BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 13:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Obroty benzyna
PostNapisane: 9 lipca 2007, 16:12 
Forumowicz

nie trzyma gasnie na wolnych obrotach na benzynie, na gazie chodzi idealnie. Wymienione kable NGK swiece NGK nowa pompa paliwa.[b]

Leokadia, Amelia, Marcin i nasza
Obrazek
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ÂŻYCIE
www.7er.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2007, 20:45 
Pierwsze kroki

Może to być spowodowane kilkoma rzeczami:
1.Sprawdź czy nie motor nie dostaje lewego powietrza pod kolektorem lub na gumowej rurze od filtru powietrza do kolekora
2.Sprawdź przepływomierz, podobnie było u mnie,skakała na obrotach jak padł
3.Najważniejsze SONDA LAMBDA, ją też wymieniałem a objawy jej zurzycia są identyczne jak napisałeś. Na gazie śmiga idealnie bo sona jako tako do gazu potrzebna nie jest. Jeśli nie masz katalizatora a sonda jest padnięta to po prostu ją wypnij. Będzie tylko więcej palić na beznynie. Jeździłem tak 1,5 roku i nic sie nie stało. Koszt nowej sondy to około 250zł i jeśli masz katalizator to polecam ją wymienić bo katalizator szlag trafi.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2007, 10:56 
Uzależniony od forum :)

Ja stawiam na wtryski. Jeśli były długo nieużywane, to mogły się zapiec.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2007, 08:54 
Forumowicz

Moje BMW: 523iA
Kod silnika: M52B25
Za taki stan rzeczy są odpowiedzialne wtryski a to z tej przyczyny, że jeździsz na gazie. Aby pozbyć się tego "falowania" należy pojeździć trochę na benzynce i będzie po problemie.
Jeżeli zaś chodzi o "lewe" powietrze to objawiało by się tym, że na benzynie faktycznie nie trzymałby obrotów ale na gazie mbyłyby wyższe obroty niż zwykle.
Pozdrawiam! :P

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2007, 11:54 
Uzależniony od forum :)

PrzemoBe napisał(a):
należy pojeździć trochę na benzynce i będzie po problemie.

I dolać specyfiku do czyszczenia wtrysków, bodajże STP, tylko ja bym zalecał końską dawkę. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2007, 18:45 
Specjalista

Co do specyfików polecam środki marki Wynn's, filtr paliwa też nie zaszkodzi wymienić jeśli nie wiadomo kiedy było to robione ostatnio.

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2007, 21:32 
Pierwsze kroki

a miałaś strzała na gazie ?

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2007, 22:15 
Forumowicz

Filtr paliwa jest nowy. Nie strzela na gazie chodzi idealnie na gazie. Dlugo trzeba krecic nim odpali na benzynie na gazie szybciej odpala, czasami jednak na benzynie odpala szybko. Poza tym CZUC ZAPACH BENZYNY odlaczalismy pompe paliwa jednak nadal czuc paliwo, objawy te wystepuja podczas jazdy na zakretach, przewody paliwowe od strony silnika sa nowe, od strony pompy jeszcze nie.

Obrazek
www.7er.pl

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2007, 22:18 
Pierwsze kroki

miałem tak samo w Audi i przyczyną był uszkodzony przepływomierz i nie domykająca sie przepustnica (zaczeło mi sie tak dziać jak już miałem gaz 2 lata, 2 generacja)

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2007, 22:26 
Forumowicz

Jak sprawdzic przeplywomierz? Mysle jednak jak by to byl przeplywomierz to zle chodzil by na gazie. Ale moge sie mylic

Obrazek
www.7er.pl

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2007, 22:30 
Pierwsze kroki

najlepiej podpiąć do komputera samochód inaczej cieżko chyba ze podmienić z dobrym o ile sie ma znajomego z takim samym samochodem, ja miałem tak ze na gazie chodził silnik pięknie a na benzynie to tragedia i to były skutki tego ze instalacja gazowa 2ej generacji zamęczyła silnik. Spróbuj o ile możesz odpiąć wtyczke z przepływomierza i sprawdźczy jest jakaś różnica przy odpalaniu i już na działającym silniku.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 10:37 
Forumowicz

Dzis sprawdzimy jak wrocimy z nad jeziorka.

