BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 13:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 25 marca 2012, 23:34 
Uzależniony od forum :)

--==Mały==-- napisał(a):
Kamilekbmw napisał(a):
--==Mały==-- napisał(a):
http://www.e-petrol.pl/index.php/notowa ... liw-europa
tylko porównując ceny np z UK tam na godzinę masz min 6.08f i paliwo 1.39f a w Polsce minimalna ok 6.45zl na rękę a paliwo +/- 5.85 wiec tam za godzinę lejesz 4.3l a w pl 1.1l i czego chcieć więcej, uciekać z polski póki nas stać.

DaRo25 napisał(a):
Tomasz1505 napisał(a):
ceny bedą takie same jak w Niemczech czy Holandii

w Nl cena na autostradach 1,82e/l na malych wioskach pare centow mniej
W Pl cena plus minus 6zl/l , przy obecnym kursie 1e okolo 4pln to 1.50e/l w PL
roznica niewielka

Najnizsze zarobki Holenderskie okolo 1400e/miesiac , Polskie 300e?/miesiac

..To wszystko jest do dupy.

Nie rozumiecie.
Chodziło mi o to,że w całej Europie paliwa mocno podrożały w Polsce nawet najmniej.
Piszesz o Holandii w przeliczeniu na polskie 7,60zł jest tam aktualnie PB nie pamiętam tak dużej różnicy 2zł na litrze między PL a NL wiadomo,że dla nich nie jest to takie obciążenie jak dla polaków ale tego nie zmienimy.
Oni zarabiali od zawsze więcej więc tak mocno nie odczują tych podwyżek a w Polsce jak ludzie już od dawna żyją wydając więcej niż zarabiają to niestety miarka zaczyna się przebierać.

ten typ tak ma, nie wytłumaczysz im ;) dla niektórych zawsze będzie to wina Tuska... :rotfl:

OST. ZA OT i Politykowanie Santino

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 marca 2012, 00:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Cytuj:
ten typ tak ma, nie wytłumaczysz im ;) dla niektórych zawsze będzie to wina Tuska... :rotfl:

Ale będzie. Niech sprzeda Lotos co mu się mało co nie udało, koncesje na łupki trafiają do kocernów rosyjskich, gazociąg północny... tylko czekać jak zacznie się zabawa w przykręcanie kurka z gazem, windowanie cen jak swego czasu na Ukrainie i inne zabawy.
Wtedy to będzie tylko i wyłącznie wina jego i jego służalczej zachowawczej polityki.

Jego ulubienica Merkel ostatnio wspominała coś o dziesiątkach tysięcy wypędzonych Niemców po wojnie(powoli zaczyna się przeinaczanie historii). Niech posmaruje jej jeszcze bardziej to pójdą o krok dalej za jakiś czas zapewne ;)
Taki mały offtop na koniec.
OST. Za Ot i politykowanie. Santino

PostNapisane: 26 marca 2012, 13:57 

Dzis jestem na slasku i zerkam od wyjazdu z domu na ceny pb95. Generalnie ok. 5,82-5,87 a nie 5,99.

Ostatnio edytowano 27 marca 2012, 08:33 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 marca 2012, 14:48 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
KotSylwester napisał(a):
Obiecuje glosowac na pis jak obniza podatki i zrobia paliwo po 3zl.

Dzis jestem na slasku i zerkam od wyjazdu z domu na ceny pb95. Generalnie ok. 5,82-5,87 a nie 5,99.

to i tak drogo :/ 5,74 na orlenie za pb95, 5,99 za pb98
na wszystkich jestem w stanie zagłosować jeśli zrobią po 3... ba nawet po 4 to będę szczęśliwy

PostNapisane: 26 marca 2012, 16:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
KotSylwester napisał(a):

Znowu wyskakujecie z Kaczyńskim? Co on ma do tego?
Ale skoro już temat poruszyliście to wnioskował on niedawno o obniżenie akcyzy na paliwa. Opisane dokładniej w linku.
http://biznes.onet.pl/pis-chce-obnizenia-cen-paliw-kaczynski-jest-coraz-,18515,5006924,1,onet-wiadomosci-detal

Wróćmy jednak do głównego wątku tematu bo znając życie i forum zaraz zaczną się przepychanki słowne, o Kaczyńskiego i Tuska.

PostNapisane: 26 marca 2012, 16:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Adddam napisał(a):
mroova81 napisał(a):
Adddam napisał(a):
A ja się śmieje ceną paliw w twarz. Od nowego roku zrobiłem ledwo 1200km :D

A ja się śmieje Tobie w twarz, skoro myślisz, że jak nie jeździsz - ceny paliw Cię nie dotyczą.

