BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 15 lutego 2012, 10:26 
Offline
Częsty bywalec

Posty: 737
Lokalizacja: Kraków
Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
mroova81, jest git, szpinak lubi słone :)
Apropos - moja babcia robi zaje***smaczną jajecznicę ze szpinakiem - ale świeżym, nie mrożonym. Potrawa sezonowa, ale :super:
Generalnie polecam wszystkim szpinak, wbrew wyglądowi i wspomnieniom z przedszkola jest super :ok:

_________________
e///M-tuzjasta :)

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 29 lutego 2012, 14:06 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Posty: 15986
Lokalizacja: Los Santos
Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Weekendowy obiad ;)

Zupa cebulowa (soupe a l'Oignon)
Obrazek

4 średniej wielkości cebule
masło
pół szklanki białego wytrawnego wina
około litra bulionu wołowego
ze 2 liście laurowe
świeży tymianek (powodzenia)
sól & pieprz
mąka
bagietka
ser gruyere

Cebule przekrajamy na pół i następnie na plasterki, z odrobiną masła, liśćmi i solą powoli gotujemy bez przykrycia z pół godziny mimimum aż zrobi się miękka i zacznie karmelizować. Reguły sztuki kulinarnej mówią że do francuskiej zupy potrzebny jest tymianek ale u mnie nie ma więc obszedłem się smakiem. Jak cebulka jest już gotowa to dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, po minucie wlewamy wino i jak już trochę odparuje to wlewamy bulion, przyprawiamy pieprzem i na wolnym ogniu gotujemy z pół godzinki. Gotową zupę wlewamy do kokilek, przykrywamy podpieczoną lub ztostowaną bagietką (1-1.5cm), posypujemy tartym gruyere (tu jak zwykle życie na prowincji nie rozpuszcza, emmentaler też się nadaje) i w nagrzanym piekarniku trzymamy aż ser się rozpuści i zarumieni.
Polecam, u mnie się zapowiada hit sezonu ;)


Łosoś i ziemniaki nadziewane łososiem i kruszonym pieprzem
Obrazek

łosoś świeży
łosoś wędzony
ziemniaki
czerwone wytrawne wino
ocet winny z czerwonego wina
szalotka
dymka
szczypiorek
mleko
śmietana
sól i czarny pieprz (koniecznie cały!)

Ziemniaki pieczemy w piekarniku do czasu aż będą gotowe. Jak trochę ostygną wydrążamy i szykujemy nadzienie: ziemniaki, posiekany wędzony łosoś, posiekane dymki, łyżka mleka, pół kubka śmietany i kruszony pieprz + sół. Wszystko miksujemy i z powrotem do wydrążonego ziemniaka. Rybkę na patelni z odrobiną wody dusimy chwilkę pod przykryciem i przyprawiamy szczypiorkiem oraz kruszonym pieprzem (nie mielonym, nie grubo mielonym ale kruszonym). Na koniec sos beurre rogue, szalotkę drobno siekamy i z winem oraz octem redukujemy do dwóch łyżek i dodajemy masło, powolutku łyżka po łyżce, cały czas mieszając i pilnując temperatury - za mała lub zbyt wysoka albo nieprawidłowe mieszanie i mamy gwarancję że sos się zważy. Jak już się nam prawie cała kostka rozpuści to przyprawiamy solą, pieprzem i serwujemy.

_________________
BMW z duszą skończyły się na Kill 'em All.
Obrazek
Było: '92 E36 320i 2d diamantschwarz/stoff anthrazit; '98 E46 323i 4d farngruen/leder hellbeige, '97 E36 323i->328i 2d arktissilber/leder montana schwarz
Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 29 lutego 2012, 17:38 
Offline
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Wiek: 33
Posty: 510
Moje BMW: e46Ci SOLD!
Kod silnika: M43TU B19
kaczor e30 2,5, Robiłeś już karczek? :hyhy:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 29 lutego 2012, 17:44 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 4674
Lokalizacja: Września
Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Tomek, A może do ugotowanych się zcastinguj?

_________________
Audi80 '90 1.6 2EE (X2004 - IV2008)
AudiA4 '95 2.8 AAH quattro (IV2008 - VII2009)
530d avant (IX2009 - X2010)530d
E38 740i (I 2011 - XII2017)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 29 lutego 2012, 17:50 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 39
Posty: 9999
Lokalizacja: Kaszëbë
Moje BMW: X5
mroova81 napisał(a):
Tomek, A może do ugotowanych się zcastinguj?

jak On idzie to ja tez, dam tosta, a zjem niczym francuski piesek :hyhy:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 29 lutego 2012, 18:28 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Posty: 15986
Lokalizacja: Los Santos
Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
mroova81 napisał(a):
Tomek, A może do ugotowanych się zcastinguj?


Już mi wystarczy wrażeń po big brotherze :rotfl:

_________________
BMW z duszą skończyły się na Kill 'em All.
Obrazek
Było: '92 E36 320i 2d diamantschwarz/stoff anthrazit; '98 E46 323i 4d farngruen/leder hellbeige, '97 E36 323i->328i 2d arktissilber/leder montana schwarz
Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 1 marca 2012, 00:34 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Posty: 1220
Tomek napisał(a):
mroova81 napisał(a):
Tomek, A może do ugotowanych się zcastinguj?


Już mi wystarczy wrażeń po big brotherze :rotfl:




Że co ?! :rotfl: :rotfl:

_________________
LPG sprawdza sie jedynie w butlach turystycznych,zapalniczkach i junkersach
ON do ciągników siodłowych i dużych maszyn rolniczych
A PB tankują pozerzy :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 1 marca 2012, 11:01 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 40
Posty: 1420
Lokalizacja: Nowy Sącz
Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
AD/HD napisał(a):
jak On idzie to ja tez, dam tosta


tylko nie przypal go :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 10 marca 2012, 00:18 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 4674
Lokalizacja: Września
Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Marky napisał(a):
mroova81, jest git, szpinak lubi słone :)
Apropos - moja babcia robi zaje***smaczną jajecznicę ze szpinakiem - ale świeżym, nie mrożonym. Potrawa sezonowa, ale :super:
Generalnie polecam wszystkim szpinak, wbrew wyglądowi i wspomnieniom z przedszkola jest super :ok:

Dzisiaj zrobiłem lasagne ze szpinakiem i łososiem i zamiast marcapone - feta. Dobre, ale jednak gorsze od marcapone. Czuć taki "twarożek"...

Jakoś w tym tygodniu grałem jeszcze coś takiego, co nawet nie wiem jaką ma poprawną nazwę... Danie bardzo proste z prostym, acz oryginalnym smakiem

Wlewamy na patelnię oliwę z oliwek, dodajemy kilka suszonych mega ostrych papryczek (najlepiej w całości) i to podgrzewamy. Trzeba uważać, bo papryczki nie bulgoczą, a momentalnie mogą zrobić się czarne. Grzejemy to tak przez kilka minut aż oliwa przejdzie "szatanem", następnie zmniejszamy nieco temperaturę i dodajemy wyciśnięty czosnek w ilości sporej, powiedzmy całą główkę. Trzeba uważać; czosnek musi trochę pobulgotać, ale nie może mocno zmienić koloru, taki jasny złoty to maks. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki w ilości bardzo dużej, powiedzmy taką sporą garść. Pietruszki już nie smażymy, od razu można wyłączyć ogień. Tak spreparowaną oliwę dodajemy do wcześniej ugotowanego spaghetti aldente (czy jak to się pisze...). Danie gotowe, ot cała filozofia makaron z olejem, ale wierzcie mi to naprawdę jest dobre i przede wszystkim proste i nie drogie w przygotowaniu.

_________________
Audi80 '90 1.6 2EE (X2004 - IV2008)
AudiA4 '95 2.8 AAH quattro (IV2008 - VII2009)
530d avant (IX2009 - X2010)530d
E38 740i (I 2011 - XII2017)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 8 maja 2012, 17:56 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Posty: 15986
Lokalizacja: Los Santos
Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Teraz - pizza po katalońsku :D
Obrazek

Ciasto zwykłe, cebule dusimy z oliwą i liścmi laurowymi, najlepiej skarmelizować czyli długo, do tego papryka zielona i czerwona i czosnek. Jak ciasto wyrośnie to ugniatamy na placki, smarujemy oliwą, solimy i na to przygotowana wcześniej cebula+papryka, ser kozi, cukinia, pomidorki, oliwki kalamata i troche kolendry. Piekarnik na 220*C i 12-14 minut. Tylko przyprawić trzeba bo słodkość cebuli zdominuje smak.


I na deser przękąski z długiego weekendu ;)

Quiche z grzybkami
Obrazek

Fasola i cukinia w sosie verte
Obrazek

_________________
BMW z duszą skończyły się na Kill 'em All.
Obrazek
Było: '92 E36 320i 2d diamantschwarz/stoff anthrazit; '98 E46 323i 4d farngruen/leder hellbeige, '97 E36 323i->328i 2d arktissilber/leder montana schwarz
Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 8 maja 2012, 18:06 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Wiek: 37
Posty: 7257
Kod silnika: BCY+
Te dwa ostatnie Tomku napisz jak robisz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 8 maja 2012, 19:55 
Offline
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Wiek: 35
Posty: 766
Quiche wygląda apetycznie :ok:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 9 maja 2012, 08:28 
Offline
Częsty bywalec

