mixer_mr napisał(a):
BTW: Pamiętam, że kiedyś user Fryderyk zwracał się z podobną prośbą - tutaj pytanie do samego zainteresowanego - jaki temat ostatecznie wybrałeś, jeśli można wiedzieć.
na pewno żaden z sugerowanych przez ekspertów na forum
ded napisał(a):
Opisowke to moglbys zrobic malym kosztem prezentujac ewolucje silnikow BMW.
hehe... dobre sobie.
POWODZENIA
Ja taki temat robiłem, więc... temat już opracowany

, a po drugie jakbym miał robić jeszcze raz, wolałbym w laboratorium posiedzieć i pomierzyć coś, wrzucić milion wykresów i TO jest mały koszt.
Oczywiście, jeśli chce się robić coś na miarę pracy inżynierskiej, a nie referatu na zaliczenie prezentacji z przedmiotu "ja i moje hobby".
ded napisał(a):
Mialoby to sens, ale zapewne mocno ogranicza Cie kasa a dolot + wydech to na prace dyplomowa troche za malo. Z
Kolego ded, uprzejmie Cię proszę- nie doradzaj w temacie wybierania pracy inżynierskiej, jeśli wyobrażeń o takich objektach nie posiadasz.
dolot + wydech to zdecydowanie ZA DUŻO.
Temat za bardzo obszerny. Ale i tak na 97% obstawiam, że mechanika płynów, przepływy itd. zjedzą Cię na śniadanie.
mixer_mr napisał(a):
1. Projekt dostosowania układu napędowego samochodu osobowego do
sportów samochodowych. (ciekawy temat i dosyć przyjemny, ale jest problem kosztów, choć można rozważać czysto teoretycznie, muszę to jeszcze przemyśleć).
głupie.
mixer_mr napisał(a):
2. Projekt i analiza numeryczna otwartego nadwozia rurowego pojazdu typu buggy. (Też wydaję się ciekawe, ale wymagałoby głębszego zastanowienia, żebym przypadkiem się nie wkopał za bardzo).
to jest bardzo fajne. o ile czujesz się dobrze w środowisku CAD i MES.
nawet, jak się wkopiesz i będziesz miał ogromne trudności, to przynajmniej cośkolwiek się nauczysz. o ile na Politechnice Koszalińskiej są ludzie, którzy się tym zajmują i będą wiedzieć jak Ci pomóc.
mixer_mr napisał(a):
3. Badanie efektywności różnych systemów doładowania silników spalinowych.
dość dużo literatury, ciekawy temat. masz sprężarki mechaniczne, rootsa, odśrodkowe, turbo takie i śmakie, comprexy, etc. - dość ciekawe.
mixer_mr napisał(a):
4. paliwa alternatywne, analiza wpływu na pracę silnika
nuda. oklepane.
mixer_mr napisał(a):
5. adaptacja silnika samochodowego do innych zadań
troche już ogarnięte, ale ciekawe. trochę materiałów jest, kilka rzeczy w ten sposób działa. bardzo fajny temat i sam się nad tym zastanawiałem.
mixer_mr napisał(a):
6. projekt stanowiska do diagnostyki (nie specjalnie jeszcze wiem czego)
jak nie wiesz do czego, no to nawet się nad tym nie zastanawiaj na siłę, bo będziesz miał kłopoty z tym.
seba7er napisał(a):
Silniki wspomagane HHO czyli z generatorami wodoru. Da się oszczędzić 40% paliwa również lpg. Temat świeży i bardzo ciekawy.
Trzeba szukać na allegro informacji na temat HHO i strony typu autonawode. W google jest tego trochę .
Tak, jak wyżej, osoby nie ogarnięte w takich sprawach proszę o nie zgłaszanie niestosownych propozycji.
W ogóle, to ktoś powinien w końcu stanąć na wysokości zadania i wziąć czujniki corevit i napisać pracę:
"wpływ felg 10" gleby -60, na komfort i szkodliwość dla człowieka w stosunku do ogumienia i zawieszenia zalecanego przez producenta".
Wcale nie żartuję. Temat ciekawy, dużo można napisać, dużo liczyć, dużo porównywać. Ekspozycję na drgania takie, śmakie i owakie, porównanie wyników uzyskanych do norm itd.
Jedyne co trzeba, to odpowiednia głowica Corevit, jakieś zwykłe E36 i german. 1-2h i pomiary zrobione. Najlepiej na 2-3 rodzajach nawierzchni.
Wyniki mogą być bardzo, bardzo interesujące, a praca niezwykle ciekawa.