BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 08:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wymiana z automatu na manual jakie przewody zmostkowac
PostNapisane: 10 stycznia 2012, 22:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M52B20
witam jakie przewody trzeba zmostkować zeby komputer czytał ze skrzynia ustawiona jest na P i jakie zeby działało swiatło wstecznego..?? bo założyłem silnik z instalacją i skrzynia manualna do auta w którym był wczesniej automat niestety ktoś jak wyciągał ten automat nie ustawił na p i teraz nie kreci rozrusznik gdy chce odpalic auto... a wstecznego swiatła niema chociaż kostka jest podłączona....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 wymiana z automatu na manual jakie przewody zmostkowac
PostNapisane: 11 stycznia 2012, 19:48 
Forumowicz

Moje BMW: e46 e61
http://www.bmw-klub-lodz.com.pl/forum/i ... ic=19452.0
Powinno pomóc

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 21:51 
Pierwsze kroki

zmostkowałem kable i auto zaczeło krecic normalnie tylko teraz nie zapala... raczej nie ma iskry bo na samostarcie też nie odpala...jaka była by przyczyna tym razem..??

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 22:03 
Forumowicz

żeby auto odpaliło musisz zewrzeć w ośmiu pinowej kostce przewody niebieski z czarnym paskiem z przewodem brązowym z czarnym paskiem to zabezpieczenie żeby auto odpalało w pozycji parking. Dodatkowo miernikiem wykorzystując pozycjoner ustawiony w pozycji R sprawdź miedzy którymi pinami jest przejście i te przewody musisz podpiąć do czujnika w skrzyni manualnej żeby działało światło wsteczne . powodzenia

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 22:30 
Pierwsze kroki

chodzi o tą kostke pod którą jest podpiety potencjometr....??

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 22:37 
Forumowicz

to jest kostka od pozycjonera przy mieszku powinna być

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 22:39 
Forumowicz

Jeśli masz stary drążek zmiany biegów (pozycjoner0 bedzie ci łatwiej jeśli go podepniesz i sprawdzisz które to przewody od wstecznego!

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 22:44 
Pierwsze kroki

u mnie ta kostka ma pinów siedem i po kilku prubach robienia zworek auto zaczeło kręcic tylko już nie pamietam jaki kolor był tych kabli... jednak niema tej iskry i auto nie zapala. może być tak że zmostkowalem nie te kablei bedzie rozrusznik krecił a nie bedzie iskry...?? przewody od wstecznego znalazłem juz tylko problem z paleniem został...

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 23:44 
Forumowicz

skoro kręci już to powinien odpalić skrzynia ma za zadanie odłączyć rozrusznik,Może coś przeoczyłeś, nic po za tym nie robiłeś oprócz zmiany skrzyni??? sprawdź czy jest iskra, i czy paliwo dochodzi

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 06:31 
Pierwsze kroki

ja zakładałem cały silnik ze skrzynią i instalacja od tego silnika... a składane było powoli bez pospiechu i raczej wszystko jest podłączone... czy komputer musi miec mase na obudowe bo w tym innym aucie było inne mocowanie komputera i teraz jest przymocowany tak ze nie ma ztycznosci z nadwoziem moze w tym jest problem...a iskry niema bo na samostart też nie odpala a jak była by iskra to by sie chociaż na chwile odezwał a tu nic pompka chodzi dzisiaj sprawdze po pracy czy jest paliwo na listwie ale raczej jest...

