BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 00:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Wymiana licznika, programowanie z anglika
PostNapisane: 27 maja 2010, 11:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520iA
Kod silnika: M54
Witam,
A więc tak, padł mi licznik, mam chwilowo zamontowany od anglika i prawie wszystko działa, oprócz tego, że nie widzi on automatu. Czy jest możliwość przeprogramowania tego licznika w taki sposób, aby ten automat zobaczył? A druga kwestia, czy istnieje możliwość przeprogramowania licznika, aby na wyświetlaczu pokazywał mi wartości w kilometrach, a nie w milach?

Mam chwilowo mały dół finansowy, więc półśrodek musi być zastosowany, tarczę w milach przeżyję, ale wyświetlacze chciałbym, aby były w km no i ten automat, bo nie świecą mi światła cofania (podejrzewam, że od tego właśnie).

Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Wymiana licznika, programowanie z anglika
PostNapisane: 27 maja 2010, 17:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E-39 525I AUTOMAT
Witam , z mil na km, zmienisz na pewno carsoftem 6,5 .Dziwię się ,że nie musiałeś adoptować zegarów. Jak będziesz miał czas to zadzwoń do mnie 600096231 to powiem ci jak to zrobić. Mam też ochotę zamienić zegary i mam parę pytań. Pozdrawiam

PostNapisane: 20 grudnia 2010, 23:41 
Forumowicz

Pytanie co Ci pało w liczniku, bo jak mi padł silniczek od prędkościomierza to cały tył wziąłem stary a tylko przód z zegarami wziąłem z drugiego. Pewnie niektórym nasunie się pytanie dlaczego nie przełożyłem całego licznika - ano dlatego, bo jak tak zrobiłem to źle pokazywał mi obroty (za mało). Więc jeśli tył masz sprawny to po prostu wymień przód, a jeśli masz padnięty tył licznika (elektronikę) i się już uporasz z przestawieniem mil na km to także możesz sobie zamienić przód żeby nie mieć skali w milach/h przekłada się b prosto odkręca się kilka śrubek z tyłu u delikatnie wyciąga - zejdzie Ci przednia obudowa, a później delikatnie rozłącza się zegary z elektroniką - jest to na złączach więc jak będziesz wyciągał do góry to się to samo odepnie zresztą sam zobaczysz byle by ostrożnie.

PostNapisane: 10 lutego 2011, 15:09 
Forumowicz

odświeżę temat.

muszę wymienić licznik i teraz pytanie: czy jak kupię od manuala to będzie pasował do automatu?? chodzi mi o te literki PRNDSM54321. Kolega wyżej piał że mu nie wyświetla. da się to jakoś zrobić??

PostNapisane: 10 lutego 2011, 15:35 
Forumowicz

Moje BMW: e39 520i
w moim 520i manual mam licznik który tylko podczas testów zegarów pokazuje PRNd... więc można

PostNapisane: 10 lutego 2011, 18:47 
Forumowicz

tak, zgadzam się, u kumpla w 530d manual też się wyświetla tylko chodzi o to jak podłącze czy podaczas jazdy będzie to współgrało, tzn wyświetlało te napisy.

PostNapisane: 18 lutego 2011, 08:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
grucha161 napisał(a):
tak, zgadzam się, u kumpla w 530d manual też się wyświetla tylko chodzi o to jak podłącze czy podaczas jazdy będzie to współgrało, tzn wyświetlało te napisy.

W zależności od jakiej wersji kupisz ten licznik,potem najwyżej trzeba będzie dostosować licznik do twojego wyposażenia samochodu i uaktywnić niektóre funkcję tzw przekodować.

PostNapisane: 5 marca 2011, 18:03 
Forumowicz

wystarczyło zmienić ten komputer w liczniku co jest z tyłu i wszystko jest ok :) bo przed zmianą komputera w liczniku tym nowym nie działał wyświetlacz BC, po zmianie wszystko ok i przebieg orginalny :)

PostNapisane: 13 lutego 2012, 21:30 
Forumowicz

Moje BMW: E61 520d
jest możliwość przełożenia licznika z anglika i podmienienia samych tarcz zegarów tak żeby były km zamiast mil??

chciałbym kupić licznik z BC żeby je aktywować :)

PostNapisane: 13 lutego 2012, 21:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
amdpower napisał(a):
jest możliwość przełożenia licznika z anglika i podmienienia samych tarcz zegarów tak żeby były km zamiast mil??

Jest możliwość ale możesz popsuć licznik przy zdejmowaniu/zakładaniu wskazówek od zegarów - trzeba kalibrować wskazówki bo potem np masz 7 tys. obrotów na 5 tym biegu i jedziesz 50 km/h :cwaniak:

PostNapisane: 5 lipca 2012, 01:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: f20 118i
Kod silnika: n13b16
Podpinam sie do tematu. Przy probie zmiany wskazowek licznik lekko zwariowal. Wskazowki obrotow i predkosci startuja prawie z pinu i pokazuja za male wartosci. Chcialem kupic licznika z anglika i przelozyc tarcze, ale nie chce znowu nic zepsuc. Ciekaw jestem czy da sie to naprawic, czy trzeba szukac zegarow z EU?

PostNapisane: 5 lipca 2012, 18:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
Da się to naprawić ale nie wiem czy dasz rade - po prostu sprężynka podczas zdejmowania wskazówki przekręciła się np kilka razy za dużo i klops trzeba kalibrować nie wiem cy jest do tego jakiś program ale czytałem gdzieś że koleś po takiej akcji zdejmował wskazówki ręcznie przekręcał sprężynkę np o 1 obrót zakładał wskazówkę i but obok drugiego auta - po kilkunastu zdejmowaniach wskazówki udało mu się wykalibrować prędkościomierz - z obrotomierzem już mu tak gładko nie poszło ... :/
Czytałem bo miałem licznik od anglika chciałem kupić same tarcze ale po poczytaniu w necie o problemach zdecydowałem się na kupno "euro" licznika :P

PostNapisane: 5 lipca 2012, 20:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: f20 118i
Kod silnika: n13b16
A ja to dzisiaj zrobilem w 15 min. Wymontowalem zegary, wskazowke ustwilem tak jak sie nalezy. Obroty i predkosc dziala jak sie nalezy. Filozofii tam nie ma, wiec polecam samemu pogrzebac:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1