BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 maja 2025, 16:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Sonda Zamiennik vs Orginał
PostNapisane: 7 lutego 2012, 22:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: M50
Witam. Jaka polecacie sonde do 320i silnik M50?? Czy zamienniki sond są tez dobre?? Co o tym myślicie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Sonda Zamiennik vs Orginał
PostNapisane: 7 lutego 2012, 22:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42B18
Cichy2245, sondę kup oryginalną i nie najtańszą, zamienniki lubią padać, choć i nawet oryginalnym się to zdarza.

moje oczko :-D http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=364965#364965

PostNapisane: 7 lutego 2012, 22:21 
Pierwsze kroki

Koszt orginalnej przekracza 400zł.. A co Sadzicie o tej za 100zł??

http://allegro.pl/sonda-lambda-bmw-3-e3 ... 68726.html

PostNapisane: 7 lutego 2012, 22:33 
Częsty bywalec

No taka niestety jest cena sondy, ja już przerobiłem używaną, zamiennik i tani niby oryginał, wszystko poszło w kosz. Dopiero po założeniu firmowej auto chodzi jak trzeba, a mogłem na początku kupić org. i byłby spokój. No ale wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam.

PostNapisane: 7 lutego 2012, 23:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
Też przerabiałem ten temat tylko że w m43b16 zakupiłem sondę za 90zł i polatałem na niej 3miesiace potem znowu za 90 tylko inny producent i polatałem 2 tygodnie :przestraszony: potem poszła ori za 460zł bodajże i lata już 3-ci rok ;]

PostNapisane: 7 lutego 2012, 23:28 
Lokalny Ekscentryk

Moje BMW: ????
Kod silnika: ????
Garaż: Brak :(
Jest:
ProCeed

Było:
E36 325td
E36 318is Coupe
E39 530d Touring: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82514
E46 318i: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132544
E90 320d: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=159224
E87 120d
E60 535d
Tylko oryginał, zamiennik to się nadaje tylko do tego żeby go z procy wystrzelić ;) Te najtańsze zamienniki długo nie wytrzymują tak jak Ci koledzy piszą :kwasny: Spora grupa moich klientów wybiera tańszą opcję by za chwilę myśleć o oryginale :)

PostNapisane: 7 lutego 2012, 23:52 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B25 NV
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100862
Dokładnie tylko oryginał. Te zamienniki działają max do 3miesięcy.
Kolega zaryzykował kupił używaną za 20zł i działa już rok ;) tak ze może spróbuj.

PostNapisane: 8 lutego 2012, 01:00 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Na sadzie tez da sie oszczedzic i nie stracic. :hyhy:

Jak ja kupowalem Maciek zaproponowal mi NTK lub Boscha, doradzil NTK. Cena byla podobna. Jak na razie wszystko pieknie dziala.

Druga sprawa ze mozna kupic sonde uniwersalna jednego z w/w producentow. Rozni sie ona tym, ze nie ma wtyczki tylko niczym nie zakonczone kabelki. Wystarczy zarobic wtyczke ze starej sady i wszystko jest ok. Z tego co czytalem, to odradzaja lutowanie, trzeba to jakos zacisnac.

Na tani zamiennik w przypadku sondy bym sie nie pokusil. Nawet jak nie bedzie wywalac bledu to wystarczy ze nie bedzie pracowac w odpowiednim zakresie i na spalaniu stracisz wiecej niz oszczedzisz na sondzie.

PostNapisane: 8 lutego 2012, 01:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
400zł to chyba siemens. Jak tak to tylko siemens

PostNapisane: 8 lutego 2012, 08:54 
Pierwsze kroki

Hmm a może by spróbował kupić jakaś oryginalna tylko ze używana??:D

PostNapisane: 8 lutego 2012, 09:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
wrzucam tu swoje słowa z innego wątku:

"ok to teraz zacznę kolejną dyskusję za którą posypią się na mnie gromy a temat za jakiś czas ktoś zamknie żebym "nie wpędzał ludzi w koszta"

z sondami jest tak że do systemu bosch stosuje się sondę o zakresie pracy do 1V. (od razu zaznaczę że być może istnieją sondy boscha nie 1v ale pomińmy je bo z naszego pkt widzenia nie są istotne) Sonda ma cztery kable czarny szary i dwa białe. Wszystkie sondy bosch (i jej zamienniki np właśnie NGK) są wymienne między sobą. JEDYNA różnica to wtyczka lub jej brak i wtedy nazywa się uniwersalna. I to bez względu czy pasuje do BMW Opla Renault Daewoo czy czegkolwiek (nie wiem czy w tych markach jest akurat 1V ale mniejsza z tym). W BHMD jak kupowałem sobie sondę w katalogo dla e34 z m50b25 były dwie. Jedna ori bosch "uniwersalna" za ok 280zł i druga ori dedykowana z wtyczką za 310 czy 320 coś takiego. Kupiłem tańszą, polutowałem i lata jak dzika.

Co ciekawe wybierając sondę do innego zupełnie auta innej marki (pod warunkiem że szukam boscha 4 kable 1V) też proponował TĘ samą sondę z TYM SAMYM numerem części jako "uniwersalną" plus inną dedykowaną nieco droższą.

Reasumując: sondy do systemu boscha 1V 4 kable (cz sz bi bi) no i rzecz jasna możliwe do wkręcenia w wydech (znów nie będę mówił skoro nie wiem - być moze jest jakiś inny system w innch autach) będzie pasowała. Po przelutowaniu wtyczki podejdzie nawet ta z innej marki.