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 12:48 
Forumowicz

posprawdzaj czy wszystkie minusy w kabinie i przy silniku są podłączone. A do kompa poprowadzić masę nie zaszkodzi tym bardziej że wcześniej była. Daj potem znać jak wygląda sytuacja. Ja przy skrzyni już bym więcej nie szukał. Posprawdzaj iskrę i czy pompa podaje. Może coś ci doradzimy sensownego

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 20:26 
Pierwsze kroki

masa pod kompa podpieta.... i pojawiła sie iskra przynajmniej tak mi sie wydaje bo samochód miał cheć zapalic ale niezapalał i wtedy w ruch poszedł samostart i silnik dał głos czyli padło na pompke która chodziła ale dawała za małe ciśnienie po zmianie pompki samochód odpalił pochodził z 30 s i zgasł i nie odpala dalej,po wykreceniu swiec okazało sie ze je zalewa olejem pokreciłem chwile bez swiec wyczysciłem i założyłem swiece i auto odpaliło ale dalej 30 s i zgasło i sytuacja z zalanymi swiecami wruciła... dodam ze auto z którego pochodzi silnik było po dachowaniu wiec to raczej pozostałości po przygodzie i po kilku prubach chyba powinno byc juz dobrze.... jest jakis sposób zeby przyspieszyc ten proces...??

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 21:36 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57D30
Garaż: E46 330D
Saxo 1.5 D - w tym nic się nie psuje
A masz tam immo?

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 22:08 
Pierwsze kroki

niema imo problem leży w resztach oleju tylko dokładnie niewiem gdzie ten olej sie znajduje.. bo po ponownym wyczyszczeniu swiec znowu odpalił pochodził chwile na wolnych równych obrotach i zgasł po czym nie można było go już odpalic... mysle ze kilka takich zabiegów i wszystko powinno wrucic do normy...

PostNapisane: 12 stycznia 2012, 23:56 
Forumowicz

powinieneś zajrzeć do filtra powietrza i wyczyścić kolektor ssący i cały dolot, bo prawdopodobnie tam olej mógł ci się dostać.

PostNapisane: 13 stycznia 2012, 06:26 
Pierwsze kroki

filtr powietrza był przedmuchowany ale nie było na nim oznak oleju... a kolektor ssący był odkrecany podczas wyciągania silnika i tak mniej wiecej był czyszczony...dodam ze to jest kolektor z 2.8 tak jak cała instalacja i kolektory wydechowe..

PostNapisane: 13 stycznia 2012, 10:27 
Forumowicz

odkręć świece wyczyść je dobrze, a tłoki przedmuchaj sprężarka.

PostNapisane: 13 stycznia 2012, 21:59 
Pierwsze kroki

swiece wyczyszczone już ich nie zalewa olejem jednak auto nie pali dalej.. zapala na chwile i gasnie... wykrece na chwile swiece zakrece i dalej zapali na chwile i zgasnie.. iskra jest cały czas bo na samostarcie odpala... filtr paliwa jest nowy przed dachowaniem był zmieniany...przewody powinny byc podłączone dobrze bo jak były by zle to by sie wcale nie odezwał raczej....wygląda mi na to jak by mu paliwo odcinało ale jakim cudem... juz brakuje mi pomysłów co to może byc...

Tytuł: Re: [E36] Wymiana z automatu na manual jakie przewody zmostkowac
PostNapisane: 13 stycznia 2012, 22:04 
Forumowicz

Coś masz nie tak z pompą paliwa, albo z elektroniką, posprawdzaj sobie czy przy stacyjce wszystkie kable dobrze podłączone i czy wszędzie masy pozakręcałeś,

Tytuł: Re: [E36] Wymiana z automatu na manual jakie przewody zmostkowac
PostNapisane: 13 stycznia 2012, 22:21 
Pierwsze kroki

pompke paliwa słychac ze chodzi...kable też posprawdzane kilkakrotnie...masa jest... jak odpali na ta chwile to chodzi równo i wkręca sie normalnie na obroty... jeszcze mam takie pytanie na listwie jest zaworek do sprawdzania ciśnienia paliwa i po włączeniu zapłonu i podaniu przez pompke paliwa wciskam zaworek i nie leci nawet kropelka paliwa a wydaje mi sie ze powino coś poleciec...może coś przytkało ten filterek czy zaworek na listwie...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1