BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 05:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [felgi po 2-3 tys za nowy komplet] PRZESTROGA
PostNapisane: 31 stycznia 2012, 16:21 
Przyjaciel forum

Podroby, odpowiednio, OZ Futura i WRD Mesh.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 16:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
Vermilion, możliwe te Keskiny czy to jakiś badziew jest?

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 18:59 
Przyjaciel forum

StreetFire7 napisał(a):
Vermilion, możliwe te Keskiny czy to jakiś badziew jest?

Keskiny sa produkowane w Turcji, sa lepsze od wloskich czy chinskich felg, ale jakis wysrubowanych parametrow sie po nich nie spodziewaj. Sa przecietne.

PostNapisane: 1 lutego 2012, 10:00 

Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
a kazdy tak sie podnieca tymi keskinami :zdegustowany: tez myslalem ze to jakies mega kolo

PostNapisane: 1 lutego 2012, 14:09 

yogi7456 napisał(a):
tez myslalem ze to jakies mega kolo

Keskiny to prawie zawsze (jak nie zawsze :niepewny: ) repliki innych kół :) ale jeśli są do kupienia to mozna śmialo brać, do polatania się nadają ;)

PostNapisane: 2 lutego 2012, 22:30 
Forumowicz

Moje BMW: E36/8
Kod silnika: M52b28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94843
Nie wiem skąd się wzieło przekonanie, że Vermilion ma zawsze rację. Buduje na forum markę felg które na 90% pochodzą z chin. Nie wierzę, że opłaca się produkować felgi w Japonii (koszty produkcji - super jakość), sprowadzać je tu płacąc cła, koszty transportu i podatki z tym związane i jak na niszowy (bo masówką nie można tego nazwać) produkt przystało dorzucić do tego jakieś 30-40% marży, to już nam wychodzi cholernie tanio a Japonia to nie Chiny. Kiedyś na forum zapytałem: Co to jest za marka Vermilion? Uzyskałem tylko pokrętne odpowiedzi. Nie chcę psuć nikomu interesu ale to co widzę na tym forum w temacie felg to jest conajmniej "dziwne". Tak jak na syndykacie słowo 'kujona" jest święte, tak tu słowo Vermiliona. Kolega Vermilion zna się na rzeczy i to mu trzeba przyznać, ale jest też bardzo dobrym marketingowcem. Wiem, że zaraz na mnie napadniecie ale poprostu piszę co myślę na ten temat.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 22:40 
Przyjaciel forum

jasiel napisał(a):
Nie wiem skąd się wzieło przekonanie, że Vermilion ma zawsze rację. Buduje na forum markę felg które na 90% pochodzą z chin. Nie wierzę, że opłaca się produkować felgi w Japonii (koszty produkcji - super jakość), sprowadzać je tu płacąc cła, koszty transportu i podatki z tym związane i jak na niszowy (bo masówką nie można tego nazwać) produkt przystało dorzucić do tego jakieś 30-40% marży, to już nam wychodzi cholernie tanio a Japonia to nie Chiny.

Pewnie, tak jak Enkei, Advany, Rays, TWS, BBS nie sa produkowane w Japonii :) Bo sie nie oplaca.

Jezeli uwazasz, ze cos sie nie oplaca i chcesz nam cos zarzucac, odrob prosze prace domowa i zobacz jakie jest clo importowe na chinskie felgi, dlaczego jest na takim poziomie i zastanow sie czy jest sens importowac stamtad w takim razie sensownej jakosci produkt. (a jak pamietasz z podobnego tematu, ktory zalozyles, gdzie wypowiedzieli sie ich uzytkownicy, nie bylo ani jednego zlego zdania na ich temat). Proponuje Ci takze zobaczyc nasze felgi na zywo, wtedy zrozumiesz, ze ten produkt nie mogl pochodzic z Chin, na podstawie zdjec wypowiadac moze sie kazdy.

Zreszta obecnie pracujemy nad felgami dedykowanymi na tor, dostalismy takie zlecenie od jednego z pol-profesjonalnych klubow z UK. Jezeli calosc wypali, to mam nadzieje zamknie to usta wszystkim niedowiarkom.