Ja polecam uniwersalną ale ori czyli boscha choć kiedy szukałem dla siebie pytałem ludzi który kupowali ngk na allegro za ok 100zł i chwalili że jest ok po dwóch latach więc tak też mozna. Ja miałęm sporą zniżkę w BHMD od znajomego dlatego wziąłem boscha bo nie kosztowała tak wiele więcej niż ta z allegro."

PostNapisane: 8 lutego 2012, 09:24 
Pierwsze kroki

Czyli rozumiem ze do bmw pasują sondy z innych marek tak??

PostNapisane: 8 lutego 2012, 09:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 528i
Kod silnika: m52b28
witam mialem problemy z falowanie utrata mocy w swoim m50b25tu az sprawdzilem sonde i to ona byla winna nie wiem jak dlugo chodzila bo auto kupilem to byla.... Po wyciagnieciu sondy okazalo sie ze jakas noname padaka wiec kupilem oryginalna dedykowana ale urzywana i powiem ze auto nie do poznania na plus... Lepiej jezdzi lepiej pali... Duzo czytalem na temat wlasnie zamiennikow i czesto ludzie sie lasza ale tym samym traca 2razy bo w nie dlugim czasie w koncu kupuja oryginaly dedykowane.. Takze tylko ORYGINALNE I DEDYKOWANE JESLI NIECHCE DWA RAZY PLACIC... Tym bardziej jak auto masz na gazie...

PostNapisane: 8 lutego 2012, 11:14 
Zacna persona forum

uniwersalna sonda bosch 1V z 4 kablami (cz sz bi bi) bedzie pasowała do wszystkiego co w taką sondę było wyposażane po przylutowaniu wtyczki.

można kupić sondę w aso bmw czyli oryginał czyli bosch. cena bedzie pewnie ok tych wspomnianych 400zł. mozna też kupić dedykowaną bosch np w intercarsie lub na allegro (zakładamy że ta z allegro to nie podróba). to będzie TAKA SAMA sonda. Nie zamiennik boscha w intercarsie tylko oryginał kupiony w intercarsie taki sam jak z aso bo czymże miałby się różnić? Można też kupić taką sondę uniwersalną czyli bez wtyczki. Lutownica w dłoń i gotowe. Ta sonda też będzie oryginałem tylko z dolutowaną wtyczką.

Zamiennikiem jest np ngk ale jak szukałem sondy dla siebie to pytałem też ludzi tu z forum którzy kupili na allegro uniwersalną ngk. Dostałem chyba 4 odpowiedzi i każda mówiła że wszystko ok. Koszta ok 100zł plus wysyłka.

Ważne jest dobre polutowanie kabli i zaizolowanie połączeń.

(to wszystko co pisze to MOJE zdanie i JA tak do tego podchodzę. proszę aby nikt nie mówił że namawiam kogoś do złego - przedstawiam tylko jak się sprawy mają z mojego pkt widzenia) Peace :D

PostNapisane: 8 lutego 2012, 11:21 
Ja w zeszłą zimę kupiłem u chłopaków z SilesiaParts nową sondę Bosch'a, zapłaciłem za nią coś koło 250zł i od tamtej pory mam spokój. Wszystko działa jak powinno... spalanie spadło z 40l/100 do 12l/100 :hyhy: i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Ogólnie mają tam dobre ceny... często niższe niż na allegro a tym bardziej taniej niż w ASO.

PostNapisane: 8 lutego 2012, 12:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
Nie wiem jak to jest dokładnie w M50, ale musisz zobaczyć czy masz kompa boscha czy siemensa i wtedy wiesz jakiej marki kupić sondę.
Bosch ma 2 białe czarny i siwy kabel a siemens ma kolorowe kable.
Jak Cie nie stać na nowy oryginał i nie masz jakiejś super bryki to lepiej kupić używkę, jak tak zrobiłem wcześniej, kupiłem ori używkę za 40zł i jestem zadowolony.
W zamienniki się nie opłaca pakować bo ponoć dużo z nimi problemu jest.

PostNapisane: 8 lutego 2012, 18:04 
Pierwsze kroki

Znalazłem w swoich gratach sonde od Mazdy (mam dużo gratów do mazdy 626 jak coś potrzebujecie to pisać:D) Napisane jest na niej tylko:
JE50
F3
74 NTK Japan
Jak to rozszyfrować?
Bedzie pasować do BMW??

PostNapisane: 8 lutego 2012, 18:33 
Częsty bywalec

Nie wiem koledzy jak ja mam jakąś część do wymiany pisze na gg 1510695 do kolegi z forum który ma sklep z częściami do bawarek, lub dzwonie 602 386 393 i wysyła mi za pobraniem, ja jestem zadowolony bo są oryginalne i mam święty spokój. Wg mnie tak jest najpewniej.

PostNapisane: 8 lutego 2012, 19:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
wladekkow, z tego co kojarzę mnie również pytałeś o zamiennik ngk/ntk za 100zł, używałem ją kilka miesięcy. Po roku sonda padła, zatrzymała się na 0,47V i nie pracuje. Gwarancja była na rok :] Także nie polecam!

PostNapisane: 8 lutego 2012, 19:23 
Zacna persona forum

hehe, możliwe kilku osob pytałem ;) ja tak jak mówiłem wziąłem ori boscha uniwersalnego. z tego co słyszałem na allegro potrafią byc chińskie podróby po prostu (nie mówie tylko o czesciach samochodowych) w opakowaniu "oryginalnym"

co do sondy z mazdy - ma mieć 4 kable cz sz bi bi i wtedy powinna byc ok (dla pewności poszukaj na jakimś forum mazdy jaką miał sondę ten model)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1