BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 00:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy taryfikator punktow karnych
PostNapisane: 10 marca 2012, 00:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Tomek napisał(a):
(...)

Bloody napisał(a):
Zgadzam się w 100%! A jeszcze jak podjedziesz z lewej i pomrugasz takiemu łosiowi długimi to pewnie w gada odrazu "co to za pajac mi mruga!"... Inna sprawa, jak ktoś mruga mi długimi mimo, że ja właśnie wyprzedzam lewym pasem kogoś innego, a jaśnie pan leci 160km/h i przeze mnie musiał hamować... Wtedy to mnie krew zalewa jak ktoś taki mnie popędza

Jak to było? Kali kraść - dobrze, Kalemu kraść.... ? :D

Ja dzisiaj jadąc na 21 do kina nie wytrzymałem i zacząłem na normalnej drodze walić długimi. Wbił mi się samochód przed maskę - wytrzymałem: zero klaksonu i długich. No i zaczęła się jazda z prędkością 30-40km/h, no to "ciach" długimi, przyśpieszył do tych 50-60, myślę: no dobra niech mu będzie. Po chwili droga zaczęła trochę opadać i w tym momencie widzę przed sobą hamulec i znowu jazda z prędkością 30-40km/h, no to już się naprawdę wpieniłem (zresztą ludzie za mną też dostali piany, biorąc pod uwagę jak zaczęli wyprzedzać).

Powinny być mandaty za zbyt powolną jazdę. Rozumiem, że ktoś może być już stary (każdy z nas będzie), ale jak wie, że ma problemy z poruszaniem się po drodze, to niech nie wsiada do samochodu.

PostNapisane: 10 marca 2012, 03:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
cinek 325 napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Generalnie spoko, ale jak chcą sprawdzić, że ktoś przyspieszał podczas wyprzedzania? Raczej martwe to będzie. No ale może wzrośnie świadomość. :)

skończy się dział Kille :(

Faktycznie, ciekawa interpretacja. Dotychczas policja miała problem z karaniem ścigantów, bo trzeba było albo dać mandat za prędkość, a tu jak wiadomo jest potrzebny dowód albo naciągając - stwarzanie zagrożenia w ruchu, ale tutaj też problem, bo nie było jednoznaczności. Teraz każdy wyścig równoległy mogą teoretycznie podciągnąć pod paragraf - przyspieszanie podczas wyprzedzania.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 marca 2012, 00:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=59159
jiGsaw napisał(a):
cinek 325 napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Generalnie spoko, ale jak chcą sprawdzić, że ktoś przyspieszał podczas wyprzedzania? Raczej martwe to będzie. No ale może wzrośnie świadomość. :)

skończy się dział Kille :(

Faktycznie, ciekawa interpretacja. Dotychczas policja miała problem z karaniem ścigantów, bo trzeba było albo dać mandat za prędkość, a tu jak wiadomo jest potrzebny dowód albo naciągając - stwarzanie zagrożenia w ruchu, ale tutaj też problem, bo nie było jednoznaczności. Teraz każdy wyścig równoległy mogą teoretycznie podciągnąć pod paragraf - przyspieszanie podczas wyprzedzania.

Prawda. Dobrze, że chociaż dzisiaj dobrze się wyszalałem :D

Co do tych przepisów, to nie kumam tylko tych 10pkt za nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu. Rozumiem, że ciężko jest czasami określić jakiś bardziej rozbudowany przepis, więc coś jest generalizowane, ale to jest mała paranoja. Załóżmy, że lecimy 50km/h na mieście, zbliżamy się do przejścia, a jakiś baran na nie wchodzi mając @#$ na to, że jedziemy. Czy dobrze rozumiem, że teraz będzie za to 10pkt???

PostNapisane: 12 marca 2012, 09:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
k_urczak napisał(a):
Załóżmy, że lecimy 50km/h na mieście, zbliżamy się do przejścia, a jakiś baran na nie wchodzi mając @#$ na to, że jedziemy. Czy dobrze rozumiem, że teraz będzie za to 10pkt???

No skoro takie masz pojęcie o przepisach ruchu drogowego to zdecydowanie powinieneś dostać 10 punktów :)

Inna sprawa że pieszy powinien mieć pierwszeństwo w wielu innych przypadkach, ale może i do tego kiedyś ustawodawca dojdzie.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 12 marca 2012, 10:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
k_urczak napisał(a):
Załóżmy, że lecimy 50km/h na mieście, zbliżamy się do przejścia, a jakiś baran na nie wchodzi mając @#$ na to, że jedziemy. Czy dobrze rozumiem, że teraz będzie za to 10pkt???

wystarczy ze osoba bedzie stac na chodniku przy pasach, a Ty sie nie zatrzymasz to masz 10pkt :)

PostNapisane: 12 marca 2012, 10:11 

Santino napisał(a):
wystarczy ze osoba bedzie stac na chodniku przy pasach, a Ty sie nie zatrzymasz to masz 10pkt

Nie ma takiego przepisu.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 12 marca 2012, 10:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Masz racje, cos mi sie pomylilo z materialem video gdzie to policja miala akcje i zatrzymywala kierowcow ktorzy wlasnie nie ustepowali pieszym stojacym tylko przy przejsciu

PostNapisane: 12 marca 2012, 10:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 cabrio
Tomek napisał(a):
Santino napisał(a):
wystarczy ze osoba bedzie stac na chodniku przy pasach, a Ty sie nie zatrzymasz to masz 10pkt

Nie ma takiego przepisu.

