Problem rozwiązany, przyczyna leżała jednak po stronie przekaźników w module komfortu, które już wcześniej naprawiałem. Pomiędzy stykami, które odpowiadały za otwieranie była zbyt duża przerwa. Wystarczyło dogiąć delikatnie słupek przekaźnika. Wcześniej myślałem że są w porządku, ponieważ sprawdzałem je miernikiem jak je doginałem do siebie.
Zamontowałem moduł komfortu i podpiąłem normalnie, ale na otwartych wieczkach od przekaźników i wtedy zobaczyłem co się dzieje. Dogiąłem lekko blaszkę wykałaczką i otworzyłem w końcu centralny
Do wszystkich, którzy naprawiają lub (oby nie) będą naprawiali przekaźniki w module komfortu. Otwieranie ich i czyszczenie pomaga na jakiś czas, w moim przypadku około 2 lat, ponieważ na wskutek wilgoci i opar w przekaźniku powstają naloty które później uniemożliwiają styk (przepływ prądu), prawdopodobnie podczas 2 czyszczenia nagiąłem za bardzo blaszkę i dlatego powstała zbyt duża przerwa. Stąd moje problemy. Według mnie lepszym rozwiązaniem byłoby zastąpienie ich innymi przekaźnikami, ponieważ ciągłe czyszczenie powierzchni sferycznych przekaźnika powoduje starcie ich warstw ochronnych co w konsekwencji prowadzi do szybszego powstawania nalotu na nich i nie działania.
A więc jeżeli z pilota nie możesz otwierać drzwi lub zamykać lub otwierasz/zamykasz po jakimś długim przyciskaniu pilota to na 99% przyczyna leży po stronie przekaźników w module komfortu.
Poniżej zamieszczam foto: