BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 18:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skarbówka chce monitorować aukcje internetowe.
PostNapisane: 2 lutego 2012, 22:28 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Wrocławska skarbówka chce na bieżąco monitorować wszystkie aukcje on-line. Allegro skarży się na takie działanie do resortu finansów - pisze "Rzeczpospolita".
- Złożyliśmy oficjalną skargę do ministra na działanie wrocławskiej Izby Skarbowej - poinformowali "Rz" przedstawiciele serwisu aukcyjnego.
Skarga dotyczy przetargu na obsługę bazy danych on-line, zawierającej archiwalne aukcje Allegro, eBay czy Świstak. Takie narzędzie umożliwiałoby inspektorom sprawdzenie, czy podatnicy nie próbują uniknąć opodatkowania przychodu ze sprzedaży. Skarbówka bazę już wybrała, podobnie jak firmę, która zajęłaby się jej informatyczną obsługą. Umowa z kontrahentem ma być podpisana 7 lutego.
Narzędzie, które kupiła Izba Skarbowa we Wrocławiu będzie wyszukiwać i gromadzić szczegółowe dane o sprzedających i kupujących (ID, nick, dane adresowe), transakcji (data, cena, typ i opis aukcji oraz towaru), a nawet dane o kosztach i miejscu wysyłki, numerach kont bankowych, telefonach, mejlach oraz firmach kurierskich.
Tak naprawdę skarbówka dostałaby gotową bazę allegrowiczów. Wystarczyłoby więc, by inspektorzy sprawdzili w cyfrowej bazie danych, czy delikwent rozliczył się z podatku czy nie.
Sprawą zajął się Generalny Inspektor Danych Osobowych, natomiast prawnicy uważają, że wykorzystywanie takiego narzędzia do ścigania niepłacących podatków internautów nie jest zgodne z obowiązującymi przepisami.
- Naszym zdaniem nie naruszamy ustawy o ochronie danych osobowych, bo jako organ podatkowy jesteśmy zobowiązani do przestrzegania tajemnicy skarbowej - zastrzega Ewa Tarnowska-Wolańska z Izby Skarbowej we Wrocławiu.
Według obowiązującego w Polsce prawa podatek dochodowy należy zapłacić od każdego sprzedanego przedmiotu, który był w posiadaniu sprzedającego krócej niż 6 miesięcy. Dochód uzyskany z takiej sprzedaży należy wpisać do formularza PIT w rubryce inne dochody i zapłacić podatek.
Jeśli nasze roczne dochody nie przekraczają pierwszego progu podatkowego, czyli kwoty 85 528 zł, stawka podatku PIT wyniesie 18% minus kwota zmniejszająca podatek 556,02 zł. Jeśli próg został przekroczony, to podatnik zapłaci podatek w wysokości 14 839,02 zł plus 32% nadwyżki ponad 85 528 zł. Jeśli podatnik uzyskał dochody niższe niż 3091 zł, podatku nie będzie płacił w ogóle.
To nie koniec. Jeśli na aukcji w internecie kupiliśmy przedmiot za więcej niż 1000 zł, a sprzedający nie jest płatnikiem VAT, to również kupujący, powinien zapłacić podatek, w tym wypadku od czynności cywilno-prawnych w wysokości 2 procent wartości nabytego przedmiotu. Mamy na to 14 dni.

http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,A ... caid=1dd9f

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Skarbówka chce monitorować aukcje internetowe.
PostNapisane: 3 lutego 2012, 01:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=135795
byłe
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=71866
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... t=piotr320
niedługo to wysrać nie będzie się można legalnie.. :kwasny:

co się dzieje z tym krajem.. :znudzony: :znudzony:

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

PostNapisane: 3 lutego 2012, 08:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Tego mozna bylo sie spodziewac. Panstwo zawsze jak znajdzie mozliwosc sprawdzania i egzekwowania niezaplaconych podatkow bedzie to wykorzystywac.

Nie rozumiem tylko jednego. Skad oni chca brac dane teleadresowe? jak to "narzedzie" ma pobrac np. moje imie, nazwisko i adres?