Tak wiem... Drożeje paliwo, drożeje wszystko z racji gospodarki opartej na transporcie... Jest to forum ludzi mających bzika na punkcie motoryzacji (no... przynajmniej z założenia) to pisze o paliwie w odniesieniu o samochod, zamiast roztrząsać sytuacje polityczną w Polsce :)

Tomek napisał(a):
Ja lekko ponad 3x tyle, zaczyna byc wkurzajace :/

Dzis na Shelly 5.74!!! Tydzien temu 5.59 :|

U... Nie wytrzymał bym tego, jakoś w listopadzie jak tankowałem co tydzień za 300zł to już mi się odechciewało 2.8. Jak dłużej by potrwały takie przebiegi w moim wykonaniu to momentalnie pogonił bym złoma (jeśli ktoś by w ogóle kupił :niepewny: ) i przesiadł się do jakiegoś oszczędnego dizla :D

Ja jeżdżąc prawie cały marzec dieslem zaoszczędziłem 250-300zł, a jeździłem naprawdę mało. Generalnie miesięcznie dla mnie to oszczędność blisko 350-400zł tankując na stacji.
Dlatego przyszły tydzień 328 = otomoto (choć nadal biję się z tą decyzją). Trzeba remont domu zacząć, bo dziecko w drodze :).

PostNapisane: 26 marca 2012, 16:26 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Rider_85 napisał(a):
Ja jeżdżąc prawie cały marzec dieslem zaoszczędziłem 250-300zł, a jeździłem naprawdę mało. Generalnie miesięcznie dla mnie to oszczędność blisko 350-400zł tankując na stacji.

To chyba kwestia jaki diesel, mi żeby taka oszczędność wyszła to by ten diesel musiał palić 5l średnio, jeszcze takich nie produkują.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 marca 2012, 16:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Niestety panowie ale jak ktoś teraz sporo jeździ to najrozsądniejszym wyjściem jest LPG nie widzę innego.
Można mieć naprawdę mocne auto palące 18L LPG i koszt jazdy wyjdzie taki jak dieslem czy benzyną który pali 8L. Dla przykładu brata 540iA pali średnio około 14-15L LPG przy dynamicznej jeździe więc diesel musiał by pali 6,5 a gdzie koszt naprawy turbo czy wymiany wtryskiwaczy o osiągach nie mówiąc.

PostNapisane: 26 marca 2012, 17:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Mały dolicz koszty paliwa na rozruch i przelot/wyścig raz na jakiś czas, przeglądy, dodatkową eksploatację i wychodzi nie 18LPG, a 16lpg... co i tak daje spore oszczędności, bo możemy jeździć silnikiem z dwoma cylindrami więcej w tej samej cenie, co na pb. ;)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 26 marca 2012, 17:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Tomek napisał(a):
Rider_85 napisał(a):

To chyba kwestia jaki diesel, mi żeby taka oszczędność wyszła to by ten diesel musiał palić 5l średnio, jeszcze takich nie produkują.

Stara technologia, bo 1.9TDi 90KM i naprawdę bez walenia ściemy prawie zawsze mi się mieści średnio w 5l. Jak jeżdżę po mieście, to do 6-7l dochodzi. Trasa na totalnym mule wyszło mi 4l pomimo tego, że stawałem na światłach 4 razy.
Natomiast jak latałem Jettą na pompowtryskiwaczach, to zejście poniżej 6.5l było dla mnie nieosiągalne.
Przez długi czas myślałem o Ibizie 1.9 130@165KM, ale spalanie na poziomie 7l = 328 z LPG.
Gdyby nie konieczność wykończenia chaty i przeprowadzki tam (nie mam zamiaru mieszkać z rodzicami), to na 100% montował by się właśnie gaz.
Przy oszczędnej jeździe 328 schodzę poniżej 10l w cyklu mieszanym vs 5-5.5l co miesięcznie robi dużą kwotę.
Planuję kupić coś oszczędnego w co później wpakuję moją dziewczynę, a ja wrócę do BMW pewnie z LPG :].

PostNapisane: 26 marca 2012, 21:08 
Rider_85 napisał(a):
Natomiast jak latałem Jettą na pompowtryskiwaczach, to zejście poniżej 6.5l było dla mnie nieosiągalne.

