nie siejmy zametu. prosze wrzuc symbol zanim wrzucisz zdjecie. a teraz przechodze do setna..po 20 tys obracac? 1 na 8? znam przypadki ze pekaly 2-3 na 6 w R6 ale tylko u "wybrańców". zadajmy sobie pytanie... czemu nie zaczela sie obracac po 1000km? odpowiedz jest prosta niektorzy zle dobieraja cieplote do gazu
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
prawdopodobnie kolega ma jakies inne bosche nie wiem dokladnie jaki model, ale jestem pewny ze za mocno dokrecil i scisnelo izolator na gazie je podgrzal w trasie i pekniecie gotowe, to sie moze zdazyc w kazdej innej swiecy bosch / ngk i innych firm. jestem pewny ze na gazie, bo czytalem ze kolega sie tym zajmuje. sadze iz silnik jest troszke podkrecony na tym gazie. dokrecaja takie swiece za mocno, potem pekają porcelany przy cieplocie 7. dla silnika j/w. dlaczego tak sie dzieje? bo porcelana "pracuje" elektroda w porcelanie jest zaciskana przez nia bardziej lub mniej w zaleznosci od temperatury by szybciej lub wolniej ja odprowadzac. jesli zacisnie sie izolator przy korpusie swiecy i swieca zostanie zbyt mocno dokrecona izolator zostanie wysadzony. na 500 aut znajdzie sie 10 takich osob ktore dokreca zle dobrana cieplote na chama, a potem katuja auto na lpg. dlatego nigdy nikomu nie wkrecilem tej cieploty do silnika zagazowanego v8. zawsze w takim przypadku polecam wkrecac japonskie w cieplocie 20 lub szostki boscha w irydzie by zdarzyly odprowadzic cieplo lub szostki w platynie i izolator nie uzyskiwal takich temp by grozilo to jego rozerwaniem po odksztalceniu docisnietego w wysokiej temp

by mogl zdarzyc odprowadzic cieplo do glowicy z elektrody... oczywiscie moze sie to stac w kazdym aucie ktore bedzie mialo zle dopasowana cieplote swiec i zbyt mocno dokrecone swiece. naszczescie po peknieciu izolatora nic wiecej sie nie dzieje. gar traci tylko kompresje. zaznaczam ze peka a nie odrywa sie. peka od zwiekszenia objetosci. uzywam swiec w autach z gazem ktore fabrycznie mialy cieploty 6 boscha zarowno cieplot 6 i 7 i dokrecam swiece o 90 stopni potem dociagam o 45 nigdy nic nie peklo. przez ostatnie 3 lata przetestowalem okolo 50 roznych modeli swiec boscha w jednym aucie. stale wkrecane i wykrecane. nigdy nie dokrecam wiecej jak 180. powinno sie dokrecac sila 17-33Nm. wszystkim ktorym cos peklo mieli gaz i mowili ze "chyba za mocno dokrecili"

platinum plus i fgr7dqp to ta sama seria swiec wiec nie moze byc z nimi cos nie tak bo do BMW od 98roku byla montowana w cieplocie 7 jak mowi symbol ale do benzyny ! jezeli ktos na nich jezdzi na gazie to tez nie uzyskuje w silniku wysokich temp bo maja szczeline 1,6mm ze wzgledu na 4 elektrody wieksza zaplonnosc i gaz na tym nie pracuje poprawnie wiec nic nie peka, przynajmniej ja nie slyszalem o takich przypadkach. na szczelinach blisko fabrycznej 0,9mm dla tych silnikow przy 1 elektrodowych swiecach silnik uzyskuje wyzsze temp spalania w gazie i swieca uzyskuje wyzsze temperatury jezeli nie zdarzy odprowadzic ciepla to izolator nagrzeje sie bardzo mocno i bardzo zwiekszy swoja objetosc. pamietajcie zeby nie za mocno. nie kazda swieca skonczy w ten sposob obrecaniem sie tylko porcelanki na elektrodzie. ta porcelanka w przypadku innych modeli swiec moze pocalowac Wasze tloki i ladnie je popiescic niezaleznie od marki swiec

to tak jakby dziwic sie ze taka twarda swieca jaką jest niby fabryczna platynowa ngk 4 elektrodowa o symbolu bkr6equp wytrzymuje tylko 3000km przy mocy 450 koni w m62b44. do gazu nie nadaja siee swiece 4 elektrodowe stosowane od 98r. ze wzgledu na zbyt dlugi luk iskry 1,5mm dla ngk i 1,6mm dla BOSCH platynowego - mam na mysli fabryczne 4 elektrodowe, te swiece sa stworzone wylacznie dla benzyny na gazie sa na tym niespodzianki bo nie starcza napiecia w ukladzie zaplonowym przy takich duzych szczelinach na swiecach. poza tym nie siejmy zametu bosch sa produkowane w niemczech irydowo platynowe swiece. a ngk w holandii czy niklowa czy platynowa. pisanie ze boscha irydowo platynowe czy platynowe sa gorsze od ngk w tym przypadku jest bzdurą. jedynie cieplota 6 ngk bedzie zimniejsza swiecą niz bosch 7, ale tylko o odrobine. itrowe boscha tzw super plus yttrium moga byc produkcji francuskiej, platyny irydy i podwojne platyny boscha sa niemieckie, podobnie jak denso, pisalem wczesniej ze warto zwrocic uwage na kod kreskowy na pudelku i juz wiemy gdzie jest produkowana i pakowana swieca. to ze na ngk pisze made in japan nie swiadczy o tym ze jest tam zrobiona, tak samo jak na swiecy jest wybite made in germany. pierwsze cyfry kodow kreskowych na pudelkach mowią wiecej. firma produkujaca swiece rownie dobrze moze byc czeczenska a klepanie towaru isc w rumunii zalozmy. jest cos takiego jak swiece na rynek wtorny, caly korpus i izolatory sa wykonywane gdzie indziej, dospawywane elektrody z irydu sa tym samym urzadzeniem i z tego samego materialu. wizualnie roznia sie jakoscią wykonania ale elektrody sa identyczne. ale to juz inna bajka np dla denso importuje takie magneti z Wloch a nie z USA czy japonii jednak pracuja tak samo i sa w 100% oryginalne. zawsze jak mam podejrzenie o podrobke wysylam swiece do producenta. jezeli faktycznie swiece zostana uszkodzone z dziwnej przyczyny mozna dostac na to dokument. w przypadku rozerwania izolatora nawet nie mamy o co walczyć