Masz racje z niszowoscia, ten produkt jest i bedzie niszowy, z dwoch wzgledow - rozmiary jakie oferujemy nie sa dla kazdego, nie kierujemy sie tylko i wylacznie cena.

Co do marzy, od czasu gdy w 2009 wprowadzilismy felgi na polski rynek, do dzis nie zmienilismy cennika, zauwaz, ze w tym czasie mocno zmienila sie wartosc zlotego, oraz wzrosl podatek VAT, bierzemy jednak te problemy na siebie, aby nadal zapewnic rozwoj. Popatrz sobie jak zmienily sie ceny innych felg.

jasiel napisał(a):
Kiedyś na forum zapytałem: Co to jest za marka Vermilion? Uzyskałem tylko pokrętne odpowiedzi.

Byl temat, nie na moja prosbe zostal usuniety. Masz konkretne pytania, odpowiem Ci na nie, tu nie ma nic do ukrycia.

jasiel napisał(a):
Nie chcę psuć nikomu interesu ale to co widzę na tym forum w temacie felg to jest conajmniej "dziwne". Tak jak na syndykacie słowo 'kujona" jest święte, tak tu słowo Vermiliona. Kolega Vermilion zna się na rzeczy i to mu trzeba przyznać, ale jest też bardzo dobrym marketingowcem. Wiem, że zaraz na mnie napadniecie ale poprostu piszę co myślę na ten temat.

Moje slowo nie jest "swiete" i nie ja buduje tutaj ten mit, mam taka zasada, ze wiem 200% o tym czym sie zajmuje, jezeli inni pracownicy pozostalych firm zajmujacych sie felgami wypadaja na moim tle blado pod katem swojej wiedzy, to wydaje mi sie, ze nie jest to zarzut do mnie, tylko do nich ;)

Jezeli watpisz w moje doswiadczenie przyjedz do naszego warsztatu w kwestii tuningu, zobacz jakie samochody budujemy na codzien. Dodam Ci rowniez, ze od niedawna jestesmy takze dealerem HKS na Polske, jezeli kojarzysz ta firme, to wiesz jakie standardy narzuca.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 22:59 
Forumowicz

Nie mówię że są złe, ale nie porównuj felg znanych producentów do swoich. Firmy które wymieniłeś sprzedają swoje produkty na całym świecie i na całym świecie są znane. Im się opłaca produkować w Jaoponii bo mają spory rynek zbytu (przykładowo - sprzedać 1000 kompletów to nie sprzedać kilkadziesiąt w Polsce). Powtarzam to jest tylko moje zdanie (nie znam się na rynku felg, ale ogólnie jakies tam pojęcie o handlu i produkcji mam). Absolutnie nie wątpię w Twoją wiedzę, ale pewne wypowiedzi odbieram jako "delikatnie" mówiąc przesadzone. Jeżeli chodzi o pytania mam tylko jedno: Kto jest producentem felg Vermilion? (szczerze Ci się przyznam że zastanawia mnie to od dawna - chyba że jest to tajemnica handlowa to i nadal będę tkwił w niewiedzy)

Ostatnio edytowano 2 lutego 2012, 23:07 przez jasiel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 lutego 2012, 23:06 
Przyjaciel forum

jasiel napisał(a):
Nie mówię że są złe, ale nie porównuj felg znanych producentów do swoich. Firmy które wymieniłeś sprzedają swoje produkty na całym świecie i na całym świecie są znane.

I od ilu lat istnieja, a od ilu lat istnieje nasza firma? Srednio 30 lat vs. 3 lata.

Wiesz ile wymienione przeze mnie firmy sprzedaly nowych felg w Polsce w ubieglym roku?

Laczna sprzedaz wszystkich tym marek zamknela sie w 10 kompletach ;)

jasiel napisał(a):
Im się opłaca produkować w Jaoponii bo mają spory rynek zbytu (przykładowo - sprzedać 1000 kompletów to nie sprzedać kilkadziesiąt w Polsce). Powtarzam to jest tylko moje zdanie (nie znam się na rynku felg, ale ogólnie jakies tam pojęcie o handlu i produkcji mam).

My tez mamy rynek zbytu, prosze

http://www.nasstuning.es
http://www.aluxperten.dk/
http://www.jappower.nl
http://www.japshop.co.uk/
http://www.oponeo.fr
http://www.felgi.pl

dealerow ciagle przybywa, to lista tych najwiekszych ;)

Zainteresuje sie bardziej tematem, przed wydawaniem opinii, bo jak narazie pojecie masz bardzo mgliste. I wybacz, ze tak podchodze, ale meczy mnie juz kolejny temat tego typu, gdzie ktos kompletnie nie majac pojecia o tego typu produktach, wyskakuje z jakimis zarzutami z czapki.

Dla porownania w USA sa firmy, ktore wyprodukuja Ci jednostkowy komplet felg, zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. I tak firm nie jest jedna, tylko ponad 10, potrafia sie utrzymac? Potrafia, istnieja od lat. My tez chetnie dolozylibysmy cos takiego do oferty, ale narazie wiaze sie to ze zbyt duzymi inwestycjami.

jasiel napisał(a):
Absolutnie nie wątpię w Twoją wiedzę, ale pewne wypowiedzi odbieram jako "delikatnie" mówiąc przesadzone.

Jestem zawsze otwarty na rzeczowa polemike, logiczna z normalnymi argumentami.

jasiel napisał(a):
Jeżeli chodzi o pytania mam tylko jedno: Kto jest producentem felg Vermilion? (szczerze Ci się przyznam że zastanawia mnie to od dawna - chyba że jest to tajemnica handlowa to i nadal będę tkwił w niewiedzy)

Poszukaj, pisalem o tym kiedys na forum. To bardzo duzo, bo zadna inna firma europejska Ci takiej informacji nie zdradzi, zreszta napisz chocby do Breytona i zapytaj kto produkuje ich felgi, zobaczymy co Ci odpowiedza ;)

Ostatnio edytowano 2 lutego 2012, 23:14 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 lutego 2012, 23:14 
Forumowicz

Absolutnie nie odbieraj tego jako zarzuty, bardziej chodzi o czystą ciekawość, nie jestem, nie byłem i napewno nie będę Twoją konkurencją. Może inaczej; Pojawia się firma która twierdzi, że jest równie dobra jak np bbs a jedyne co można o niej się dowiedzieć to jedna strona internetowa. Jeżeli chodzi o fotki na autach to widac tylko te zrobione w Polsce.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 23:17 
Przyjaciel forum

jasiel napisał(a):
Pojawia się firma która twierdzi, że jest równie dobra jak np bbs a jedyne co można o niej się dowiedzieć to jedna strona internetowa.

Czego wiecej chcialbys sie dowiedziec? Czego wiecej mozesz dowiedziec sie o BBS? Pisalem wyzej, ze w temacie, ktory zostal usuniety miales wypowiedzi chyba wszystkich wlascicieli tych felg na forum. Mogles przeczytac rzeczowe komentarze.

Przy okazji mozesz tez napisac do BBS i zapytac o to kto produkuje ich felgi w Japonii, ciekaw tez jestem czy zdradza Ci ta informacje (na stronie tez jej nie ma, ani slowa, ze cos jest produkowane poza Niemcami).

PostNapisane: 2 lutego 2012, 23:29 
Forumowicz

BBS jest marką samą w sobie, oni już nie muszą udowadniać, że są dobrzy i nikogo nie będzie interesowało kto gdzie i jak. Wystarczy, że od ładnych paru lat dostarczają felgi do sportu w tym też do F1. Jeżeli pojawia się nowa marka na rynku, która twierdzi, iż jest tak samo dobra to jest to bardzo zastanawiające - nie sądzisz? A to że użytkownicy Vermilionów wypowiadają się pozytywnie o waszych wyrobach to nic dziwnego, ludzie którzy kupują darki też są zachwyceni swoimi kołami.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 23:35 
Przyjaciel forum

jasiel napisał(a):
BBS jest marką samą w sobie, oni już nie muszą udowadniać, że są dobrzy i nikogo nie będzie interesowało kto gdzie i jak. Wystarczy, że od ładnych paru lat dostarczają felgi do sportu w tym też do F1. Jeżeli pojawia się nowa marka na rynku, która twierdzi, iż jest tak samo dobra to jest to bardzo zastanawiające - nie sądzisz?

