BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46]malowanie przodu po kamyczkach
PostNapisane: 5 stycznia 2012, 14:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
Wrzucam fotki,obydwa blotniki,maska,zderzak sa bardzo powybijane od drobnego piasku/kamyczkow,nie ma wgniecen,tylko takie odpryski.dodam tylko ze maske juz kiedys ktos w niemcowni malowal,przod nie byl malowany.z tylu pod listwa od oswietlenia tablicy rej jest kilka pecherzykow-warto tez tym sie zajac odrazu.aha i zderzak podrapany nad tlumikiem-ale chyba zaprawka..?czy mam to malowac,potem zeby nie bylo ze bita itd.,poprostu zle to wyglada na czarnym.jakie moga byc koszty??maska wiadomo,ze cala do malowania,zderzak przedni tez,blotniki niewiem czy pocieniowanie czy cale...tylko,ze lakiernicy godza z elementu a tak naprawde jak sie da to tylkoten kawalek maluja...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46]malowanie przodu po kamyczkach
PostNapisane: 5 stycznia 2012, 15:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Porób fotki przed operacją w ten sposób będziesz miał dokument w razie odsprzedaży autka dla kolejnego właściciela :P

PostNapisane: 5 stycznia 2012, 18:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 320d +
Kod silnika: N47
Garaż: Jest :
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 79&start=0
Było :
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=42401&start=0
Ogólnie za element w Wawie krzyczą sobie od 300 do 500zł,sama maska mniej wiecej 700-800zł sam sie nad tym zastanawiałem ale odpuściłem sobie troche drogo.

PostNapisane: 5 stycznia 2012, 21:23 

Sparco nie przesadziłeś troszkę z tą ceną 700-800zł ?

PostNapisane: 5 stycznia 2012, 23:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 320d +
Kod silnika: N47
Garaż: Jest :
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 79&start=0
Było :
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=42401&start=0
Pytałem się w trzech zakładach blacharsko-lakierniczych i każdy mi powiedział że maskę liczą tak jak za dwa elementy,niestety to jest Warszawa ceny potrafią byc 2 razy wyższe niż w małych miastach...

PostNapisane: 5 stycznia 2012, 23:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 325i
co cie trzyma w warszawie ;)

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 09:18 
Częsty bywalec

nie no 700-800zl za maske to ja jeszcze nigdzie nie slyszalem.500zl/element to tak,biora i po 200,ale chcialbym miec to zrobione na lustro zeby nic sie nie odroznialo...mam trzech nedaleko siebie,ale jeden z nich jak mi zaraz po zakupie zrobil polerke(uczen pewnie to robil) to mi sie odechcialo,narobil swirli maszyna,dobrze,ze lakieru nie poprzepalal,niepowiem bo poprawil,ale juz czlowiek ma do niego dystans...za 200zl/element wiem ze taki nie zadowoli mojego oka na 1000% bo widzialem jego robote...pozostawia wiele do zyczenia....musze to zrobic na wiosne bbo naprawde zaczyna to "kluc" w oko,zdjecia zrobilem wczoraj zaraz po nalozeniu samego wosku,wiec wszystko dobrze sie odbija..

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 11:42 

Poszukaj kogoś zaufanego może kogoś ze znajomych który robił w jakimś warsztacie tego typu naprawę bo jak to w naszym kraju bywa większość partaczy... :]

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 16:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
Zderzak tył, cały
przód też cały, zwróć uwagę lakiernikowi , ze nie chciał byś mieć różnicy, na łączeniu błotnika z drzwiami.
cena za element około 300zł, za mniej bym się zastanawiał czy oddać.
+ może dojść. demontaż i montaż zderzaków.

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 17:24 
Pierwsze kroki

mam wrażenie że po polerce tzn. gąbce na wiertarce i paście polerskiej na mokro typu g3 zawsze zostaną widoczne "śidwerki" / koła na lakierze. Będą natomiast widoczne tylko w świetle neonów.

