BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 16:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 63  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Nie dogrzewa wody na trasie (diesel)
PostNapisane: 24 stycznia 2012, 13:26 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d
Czy to odkręcenia termostatu EGR trzeba odkręcać pompe vacum? jeden z przewodów skutecznie uniemożliwia odkręcenie jednej śruby. Czy spokojnie mogę odkręcić ten przewód?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 14:06 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 320d E46
Kod silnika: M47
Garaż: Moja była skromna BMW 320d E46
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104392
Nie wiem jak jest w 330d ale, w moim 320d 136KM nie trzeba okręcać pompy vacum.

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 15:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Możesz spokojnie odkręcić ten przewód.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 08:42 
Pierwsze kroki

Witam,

Mam takie pytanko, nigdy nie miałem problemów z temperaturą w aucie, ale dzisiaj, kiedy temperatura u mnie była poniżej -20, to na autostradzie temperatura się trzymała na poziomie minimalnie niżej niż pierwsza kreska za niebieskim polem. Ogólnie było ciepło w aucie.

Czy to spowodowane tym, że jest taka niska temperatura powietrza? Jadąc po A4 z prędkością 100-120 to w sumie nieźle tam zimno wiać musi...
Czy może nagle się termostat zepsuł?

PostNapisane: 2 lutego 2012, 11:02 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
zimack napisał(a):
Witam,

Mam takie pytanko, nigdy nie miałem problemów z temperaturą w aucie, ale dzisiaj, kiedy temperatura u mnie była poniżej -20, to na autostradzie temperatura się trzymała na poziomie minimalnie niżej niż pierwsza kreska za niebieskim polem. Ogólnie było ciepło w aucie.

Czy to spowodowane tym, że jest taka niska temperatura powietrza? Jadąc po A4 z prędkością 100-120 to w sumie nieźle tam zimno wiać musi...
Czy może nagle się termostat zepsuł?

Jak najbardziej ;) Wszystko jest opisane wcześniej ale ja w takim wieeeeelkim skrócie napiszę tylko, zacznij od wymiany małego termostatu EGR (jeśli jest ! ), a potem zainteresuj się głównym ( jeśli efekt wymiany EGR nie przyniesie pożądanego efektu) Jak masz pieniądze i czas to zrób to jak najszybciej.

Pozdrawiam

PostNapisane: 2 lutego 2012, 17:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Silnik M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105058
dzis rano jak jechle temp na zewn -24 :szok:
w ukrytm menu wchla sie ok 70st :mur:
termostaty wymienione 2 miechy temu na nowe z aso ,jest wiele watkow na klubie i te orginalne to jakas pomylka ,padaja jak kawaki :mur:

PostNapisane: 2 lutego 2012, 17:16 
Forumowicz

Kod silnika: M47N
krzysiek555 napisał(a):
termostaty wymienione 2 miechy temu na nowe z aso ,jest wiele watkow na klubie i te orginalne to jakas pomylka ,padaja jak kawaki :mur:

Kurde, nie strasz! Ja dopiero miesiąc jestem po wymianie :przestraszony: no ale faktycznie jak padnie znowu to wtedy kupie innej firmy.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 17:49 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
krzysiek555 napisał(a):

to nie wina teromstatu a podgrzewacza , powinien grzać a pewnie tego nie robi całą mocą ze względu na pobór prądu w aucie. brak zapasu A na alternatorze oraz dużą stratę ciepła na ogrzewanie wnętrza......

PostNapisane: 2 lutego 2012, 23:45 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: Jest A3 8V CXS
Jest A4 B5 ANB
Jest S6 C4 AEC
Jest S4 C4 AAN
Jest A6 C4 AAT
Jest BMW E39 530da
Jest BMW E46 320d

FB:

Garage Our Cars
U nas na wschodzi dzisiaj temperatura spadła do -27*C także proszę nie marudzić :P

Nad ranem na być -30*C

Było BMW e39 530Da
Jest BMW e39 530Da

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:17 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
Kentos napisał(a):
to nie wina teromstatu a podgrzewacza , powinien grzać a pewnie tego nie robi całą mocą ze względu na pobór prądu w aucie. brak zapasu A na alternatorze oraz dużą stratę ciepła na ogrzewanie wnętrza......

albo poprostu pogrzewacz jest ujarany, w inpie wywala blad 30 auc heating jak jest niesprawny,
Warto rozebrac i sprawdzić scieżki czy sa cale
krzysiek555
Watpie ze termostaty padły, Kolego włacz na temp na max nawiew na min, i musi złapać 90 stopni, dla potwierdzenia mozesz spr w innpie w dde temperature płynu dla pewności

PostNapisane: 3 lutego 2012, 09:21 
Forumowicz

Moje BMW: 320D Touring 03'
a czy teoria, że niby Prestone, którym mam zalane auto bardzo wolo się nagrzewa ma sens? gdzieś to przeczytałem na regionalnym forum bmw.