Wiesz, dla mnie to nie problem aby udostepnic Ci do testow jedna z naszych felg, jezeli to samo uzyskasz od BBS i sfinansujesz normalny test jakosciowy w oddziale TUV. Bedziesz mial wyniki, bedziesz mial porownanie. Wiem jak produkowane sa nasze felgi, wiem z czego, wiem jak produkowane sa BBS i nie ma roznic technologicznych, ani materialowych. Co jeszcze mam dodac?

Tak jak napisalem wczesniej, nad wsparciem ze strony motorsportu pracujemy, ciezko jest wygryzc firmy, ktore siedza w tym od 30 lat, ale moze sie uda.

jasiel napisał(a):
A to że użytkownicy Vermilionów wypowiadają się pozytywnie o waszych wyrobach to nic dziwnego, ludzie którzy kupują darki też są zachwyceni swoimi kołami.

Trafne podsumowanie :rotfl: Jak dla mnie mozesz kupic Darki i tez byc zachwycony :) A mozesz sie tez pokierowac opinia ludzi, ktorzy widzieli jakies lepsze felgi w swoim zyciu i zobaczyc jak na ich tle wypadaja nasze.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 23:35 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Jasiel, widziałeś chociaż z bliska parę modeli felg Vermiliona ? Czy kolejną wróżkę z fusów mamy...

PostNapisane: 2 lutego 2012, 23:53 
Forumowicz

Tak się składa, że widziałem kiedyś felgi Vermilion na "żywo", na aucie użytkownika Misza, wielkiego szału nie robią - felga jakich wiele nic jakoś strasznie szczególnego (ładnie wyglądały bo były nowe).
Dziwne jest to, że wiesz z czego i jak są produkowane bbs-y ja zawsze myślałem, że takie rzeczy są scisłą tajemnicą producenta.

PostNapisane: 2 lutego 2012, 23:55 
Przyjaciel forum

jasiel napisał(a):
Tak się składa, że widziałem kiedyś felgi Vermilion na żywo na aucie użytkownika Misza, wielkiego szału nie robią - felga jakich wiele nic jakoś strasznie szczególnego (ładnie wyglądały bo były nowe).

Dobrze, widziales nowa felge BBS? Robila wiekszy szal?

Zwrociles uwage na detale w tych felgach? Z czego i jak wygladaja wentyle, jak wyglada logo, z czego jest wykonane? (moze to glupie detale, ale zawsze mowia wiele o jakosci calego produktu).

jasiel napisał(a):
Dziwne jest to, że wiesz z czego i jak są produkowane bbs-y ja zawsze myślałem, że takie rzeczy są scisłą tajemnicą producenta.

Sposob dla laika -> Kupujesz jedna i oddajesz do analizy. Wiesz wszystko, uzyty stop i metode produkcji.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:06 
Forumowicz

Bardzo trafne spostrzeżenie, w przypadku bbs-a też nie są jakieś szczególne ale to bbs, kupując taką felgę nie muszę się zastanawiać za co zapłaciłem (renoma marki). Wszystkie podróbki są robione w ten sam sposób; czyli kupujesz oryginał (ktoś musiał wydać pieniądze na badania, testy i opracowanie technologi), badasz, oglądasz i w mniejszym lub większym stopniu podrabiasz oszczędzając przy tym sporo gotówki. Podróbka to nie tylko wygląd

Ostatnio edytowano 3 lutego 2012, 00:09 przez jasiel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: m50b25
Vermilion, interesuje mnie taka sprawa. Jest sobie np taka firma Adidas i produkuje swoje buty w chinach i jakąś tam jakością się charakteryzują. Nie mam porównania czy te same buty np made in germany byłyby lepsze, bo nigdy takich nie widziałem. Czy jest taka opcja, żeby taki bbs wybudował fabrykę w chinach, produkował felgi wg swojej technologii, wg swojej kontroli jakości, pod nadzorem swoich inżynierów itp , tylko wytwarzając to taniej?(tańsza siła robocza) czy jednak biorąc pod uwagę wszystkie aspekty produkcji, importu (np cło o którym wspomniałeś) itd wcale nie wyszło by taniej?

