BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Ogłoszenia
Teraz jest 4 lutego 2026, 18:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [zakup] BMW e46 w benzynie,jaki silnik
PostNapisane: 10 stycznia 2012, 18:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Szczurek1986 napisał(a):
ROBBMW napisał(a):
Benzyniaki tańsze w utrzymaniu i częsci mniej awaryjne niż diesla kupuj E46 328 CI , sam bym taki motor kupował , może za poł roku ustrzelę E46 własnie 328CI

Za pół roku ustrzelisz czy zaczniesz szukać ? Bo jak zaczniesz szukać to ustrzelisz za rok :P Przerabiałem teraz nie dawno temat nabycia e46 :P

Szukać ale pierw muszę odpowiednią sumkę naszykowac :) , w sumie E36 nie sprzedam ale E46 moglbym kupic tylko jak mówię 328CI, motory są piękne.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 19:22 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47 teraz M54B25
Kolego to może poszukaj faktycznie coś z innej grupy...poszukaj może jakiejś A4 2002- 1,8T.Mało spali mocy wystarczająco..Raczej BMW o takich parametrach nie kupisz chyba że jakąś 318..
Ale wątpie byś osiągnał takie spalanie po mieście...kolega ma 316 1,9l 105km i jemu po mieście pali ok 10-11l zależy jak jeździ.Moja 325 192km po mieście paliła 12-14zależało od jazdy a minimalnie spaliło 11,5l

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 19:29 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD, E90 318d, E46 325i, E91 320d, F25 20d
kupujac a4 turbo to na to samo wyjdzie co by mial 320d kupic bo do naprawy ewentualnie dochodzi turbina ;p. co do ekonomi to 1.8t do najekonomiczniejszych nie naleza, turbo zyje turbo pije ;p

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 19:41 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47 teraz M54B25
Tyle ze moze trafic na mniej zajechana z mniejszym przebiegiem...Czy ja wiem czy tak duzo pala 1,8T.Poruszalem sie kiedys a3 1,8T qatrro 180km i po miescie palila 10-11l przy nawet energicznej jeździe.Jak bym się nie bawił autem to myśle że do 10l by spaliła.Pozatym w TB masz tylko Turbo..niema wtrysków kosztownych,niema pompy wtryskowej...

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 18:05 
Forumowicz

Moje BMW: e30 330i
Kod silnika: m54b30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129243
Ojciec ma 316i przedlift 1,9 105km i bujałem sie tym w miedzyczasie gdy nie kupiłem wlasnego autka, nie uważałem że silnik jest za mały, przyspieszenie w miare dobre, spalanie to max 9l mialem (wg.tankowania). Nie można przesadzać ze to znowu jest zółw, ponieważ ludzie jeżdza dużo słabszymi autami i nie narzekaja :)

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 18:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
stosunek mocy do masy sie liczy.

moan miec 1,4 i bedzie azpierdzielalo jak rakieta..

jezeli chodzi o m43 to jak sie rozkreci to sie kreci ale z dolu jest slaba

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 19:46 
Forumowy terrorysta

bialykarol napisał(a):
Ojciec ma 316i przedlift 1,9 105km i bujałem sie tym w miedzyczasie gdy nie kupiłem wlasnego autka, nie uważałem że silnik jest za mały, przyspieszenie w miare dobre, spalanie to max 9l mialem (wg.tankowania). Nie można przesadzać ze to znowu jest zółw, ponieważ ludzie jeżdza dużo słabszymi autami i nie narzekaja :)

Dokładnie, 316i 1900/105KM to 165Nm juz przy 2500. Dla porównania 318i 1900/118KM to 180Nm, ale przy 3900.

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 21:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Jesli wersja słabsza to 316i, a jeśli coś mocniejszego to 323 lub 328.

323 jest dla mnie super ! :ok: Miałem okazje się taką przejechać i twierdzę, że to świetny silnik i stosunkowo mało pali. 328 jest jeszcze lepsze.

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 22:30 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
myślę że taki 316i by nawet wystarczył... kwestia przemyślenia, ok a jak silniki bmw znoszą LPG zarzekam się że tylko do kuchenki gaz, ale nie chciałbym rezygnować z bmw... sam już nie wiem

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 23:41 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: m54b22 + LPG
Te starsze konstrukcje dobrze znosza gaz, im bardziej wymyslna jednostka tym trudniej wyregulowac, co nie oznacza ze sie nie da. Sekwencja na mocnym reduktorze i odpowiednie wtryski i mozesz liczyc ze w kieszeni zostanie Ci dodatkowe 30-35% wydatkow na paliwo.

Gaz to nie wsyd, to ekonomia ;)

Lubię Płacić Grosze

Obrazek

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 00:23 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M62B44
nygus napisał(a):
Te starsze konstrukcje dobrze znosza gaz, im bardziej wymyslna jednostka tym trudniej wyregulowac, co nie oznacza ze sie nie da. Sekwencja na mocnym reduktorze i odpowiednie wtryski i mozesz liczyc ze w kieszeni zostanie Ci dodatkowe 30-35% wydatkow na paliwo.

Gaz to nie wsyd, to ekonomia ;)

Własnie tak tylko cieżko znalezc auto z LPG ktore jest poprawnie załozone (mowie tutaj o autach ktore ogladałem w rożnym ale odpowiednim dla danego modelu przedziale cenowym ) wiec czasami warto przemyslec czy kupic z gazem i go poprawiac (jezeli jescze warto) czy kupic bez gazu i zalozyc odpowiedni a to juz inwestycja na dłuzej wiazaca z pojazdem. Ja kupiłem i postanowiłem poprawiac po kims, chociaz nie wiele trzeba. A co do silnikow 1.8T w VW i audi to moim zdaniem fajny silnik o ktorym tez kiedyś myślałem (benzynka na turbince+ zaworek upustowy= fajne psssss.) ale jak wyczytałem ze rozrzad trzeba wymienic po chyba 250.000km i uswiadomilem sobie ze u nas wiekszość aut ma cofany licznik to jakoś mi sie odechciało :) ale warto szukac moze jakas zadbana sztuka sie trafi.

