BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 18:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wymiana linki do maski
PostNapisane: 30 lipca 2007, 10:31 
Pierwsze kroki

Prosilbym aby ktos pomogl jak moge wymienic linke odpowiedzialna za otwieranie maski ?? chodzi mi o linke ktora idzie od samochodu do pierwszego zamka bo ponoc potem jest druga linka... z tego co widze idzie ona tak jakby pod blotnikiem.... moze ktos to robil ????

Ostatnio edytowano 30 lipca 2007, 11:21 przez krecikmlody, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2007, 17:50 
Pierwsze kroki

No pomoze ktos?

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2007, 18:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
Ja tego nie robilem ale z tego co mi sie wydaje to musisz odkrecic ten plastki tam gdzie kirwoca trzyma nogi(najpierw odkrecasz raczke od linki otwierania maski a potem pod spodem jest taka srobka plastikowa i ja przekrecasz i plastik schodzi)pozniej odkrecasz raczke od karoseri i nastepnie musisz popatrzec jak ona idzie...bo faktycznie chyba jest wsadzona w blotnik...jesli tak bedzie i po odkreceniu poczujesz ze da sie ja wyciagnac to najlepiej bedzie chyba jak do starej na koncu ktory znajduje sie w srodku przymocujesz jakos nowa linke i w ten sposob wyciagajac stara wciagniesz nowa.
Wiem ze nie pomoglem ale mysle ze niektore rady moga sie przydac.
Pozdrawiam.

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2007, 18:21 
Pierwsze kroki

to w aucie mam odkrecone juz dawno i za bardzo nic to nie dalo a pod maska nie ma jakiegos specjalnego dojscia do tej linki :/ a ona jest w takim dziwnym pancerzu .... ale dzieki za checi pomocy... prosze o porady doswiadczonych w wymianie linki...

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2007, 19:31 
Forumowicz

Witaj,
Obrazek
z tego o widzę to masz do wymiany cały element numer 15, to jest gotowa linka w pancerzu razem z całym mechanizmem rączki - taki patent BMW :cool:
Linkę musisz zacząć wymieniać od strony kabiny (stara też musi wyjść tą stroną), najgorsza sprawa to drugi koniec linki, który wchodzi do samego zamka - gdzieś w okolicach nerek i prawdopodobnie bez rozkręcania kawałka przodu się nie obejdzie - pokombinuj - ja kiedyś walczyłem z tym w E39 tam całość składa się z 3 linek :cwaniak:

ps. jak już dokopiesz się do zamka to wymień od razu 2 linkę - będzie spokój na dłuższy czas, poza tym u mnie nowa linka nie od razu złapała naciąg - dopiero po pewnym czasie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2007, 09:17 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: B28
Zeby wymienić linke i tak bedziesz musial odkrecić zamki przy chłodnicy. Jak je odkrecisz bedziesz mógł pokretłami od naciągu linki ja poluzować - wtedy odczepisz rączkę w kabinie(to nie jest jedna całość). Jak jest odczepiona od zamka powinieneś ją już wyciągnąć

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2007, 10:53 
Forumowicz

Odkręcasz osłonę na pasie przednim wykręcasz zamki w grillu, wyciągasz linkę z zamka. następnie rozbierasz plastiki koło dźwigni otwierania maski, wyciągasz starą linkę możesz do niej przywiązać sznurek. Następnie sznurkiem wciągasz nową linkę. Może pojawić się kłopot jak będzie linka przechodziła przez blachy w lewej ćwiartce tzn może się gdzieś zahaczyć. Najlepiej ściągnąć lewe nadkole i wtedy już będziesz widziała jak idzie linka.

Posiadam Wszystkie czesci do BMW E 36;)

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2007, 11:23 
Pierwsze kroki

ok DZIEKI za porady, zobacze jak z tym bedzie, ale nie wiem czy bedzie tak latwo bo ona jest w pancerzu ale zobaczy sie :D:D dzieki ejszcze raz...

Tytuł: Re: [E36] Wymiana linki do maski
PostNapisane: 24 stycznia 2012, 14:52 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
No to ładnie... Idę sobie właśnie do auta, z płynem do spryskiwaczy, otwieram drzwi, unoszę dźwignie od otwierania maski a tu PYK-strzeliła linka :kwasny: Na szczęście strzeliła przy samej dźwigni wiec za pomocą kombinerek chyba bez problemu maskę otworze po zdemontowaniu plastików...

Co by nie było jestem trochę naburmuszony, kto już to przerabiał?

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 15:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 323i
Kod silnika: M52B25
Miałem podobną akcje jak oglądałem auto z kumplem, właściciel mówi żebyśmy sobie otworzyli maskę ziomek za rączkę a tu tylko strzał. Raczka od otwierania została w ręku, to właściciel szybko za kombinerki i męczenie się przez jakieś 15 min i następny strzał. Może poszło ale maska dalej zamknięta i poszła ale cała linka. No cóż mówi że jakoś zrobi ale uznaliśmy że to był znak żeby jej nie brać bo była trochę wieś tuning :P więc kolego uważaj z tymi kombinerkami bo jak potem otworzyć maskę to nie wiem.

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 15:50 

Zdemontowałem osłony plastikowe, i ujrzałem czarny pancerz z którego wystawała urwana linka :ok: Oczywiście kombinerki i maska otworzona :hyhy:

Teraz tylko zostało zakupić linkę i powalczyć z jej wymianą...

Moja e39

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 21:11 

Linka wymieniona :hurra:
Jak coś instrukcja wymiany w e39 poniżej:
viewtopic.php?f=25&t=110374&p=1333296#p1333296

Moja e39

PostNapisane: 21 stycznia 2013, 14:46 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
witam.jak mi pękła linka od maski to kupiłem w linke rowerową do chamulca i wsunołem w pancerz po starej lince.końcówka linki jest troszkę wieksza wiec spilowałem ją troche kontówką i włożyłem w dźwignie otwierania drugą końcówkę odmierzyłem i zrobiłem pentlę,włożyłem w zamek i dałem rowerowy regulator linki.koszt naprawy 2zł :cwaniak:

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1