BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 22:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] Kilka pytań dot. Elektryki i nie tylko.
PostNapisane: 29 stycznia 2012, 00:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 740iA
Kod silnika: M60/2
Witam zakupiłem nie cały miesiąc temu BMW 740iA z 94r. Mam pewne pytania które myślę że ktoś z was forumowiczów pomoże mi rozwiązać. Otóż pierwsza sprawa dotyczy czujnika temperatury silnika ponieważ u mnie nie działa a na allegro są z tego co widzialem dwa rodzaje, czyli 2 oraz 3 pinowy niestety nie wiem jaki ja mam oraz jestem laikiem w sprawach mechaniki i nie wiem gdzie owy czujnik sie znajduje dlatego nie moge sprawdzić jaki kupić. Wiece może gdzie on jest? Druga sprawa dotyczy pilota w kluczyku, ja posiadam ten stary otóż nie działa on po wymianie baterii nie mruga nawet ta czerwona dioda nie wiem co może z nim być nie tak kodować go próbowałem i też nic nie rusza, czy można taki kluczyk dokupić gdzieś, podejrzewam że pewnie w ASO ale czy gdzieś taniej można? Trzecia sprawa u mnie bagażnik otwiera sie tylko za pomocą kluczyka musze go przekręcić w zamku, w srodku posiadam przycisk do otwierania ale on nie dziala czy może być jakis bezpiecznik za to odpowiedzialny?
I najważniejsze czy w automatycznej skrzyni biegów wymienia się olej? Pytalem kolegi co mial bmw e32 i powiedzial mi ze pytal sie na jakims forum BMW i mu powiedzieli ze nie czy to prawda?

Na razie tyle pytań mam wiecej ale nie bede pisał od razu bo zrobi sie zamieszanie te co wypisałem to są dla mnie najpilniejsze.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E38] Kilka pytań dot. Elektryki i nie tylko.
PostNapisane: 29 stycznia 2012, 12:42 
Forumowicz

czujników musisz szukac z tyłu głowic na króćcu aluminiowym(przy prawej głowicy)myślę że będzie 2 pinowy,
kluczyk można dorobić nowy i zaprogramować,co chodzi o otwieranie klapy to pierwsze sprawdzić przewody miedzy bagaznikiem a klapa tam gdzie sie zginaja.
co chodzi o skrzynie to hm... i tak i nie. ja bym sprawdził czy czysty jest olej a filtr to też chyba musi być brudny jak na taki rok i jakiś przebieg chyba ze ktos zmieniał.

PostNapisane: 4 lutego 2012, 18:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 740iA
Kod silnika: M60/2
Dopiero dziś miałem czas pogrzebać trochę przy samochodzie i wygląda na to że czujnik od temp mam dobry lecz w liczniku wskazówka nie działa i na teście licznika też się nie rusza od czego to może być? Da się to naprawić czy trzeba wymienić licznik?

PostNapisane: 6 lutego 2012, 21:50 
Forumowicz

powinno dac sie naprawic chociaż nie gwarantuje, czasem wystarczy troche pogrzebać ale również mogą byc potrzebne jakieś części a wtedy przydałby się jakiś drugi licznik na czesci, albo poszukac uzywanego w dobrej cenie...

PostNapisane: 7 lutego 2012, 18:04 
Forumowicz

Moje BMW: 728i Sport
W liczniku prawdopodobnie masz silniczek do wymiany ja wyslalem swoj licznik do Wegier ;) Ale w Polsce tez gdzies naprawiaja...

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1