BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 00:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] problem z fabrycznym alarmem- rozwiązany!!
PostNapisane: 2 stycznia 2012, 20:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=108891
Witam, mam problem z alarmem, od zakupu auta parę miesięcy temu zadziałał może ze 3 razy na 30 prób. Otwieram samochód z kluczyka, pilot jest osobno taki prostokątny z logo bmw, baterie nowe. Byłem u gościa od alarmów ["raczej średnich lotów"] mówi że alarm jest ori bmw i on do tego wejścia niema moze ew. nowy założyć. Czy jest to wina jakiegoś przekaźnika/odbiornika?? Dodam że diody na pilocie się załączają, dioda przy lewarku biegów działała, centralny zadziałał, szyby się domknęły no tylko że bardzo żadko udaje się to uzyskać. Zna ktoś może ten problem i może doradzić jak działać?

Ostatnio edytowano 14 stycznia 2012, 20:41 przez zuku3210, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] problem z fabrycznym alarmem
PostNapisane: 2 stycznia 2012, 22:59 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
pierwsze co to baterie w pilocie do wymiany (warto próbować) później sprawdź krańcówki, bo może któraś nie styka i ci nie zamyka :)

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 23:43 
Pierwsze kroki

Baterie wymienione były w pierwszy dzień, co do krańcówek to się przyznaję że od pasażera jest padnięta, ale czy to ona może powodować że alarm wogóle nie działa, tzn. diodka nawet nie mrygnie w aucie? Bo te w pilotach świecą. Obejrzałem pod maską co i jak i znalazłem krańcówkę na przednim pasie, później syrenkę ori BMW i wszystko przez grodz idzie jakby w stronę schowka w aucie więc wygląda to na fabryczny alarm, teraz pytanko jeszcze czy jakiś lepszy spec od alarmów da radę w tym dłubnąć czy do tego trzeba jakiegoś specjalistycznego oprogramowania które posiada tylko serwis? Byłem u następnego gościa i usłyszałem to samo, że do ori sprzętu się nie "dostanie"

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 23:58 
Specjalista

wymień krańcówkę i zobaczysz, mi alarm nie działał, jak odłączyłem aku to działał, odpaliłem auto i już nie działał... Zauważyłem że jak otworze swoje drzwi to światło się nie zapala... myślę krańcówka... zdemontowałem, i była Ok... to szukałem dalej... i okazało się że kabel do krańcówki ... zgnił :/ i nie przewodził :/ zrobiłem BAYPASA i alarm ożył ;)

A więc wymień tą krańcówkę, i zobaczysz czy się coś zmieni ;)

PostNapisane: 3 stycznia 2012, 16:35 
Pierwsze kroki

timi-91 napisał(a):
A więc wymień tą krańcówkę, i zobaczysz czy się coś zmieni
widzę że te krańcówki to wszystkie moje problemy :P gdzie polecasz ich szukać? w ASO będą chcieli majątek za nie??

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 17:34 
Pierwsze kroki

Krańcówki już zrobione, jeszcze myślę tylko co by do nich i jak przykleić bo są trochę przypiłowane i to jeszcze nie jest to co powinno być na stałe ale alarm nie hula jak powinien :mur: odłączenie aku coś pomoże?? Zresetuje się w ten sposób pamięć komputera w BMW??

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 14:09 
Specjalista

jak byś mógł pokazac foto modułu to popartrzę na instalacje i ci powiem ewentualnie gdzie patrzeć:)

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 17:14 
Pierwsze kroki

Ok :) w najbliższych dniach podeśle Ci na PW, jest on za schowkiem nie?? :]

PostNapisane: 14 stycznia 2012, 00:06 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57D30
Pierwsze moje pytanie/rada .. wsiądź do auta z pilotem bez kluczyka w stacyjce i spróbuj zamknąć go z pilota ... po naciśnięciu zamykania czyli dioda na pilocie się zaświeci powinieneś usłyszeć pracę przekaźnika(warto ściągnąć schowek i siąść po stronie pasażera.) Jak słychać przekaźnik w centralce tzn. że sygnał dociera i centralka otrzymuje sygnał z pilota(próbę powtórzyć kilka razy) jeżeli nie zawsze słychać tzn. że prawdopodobnie masz coś nie tak z odbiornikiem w oryginalnym alarmie, czy ktoś się tej naprawy podejmie ciężko mi powiedzieć. Jednak gdy będzie zawsze docierać sygnał to teoretycznie można obstawiać że centralka alarmu działa prawidłowo i szukał bym przyczyn po stronie połączenia miedzy alarmem a modułem komfortu. U mnie oryginalny alarm był założony na spinkach które są dość słabej jakości możliwe że któraś poprostu ci czasami nie styka, a jak pojeździsz to zaczyna działać. Jeżeli nic ci sie nie uda najprościej podłączyć inny alarm polecam Legendford'a bez problemu będzie działać w e36.

Tytuł: Re: [e36] problem z fabrycznym alarmem- rozwiązany!!
PostNapisane: 14 stycznia 2012, 20:51 
Pierwsze kroki

Dzięki wszystkim za pomoc :) temat rozwiązany, zobacz jak!! :mad: Sprawa wyglądała tak, że raz działało, raz nie, ale działało, po oddaniu do specjalisty od alarmów który stwierdził że nie ma do tego wejścia bo to Ori zamilkł alarm momentalnie. Spokoju mi to nie dawało i rozebrałem dzisiaj auto, okazało się że ten j$%#@ h%$ po prostu odpiął zasilanie od alarmu i namawiał mnie aby zainstalować nowy bo tu przekaźniki padły. Dzisiaj połączyłem rozłączone wtyczki, wcześniej już zrobiłem porządek z krańcówkami i alarm rygluje drzwi, odpala diodkę, wydaje dwa małe piski i chyba działa, tzn. już nie miałem czasu aby go prowokować do włączenia syreny ale wygląda na to że z pilota działa już, acha narazie z jednego :] Co do otwierania to wszystko fajnie otwiera tylko mam przekrzywiony rygielek w drzwiach kierowcy i chyba siłownik nie ma siły go wypchnąć trzeba jeszcze kluczykiem lekko przekręcić i cacy, ale może jutro to rozbiorę bo pewnie drut z rygielka jest krzywy :oczami:

PostNapisane: 14 stycznia 2012, 23:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Tak, tak ja też się cieszyłem jak głupi że naprawiłem ori alarm. Podziałał 2 lata, później znowu zaczął wariować, nie otwierał za pierwszym razem, aż pewnego dnia wcale nie otworzył dotego odcięty zapłon. Miał jeszcze kilka prób ratowania, nawet działał, ale to nie na moje nerwy, mam się stresować przed każdym zamykaniem czy otworze z pilota :P

Czas na nowy alarm raczej ;)

PostNapisane: 15 stycznia 2012, 12:19 
Pierwsze kroki

lupanet napisał(a):
Czas na nowy alarm raczej
już byłem bliski tej mysli :P dam mu jeszcze jednak szanse bo pogoda marna na dłuższą dłubaninę ale jak coś wywinie to wpadam tam z kombinerkami ;) Z resztą zobaczę co gość powie w warsztacie na to co odje#$%ł

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1