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 19:24 
Forumowy terrorysta

dareks55 napisał(a):
czy mam to malowac,

Nie bo
dareks55 napisał(a):
potem zeby nie bylo ze bita

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 19:42 
Forumowicz

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Nie malować w tym wypadku? To tak jak wypolerować auto i gdybać czy nie miało przypadkiem zaprawek...
Przecież auto ma się prezentować. Ważne żeby nie było szpachli ale z malowaniem to ja bym się nie wstrzymywał. Ja już raz miałem malowany cały samochód.
A całkiem niedawno właśnie zderzak bo również miałem takie odpryski.
Maluj, samochód ładny się szybciej sprzeda jeśli już poruszamy tą kwestię.
Poza tym jak się kupującemu nie spodoba, że był malowany to jego problem. Ponad 10-cio letnich samochodów nie malowanych jak na lekarstwo

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 20:09 
Pierwsze kroki

nie wiem jak koledzy na forum kupują auta ale ja zawsze jeżdzę z czujnikiem grubości lakieru i powiem tak; w Nowym Sączu jednego dnia zjeździłem wszystkie komisy patrząc na auta w moim zasięgu finansowym do 40k i nie znalazłem ani jednego nie malowanego wtórnie. To samo tyczy się moich wypraw w Polskę za autami. Dwa razy w życiu kupiłem auto z oryginalnym lakierem, był to Nissan 200sx s13 i Bmw e46 318i, które w dodatku ciężko było mi sprzedać bo w PL każdy patrzy żeby było JAKIEŚ z pierwszej strony alledrogo po ustawieniu cen od najniższej.

Do rzeczy jak chcesz to maluj i się ciesz brakiem dziur przez pierwsze 2 zimy.
ALE dobieranie lakieru u nas i jak się potem komu pomaluje to masz jak w banku choć minimalną różnicę w odcieniu. Patrz pod różnym kątem w różnych warunkach naświetlenia i to zamiennie korzystając ze słoneczka i neonów.

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 20:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318i
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=109273
hmm osobiscie radził bym pomalowac lepiej by wygladała tam na masce przy nerce schodzi ci bezbarwny i zaraz wejdzie na maske wiec i tak bedzie widac ze bylo malowane , tylko co najwazniesze nie oszczedzaj na dobrym dobraniu lakieru ilakierniku wszystko co zrobisz musi byc idealnie pomalowane i dobrze dobrany lakier nie tylko z koloru ale i z numeru tak by po zimie nie wyszła roznica podcieni . w mojej firmie taka operacja kostowała za bltnik ok 350 zł i maska 400 zł mysle ze jak same odpryski to i maske za 350 tez by sie dalo ,co do zderzaka to za wymontowanie dojdzie wiec mysle ze 250- 300. tylko co najwazniejsze wybrac dobry zaklad kto da ci gwarancje min 2 lata . przy takich cenach trzeba tego rzadać aa i najwazneijsze wołaj fakture bo to jest dowod reklamacj i dla klijenta ktory bedzie kupował od ciebei tez bo tam powinno byc napisane renowacja powloki lakerniczej ..

pozdrawiam i zycze udanego wyboru fachmistrza ....

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 21:29 
Częsty bywalec

arturek2410 napisał(a):
pozdrawiam i zycze udanego wyboru fachmistrza ....

wlasnie z tym jest najwiekszy problem....
Zabieg jesli bede robil to napewno na wiosne,wiem,ze jedni sa ZA drudzy PRZECIW malowaniu,ale uwierzcie:na czarnym te odpryski wygladaja zle,co z tego,ze ze 4 razy w ostatnim sezonie recznie robilem lakier Ultimate Compound jak wtedy tym bardziej widac te odpryski bo lakier blyszczy....moze dacie namiar na kogos w poblizu kto to zrobi dobrze???W Grojcu robili niezle w Auto Michale,ale wlasciciel zmarl njakis czas temu i slyszalem,ze neciekawa robota tam leci teraz.....

