BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 23:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Nie chce zapalic :(
PostNapisane: 15 lipca 2007, 12:14 
Witam, mam problem, mianowicie, zgasilem auto i juz nie chce zapalic, najpierw jeszcze zaczal sie dlawic. silnik nawet nie zaskoczy ani na chwile myslalem ze braklo mi paliwa ale wlalem juz 25 litrow i nic, zaholowalem go na stacje zatankowalem gazu i dalej nic,tylko kreci rozrusznik i nawet nie miauknie, powinno byc czuc benzyne ale nic z tego, myslalem ze to pompa padla i tu mam pytanie, gdzie jest bezpiecznik od pompy paliwa? w skrzynce bezpiecznikow w komorze silnika po stronie kierowcy przepalony byl bezpiecznik nr 25 wiec go wymienilem i nic, dalej to samo, na gazie tez nie chce zapalic, jak sprawdzic czy pompa podaje paliwo? iskra jest na swiecy, juz brak mi pomyslow co jeszcze sprawdzic.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 12:18 
Specjalista

Czy bezpośrednio próbowałeś go odpalić na samym gazie, czy też może masz opcję ustawioną na odpał na benzynie i przejściu na gaz po przegazowaniu??

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 12:26 
Wlasnie nie moge go bezposrednio na gazie odpalic, przelacza na gaz po przegazowaniu do okolo 2500 obr. moge tylko wylaczyc gaz i na samej benzynie probowac bez przegazowywania.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 13:11 
Specjalista

Podaj zasilanie +12 V na bazpiecznik nr 24 ( albo 23 - sprawdź na obudowie pod którym pisze krafsoftpumpe) i posłuchaj, czy pompa paliwowa pracuje.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 14:23 
Tylko ze mam problem, nie wiem gdzie sie ta pompa znajduje :kwasny: moglby mi ktos podac jakas stronke gdzie moge znalezc manuala do tego modelu?

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 15:16 
Specjalista

Pompa paliwa znajduje się w baku, także na pierwszy rzut oka jej nie zobaczysz. Ale podając zasilanie na ten bezpiecznik będziesz słyszał pracę pompki ewentualnie syk przepływu paliwa pod maską w listwie wtryskowej - o ile pompka jest sprawna. Podczas podłączania kabelka zwróć uwagę, czy się iskrzy delikatnie - będzie to świadczyło o poborze prądu.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 16:35 
Forumowicz

Pompe paliwa masz w bagazniku po prawej stronie, musisz zdjac wykladzine i odkrecic pokrywe. Popros kolege by uruchamial samochod na benzynie, a Ty okrec waz paliwowy od pompy ktory pompuje paliwo z baku do silnika i zobacz czy plynie paliwo. Na rurkach sa strzalki wiec znajdziesz odpowiedni przewod bez problemu.

Leokadia, Amelia, Marcin i nasza
Obrazek
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ÂŻYCIE
www.7er.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 16:38 
Specjalista

BRAVO :super:

Widzisz.....
...kobieta wie co i jak robić :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 18:18 
Forumowicz

Godziny sledzenia forum oraz pomoc kolegow z forum. Czlowiek uczy sie cale zycie. Wracajac do tematu sprawdz pompe paliwa ale skoro nie chce palic na gazie to ciezka sprawa, pompa paliwa nie wiele ma z tym wspolnego z gazem.

Obrazek
www.7er.pl

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, 18:57 
Dzieki za zainteresowanie, sprawdze jutro i napisze co i jak, jakie moga byc jeszcze przyczyny niezapalajacego auta?

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2007, 20:52 
Forumowicz

Moje BMW: 523iA
Kod silnika: M52B25
Olek jaką masz instalację?
ja mam z mikserem. u mnie nie ma możliwości odpalenia na gazie.
Ale gdybym chciał jeździć tylko na gazie to trzeba zrobić mostek przy przełączniku do gazu ( kabel czerwony z niebieskim i w tedy po włączeniu zapłonu podaje tylko i wyłącznie LPG).
Możesz spróbować w ten sposób odpalić samochód.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2007, 23:42 
Witam, po przejrzeniu wszystkiego co mozliwe doszedlem do wniosku ze do wymiany jest pompa paliwa, wymiennie i powinno chodzic zapalil na gazie ale jak wstrzyknalem mu troszke paliwa zapalil przelaczyl sie na gaz i chodzil, ale bez sensu byloby takie rozwiazanie, wiec wymienie pompe i bedzie ok. dzieki za pomoc wszystkim i mam nadzieje ze juz bedzie oki.
pozdrawiam wszystkich.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2007, 21:14 
Forumowicz

Super ze znalazles przyczyne, bo nic tak nie boli jak problemy z ukochanym smigielkiem. Super ze powstalo to forum i cieszy mnie ogromnie zaangazowanie kolegow. Takze pozdrawiamy wszystkich fanow BMW.
" Fani BMW laczcie sie "

Obrazek
www.7er.pl

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2007, 22:31 
Pierwsze kroki

dla pewności wymień sobie jeszcze filterek paliwa, znajduje się po prawej stronie tuż za tylnim mostem. Ogólnie rzecz biorąc po wymianie pompki czy filterka też możesz mnieć chwilowe problemy z odpałem ale to już błachostka. POrzyczyną będzie powietrze które sie dostanie do układu. Troszkę pojeździsz na benzynie i wszystko powinno być ok

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1