PostNapisane: 3 lutego 2012, 11:09 

Ostro. W Otwocku była podobna sprawa, tzn. Ktoś sprzedawał towar na allegro przez chyba 3 miesiące. Potem założył działalność i na legalu już szło. Po chyba pół roku - roku chyba skarbówka czy jakieś inne służby nakazały zapłacenie 12tys zł zaległego podatku (w tym pewnie jakaś kara) za handle na allegro. Sprawa 100% real z 2010r.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 11:17 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57D30
Garaż: E46 330D
Saxo 1.5 D - w tym nic się nie psuje
Handel na Alledrogo jest objęty takim samym opodatkowaniem jak handel w sklepie czy na straganie. Dlaczego miało by być inaczej?

PostNapisane: 3 lutego 2012, 13:08 
Forumowy terrorysta

Podobnie w Łodzi, ale na większą skale, z zabezpieczonej dokumentacji wynika, ze sprzedawano przez neta nielegalnie tonę tytoniu tygodniowo. http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/1146 ... ,id,t.html

PostNapisane: 3 lutego 2012, 14:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW
Kod silnika: 007
Garaż: Taki tam stary rupieć.
Ja jestem jak najbardziej za. Wkur.... mnie wysyp ludzi, co sprowadzaja cos z Chin, sprzedaja z zarobkiem 20 zl i pozniej znikaja z rynku lub zakladaja nowe konto. Allegro stworzylo nieuczciwa konkurencje w postaci sprzedawcow z piwnicy. Dotyczy to nie tylko sprzedawcow-importerow jak ja ale takze normalnych ludzi. Popatrzcie na to w ten sposob. Wy robicie za jakies tam pieniadze-oddajecie spora czesc z tego na nasze panstwo. Taki typ co sprzedaje bez podatkow - zarabia iles tam tys. w miesiacu bez zadnego podatku. Kto sprzedaje i odprowadza normalnie podatki (wystawia fv i paragony) nie ma sie czego obawiac, srac sie zaczna ci co wszystko na lewo sprzedawali.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 15:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
jesli mam za cos zaplacic mniej a bedzie to ten sam towar to nieinteresuje mnie to czy to jest sprzedawane na lewo czy nie, niech sie ludzie dorabiaja, nie mozna byc zawistnym, nikt i nam nie broni tak robic :)
uprzedze pytanie, jesli na cos potrzebuje gwarancji to kupuje to na miejscu w sklepie :)

PostNapisane: 3 lutego 2012, 16:28 
Zacna persona forum

DoReK napisał(a):
na lewo czy nie, niech sie ludzie dorabiaja, nie mozna byc zawistnym, nikt i nam nie broni tak robic :)

Wlasnie sie za to biora i beda zabraniali. Od pasera tez kupujesz towar:)? Tanszy i taki sam jak w sklepie. Prawie na to samo wychodzi - ten okrada innych, tamten z allegro panstwo i uczciwych przedsiebiorcow.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 16:35 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m47n
Bauer napisał(a):
Wlasnie sie za to biora i beda zabraniali. Od pasera tez kupujesz towar:)? Tanszy i taki sam jak w sklepie. Prawie na to samo wychodzi - ten okrada innych, tamten z allegro panstwo i uczciwych przedsiebiorcow.
tu na te tematy nie pogadasz,90 % userow nie widzi nic złego w okradaniu bogatszego od siebie
a nawet wydaje im się to chwalebne
takie czasy :wstyd:

PostNapisane: 3 lutego 2012, 16:56 
Zacna persona forum

Ja nic nie mam do tego, zeby kupowac taniej. Denerwuje mnie tylko ten "czarny rynek" allegro.
Klient dzwoni do mnie i mowi, ze znalazl cos 30 zl taniej i chce w tej samej cenie kupic, pytam gdzie- na Allegro.
Wysyla link na maila - towar wystawia krzysiopysio1990 - brak faktury, paragonu, gwarancji. Ja z pieniedzy, ktore zarabiam na towarze - musze oplacic biuro, osoby ktore dla mnie pracuja, hosting stron www itd. Klient ma pelne wsparcie techniczne i gwarancje. Jak cos mam sprzedac z zyskiem 10-20 zl przy cenie 300 zl to zwyczajnie jest to bez sensu gdyz od tej kwoty jest 23% VAT i 19% podatku. Uczciwie odprowadzam podatek, daje miejsce pracy.
Co innego jak taki krzysio sprzeda 10 szt. i sobie oplaci miesiac studiow - ale co innego jak ludzie sprzedaja za kilkanascie lub kilkadziesiat tysiecy zl - i od tego nie odprowadzaja podatkow. To juz jest kradziez i nieuczciwa konkurencja.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 17:39 

bauer - przeciwko firmom jednoosobowym i w piwnicy nie można złego słowa powiedzieć. Dobrze że ludzie potrafią się ogarnąć i zarabiać. Natomiast lewizna to osobna sprawa. Nie porównujmy tych dwóch spraw do siebie. :ok: Ty chcesz mieć biuro i opłacać ludzi - Twoja sprawa, ja mogę założyć firmę w piwnicy, handlować z żoną a ciocia mi będzie prowadzić księgowość za friko. To jest uczciwa konkurencja - w przeciwieństwie do niepłacenia podatków.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 17:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
zadna nowosc ...ja mialem kontrole ze skarbowki w 2009r za handel mojej firmy w 2007r na allegro...handel czy to wstacjonarny czy internetowy musi byc opodatkowany...nic w tym dziwnego nie widze :zdegustowany:

PostNapisane: 3 lutego 2012, 18:01 
Zacna persona forum

KotSylwester napisał(a):
bauer - przeciwko firmom jednoosobowym i w piwnicy nie można złego słowa powiedzieć. Dobrze że ludzie potrafią się ogarnąć i zarabiać. Natomiast lewizna to osobna sprawa. Nie porównujmy tych dwóch spraw do siebie. :ok: Ty chcesz mieć biuro i opłacać ludzi - Twoja sprawa, ja mogę założyć firmę w piwnicy, handlować z żoną a ciocia mi będzie prowadzić księgowość za friko. To jest uczciwa konkurencja - w przeciwieństwie do niepłacenia podatków.

Zle mnie zrozumiales. Jesli ktos uczciwie sprzedaje i odprowadza podatek to moze dla mnie nawet sprzedawac z chlewika w Pscimiu Dolnym.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 19:19 

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
to co jak bede chciał sprzedać stare gacie to też bede musiał podatek zapłacić ?

PostNapisane: 3 lutego 2012, 19:22 

Świder, przecież w pierwszym poście masz napisane że nie... :zdziwko:

PostNapisane: 3 lutego 2012, 19:27 
Forumowicz

Kod silnika: M57D30
Garaż: E46 330D
Saxo 1.5 D - w tym nic się nie psuje
Cytuj:
to co jak bede chciał sprzedać stare gacie to też bede musiał podatek zapłacić ?

Nawet jak babcia Ci dom podaruje to tez.

Panstwo naklada haracz na wszystko. Jednak jesli sprzedajesz gacie to podatku nie placisz. Jesli jednak zaczynasz sprzedawac milion gaci to placisz.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 21:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: 335i
Garaż: ex: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 51&start=0
Trzeba zacząć od tego , że nie ma różnicy czy ktoś ma 5-10 pracowników mega wypasione biuro,magazyn itp a inny to samo sprzedaje np. w jakimś tam garażu. Chodzi o to czy ten ktoś kto handluje w tym garażu ma zarejestrowaną legalnie firmę,bije paragony/fv i odprowadza podatek,daje gwarancję na towar itp. Bo czasami w jaki sposób ktoś- kto jest uczciwy, ma konkurować z kimś kto sprzedaje bez kwita , na lewo ? Wiadomo , że wtedy może zjechać z ceną przez co ma większy zbyt. Wtedy ten,kto ma legalnie prosperującą firmę czuje się oszukany, przez wzgląd na to że przez paragony/fv/podatek oraz inne koszty ponoszone w związku z działalnością gospodarczą , nie może zaproponować odpowiednio niskich cen aby konkurować ze sprzedającymi którzy działają nielegalnie.

Mam nadzieję że każdy zrozumiał o co chodzi.

ps Ja też handluję m.in. na allegro w pełni legalnie i często mi klient dzwoni ' a bo gdzie indziej jest za... '

PostNapisane: 3 lutego 2012, 21:35 
Zacna persona forum

Tak jak już pisałem - nieważne gdzie, ważne że zarejestrowana - jest wtedy uczciwa konkurencja.
kuba_rz, dokładnie o to mi chodzi.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 21:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
Już dawno powinno takie coś być wprowadzone. Dlaczego niektórzy muszą płacić zusy, podatki, a inni nie.

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1