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: Corvette Z06
Kod silnika: LSX
jasiel napisał(a):
A to że użytkownicy Vermilionów wypowiadają się pozytywnie o waszych wyrobach to nic dziwnego, ludzie którzy kupują darki też są zachwyceni swoimi kołami.

20 " Felgi Vermiliona mam w swojej 650i ponad pół roku - zaliczyły kilka studzienek i dziur na warszawskich drogach - przejechałem na nich z 10 tys km .
Jeśli chcesz coś komentować i oceniać to kup komplet , załóż i przetestuj - wtedy bedziesz miał argumenty.
Narazie gadasz jak stara baba na wiejskim targu . :cwaniak:

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:19 
Przyjaciel forum

MichaL napisał(a):
Vermilion, interesuje mnie taka sprawa. Jest sobie np taka firma Adidas i produkuje swoje buty w chinach i jakąś tam jakością się charakteryzują. Nie mam porównania czy te same buty np made in germany byłyby lepsze, bo nigdy takich nie widziałem. Czy jest taka opcja, żeby taki bbs wybudował fabrykę w chinach, produkował felgi wg swojej technologii, wg swojej kontroli jakości, pod nadzorem swoich inżynierów itp , tylko wytwarzając to taniej?(tańsza siła robocza) czy jednak biorąc pod uwagę wszystkie aspekty produkcji, importu (np cło o którym wspomniałeś) itd wcale nie wyszło by taniej?

Nie wyszloby taniej, przy produkcji felg wbrew pozorom nie pracuje duzo osob, wszystko musi byc zautomatyzowane.

Na czym w Chinach sie oszczedza:

- na uzytym stopie, standardem dla felg odlewanych (jezeli mamy mowic o jakosci) sa stopy A356 (AlSi7Mg) lub A357 (AlSi9Mg). Wiekszosc felg oryginalnych, ktore trafiaja na pierwszy montaz do samochodu jest wykonanych z AlSi7 (jak widac brakuje dodatku magnezu). Dlatego wielokrotnie powtarzalem, zeby sie 3-krotnie zastanowic kupujac cos, co kosztuje w Polsce niewiele wiecej niz aluminium potrzebne do jego uczciwego wyprodukowania.
- na procesie odlewania, dzis standardem jest odlew niskocisnieniowy, w Chinach nadal korzysta sie z taniego odlewu grawitacyjnego
- na utwardzaniu, felgi aby byly lekkie i wytrzymale, musza zostac utwardzone - do dlugotrwaly proces wygrzewania i studzenia ich w poteznych piecach, ciaglego kontrolowania temperatury
- na lakierowaniu, zamiast lakierowac robotem, mozna postawic linie 20 ludzi, ktorzy beda robili to samo pistoletem, jaki bedzie efekt koncowy, nie musze tlumaczyc. Robot tez nigdy nie bedzie idealny, ale zapewnia potezna powtarzalnosc powloki, czego nie mozna powiedziec o kilku przypadkowych osobach, zatrudnionych na najnizszej stawce.
- na kontroli jakosci, nikt nie sprawdza wyrywkowo felg, nie beda sie ich na maszynach przeznaczonych do testow, nie przeswietla.

Oszczednosc na zatrudnieniu tych kilku osob i narzuceniu normalnych standardow pracy, zabija clo antydumpingowe.

Jezeli mowimy o duzych firmach, kalibru przytoczonego przez Ciebie Adidasa, istnieje jeszcze jedno rozwiazanie, rzad chinski zaprasza firmy z Europy czy USA na swoj teren, firma dostaje dzialke, dostaje budynek, jest zwolniona z podatkow. Kruczkiem jest to, ze aby cos produkowac, musi powolac spolke Joint Venture z rzadem chinskim (lub jakas chinska korporacja), dlaczego tak robia? Aby jak najwiecej sie nauczyc. Oczywiscie nie musze tlumaczyc, ze aby zaproponowac cos takiego trzeba posiadac wiedze, ktora jest Chinczykom potrzebna.

Dobrym przykladem w tej kwestii jest Enkei, ktore najtansze felgi, produkuje wlasnie w Chinach (na eksport do USA oraz OEM dla potrzeb montownii japonskich modeli aut w Chinach), dzielac sie technologia, ale nadal najbardziej zaawansowane felgi odlewane powstaja w Japonii.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1