

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Bobby Vintage napisał(a):
Nie wiem czy to najmądrzejszy pomysł pytać o kredyt który będziesz spłacał przez dłuuugi czas na forum BMW...
To fakt... :P

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 18 grudnia 2011, 21:36 
Częsty bywalec

Miałem ten sam problem rok temu, jaki bank mamy wybrać.... Wybór padł na pekao S.A www.pekao.com.pl, mieli chyba najlepsze warunki z pośród banków które odwiedziliśmy. Załapaliśmy sie jeszcze na program "rodzina na swoim". Decyzja o przyznaniu kredytu była szybka i po miesiącu od złożenia wniosku mieszkanie bylo nasze. Nie wymagali od nas jakis dziwnych zaświadczen , tylko zaświadczenie o zatrudnieniu ( warunek umowa musi trwać jeszcze min. 1 rok ) :)

PostNapisane: 18 grudnia 2011, 22:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
Może załapiecie się na rodzinę na swoim. Ja teraz wziąłem w banku pocztowym bez wpłaty własnej. W różnych okresach każdy bank ma swoje promocje więc trzeba składać najlepiej w każdym banku, bo w większości się za wyliczenie zdolności nie płaci (zresztą można zapytac czy płatne). Na twoim miejscu pośpieszył bym się do końca roku bo czytałem że od stycznia wchodzą nowe przepisy gdzie trudniej będzie otrzymać zdolność kredytową bo zmieni się procent zarobków które można przeznaczyć na spłatę kredytu.

PostNapisane: 18 grudnia 2011, 22:28 
Forumowicz

Moje BMW: e34 1994r 525 tds
Kod silnika: m51
RRSO najważniejsze; chyba dzisiaj weszła ustawa -banki muszą informować o wszystkich kosztach,nie jakimś małym druczkiem ma być jasno dla klienta,

PostNapisane: 18 grudnia 2011, 23:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Najważniejsze na dzień dzisiejszy:
- marża niższa niż 1.3% + Wibor 3M,
- brak prowizji,
- koszt wyceny nieruchomości,
- podwyżka marży nie większa niż 0.5% do czasu wpisu banku do hipoteki (to jest tak 1 do 3 miesięcy),
- spytaj o wakacje kredytowe (w RnS nie ma ich przez pierwsze 8 lat - dopłaty),
- jeśli chcesz RnS, to sprawdź na jakim oprocentowaniu uzyskał byś zwykły kredyt, PKO BP robiło takie numery, że kredyt RnS był droższy niż normalny,
- nie bierz ubezpieczeń osobowych, chyba, że są naprawdę tanie (w to wątpię),
- jaka jest prowizja przy wcześniejszej spłacie (gdybyś chciał sprzedać z jakiegoś powodu mieszkanie po 2 latach),
- dowiedz się, czy będziesz musiał dostarczać jakieś zaświadczenie o dochodach co raku lub coś.

Przy zakupie mieszkania wypłata kredytu jest jednorazowa.
Przy RnS nie ma problemu z reguły z kredytem na 100% wartości nieruchomości.
Okres zatrudnienia u obecnego pracodawcy z jednej strony ma znaczenie, ale z drugiej z reguły jest do przeskoczenia.
Wnioski składaj w wybranych bankach, a nie przez doradców. Oni najczęściej wysyłają wnioski do jednego banku - tego który najlepiej płaci.
Bardzo drogi kredyt wiem, że ma Getin Bank, ale dość łatwo go otrzymać i dodatkowo przy budowie nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów.

Ps. Jeśli przy hipotece korzystasz z różnych promocji, to faktyczne rrso znacząco różni się od tego zapisane w umowie. Jeśli nie dopełnisz wtedy jakiegoś warunku to dopiero ono wskakuje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1