Obrazek
www.7er.pl

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 11:00 
Specjalista

Cytuj:
Mysle jednak jak by to byl przeplywomierz to zle chodzil by na gazie

Do jazdy na gazie przepływomierz jest zbędny.
Jest on głównie potrzebny do pomiaru ilości zasysanego powietrza i przekazywaniu wartości do sterownika, który na tej podstawie ustanawia odpowiednią dawkę paliwa, ale paliwa, lecz nie gazu.
Może więc to być przepływka, zapchane wtryski, czujnik temperatury silnika, lub nawet nieprawidłowości w kontakcie na instalacji (głównie wtyczka pod kolektorem ssącym łącząca instalację silnikową z fragmentem instalacji wtrysków)
Na prawidłowe wartości z przepływki do sterownika ma także wpływ szczelność układu dolotowego powietrza do silnika.
Wtyczka pod kolektorem lubi zalewać się wodą, lub w inny sposób tworzy się w niej brak kontaktu na pinach (są w niej przewody od zasilania wtrysków i od czujników temperatury silnika)

Silniki M20 ogólnie zaliczane są do grupy silników o trudnościach z uruchomieniem.
Napisz jak odpala na paliwie na zimnym silniku a jak na ciepłym - to dużo pomaga.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 16:40 
Forumowicz

Na cieplym silniku odpala ciut lepiej, mam na mysli benzyne, na gazie odpala ogolnie znacznie lepiej. Dzis jak ruszalismy na benzynie to sie dlawil.

Obrazek
www.7er.pl

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 16:50 
Pierwsze kroki

Ja bym sprawdził tą przepływke ew. wtryski bo jak piszesz że odpalasz na gazie (co jest nie dozwolone) to ośmiele sie mniemać że bardzo rzadko jeździsz na benzynie co pozytywnie napewno nie wpływa na wtryski.
Zresztą nie ma co porównywać jazdy na bence do LPG bo tak jak pisał Robert LPG ma całkiem inną instalacje i jedyny wpływ LPG na benzyne to to ze może gaz wszystko popierdzielić (mówie o instalacjach z mikserami co jest nieporozumieniem) kiedyś w poprzenim aucie ciągle odpalałem na gazie ze względów na oszczędności ale jak zaczeło sie wszystko wyspać bo oszczędności poszły w las. Od tamtej pory powiedziałem sobie ze jak juz LPG to tylko i wyłącznie dobrej firmy sekwencja.

Jeśli masz założone na kolektor dolotowy takie zaworki antywybuchowe to sprawdź je czy są szczelne i nie dają lewego powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 16:53 
Specjalista

Czyli ma za małą (zubożoną) dawkę paliwa.
Sprawdziłbym na początek przepływkę, czy pracuje prawidłowo (zacięta klapka wewnątrz przepływomierza) w wyniku przypadkowego strzału na gazie. Układ dolotowy powietrza także wymaga sprawdzenia pod kątem szczelności.
To samo tyczy się czujnika temperatury silnika, ale dla wskazań do modułu (błękitny) ewentualnie tej wtyczki pod kolektorem, o której pisałem wcześniej.
Im silnik zimniejszy tym więcej paliwa potrzebuje na jego rozruch. Jeżeli dawka ta nie jest ukrucona z powodu sygnałów z przepływki, lub z czujnika temperatury silnika to całkiem mozliwe, że będą to wtryski. Nie przepuszczają już takich ilości paliwa, jakich silnik potrzebuje, a na ciepłym dawka ta może być wystarczająca. Gdy już silnik odpali sterownik silnika dostroi czas otwarcia wtrysków, aby wyrównać pracę silnika, lecz jest to kosztem czasu pracy wtrysków na wysokich obrotach i pod obciążeniem, czyli moc silnika w górnych granicach będzie słabsza.
Podczas odczytu na komputerze diagnostycznym czasu pracy wtrysków podczas pracy silnika na biegu jałowym, można wywnioskować czego mu brakuje, lub czego ma za dużo.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 18:10 
Forumowicz

Nie uruchamiam samochodu na gazie. Tylko na benzynie, po 2500 obr przelacza sie na gaz. Probowalam tylko dla sprawdzenia jak pali na gazie. Na wysokich obrotach chodzi ladnie bez problemu / na benzynie/. Co do gazu nie mam zadnych problemow, wymontowlismy wkladke antywbuchowa zostal tylko mikser. Zamierzam zamontowac BLOCKa, wtedy mikser tez poleci.

Obrazek
www.7er.pl

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 18:12 
Specjalista

Cytuj:
Zamierzam zamontowac BLOCKa, wtedy mikser tez poleci

Blosa :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 21:27 
Forumowicz

Mialam na mysli BLOSa

Obrazek
www.7er.pl

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2007, 20:00 
witajcie rodacy, udzielcie pomocy jesli mozecie mam taki problem z moja bunią. mój 2l silniczek przy odpalaniu na bęzynie kreci sie jak nówka przełancza ale gdy wskoczy na wyższe obroty muli sie zaczyna szarpac , zdejmuje noge z gazu zaczyna jechac , dodam ze na gazie nie ma tego problemu. gdzie szukac przyczyn pozdro :mur:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1