Teoretycznie jest gdyż można to podpiąć pod nieustapienie pierszenstwa, jezeli policja cie zatrzyma lub ktos inny a koles z przejscie poie ze szedl ale musial sie zatrzymac przed przejsciem bo ktos jechal ulica i bal sie wejsc zeby nie zginac w takim wypadku mozemy otrzymac 10pkt!!! wszystkie te przepisy zaleza od interpretacji.

A co do przyspieszania podczas wyprzedzania to jest to martwy przepis zupelnie nie do udowodnienia. zawsze mozecie powiedziec ze to wy zwolniliscie a nie wyprzedzany przyspieszyl nie przyjmujesz mandatu a sad cie uniewinni jeslu koles z ktorym sie scigacie zezna ze on zwolnil a nie wy prezyspieszyliscie i zostaniecie uniewinnieni.

A co do niepelnosprawnyh i ich drogich samochodow to dozylismy czasow ze za pieniadze mozna miec wszystko- idziesz do znajomego lekarz kupujesz whisky i dostajesz zaswiadczenie o niepelnosprawnosci i stawiasz samochod gdzie chcesz i nikt ci nie moze nic zrobic.

W teori nawet zaswiadczenie o braku koniecznosci jazdy w pasach bezpieczenstwa moze wystawic kazdy lekarz nawet dentysta.

duzo jest maatwych przepisow ktore nie sa i nie beda egzekwowane alemam nadzieje ze zaostrzenie punktacji wplynie pozytywnie na bezpieczenstwo na drogach:)

PostNapisane: 12 marca 2012, 10:40 

Mi się przypomniała akcja gdzie uparcie twierdzili że mi zabiorą lawetą samochód bo w dowodzie jest poprzedni właściciel a ja nie mam jakiejś niby umowy. Tak więc uważajcie jak przypadkiem będziecie jechać samochodem ojca, brata albo kolegi :rotfl:

Santino napisał(a):
Masz racje, cos mi sie pomylilo z materialem video gdzie to policja miala akcje i zatrzymywala kierowcow ktorzy wlasnie nie ustepowali pieszym stojacym tylko przy przejsciu

Jakbyś był tak miły i podał link bo chętnie bym zobaczył działania policji niezgodne z prawem. Ewentualnie medialne przeinaczenia lub niezrozumienie problemu.

PostNapisane: 12 marca 2012, 10:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 cabrio
w policji tez tak jak wszedzie zdarzaja se dziwolongi ktore absolutnie nie znaja sie na pracy tyle zer w policji maja te osoby wladze ktora daje panstwo i wtedy tacy osonbnicy sa wyjatkowo niebezpieczni. nawet pomimo tego ze nie maja racjui i nie znaja sie na problemie to i tak moga sporo zaszkodzic glownie przez niewiedze.
samochod na lawete za brak umowu kupna-sprzedazy!!!- :mur:
jedenie w przypadku gdyby poprzedni wlasciciel zglosil kradziez samochodu!!

PostNapisane: 13 marca 2012, 07:00 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Oni maja tez wytyczne odnosnie predkosci poruszania sie taka kolumna i to niezalezni od predkosci dopuszczalnej na danej drodze. Ponoc niektore sprzety pala nawet podan 1l/km benzyny wiec ja tam bym ich nie poganial :P Tym bardziej ze teoretycznie to mogliby Cie nawet za to odstrzelic :chytry:

PostNapisane: 14 marca 2012, 12:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Rider_85 napisał(a):

Powinny być mandaty za zbyt powolną jazdę. Rozumiem, że ktoś może być już stary (każdy z nas będzie), ale jak wie, że ma problemy z poruszaniem się po drodze, to niech nie wsiada do samochodu.

Popieram w 100 %. Blokowanie ruchu powinno być karane.

PostNapisane: 14 marca 2012, 13:13 
Forumowy terrorysta

Daniel_85 napisał(a):
Rider_85 napisał(a):

Popieram w 100 %. Blokowanie ruchu powinno być karane.

Bywa karane, bo przepis jest czyli jazda z prędkością utrudniającą ruch innym kierującym 50 zł-200 zł (2 pkt. karne).

PostNapisane: 6 kwietnia 2012, 12:31 

Jak takie coś oglądam to tym bardziej jestem za tym żeby przy obecnym taryfikatorze już przy 11pkt karnych odbierano prawo jazdy :znudzony: Choć w tym konkretnym przypadku powinno się zacząć od zarzutu za który grozi poprostu odsiadka.

PostNapisane: 6 kwietnia 2012, 12:37 
ale to trzeba byc idiota zeby cos takiego zrobic...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1