Popsuta. Jettą od roku zrobione 25tys km, średnie spalanie waha się od 5 do 5,5l. Ostatnio zrobiona trasa w tydzień 7000km i średnie spalanie 5,3l z komputera, które pokrywa się idealnie z realnym spalaniem. Ogólnie 4,5l w trasie do zrobienia bez problemu. 6,5l to spali ale na bardzo krótkich odcinkach albo na autostradzie z dużymi prędkościami.

PostNapisane: 27 marca 2012, 06:58 

LPG widziałem wczoraj po 2,72 :hurra:

Ostatnio edytowano 27 marca 2012, 08:31 przez KotSylwester, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 27 marca 2012, 07:02 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
No a czyja? O ile dobrze pamiętam to u steru jest Słońce Peru :hyhy:

... więc trudno mówić o kimś innym. A czemu uważasz że akurat wybór pis coś zmieni a nie na SLD lub Palikota?
Albo może jakieś inne ugrupowanie?
OST. Za OT i Politykowanie :rotfl: Santino

PostNapisane: 27 marca 2012, 07:31 

Kyokushin, A czy ja uważam że PIS coś zmieni? Nic nie zmieni. Co to jest słońce peru u steru?

Napisałem:

KotSylwester napisał(a):

Prosze zakonczyc temat polityki. Santino

OK. - KotSylwester.

Ostatnio edytowano 27 marca 2012, 08:34 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 marca 2012, 07:33 
Zacna persona forum

za rządów lpr, samoobrona, pis w polsce zmniejszano podatki żeby pobudzić gospodarkę i tak się stało.
chyba każdy pamięta że w tym okresie szybko rosły pensje i spadały ceny produktów, a jeśli pamięć za krótka na pewno pamięta nieszczęsną butelkę wódki która z 19zł spadła do 13zł :D i akcje żeby nie kupować w sklepach które nie obniżyły cen towarów po obniżeniu podatku.
OST. Za Ot i politykowanie. Santino

PostNapisane: 27 marca 2012, 07:50 
Zacna persona forum

a jeśli chodzi o ceny paliw to, to jest uzależnione od spekulacji na parach walutowych i cen ropy, stąd mamy wahania i kto by nie rządził to tego nie zmieni.
cena paliw poszła w górę bo nadejdzie kolejne umocnienie się złotówki a producenci nie mogliby obniżać ceny paliwa do granic opłacalności, więc teraz podwyższyli cenę w chwilowej korekcie pln/usd

PostNapisane: 27 marca 2012, 07:57 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
Co to jest słońce peru u steru?

Proszę :)

Obrazek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Order_S%C5 ... %84ca_Peru

Bury napisał(a):
a jeśli chodzi o ceny paliw to, to jest uzależnione od spekulacji na parach walutowych i cen ropy, stąd mamy wahania i kto by nie rządził to tego nie zmieni.
cena paliw poszła w górę bo nadejdzie kolejne umocnienie się złotówki a producenci nie mogliby obniżać ceny paliwa do granic opłacalności, więc teraz podwyższyli cenę w chwilowej korekcie pln/usd

No nie do końca, relacje usd/pln/eur są korzystne, w zasadzie to wynika z nich to że benzyna powinna być po ok 4-4,5pln a nie jest.

Czy rządy nic nie zmienią? Przeciwnie, mają wpływ, efektem ostatniej interwencji rządu w sprawie paliw było zejście z ceny do ok 4 pln z 4,5pln, tak więc, można? Można.

PostNapisane: 27 marca 2012, 08:01 

Na Shellu koło Katowic widziałem wczorja Pb95 po 5,79 :ok:

Ostatnio edytowano 27 marca 2012, 08:32 przez KotSylwester, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 27 marca 2012, 08:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Kyokushin napisał(a):
No nie do końca, relacje usd/pln/eur są korzystne, w zasadzie to wynika z nich to że benzyna powinna być po ok 4-4,5pln a nie jest.

Fakt, Orlen dużo przycina w hurcie :/
Ropa godzinę temu kosztowała 125,47$, dolar wczoraj wieczorem ~3,13zł.
125,47*3,13/159= ~2,47 za litr bez transportu i podatków.
Na stacjach nie powinno być drożej jak 5zł :/

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 27 marca 2012, 08:15 
Zacna persona forum

zdaje się że wyborcze paliwo było po 5.06 a to była cena prawie bez opłacalności dla producenta. pln/usd spadał 3.6 do 3.1 i paliwo taniało. następny ruch do pln/usd 2.6 ,to ile by kosztowało paliwo bez obecnej podwyżki, chyba w okolice 5zł i znów bez opłacalności, więc szybka podwyżka na chwilowym osłabieniu pln. no tak to wygląda.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1