BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 19:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e46 316i 1.9 problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 28 grudnia 2011, 19:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46
Witam wszystkich. Mam takowy problem.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL11&mospid=47628&btnr=11_2082&hg=11&fg=35
Padła mi Końcówka przyłączeniowa zaznaczona na rysunku nr 5. Została wymieniona dzisiaj wraz z nią wymieniony termostat bo poprzedni nie trzymał temperatury. Został dolany płyn, układ odpowietrzony i teraz jest taki problem przewód zaznaczony nr 3 wychodzący z termostatu do chłodnicy jest zimny, chłodnica też. Silnik osiągnął 90 stopni grzeje w środku ciepłym powietrzem a przewód i chłodnica dalej zimne. No i jeszcze jedno pytanie jakim cudem czujnik wskazał 90 stopni, jak znajduję się na tym zimnym przewodzie? Przy jakiej temp powinien się otworzyć termostat?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e46 316i 1.9 problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 28 grudnia 2011, 19:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Temperatura otwarcia podana powinna być na samym termostacie. Co do czujnika, pewnie jest jeszcze jeden czujnik, który podaje temperaturę silnika, bo ten skoro jest za termostatem to nigdy nie pokaże właściwej temperatury.

PostNapisane: 28 grudnia 2011, 20:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
przewód nr 3 wychodzi nie z termostatu do chłodnicy ale z chłodnicy do temostatu. tym wężem leci woda schłodzona w chłodnicy, na pewno po dłuższym momencie (kilka km jazdy na rozgrzanym) wąż zrobi się ciepławy ale nie gorący - w końcu chłodnica chłodzi płyn a ponieważ nie jest ciepło u nas do dodatkowo robi to skutecznie ;)

jesli ogrzewanie chodzi, temp jest w pionie i nie wychodzi za niego to jest git.

PostNapisane: 28 grudnia 2011, 20:08 
Zacna persona forum

sprawdzenie auta po naprawie ukladu chlodzenia polega tez na jezdzie probnej i dokladnym nagrzaniu calego ukladu tak by wszystkie weze i wogole caly uklad byl rozgrzany - jesli uklad jest wlasnie w takim punkcie to wszystkie weze sa gorace lub tez niektore cieple - a wskaznik temperatury w pionie i tak powinno byc a jesli jest innaczej to uklad zapowietrzony czy tez pompa wody nie pcha wody

PostNapisane: 28 grudnia 2011, 21:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46
105 stopni w tym aucie,dopiero termostat się otworzy więc pozostaw go odpalonego na parkingu i po gazuj szybciej osiągnie tą temperaturę, ja to przerabiałem ostatnio w czasie jazdy niby zimny ale ok było

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1