BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Prędkość łącza internetowego pomoc w ustaleniu
PostNapisane: 2 stycznia 2012, 19:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46Ci SOLD!
Kod silnika: M43TU B19
Witam czy ktoś mógłby pomóc w ustaleniu max prędkości łącza? Nie mam światłowodu to wiem, chcę zerwać umowę z neostradą i przenieść się do netii i teraz sprawa wygląda tak,że z tego co zrozumiałem to za 109zł mam telefon z nielimitowanymy rozmowami na cala europe i do kambodży oraz internet tylko nie pisze jaka prędkość jest gwarantowana dzwoniłem 2 razy za pierwszym ich test pokazał 10mb/s a za 2 20mb/s a wątpie zeby pociągło mi więcej iż 6 Jak to sprwadzic i co zrobic jak bede miał potem 2mb/s cały czas?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Prędkość łącza internetowego pomoc w ustaleniu
PostNapisane: 2 stycznia 2012, 19:31 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57D30
Garaż: E46 330D
Saxo 1.5 D - w tym nic się nie psuje
...a co jest napisane w umowie?

http://speedtest.net/

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 19:39 
Uzależniony od forum :)

jak gwarantowana? jak podaje dostawca informacje, że przykładowo "do 5 Mbit/s" - to gwarancji ci zadnej nikt nie da ile zawsze będzie. A maxymalnie mozesz miec tyle ile podają.
ps. potrenuj pisanie. Bo jak nie uzywasz duzych liter to przynajmniej dziel na zdania i czesciej uzywaj kropek i przecinków.
bo tak to jest masakraaaaa

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 19:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
dla mnie bardziej miarodajny jest http://www.speedtest.pl/

różnice mogą wynikać z pory dnia i obciążenia linii, najlepiej test robić jak ma się wszystkie programy wyłączone korzystające z neta.

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 19:43 
Częsty bywalec

Sory na szybko pisałem. Chodzi o to, że chciałbym wiedzieć jaką prędkość max prześle mój kabel? Z tego co powiedziała mi pani na infolinii oraz poczytałem na stronie netii, to dostane max na moje lącze. Każda prędkość jest za tą samą cene czyli 59zł. W skrócie płace 59 i jak mam światłowod to mam 20mb/s a jak nie to mniej. Ja chcę wiedzieć czy ktoś wie jak sprawdzić możliwość przesyłową łącza.

http://www.netia.pl/oferta-dom/promocje/internet-telefon/pakiet-telefon-non-stop-swiat.html

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 19:47 
Zacna persona forum

wejdź np na speedtest.pl i zrób test, poczekaj aż się zakończy i daj wynik tu

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 19:59 
Częsty bywalec

Tylko ten speed test pokazuje prędkość łącza na neostradzie 2mb/s którą mam teraz... Ja chce wiedzieć ile pójdzie max

Obrazek

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 21:52 
Zacna persona forum

jeśli nie masz podłączonego neta który zamówiłeś/chcesz zamówić to pozostaje Ci wierzyć w to co mówią z Netii, bo nie masz innego możliwości sprawdzić jaką oni mają przepustowość.
Mogę Ci ręczyć że jak mówią to tak będzie - bo po co mieli by kłamać,
Sam mam 16Mb/s i jest to max na moją linię i tak mam, choć czasami jest ~17 :D

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 22:04 
Częsty bywalec

Rozumiem tylko, że raz jak dzwoniłem koleś powiedział 20mb/s, a za 2 razem babka mówi że 10mb/s.

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 22:12 
Zacna persona forum

szczerze Ci powiem że jakbym miał mieć 10Mb/s to też bym był zadowolony (bo więcej mi nie potrzeba) ale jak koniecznie potrzebujesz 20 Mb/s to zadzwoń raz jeszcze i się wypytaja, i powiedz że dostałeś rozbierzne informację - powinni wytłumaczyć

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 22:23 
Częsty bywalec

Nie, źle mnie zrozumiałeś ja mając teraz 2mb bede zadowolony mając 6, ale co jeśli potem powiedzą że się pomylili i że dalej moge mieć tylko 2? Dlatego chodzi mi o to czy mogę w jakiś sposób sam np. programem sprawdzić przepustowość łącza?

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 22:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
ja bralem opcje 16mega transfer pokazuje mi 12-13-14 zalezy jaki dzien czasami dobija do tych 15.
ale ta nowa oferta czyli daja taki internet jaka masz przepustowosc to jakas marketingowa papka, tak przynajmniej czytalem jakis czas temu na bardziej fachowych forach, sam nie jestem asem w dziedzinie technicznej, i nie potrafie dokladnie napisac juz o co chodzilo. dlatego polecam po googlowac bo cos bylo na rzeczy

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 22:50 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316
Kod silnika: M43B16
Odradzam netie i tą całą firmę.

Moja sytuacja wyglądała tak.

W listopadzie 2010, wydzwaniali z netii do ojca ( bo był właścicielem linii w tp) czy nie chcę lepszego internetu, że może być 10mb/s itp. No to ok, zamówiliśmy 6mb, netia miała się wszystkim zająć, tzn. mieli wypowiedzieć umowę w tp, można to zrobić z miesięcznym wypowiedzeniem, tzn jeśli wypowiadam w połowie miesiąca to z końcem następnego umowa się kończy bez kosztów itp. Więc z 1 stycznia 2011 internet miałbyć uruchomiony. Umowy zostały podpisane i czekamy.
Dnia 31.12.2010 internet przestaje działać, więc myślimy zaczynają podłączać. Minęło kilka dni internetu nie ma więc dzwonię do netii a oni mnie informują że: " z braku technicznych możliwości podłączenia internetu umowa zostanie wypowiedziana".
Oczywiście nie zadzwonili poinformować nas ani nic z tych rzeczy.
Następnie dowiedzieliśmy się że netia wypowiedziała umowę w tp dnia 2x.12.2010, nie cały tydzień przed dniem uruchomienia, co skutkowało tym że tp naliczyło nam karę za zerwanie umowy ok 2tyś zł.
To wszystko miało być po linii tp, czyli bsa. W tp dowiedziałem się że u mnie była jedynie możliwość wtedy podłączenia jakichś 4mb/s.

Teraz dalej, ostatnimi czasy jestem bez neta znowu. Więc widzę te wszystkie promocje w netii, (ogólnie brat zadzwonił do nich się pytać, bo ja bym tego nie zrobił) i podpisałem z nimi umowę. Zapewniali że jest ich linia i wszystko będzie ok, miało być 17.5/18 mb/s.
Umowę podpisałem pod koniec umowy listopada 2011, oczywiście znowu się coś zaczęło, zrobili błąd w umowie, więc musieli zrobić sobie nową i z tym zaczęli odliczać dni na podłączenie ( mają 21 dni na podłączenie ) od nowego terminu.
W między czasie dostałem router, był monter który popatrzył że trzeba przeciągnąć przewód przez ulicę, bo skrzynka jest z drugiej strony, zrobił kosztorys podłączenia i netia miała dać znać czy będą podłączać w 3 - 7 dni. Skrzynka netii stoi koło słupa po którym mam przewód tp.
Minęły 2 tyg od czasu kiedy był monter, skończył się czas na zrealizowanie umowy ale wciąż cisza. Więc piszę do nich e-maila ( bo aby dodzwonić się na infolinię, jeśli nie chcesz kupować to trzeba być milionerem aby mieć na koszt oczekiwania) i dowiaduję się że nie podłączą bo nie mają technicznych możliwości. Przez telefon informowałem ich że nie mam gniazdka itp.

Więc po ch*j mi ta firma to sprzedawała.

Osobiście więc nie polecam tej firmy, i teraz choćby mi mieli zapłacić nawet to nie chce mieć z nimi do czynienia.
Trzeciego razu nie będzie.

Wolę wydać trochę więcej, a widziałem że obecnie tp też ma atrakcyjne ceny i pewność że jak coś sprzedadzą to będzie działać.

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 23:12 
Zacna persona forum

ja z kolei z doświadczenia znajomych z tp mam do nich wstręt, może się teraz polepszyło ale jestem w netii już dwie umowy i nie narzekam.

szymon111, Twój przypadek to może podwójny nieszczęśliwy wypadek,

ja nie miałem z nimi problemów, jak mówili tak było i jest. Jeden raz tylko po przedłużeniu umowy z 4 na 16 Mb/s nie zmienili mi prędkości, po telefonie miałem zrobione to od ręki - choć nie ukrywam nie powinno być takiej sytuacji.

MATTU_113, teraz dopiero zrozumiałem w 100% o co ci chodzi :D
pogoogluj pewnie coś znajdziesz bo osobiście nigdy tego nie potrzebowałem, po prostu dzwoniłem i oni mnie informowali

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 23:20 
Częsty bywalec

Tylko, że ja dzwoniąc 2 razy 2 razy dostałem inne informacje wyssane z palca bo po analizie mojego łącza wyszło, że na więcej jak 8mb nie mam co liczyć, czyli teoretycznie 6 mb to jest max.

Poza tym czytając opinie netii odechciało mi się szczerze mówiąc głównie rodzicom zależało na darmowych (jedynie abonament) rozmowach telefonicznych w całej europie. Chyba pozostane przy TP ponieważ od 7 lat mam ich internet i nie narzekam. A na ich kablach bo te mam 6mb powinno poleciec.

Przykładowy link do podobnych problemów jakie miał szymon111, http://www.wykop.pl/i/artykul/829673/netia-czyli-dlaczego-nie-podpisywac-ze-szmaciugami-umowy/

Dzięki Panowie za pomoc, oszczędziliście mi klopotów :padam: :piwo:

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 23:30 
Forumowicz

Jeszcze w tp masz liveboxa, bądź może inaczej też się da, możesz sprawdzić jakie mozesz mieć połączenie.
Na elektrodzie jest napisane jak to zrobić. W danych szczegółowych linii są podane jakieś wartości które określają, jak daleko jesteś od centrali i jaki internet technicznie rzecz biorąc będzie wstanie działać.

Dobrze mieć znajomości zawsze, kiedyś jako jedyny w promieniu kilka km, mogłem mieć internet kablowy. Teraz aby mieć internet 6mb, przełączyli mnie innej centrali w mieście aby to poszło u mnie.
Lecz ceny mam normalne.

Jednak zwykły klient zawsze ma pod górkę, u kumpla w domu jest kilka osób co korzysta dość sporo z internetu, od razu brali by najszybszą możliwą opcję nie patrząc na koszty. tyle że nie opłaca się tp podłączać linii, choć sąsiad na przeciwko internet ma.

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 23:37 
Zacna persona forum

czyli netie i tp można do jednego worka wsadzić,
odpukać nie mam problemu z nimi,
Wy też możecie odpukać jak nie macie problemu z tp ;)

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 23:40 
Forumowicz

lecz wiem że tp nie sprzedaje czegoś czego nie ma.

Jak widać ceny tp trochę wyższe,
W neti 59zł do 20mb/s.
W tp 20mb/s za 75zł, na 12 miesięcy a na 24 za 70zł. Więc jak za 10zł można mieć święty spokój to dla mnie to jest ok.

PostNapisane: 5 stycznia 2012, 10:04 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5td
do mnie dzwonili z netii jakiś czas temu, super promocja itp. 6 mega od zaraz, hmmm całkiem ciekawie, tylko jak poprosiłem pana aby sprawdził jakie są możliwości na łączu które posiadam od tpsy to zmiękł z gadką, w tepsie mam 2 mega i jak na razie nikt nic lepszego nie może zaproponować, przynajmniej do lutego/marca 2012

a netia i reszta pseudotelekomunikacji wydzwaniają po 5-6 razy w tygodniu i nie rozumieją, że nie jestem zainteresowany przejściem :mur: - odpukać nie mam problemów z TP

a wracając do kolegi MATTU - nie sprawdzisz łącza którego nie masz, a w umowach nie chcą podawać minimalnego transferu*, jedynie znaleźć jakiegoś sąsiada który ma netię i u niego sprawdzić jak chodzi i od razu zasięgnąć opinii jak z usterkami, szybkością napraw itp

* nie podają bo nikt nie może zagwarantować minimum, wystarczy po drodze jakieś wąskie gardło i nawet 20 mega będzie chodzić jak 2

PostNapisane: 5 stycznia 2012, 10:25 
Forumowicz

To dobrze że dzwonią.
Jak czasem pisałem e-maile do netii i czekałem na odpowiedź to miałem taką sytuacje że ktoś puścił mi sygnał, 2 razy w odstępie 30 min. Sygnał tak krótki że nie zdążyłem nawet złapać za telefon który leżał na biurku przede mną.
Później w e-mailu, Pani napisała że próbowała się skontaktować ale nikt nie odbierał. Później też wiele razy puszczali takie sygnały.

Ostatnio na koniec dostałem jeszcze podsumowanie tego wszystkiego czyli: mamy nadzieje że ta wynikła sytuacja nie wpłynie na opinię o firmie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1