BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Elektryka. Przeróbka w DME 1.7.2?
PostNapisane: 22 lutego 2012, 23:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 coupe
Kod silnika: m42b18
Chcialem podmienic DME. Ten co kupilem mial slady otwierania, wiec otworzylem i moim oczom ukazala sie taka przeróbka:

Obrazek

Obrazek

czy ktos wie co to jest?

dolutowana/doklejona plytka zawiera mikrokontroler o numerach AT89C2051-24SC. Odczytujac z pokrywki numery: DME BOSCH 0 261 203 590 (1214)1743250, realoem.pl wskazuje na:
DME 1.7.2 m42b18 318is od 02/1994 do 12/1994

a wpisujac 7 ost. znakow vinu z nakejki na przykrywce realoem wskazuje:
e36 coupe 318is, europa, 03/1995 m42, manual, z kierą po lewej.

z tej calej plytki wychodzą 3 przewody:

(edytowalem post i poprawilem numery - widac na pierwszym zdjeciu)
+12v jest przylutowany do pinu 56
TX - jest przylutowany do pinu 81, ktory jest odcięty a lut jest po stronie pinu wchodzącego w plyte dme.
G - jest przylutowany do boku konensatora, ktory jest w okolicach pinu 81

dodatkowo, jak widac zostal wymieniony stabilizator napiecia 30014 na nowy lub inny.

Obrazek

pytalem sprzedawce, co bylo z autem. czy instalacja gazowa, czy chip-tuning, czy przeróbki. Powiedzial ze byl swap robiony, z 1,8i na 1,8is. Teraz tak mysle, mial silnik 1.8i, wsadzil 1,8is i kompa od 1,8is wiec po co ta przerobka? nie rozumiem

p.s. tutaj znalazlem jakis link do samego chipu: http://www.rs-components.co.id/ic-micro ... -24su.html

oraz dla bardziej dociekliwych nagrałem film:
http://www.youtube.com/watch?v=1l26whvF-3k

prosze o pomoc - czy ktos ma pomysly co to moze byc?
jesli to cos banalnego to przepraszam ale nie znam sie az tak, po prostu boje sie to montowac do siebie, dopóki nie ustale co to jest.

E36 318is coupe, amory: BiLSTEiN B8, springi: EiBACH -30/-15, ringi+hid-y na soczewkach DEPO (nie oslepiam innych) Wydech Ulter dedykowany pod is-a + koncowka owal. biale felgi 17" i skóry, zegary Indiglo (jak w VW-ach bo niestety tak lubie)

Ostatnio edytowano 23 lutego 2012, 21:45 przez radek-bmw, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Elektryka. Przeróbka w DME 1.7.2?
PostNapisane: 23 lutego 2012, 20:13 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Myślę że jest to emulator EPROM. A czy kość POD nim w tej białej oprawce jest oryginalna?? Na fotce chyba tak bo jest Maleysia. Napisz pod jakie piny wtyczki DME jest podłączone to zobaczymy za co odpowiadają. Myślę że
radek-bmw napisał(a):
30014
ma tylko poprawione luty. Wygląda to na próbną modyfikację sterownika na"oślep".

PostNapisane: 23 lutego 2012, 21:29 
Pierwsze kroki

timi-91 napisał(a):
Myślę że jest to emulator EPROM.

kurde możliwe... patrze teraz na link do tej kosci i tam napisane jest ze ten mikrokontroler ma tylko 2kB pamieci flash. Czy to nie za malo by emulowac caly eprom?

timi-91 napisał(a):
A czy kość POD nim w tej białej oprawce jest oryginalna?? Na fotce chyba tak bo jest Maleysia.

zdjąłem, oto efekt:
Obrazek

timi-91 napisał(a):
Napisz pod jakie piny wtyczki DME jest podłączone to zobaczymy za co odpowiadają.

edytowalem pierwszy post. sa juz prawdziwe numery pinów i zaznaczone to jest na pierwszym poprawionym juz zdjeciu

timi-91 napisał(a):
30014 ma tylko poprawione luty.

hmm, wygląda jakby był od nowa lutowany. wyraznie niżej siedzi i ma nogi pokrzywione. Poza tym wszystkie stabilizatory w około tej samej wielkosci są 30011, tylko ten jeden jest 30014. Moze 30011 został wymieniony na ten?

Obrazek

E36 318is coupe, amory: BiLSTEiN B8, springi: EiBACH -30/-15, ringi+hid-y na soczewkach DEPO (nie oslepiam innych) Wydech Ulter dedykowany pod is-a + koncowka owal. biale felgi 17" i skóry, zegary Indiglo (jak w VW-ach bo niestety tak lubie)

PostNapisane: 24 lutego 2012, 13:13 
Pierwsze kroki

słuchajcie, dostalem wiadomosc od kolegi z forum bmw-diesel.pl

jego nick to raven_1983, oto co napisał:

Cytuj:
Wczoraj zapisałem w brudnopisie wiadomość do Ciebie... czekałem tylko na potwierdzenie pinów ;)
"Nie są to przypadkiem piny 81 i 56?
56 - zasilanie 12v
81 - Drive away protection (EWS)"

Pod pin 81 wchodzi sygnał z immo, więc magiczne urządzenie wygląda na obejście immo.

Mikrokontroler na płytce może robić praktycznie dowolną rzecz (zależy od programu jaki się w niego wgra), ale podpięcie pod pin na którym idzie sygnał z EWS sugeruje, że jego zadaniem jest wygenerować impulsy zgodne z tym co przyszło by z modułu EWS po włożeniu właściwego kluczyka.

Wbrew myśleniu niektórych nie jest to emulator eprom'u - potrzeba było by DUUUUŻO więcej niż 1 kabelek :)

dorwałem schemat od mojego obecnego DME 09/1993rok w prównaniu z rocznikiem 1994, z którego pochodzi omawiany przerobiony DME:
Obrazek

widac ze pin 81 faktycznie tyczy sie imobilajzera.

dodatkowo znalazlem link: http://www.dmkom.pl/product.php?id_product=176

PostNapisane: 5 marca 2013, 08:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b28
Panowie żaden emulator eprom, Jest to emulator ews "sterownik chodzi bez ews" Gdy by ktoś był zainteresowany wywalam ews bez emulatora w takim ecu Pozdrawiam 3majcie się

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1