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 21:49 
Pierwsze kroki

no ja ci kolego nie pomoge bo z lodzi jestem ale dam ci pare rad

jesli chcesz by robota byla dobrze zrobiona musisz jecac do takiego lakiernika i zobaczyc co pomalował obejrzec jego dzieła dokladnie i najwazneijsze ile to trwa w normalnym zakladzie bedzie potrzeba od 3 do 4 dni
pierwszy dzien dobieranie lakieru ewentualne matowanie i zaznaczanie ubytkow demontarz zderzaka i maski maske najlepiej maluje sie w pionie wieszajac ja .
drugi dzien szpachlowanie ubytkow i szlifowanie pozniej matowanie na mokro i suszenie po czym przygotowanie do podkladu i pomalowanie podkladem i baza
trzeci dzien wyszlifowanie drobniutkim papierem podkladu tak by baza zostala na krawendziach nie mozna przetrzec krawedzi i szpachlowanie pasta pozostalyc 1 mm ubytkow i dopiero przygotowanie pod lakier
trzeci dzien przygotowanie pod lakier lakierowanie
czwarty dzien złozenie elementow i sprawdzenie powloki i nastepnie jesli wszystko jest oki polerowanie calego auta

p.s najwazneijszy bys byl przy dobieraniu lakieru i sprawdzil go dokladnie w jażyniowce bedzie widac podcienie a w swietle dziennym odcienie , wazne by lakiernik uzyl takiego samego koloru podkladu jak fabrycznie ....

coz wiecej pisac zycze powodzenia nie raz dobrze jest pojedzic zaplacic wieceji znalesc dobrego fachowca ...

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 21:56 
Częsty bywalec

arturek2410 napisał(a):

jesli chcesz by robota byla dobrze zrobiona musisz jecac do takiego lakiernika i zobaczyc co pomalował obejrzec jego dzieła dokladnie i najwazneijsze ile to trwa w normalnym zakladzie bedzie potrzeba od 3 do 4 dni
pierwszy dzien dobieranie lakieru ewentualne matowanie i zaznaczanie ubytkow demontarz zderzaka i maski maske najlepiej maluje sie w pionie wieszajac ja .
drugi dzien szpachlowanie ubytkow i szlifowanie pozniej matowanie na mokro i suszenie po czym przygotowanie do podkladu i pomalowanie podkladem i baza
trzeci dzien wyszlifowanie drobniutkim papierem podkladu tak by baza zostala na krawendziach nie mozna przetrzec krawedzi i szpachlowanie pasta pozostalyc 1 mm ubytkow i dopiero przygotowanie pod lakier
czwarty dzien złozenie elementow i sprawdzenie powloki i nastepnie jesli wszystko jest oki polerowanie calego auta

p.s najwazneijszy bys byl przy dobieraniu lakieru i sprawdzil go dokladnie w jażyniowce bedzie widac podcienie a w swietle dziennym odcienie , wazne by lakiernik uzyl takiego samego koloru podkladu jak fabrycznie ....

z gory dzieki za porady,czyli jakie to koszta na gotowo by byly mniej wiecej za to wszystko???co z tymi blotnikami przednimi zrobic???
coz wiecej pisac zycze powodzenia nie raz dobrze jest pojedzic zaplacic wieceji znalesc dobrego fachowca ...

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 21:57 
Częsty bywalec

dareks55 napisał(a):
arturek2410 napisał(a):

z gory dzieki za porady,czyli jakie to koszta na gotowo by byly mniej wiecej za to wszystko???co z tymi blotnikami przednimi zrobic???

PostNapisane: 6 stycznia 2012, 22:27 
Pierwsze kroki

hmm koszta no zderzak ok 200 300 zł bo trzeba zdemontowac halogeny i kratki maska ok 350 zł i blotniki mysle ze po 300 czyli calosc powinna wyjsc cos ok 1200 zł

ja blotniki bym spolerował pasta farekla i zobaczył efekt jak to bedzie wygladalo ale chyba bedziesz musial je pomalowac by to wszystko ladnei wygladalo tez mam czaena e 46 i wiem co znaczy czarny kolor ..

na razie kup wosk sonax wax i na zyme ja wywoskuj da to jaks efekt a po zmienie odwiedz lakiernika

PostNapisane: 7 stycznia 2012, 10:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52TU25
Ktoś po partyzancku malował odpryski? Np samą bazą a później polerka? Mam podobny problem jak kolega tyle że odprysków jest dużo mniej.

Mam wątpliwości czy będzie się trzymać, parę odprysków jest do gołej blachy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1