Posty: 737
Lokalizacja: Kraków
Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
Tomek, gdzie jest przepis?! gdzie jest przepis?! :cisza:


:ok:

_________________
e///M-tuzjasta :)

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 9 maja 2012, 08:58 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 40
Posty: 1420
Lokalizacja: Nowy Sącz
Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
Gozdi napisał(a):
Quiche wygląda apetycznie :ok:


x2 :)


Marky napisał(a):
Tomek, gdzie jest przepis?! gdzie jest przepis?! :cisza:


x2 :)

:hyhy: :hyhy: :hyhy:

Jeszcze nie wiem co to jest ale już mam ochote, wygląda super :cwaniak:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 9 maja 2012, 11:18 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Posty: 15986
Lokalizacja: Los Santos
Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Haha, głód was ciśnie? ;)

Quiche

Ciasto:
250g mąki, 125g masła, jajko, łyżeczka creme fraiche (ja użyłem zwykłej śmietany) i szczypta soli. Mąke przesiewamy dwukrotnie i ugniatamy paluchami z masłem, dajemy ubite jajko, śmietane i wyrabiamy ciasto. Całość wystarczy na dwie porcje, przed wałkowaniem musi poleżeć w lodówce. Pieczemy w foremce i najlepiej z odważnikami żeby nie wyrosło i trzymało formę, do zabrązowienia, z 20 minut w 230*C.

Farsz:
2 łyżki masła, pól szklanki posiekanej szalotki, 5 szklanek grzybów (pieczarki, boczniaki, kurki itp), 4 jaja, 2/3 szklanki śmietany, 1/3 szklanki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tarkowany ser (coś szwajcarskiego np.). Szalotke i grzyby trzeba z 10 minut podusić z masłem, solą i pieprzem a potem trochę ostudzić. Potem wszystko razem wymieszać i wrzucić do upieczonego ciasta, posypać resztą sera i zapiec w 160*C z 45 minut.

_________________
BMW z duszą skończyły się na Kill 'em All.
Obrazek
Było: '92 E36 320i 2d diamantschwarz/stoff anthrazit; '98 E46 323i 4d farngruen/leder hellbeige, '97 E36 323i->328i 2d arktissilber/leder montana schwarz
Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 9 maja 2012, 12:48 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Wiek: 37
Posty: 7257
Kod silnika: BCY+
Tomek ale bez półśrodków dawaj przepis na Fasola i cukinia w sosie verte w sieci znalazłem kilka, a chce ten najlepszy. :hyhy:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 17 maja 2012, 02:46 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 4674
Lokalizacja: Września
Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Tomek napisał(a):
łyżeczka creme fraiche (ja użyłem zwykłej śmietany)

Dziś się dowiedziałem, że creme fraiche to odpowiednik kwaśnej, a nie zwykłej śmietany. Quiche się dzisiaj wydarzy.
A tak poza tym:
http://gadzetomania.pl/2012/05/17/dalby ... =RSS-Wpisy

que aproveche...

_________________
Audi80 '90 1.6 2EE (X2004 - IV2008)
AudiA4 '95 2.8 AAH quattro (IV2008 - VII2009)
530d avant (IX2009 - X2010)530d
E38 740i (I 2011 - XII2017)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 17 maja 2012, 17:26 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Posty: 123
Moje BMW: E39 520
mój kunszt w kuchni konczy się na jajecznicy, zupie chinskiej, i herbacie . P.s pizza po katalońsku wyglada apetycznie :hyhy: :hyhy:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 4 czerwca 2012, 13:25 
Offline
Forumowy terrorysta
Avatar użytkownika

Posty: 15876


Trzeba spróbować, tylko w mniejszych proporcjach.

_________________
Styl mojej wypowiedzi zależny od poziomu rozmówcy. Inteligentnych cenię.
Z szukających atencji, żałosnych frustratów, ignorantów kręcę bekę.LOL


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Co pichcicie
PostNapisane: 4 czerwca 2012, 14:30 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 36
Posty: 7390
Lokalizacja: Lublin
Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Ja mam dobry przepis na kurczaka w sosie.
Trzeba kurczaka dobrze umyć i wrzucić do naczynia. Dodać odrobinę goździków i cynamonu, całość lekko skropić cytryną.
Potem zalać to szklanką czerwonego wina, jak ktoś lubi może dodać też wina białego.
Potem dodajemy po setce ginu i koniaku, dwie sety czystej, pięćdziesiątkę rumu i 150ml tequilli. Nawet piec tego nie trzeba. Potem kurczaka wypierdzielamy bo jest niepotrzebny. Ale za to sos... Sos jest palce lizać :hyhy:

_________________
Obrazek

Typer EURO 2016 - I miejsce


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 46 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL