BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 07:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ktoś przehandlował moje dane, do Orange - dla detektywów
PostNapisane: 4 lutego 2012, 09:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW
Kod silnika: 007
Garaż: Taki tam stary rupieć.
Boogie napisał(a):
Bauer napisał(a):
Niedługo trzeba będzie szyfrować dane, bo jak do tych wszystkich Urzędów Skarbowych dopcha się młode pokolenie to może być nieciekawie

na jakim etapie szyfrować ?

Widze ze trzeba by stworzyc karte wolnego człowieka - czyli czego nie robic, zeby naprawde być wolnym hehehe

Swego czasu jak robiłem interesy z ludźmi o można powiedzieć podejrzanej profesji to zastanawiałem się jak najlepiej zabezpieczyć rozmowę.
Najlepszym rozwiązaniem jest chyba telefon z oprogramowaniem szyfrującym z kluczem AES 256 bitów zmienianym 10 razy na sekunde - asymetrycznym i całkowicie losowym do tego scrambler na poziomie zestawu słuchawkowego.
Operator widzi zakodowane dane - nawet jeśli jest w stanie rozpoznać program kodujący i wykorzystać ew. backdoora w tym programie (o ile taki jest) to po odkodowaniu otrzymuje zlepek niezrozumiałych słów :)
Zastanawiałem się jeszcze nad Nokią losowo generującą IMEI ale było to uciążliwe bo trzeba wyłączać za każdym razem telefon - no i rozmowa nie jest zabezpieczona... trudny tylko do namierzenia.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 lutego 2012, 09:28 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
Bauer napisał(a):
No, siedzi Pani Jadwiga i czyta smsy wszystkich gimbusów i innych roOsHowYch nastolatek :D

http://niebezpiecznik.pl/post/sluzby-cz ... wigilacja/ ;)

PostNapisane: 4 lutego 2012, 09:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW
Kod silnika: 007
Garaż: Taki tam stary rupieć.
rafiksx, to że służby mają dostęp do smsów wiem już od 9 lat? Ale nikt nie czyta smsów zwykłych ludzi, bo:
1. Skąd wziąć na to środki.
2. Pomyśl ile ludzi musiałoby fizycznie to robić. Musieliby tylko czytać te smsy...

SMSy mogą być jedynie filtrowane pod dane słowa, zwroty. Prewencyjnie. Jeśli nie ma bezpośredniego zagrożenia dla bezpieczeństwa państwa lub obywateli to się tego nie robi - w sensie nikt nie śledzi zwykłych osób... (chyba, że wchodzą w grę jakieś kwestie prywatne i ktoś jest wysoko postawiony czy to w korycie czy u danego operatora).

PostNapisane: 4 lutego 2012, 09:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
ale jazdy jasna dupa co za problem, że dostałeś sms-a z zaproszeniem do salonu nie podoba się usuń nie rozuiem tworzeia takich teorii spiskowych sam nie kocham spamu ale o 1 smsa taki burdel sądy i odszkodowania chyba By Cię sędzia śmiechem zabił wg mnie nic do Ciebie Boogie nie mama ale momentami lubisz przesadzac jak widzę :)

PostNapisane: 4 lutego 2012, 09:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
O ochronę własnych danych osobowych trzeba walczyć bo firmy też nie są skłonne do podawania swoich np. telefony z infolinii z zastrzeżonego numeru. Mam już dosyć M-Banku który ciągle do mnie wydzwania z niezidentyfikowanego numeru i koleś najpierw się mnie pyta czy ja to ja a później chce dane dotyczące mojego konta uprzejmie mnie informując że mogę sobie sprawdzić jego tożsamość dzwoniąc na M-Linię więc ja im mówię że oni moją mogą sobie uprzejmie sprawdzić na Fejsie.

Zdzira 850I napisał(a):
ale jazdy jasna dupa co za problem, że dostałeś sms-a z zaproszeniem do salonu nie podoba się usuń nie rozuiem tworzeia takich teorii spiskowych sam nie kocham spamu ale o 1 smsa taki burdel sądy i odszkodowania chyba By Cię sędzia śmiechem zabił wg mnie nic do Ciebie Boogie nie mama ale momentami lubisz przesadzac jak widzę :)

Pokolenie gimbusów się odezwało.

PostNapisane: 4 lutego 2012, 10:37 
Przyjaciel forum

tej gimbus nie przesadzaj ja piszę 1 sms-a na tydzień jak już muszę po prostu nie rozumiem robienia afery taki mamy świat i tego się nie zmieni. Brałes kiedykolwiek kredyt albo umowę w tewlekomach to pewnie podpisałeś zgode na przetwarzanie twoich danych i koniec "wolności". Dla mnie latanie o 1 sms-a po sądach po prostu to kretynizm i brak poszanowania czyjejś pracy/czasu ale ja jestem sprzedawcą i na te sprawy patrze inaczej od 7 lat patrzę na te sprawy nie tylko jako kupujący ale i sprzedający i wiele rzeczy rozumiem choć tez nie znaczy, że wszystko popuszczam i gdyby to było maltretowanie sms codziennie też ym poszedł coś z tym zrobić ok ale 1szt i taki rejwach????? A może po prostu podejdź do orange do tego salonu i powiedz jak normalny kulturalny człowiek, że sobie nie życzysz takich informacji i tyle????

PostNapisane: 4 lutego 2012, 10:43 

Zdzira 850I napisał(a):
taki mamy świat i tego się nie zmieni

No to sobie wegetuj Zdzira.

PostNapisane: 4 lutego 2012, 10:46 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Zdzira 850I napisał(a):
A może po prostu podejdź do orange do tego salonu i powiedz jak normalny kulturalny człowiek, że sobie nie życzysz takich informacji i tyle????

Bo tu nie chodzi o to że ktoś dostał jakiś spam tylko o to że operator posiada informacje niekoniecznie dla niego przeznaczone.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 4 lutego 2012, 12:18 
Przyjaciel forum

Bobby chcesz sobie wegetuj chcesz lataj po sadach i rób z siebie idiotę tak w oczach ludzi wtedy wyglądasz normalnych spokojnych poważnych ludzi nie piewców teorii spiskowych wszędzie gdzie się da i na jakikolwiek temat.

Natomiast do Tomka napisałem odpowiedź do Boggiego czy miał kiedyś pożyczkę albo abonament czy mixa patrzyłeś co podpisujesz??? Bo pewnie tam popłynąłes i nawet nie masz pojęcia.

Dla mnie fakty, iz ktos robi zadymę o 1szt sms-a oznacza po prostu, że szuka zaczepki i tyle a w temacie wegetacji jeszcze dodam, że w czasach internetu nk i facebooka to jedyna ucieczka jest to co wkleił Tomek droga wolna nikt nikomu nie zabrania swoją droga Ciekawe Boogie czy masz fece lub Ty Bobby ja nie mam mimo swojej wegetacji i to dużo lepsza obroną niz latanie po sądach bo najpierw wywalacie się na pokazx każdemu a potem płacz no chyba, że tez nie macie ale wtedy jak mi to znajomek powiedział nie istnieję dziwne, że nie znikłem bez F :hyhy:

PostNapisane: 4 lutego 2012, 15:57 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
Bauer napisał(a):
rafiksx, to że służby mają dostęp do smsów wiem już od 9 lat? Ale nikt nie czyta smsów zwykłych ludzi, bo:
1. Skąd wziąć na to środki.
2. Pomyśl ile ludzi musiałoby fizycznie to robić. Musieliby tylko czytać te smsy...

SMSy mogą być jedynie filtrowane pod dane słowa, zwroty. Prewencyjnie. Jeśli nie ma bezpośredniego zagrożenia dla bezpieczeństwa państwa lub obywateli to się tego nie robi - w sensie nikt nie śledzi zwykłych osób... (chyba, że wchodzą w grę jakieś kwestie prywatne i ktoś jest wysoko postawiony czy to w korycie czy u danego operatora).

Dobrze prawisz :) Myślałem, że nie jesteś tego świadomy, pisząc post o Pani Jadwidze ;)

PostNapisane: 4 lutego 2012, 19:26 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Zdzira 850I napisał(a):
ale jazdy jasna dupa co za problem, że dostałeś sms-a z zaproszeniem do salonu nie podoba się usuń nie rozuiem tworzeia takich teorii spiskowych sam nie kocham spamu ale o 1 smsa taki burdel sądy i odszkodowania chyba By Cię sędzia śmiechem zabił wg mnie nic do Ciebie Boogie nie mama ale momentami lubisz przesadzac jak widzę

Zdzirek, !!!!!!!!!! ostatni raz odpisuje na ten bełkot, dopóki nie zaczniesz wciskać klawiszy z przecinkiem i kropką !!! :mad:

Podchodzisz bardzo lekceważąco do kwestii ochorny danych, podkreślam słowo ochorny,
Myślisz że z powodu takiej bzdety w Polsce i każdym innym kraju funkjonuje inspektor ochorny danych osobowych ?
Myślisz ze tak bez powodu sa ustawy i przepisy ścisle regulujące (powiedzmy że ściśle) za co są kary.
Nie masz pojęcia kolego o tej materii, a jest to potężna machina mogąca zniszczyć dane jednostke. Dlatego obieg informacji o sobie trzeba chronić i mieć go na uwadze.

Zdzira 850I napisał(a):
A może po prostu podejdź do orange do tego salonu i powiedz jak normalny kulturalny człowiek, że sobie nie życzysz takich informacji i tyle????

Widze ze jestes totalnym laikiem w tych tematach :)
Nie moge do nich pójść i sobie zażyczyć, bo nie ma u nich w systemie kogoś takiego jak ja. Te ich próby namierzenia mnie, bo wydaje sporo na tego prepaida, to działania z partyzanta, oficjalnie oni mnie nie znają, nie zbierają o mnie informacji i koniec.

Zdzira 850I napisał(a):
Natomiast do Tomka napisałem odpowiedź do Boggiego czy miał kiedyś pożyczkę albo abonament czy mixa patrzyłeś co podpisujesz??? Bo pewnie tam popłynąłes i nawet nie masz pojęcia.

Nie stary, z racji mojego podejścia bardzo uważnie czytam co podpisuje, i wiele razy właśnie nie udzielam zgody na używanie moich danych, chociaż często wyrażenie takiej zgody jest tożsame z zawarciem umowy.
Byłbym w stanie napisać raport o tym, gdzie i kto dysponuje moimi danymi, i myślę że nie pomylił bym sie prawie wcale.

Generalnie nie owijając, i bez urazy, nie masz pojęcia o kwestii newralgiczności posiadania takiej wiedzy o kimś.
Dla zasady zmieniam za chwile bank, bo mają historie mojego życia, gdzie bywam, co kupuje itp. masakra do czego można tego użyć, i jakie problemy spowodować, jak ktoś będzie chciał.....

Pomijam już, że np. z racji zawodu można być zobligowanym do kontroli i ewidencjonowania swojej obecności w rejestrach zewnętrznych firm i organizacji.

Dla Twojej informacji luzaku, znam przypadek że dziewczyna dostałą pocztówke z życzeniami od banku na święta, a wcześniej zamkęła konto, i tym samym chyba z automatu bank miał obowiązek pozbyć sie z systemu danych o niej, albo może samemu sie cos jeszcze pisze, w tej chwili dokłądnie nie wiem. Na drugiej rozprawie zasądzono jej 25 tys plnów tytułem odszkodowania, zadoścuczynienia czy czegoś tam.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 4 lutego 2012, 23:12 

Boogie dobrze prawi. Na Banki nałożona jest masa przepisów regulacyjnych.

PostNapisane: 5 lutego 2012, 10:33 
Naczelny złomiarz forum

Moje BMW: 520 e34 i 528 e39
Kod silnika: m20b20 i m52b28
Garaż: Zielona http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=68745
e39 528 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=155826

oraz e36 coupe http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140644
do mnie tez ciągle dzwonią i wysyłają smsy żebym przeszedł na abonament bo numer mam od 4lat nigdy nie ładuje z kąta bo nawet nie posiadam tylko normalnie kupie w kiosku albo gdzieś ,a i tak wiedzą gdzie mój najbliższy salon Orange...

PostNapisane: 5 lutego 2012, 10:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530dA
Kod silnika: M57D30
O ile wiem, bank nie musiał udostępniać tych informacji. Jak robisz przelew, to on do orange dociera opisany : Jan Kowalski, ul. Krowia 8, Oborniki Podkarpackie 90210, tytuł: doładowanie konta, kwota: 50zł. Zwróć uwagę na to jakie Ty przelewy dostajesz. Teraz pytanie jak to prawnie wygląda z wykorzystaniem tego. A nie zakładałeś konta w tym ich orange multibox czy coś? Ja jak miałem nr w orange, to to założyłem sobie i wołali tam o dane.

Pozdrawiam

PostNapisane: 5 lutego 2012, 10:45 

BMW520gonzo napisał(a):
nigdy nie ładuje z kąta bo nawet nie posiadam tylko normalnie kupie w kiosku albo gdzieś

A po ile u was metr kwadratowy mieszkania w kiosku ?

PostNapisane: 5 lutego 2012, 11:27 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
litości. KONTA nie kąta.
A Zdzira ma zacząć przecinka używać, przecież tego się czytać nie da.

Boogie ma rację. Ja w ogóle 'niezydentifikowanych' nie odbieram. Jak ktoś ma sprawę, chcę widzieć numer.

PostNapisane: 5 lutego 2012, 12:11 
Zacna persona forum

Boogie napisał(a):
Ale ostatnio mnie zmroził jeden sms od operatora :
Sprawdz oferte.... przyjdz, podpisz umowe, odbierz prezent w salonie na ulicy xxxxxxxxx w xxxxxxxxxxx ( i tu miasto gdzie jestem zameldowany i najbliższy salon firmowy )

na pewno znają rejon zamieszkania anonimowych właścicieli po tym z którą anteną najczęściej łączy się telefon, zawsze masz zasięg z najbliżej ulokowaną. no chyba że w cale nie przebywasz tam gdzie jesteś zameldowany.

PostNapisane: 5 lutego 2012, 12:17 

Moje BMW: e91
o ile pamiętam to Boogie, lubi teorie spiskowe

ja też dostaje takie sms. raz do takiego salonu,raz do innego. wali mnie to. to ich reklama. tak się stało że trafili salon najbliżej ciebie bo akurat ten reklamowali. poza tym nie reklamują kiosków tylko salony (te duże)

dobranoc

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 5 lutego 2012, 12:59 
Przyjaciel forum

darcyn napisał(a):
o ile pamiętam to Boogie, lubi teorie spiskowe

ja też dostaje takie sms. raz do takiego salonu,raz do innego. wali mnie to. to ich reklama. tak się stało że trafili salon najbliżej ciebie bo akurat ten reklamowali. poza tym nie reklamują kiosków tylko salony (te duże)

dobranoc

popieram

PostNapisane: 5 lutego 2012, 14:40 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
ruyven napisał(a):
O ile wiem, bank nie musiał udostępniać tych informacji. Jak robisz przelew, to on do orange dociera opisany : Jan Kowalski, ul. Krowia 8, Oborniki Podkarpackie 90210

W sumie racja, przy okazji sie zapytam czy bank wysyla moje dane przy tej usłudze.

Bury napisał(a):
no chyba że w cale nie przebywasz tam gdzie jesteś zameldowany.

darcyn napisał(a):
tak się stało że trafili salon najbliżej ciebie bo akurat ten reklamowali

:szok:
Pisałem już dwa razy że nie przebywam w miejscu, gdzie jestem zameldowany :zakrecony:

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1