BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 maja 2025, 15:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: E36 318i M40 Falujace obroty przeplywomierz
PostNapisane: 27 stycznia 2012, 09:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318i
Kod silnika: m40
Witam mam problem z moim bmw e36 318i silnik m40 z 1991 roku. Auto chodzi nie rowno na biegu jalowym gdy chce ruszyc to czasami jest cos takiego ze jak by zamuli i po chwili szybko ruszy a gaz mam do podlogi to samo jest jak jade na 2 biegu jezeli obroty spadna do 2 tys. lub mniej to auto zaczyna zamulac szarpac i zwalniac i po chwili dostaje strzala i zaczyna ruszac jezeli jade powyzej 2,5 tys. obrotow to autko jedzie normalnie nie ma zadnych problemow dodam ze cos jak by przeskakuje pod maska podczas dodawania gazu kiedy obroty spadaja. Mechanik podlaczyl go pod komputer i nie znalazl bledow stwierdzil ze wina lezy na przeplywomierzu odlaczyl go i samochod juz nie traci mocy przy 2 tysiacach lub mniej tylko podczas jazdy szarpie nim mocno i dzis rano mialem problem odpalic go musialem meczyc sie z 10 minut co odpalilem to 3 sekundy i zgasl po kilku razach i przygazowaniu go troche odpalil wymieniony filtr paliwa swiece i sprawdzone napiecie na kanblach i kopulce i cewce teraz bede chcial zakupic przeplywomierz uzywany bo nowy to troszke za drogi mam nadzieje ze wymiana pomoze. myslicie ze to moze byc wina przeplywomierza ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 318i M40 Falujace obroty przeplywomierz
PostNapisane: 27 stycznia 2012, 09:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Moze byc przeplywka.podmien jak mozesz zeby sie upewnic.kupuj oryginal najlepiej nowy

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 10:40 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Jedź na kompa, miałem tak samo wywalało błąd sondy i ciśnienia na listwie wtryskowej

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 11:14 
Pierwsze kroki

dzisiaj bede chcial podmienic przeplywke ale nowej nie kupie bo kosztuje ponad tysiac zlotych a to troszke za drogo samochod byl pod kompem i mechanik stwierdzil wine przeplywomierza wymienie i mam nadzieje ze bedzie ok

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 21:12 
Forumowicz

Napisz co i jak. Jak byłem na kompie to widziałem podgląd pracy sondy i chodzi dziwnie i jest do wymiany, lecz przyczyna ustąpiła sama. Muszę tylko uważać na większe kałuże :ok:

PostNapisane: 28 stycznia 2012, 00:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Było:
e30 coupe
e36 sedan
e36 coupe
Jest:
e46 coupe
Miałem podobnie w m42 i to byloa sonda :D

PostNapisane: 28 stycznia 2012, 09:51 
Pierwsze kroki

na przeplywke musze poczekac zamuwiona z allegro wiec troszke mini zanim przyjdzie tym czasem silnik wql nie chce mi odpalic juz teraz czy to napewno wina przeplywomierza ?

PostNapisane: 1 lutego 2012, 13:19 
Pierwsze kroki

ok juz dostarczylem przeplywomierz mechanikowi mowil ze jutro zajmie sie moim samochodem no ale powiedzial rownierz ze cos jest z 3 cylindrem bo nie pracuje tak jak powinien aha i dodam ze wlasnie podczas dodawania gazu cos puknie albo przeskoczy pod maska ale to jest tylko kiedy jest ten moment ze jak dodam gaz to nie reaguje przez chwile poczym przeskoczy cos i nagle dostaje mocy to samo bylo na odlaczonym przeplywomierzu mechanik twierdzi ze cylinder sprawdzi cisnienie czy ktos z was domysla sie co to moze byc ?

witam i to nic nie pomoglo ;/ wymienilem rozrzad na nowy bo juz byl czas stary byl przestawiony podobnp tak mechanik stwierdzil wymienil mi odrazu simeringi oraz ten przeplywomierz stwierdzil ze wszystko jest ok ale nie jest nadal ma czasami teraz rzadziej okres ze sie przytnie ten gaz i po chwili dopiero doda go wiec co to moze byc ? sonda lambda czujnik jakis ? aha i wiem ze na 3 cylinder jest zbyt mala kompresja bo az o 1,5 mniej niz na pozostalych ale mechanik mowil ze mozna na tym jezdzic co o tym sadzicie ?

PostNapisane: 5 lutego 2012, 11:54 
Forumowicz

Obadaj sondę, może w gnieździe stoi woda i robi zwarcie, co do kompresji to jednak trochę duża różnica

PostNapisane: 5 lutego 2012, 14:36 
Pierwsze kroki

a gdzie ta sonde znajde ? jakies zdjecie czy cos ?

PostNapisane: 5 lutego 2012, 22:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
sonda jest zamocowana w tłumiku tzn, musiałbyś podjechać na jakiś kanał i wejść pod samochód ,sonda będzie zamocowana od góry w tłumik gdzieś w miejscu podłokietnika ,bo nie wiem jak dokładniej to opisać ;P

PostNapisane: 10 lutego 2012, 18:28 
Pierwsze kroki

witam dowiedzialem sie ze mam rure uwalona od przeplywomierza i jak sie ja porusza to faluja obroty auta oraz jak rusze rurka od silniczka krokowego ktora idzie tam w strone silnia to rownierz faluja i mam pytanie czy to moze byc powodem duzego spalania auta i tym ze zamula czasami mi ? i czy pasuje rorka od silnika 16 do silnika 18 m40 oraz bym wymienil sonde tylko jaka doradzacie ?

PostNapisane: 10 lutego 2012, 21:45 
Pierwsze kroki

Że tak zapytam, co z tą sondą? działa poprawnie ?

PostNapisane: 10 lutego 2012, 21:52 
Pierwsze kroki

mechanik powiedzial mi tak ze jego komputer pokazuje za malo danych i nie wie..... wiec nie wiem mysle wymienic ja ale nie wiem czy na 100% to jest to czuc spaliny w aucie pali mi 30 litrow z 15 litrow zostalo moze z 3 a przejechalem 55km wymienie rownierz waz od przeplywomierza bo mam raczej do wymiany i waz ktory idzie od silniczka krokowego do silnika bo jak nim poruszam zaczyna falowac

PostNapisane: 10 lutego 2012, 22:33 
Pierwsze kroki

Powiem Ci tak ,jedź do jakiegoś dobrego diagnosty ,niech Ci to porządnie sprawdzi jakimś dobrym kompem ,jak będziesz pewny że to nie sonda to wtedy się bierz za inne rzeczy. Sonda najbardziej wpływa na spalanie.

PostNapisane: 11 lutego 2012, 11:09 
Pierwsze kroki

bylem u mechanika dzis i nie mogl sie polaczyc i wracajac do domu zaczelo sie to szarpanie ze stawal mi praktycznie i sie wkurzylem wysiadam zostawilem odpalonego go i podnosze maske zerkam co i jak i odlaczylem przeplywomierz i sie polepszylo na chwilke tylko i znowu swoje zaczol podlaczylem to sie polepszylo na chwilke i znowu swoje az odlaczylem silniczek krokowy i oborty poszly na 1000 - 1200 i trzymal rowno ani razu nie zafalowal ani nie szarpal nic jak inne auto :) wiec obstawiam ze falujace oborty to wlasnie wina krokowego i to szarpanie ale czy to moze byc tez z tym spalanie bo palui mi wlasnie bardzo duzo i czy jak krokowy jest zepsuty to wlasnie pali tyle ?

PostNapisane: 11 lutego 2012, 11:39 
Pierwsze kroki

U mnie też się nie mógł połączyć, a problem tkwił w tym że woda dostała się do kompa, tyle że ja miałem ogarniętego diagnoste i wiedział w czym rzecz, coś tam przeczyścił, podłączył kompa jeszcze raz i wszystko pokazało. Jeśli chcesz ogarnąć auto jak trzeba to naprawde nie żałuj kasy na diagnoze i jedź do kogoś naprawde dobrego. Co do silniczka krokowego i przepływki to możliwe że też są padnięte a razem z sondą mogą właśnie tak znacząco pogarszać twoje spalanie lecz to wszystko jak już pisałem może sprawdzić dobry elektryk z porządnym kompem.

PostNapisane: 11 lutego 2012, 15:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30
Kod silnika: m30b30
Ja od razu nie zamawiam podmieniam najpierw na sprawne od kumpla, jak działa to zakup cześci tym sposobem mozesz polowę auta nowa zamowic a i tak nie bedzie chodziło

PostNapisane: 11 lutego 2012, 22:22 
Pierwsze kroki

bylem dzis na kanale mowie sobie podjade kolo stacji paliw i chcialem zobaczyc ta sonde i odkrecam wtyczke i woda na mnie wyleciala ;/ niebieska albo zielona nie jestem pewny do konca i jak mialem go na jalowym biegu to czy odlaczylem czy podlaczylem sonde to nie zauwazylem zadnej reakcji a sonda wydaje sie byc taka przyrdzewiala

PostNapisane: 11 lutego 2012, 22:24 
Forumowicz

Pewno już skończyła życie :dobani:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1