Przy mrozach nie jestem w stanie wydusić więcej niż 82 st. - Nie mam termostatu EGR.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 10:51 
Częsty bywalec

Kentos napisał(a):
krzysiek555 napisał(a):

tzn ?sparawdzaqlme inpa i nie mialem zadnego bledu :szok: mozesz cow wiecej wyjasnic?
jak zmienielm je w listopadzie to temp bula 87-91st i osiagal po przejechaniu 12km

PostNapisane: 3 lutego 2012, 10:53 
Częsty bywalec

nugat18 napisał(a):
Kentos napisał(a):

albo poprostu pogrzewacz jest ujarany, w inpie wywala blad 30 auc heating jak jest niesprawny,
Warto rozebrac i sprawdzić scieżki czy sa cale
krzysiek555
Watpie ze termostaty padły, Kolego włacz na temp na max nawiew na min, i musi złapać 90 stopni, dla potwierdzenia mozesz spr w innpie w dde temperature płynu dla pewności

ok sprawdze teraz jezdze na auto ustawione i temp 16.5st niekiedy klime wlanczam!!
kiedys jak jechalem wlaczylem na maksa ogrzewanie oraz przedniej szyby i temp spadal 10st w ukrytym menu

PostNapisane: 3 lutego 2012, 11:57 
Pierwsze kroki

Ja dzisiaj wstawiłem do garażu swoją 320d z nadzieją, że może jednak coś przymarzło ( stoi cały czas na dworze,a temperatura u Nas od tygodnia nie wyższa niż -12,a nad ranem dzisiaj -23 ). Od domu do autostrady A4 mam 3 km, wjeżdżam na A4, od startu samochodu mija jakieś 7-9 km temperatura dochodzi do tej 1 kreski za niebieskim, minimalnie ponad. W środku zrobiło się ciepło, ale fakt, że nie tak jak kreska jest pionowo. Ale było w środku normalnie, nie zimno. I temperatura się utrzymywała. Jakoś wyszło i zacząłem jechać za tirem, temperatura podniosła się jeszcze wyżej, ale dalej nie była w pionie. Zjechałem w końcu z autostrady i temperatura w 30 sekund spadła w środek między niebieskim polem, a 1 kreską...

Dziwne co zauważyłem to na zakrętach wskazówka minimalnie się przesuwa w dół i za chwile troszke wraca do normy. Tak samo dziwne, że jak jadę powiedzmy 60-70 km/h, wbije 3 bieg to też lubi troszkę spaść. A wrzucę 4-5 bieg przy tej samej prędkości to znowu się trochę podniesie...

Jeszcze jedną rzecz zauważyłem wczoraj, zjechałem z A4, temperatura spadła oczywiście poniżej 1 kreski, zatrzymałem się pod przychodnią na 20 minut i pamiętam w jakim położeniu była wskazówka jak wyłączałem silnik. Wchodzę po tych 20 minutach do auta, a wskazówka minimalnie przed 1 kreską, czyli wyżej niż przed zgaszeniem silnika. To też mnie zastanawia...

Zgłupiałem...

Pytanie jeszcze, bo wczoraj zauważyłem, że stan płynu chłodzącego mam troszkę poniżej minimum. Czy to może mieć jakikolwiek wpływ na te objawy, które opisałem?

Jak najłatwiej zdiagnozować termostat EGR? Czy jak go wykręce i dmuchnę, to nie powinien puszczać powietrza? Na zimnym czy ciepłym?

PostNapisane: 3 lutego 2012, 12:19 
Forumowicz

Moje BMW: E91 2.0d Touring 07r
Kod silnika: M47TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 0#p2117970
zimack, Gdybyś przeczytał cały wątek od początku, to wszystkiego byś się dowiedział. TU jest opisane wszystko i chyba wszystkie problemy i objawy jakie mają użytkownicy z niedogrzewaniem silnika.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 12:33 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: Jest A3 8V CXS
Jest A4 B5 ANB
Jest S6 C4 AEC
Jest S4 C4 AAN
Jest A6 C4 AAT
Jest BMW E39 530da
Jest BMW E46 320d

FB:

Garage Our Cars
PRzygotujcie się na większą ilość tego typu postów z uwagi na to że temperatura jest bardzo niska. W zasadzie większość aut ma problem z termiką ale dopiero teraz te problemy się naświetlają z uwagi na zimę. Większość ma już leciwe termostaty które działąją ale nie w pełni sprawnie. sprawny układ regulacji temperatury + dogrzewacz czyni cuda nawet w takie mrozy.

Było BMW e39 530Da
Jest BMW e39 530Da

PostNapisane: 3 lutego 2012, 12:35 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 320d E46
Garaż: Moja była skromna BMW 320d E46
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104392
Ucieka Ci płyn pewnie przez termostat EGR...

PostNapisane: 3 lutego 2012, 13:26 
Forumowicz

Jak kupowałem w ASO termostat EGR to gadałem z takim kolesiem mocno ogarniętym i pytałem go czemu można kupić termostaty z zdrapanymi numerami i logami a on powiedział że BMW ma bardzo restrykcyjną politykę wobec dostawców części i jak jest tylko coś nie tak to oni tego nie kupią. A z taśmy różne rzeczy zjeżdżają i potem jakieś odpadki czy inne wadliwe partie trafiają na alledrogo za 120 zeta. Koszt w ASO to 130 więc zostawiam to bez komentarza. Dodam tylko że po wymianie w takie mrozy jak teraz wskazówka osiąga pion po jakiś 10 min jazdy po mieście. :ok:

PostNapisane: 3 lutego 2012, 14:08 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Gustav200 napisał(a):
PRzygotujcie się na większą ilość tego typu postów z uwagi na to że temperatura jest bardzo niska.

Niestety -20 stopni i niżej jest już pewną barierą dla nowoczesnej techniki.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 17:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Sprawny układ musi się dogrzać. Dziś rano jechałem do pracy przy temperaturze -21 stopni. Ustawiłem webasto aby mi zagrzało silnik. Jak odpalałem silnik miał ok 10 stopni. Droga do pracy 10 km. Po tym dystansie temperatura silnika 85 stopni. Jedyne co zrobiłem to przesłoniłem prawie całą chłodnice na te mrozy i nie korzystam z automatycznej regulacji nawiewem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 63  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1