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 01:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
marnon teraz zacząłeś temat LPG na rzecz aby nie rezygnować z BMW, to w Twoim wypadku dość kulawy pomysł bo wspominałeś iż robisz krótkie odcinki a co za tym idzie małe przebiegi... przelicz sobie na spokojnie opłacalność takiej inwestycji i odpowiedz sobie na ile to autko byś chciał pozostawić wtedy będziesz miał czarno na białym czy jest to dla Ciebie opłacalne :P

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 05:42 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: m54b22 + LPG
Dokladnie, trzeba poszukać jakiegoś kalkulatora opłacalności gazu i sobie policzyć. Każdy ma swoj profil jazdy ;)

Lubię Płacić Grosze

Obrazek

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 09:50 
Forumowicz

Moje BMW: e30 330i
Kod silnika: m54b30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129243
Jeżeli kupisz już z instalacja LPG w dobrych pieniadzach to bedzie dobrze.Jeśli bez LPG to juz bym sie mocno zastanawiał nad założeniem w twoim przypadku gdy robisz tak krotkie odcinki(do 10km), bo to co zaoszczedzisz na gazie oddasz przy przegladzie/zakup świec/kabli.Dochodzi rownież kwestia jak dlugo chcesz posiadac to auto :)

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 10:27 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Ja tam się boje kupować z LPG chyba że z pewnego źródła to inna sprawa.

Tutaj masz kalkulatorek http://www.gazeo.pl/kalkulator.php?kalk ... DgodWT_cAQ

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 15:41 
Forumowy terrorysta

ziooloo napisał(a):
A co do silnikow 1.8T w VW i audi to moim zdaniem fajny silnik o ktorym tez kiedyś myślałem (benzynka na turbince+ zaworek upustowy= fajne psssss.) ale jak wyczytałem ze rozrzad trzeba wymienic po chyba 250.000km i uswiadomilem sobie ze u nas wiekszość aut ma cofany licznik to jakoś mi sie odechciało

Nowe TSI/TFSI tez mają problemy. Jeśli zakup doładowanej benz to w mocnej wersji + program. Jest ryzyko, jest zabawa, gdy sie posypie to wiem za co będe płacił.

PostNapisane: 13 stycznia 2012, 20:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Szczurek1986 napisał(a):
ROBBMW napisał(a):
Benzyniaki tańsze w utrzymaniu i częsci mniej awaryjne niż diesla kupuj E46 328 CI , sam bym taki motor kupował , może za poł roku ustrzelę E46 własnie 328CI

Za pół roku ustrzelisz czy zaczniesz szukać ? Bo jak zaczniesz szukać to ustrzelisz za rok :P Przerabiałem teraz nie dawno temat nabycia e46 :P

dokładnie.

Druga sprawa, jak robisz do 15 tys rocznie i pewnie to głównie po miescie to nie warto wkładać gaz

PostNapisane: 14 stycznia 2012, 12:27 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Przy 15 tys juz sie oplaca, zalezy ile lat kolega chce trzymac auto.

PostNapisane: 18 stycznia 2012, 23:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530dA
Kod silnika: M57D30
Jak masz sos, to wkładasz gaz i potem jeździsz o przysłowiową połowę taniej. Nie ma co przeliczać kiedy się zwróci tak naprawdę. Wyjeżdżasz z gazowania, jedziesz zatankować i masz banan na ryju, a jeszcze się przecież nie zwróciło ;)
Co do gazu, ja jak się zdecyduję na benzyniaka, zaiwaniam do Poznania gazować. Pitec genialnie beemki obsługuje. (nie jestem naganiaczem, w prawdzie już drugi mój post, w którym o nim wspominam, ale gość jest naprawdę dobry). Jak już pisałem w innym temacie, zagazowana rodzinna 540i e39 daje naprawdę radę na Stagu.
Ja bym się na gaz nie obrażał, z technicznego punktu widzenia to wpływu na żywotność silnika, a jazda tańsza. Przy prohibicyjnych cenach benzyny jest to naprawdę przyjemna alternatywa.

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 21:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
ruyven napisał(a):
Jak masz sos, to wkładasz gaz i potem jeździsz o przysłowiową połowę taniej. Nie ma co przeliczać kiedy się zwróci tak naprawdę. Wyjeżdżasz z gazowania, jedziesz zatankować i masz banan na ryju, a jeszcze się przecież nie zwróciło ;)
Co do gazu, ja jak się zdecyduję na benzyniaka, zaiwaniam do Poznania gazować. Pitec genialnie beemki obsługuje. (nie jestem naganiaczem, w prawdzie już drugi mój post, w którym o nim wspominam, ale gość jest naprawdę dobry). Jak już pisałem w innym temacie, zagazowana rodzinna 540i e39 daje naprawdę radę na Stagu.
Ja bym się na gaz nie obrażał, z technicznego punktu widzenia to wpływu na żywotność silnika, a jazda tańsza. Przy prohibicyjnych cenach benzyny jest to naprawdę przyjemna alternatywa.

Banan ludzi tankujących paliwo i patrzących jak lejesz do swojej Beemy gaz - bezcenne :hyhy:
Ja dalej uważam, że jak kogoś nie stać na BMW i związaną z nim obsługę niech jeździ maluchem, a gaz do zapalniczek ;)

Niedługo ferrari ludzie zaczną gazować i porsche... :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1