BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 17:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] Jakie lekkie felgi?
PostNapisane: 28 września 2011, 17:53 
Przyjaciel forum

Napisalbys otwarcie, ze to Ty je sprzedajesz i to strona Twojej firmy, wtedy mozemy rzeczowo podyskutowac ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 28 września 2011, 22:51 
Forumowicz

Moje BMW: 3
styling 32 z e36sa leciutkie 7/16 i waza kolo 7.5kilo
oponki dunlop sp sport z czego co pamietam to nie byly ciezkie micheliny energy tez calkiem malo wazyly

PostNapisane: 29 września 2011, 15:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
Raadman, a nie myślałeś o zmianie wydechu? Oryginalne tłumiki są ciężkie jak cholera i po zmianie na coś bardziej przelotowego z kwasiaka możesz zaoszczędzić trochę kilogramów, oraz zyskać coś na mocy :)

PostNapisane: 30 września 2011, 12:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 320td/ e46 330i
Kod silnika: M47TU / M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 02&start=0
Nie zależy mi na pozbyciu się kilogramow statycznych, a raczej masy rotacyjnej, i to nie na stale a na dobre okazje ;)

ROwnie dobrze moglbym wyjac wszytskie wygluszenia pod audio, dojazdowke, subwoofer, fotele i wstawic 2 kubly ;)
Ale fakt, pewnie z 15kg da się urwać :)

Obrazek

Like it?

Zapraszam! www.facebook.com/Compi.Drifting

PostNapisane: 30 września 2011, 19:27 
Częsty bywalec

Dlatego zaproponowalem wydech a nie wybebeszenie srodka. Poza tym, fajnie by wygladala blyszczaca rurka zamiast matowego 'kolanka' skierowanego w dol ;)

PostNapisane: 1 października 2011, 16:47 
Przyjaciel forum

bastaz napisał(a):
Poza tym, fajnie by wygladala blyszczaca rurka zamiast matowego 'kolanka' skierowanego w dol

jesli o to chodzi, zapraszam do galerii ;)

Obrazek

Like it?

PostNapisane: 2 października 2011, 10:37 
Częsty bywalec

No dobra, akurat trafilem na jedna ze 108 stron gdzie byla fota tyłu, takze zwracam honorek ;)

PostNapisane: 16 listopada 2011, 02:57 
Pierwsze kroki

Z felg które miałem do czynienia pamiętam że Mkowe są lekkie ;) I OZ Racingi ;)
Nie wiem ile ważą ale wiem że jak je nosiłem to były lżejsze od konkurencji :rotfl:

PostNapisane: 2 grudnia 2011, 20:21 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Felgi zdjęte i zważone z opona TOYO T1R 215/45/17 - 18.4 kg

PostNapisane: 2 grudnia 2011, 20:22 
Przyjaciel forum

Bobby Vintage napisał(a):
Felgi zdjęte i zważone z opona TOYOY T1R 215/45/17 - 18.4 kg

To się ładnie pomyliles wtedy :P
Rewelacji nie ma, ale tragedii też nie ;)

Obrazek

Like it?

PostNapisane: 2 grudnia 2011, 20:30 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
No trochę tak :P Sorry

PostNapisane: 26 marca 2012, 12:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320
Vermilion napisał(a):
Napisałbyś otwarcie, ze to Ty je sprzedajesz i to strona Twojej firmy, wtedy możemy rzeczowo podyskutować ;)

Dzień dobry.
Nie wiem, czy jeździłeś na felgach kutych produkowanych w Rosji, albo miałeś je chociaż w ręku.
Napisz swoje spostrzeżenia. Postaram się je obiektywnie skomentować.

Felgi, jakie ty oferujesz to odlew pod niskim ciśnieniem a felgi jakie ja oferuje wykonane są w technologii kucia - w większości prasowania w zamkniętych matrycach z stopu 6061 przesyconego i starzonego - T6.
Cześć tez jako cold spinning, 4 fabryki produkują felgi i mają różne linie produkcyjne. Każda z fabryk produkuje inne produkty. Również obróbka końcowa (pokrycia lakiernicze, polerowania) jest na różnym poziomie.

Myślę, że mogą również i Ciebie zainteresować i możemy nawiązać współpracę.
Fabryki są w stanie produkować indywidualne designy (na bazie posiadanych kutych półfabrykatów - rozmiary)

PostNapisane: 26 marca 2012, 14:47 
Przyjaciel forum

bart_sport napisał(a):
Nie wiem, czy jeździłeś na felgach kutych produkowanych w Rosji, albo miałeś je chociaż w ręku.

Widzialem i mialem w reku wiekszosc kutych felg roznych producentow z calego swiata, na czesci jezdzilem. Nie sa na pewno najlepsze (Rays bije je na glowe) i nie sa niezniszczalne, sa poprostu tansza alternatywa i tak mozna je promowac.

Tak na marginesie mamy tez praktycznie skonczony projekt felgi 18x9.5 wazacej 9.5kg (zgodnej z TUV, o duzej nosnosci) , niezle porownujac z tym http://www.felgikute.pl/felga_kuta/181

bart_sport napisał(a):
Felgi, jakie ty oferujesz to odlew pod niskim ciśnieniem a felgi jakie ja oferuje wykonane są w technologii kucia - w większości prasowania w zamkniętych matrycach z stopu 6061 przesyconego i starzonego - T6.

Zgadza sie, dwie rozne polki cenowe.

bart_sport napisał(a):
Myślę, że mogą również i Ciebie zainteresować i możemy nawiązać współpracę.
Fabryki są w stanie produkować indywidualne designy (na bazie posiadanych kutych półfabrykatów - rozmiary)

Moze w przyszlosci, w tej chwili nie widzimy przestrzeni na rynku, na tak drogi produkt (nie umiejszajac przewagi kutych felg nad odlewanymi).

O co chodzi w tej kwestii?

Cytuj:
W związku wycofaniem się ze wsparcia sprzedaży eksportowej
przez producentów w Rosji sprzedaż felg kutych w sklepie
Felgi Kute jest zawieszona.

PostNapisane: 26 marca 2012, 15:07 
Pierwsze kroki

Vermilion napisał(a):
bart_sport napisał(a):

Vermilion napisał(a):
Widzialem i mialem w reku wiekszosc kutych felg roznych producentow z calego swiata, na czesci jezdzilem. Nie sa na pewno najlepsze (Rays bije je na glowe)

Cena - wygrywają produkty rosyjskie.
Parametry mechaniczne - każdy produkt rosyjski jest zbliżony, a cześć produkcji, można zaryzykować stwierdzenie - lepsza - od większości światowych produktów.
Wygląd, faktor wizualny - Wygląda na to, że nie miałeś w ręku felgi Salomon Alsberg (http://www.sa-group.biz/en/), dlatego zaniżasz ocenę produktów rosyjskich wrzucając wszystkie w jeden worek.

Każda z fabryk ma politykę cenową stosowną do jakości końcowego produktu. Uważam, ze ceny są sprawiedliwe oraz w dalszym ciągu znacznie atrakcyjniejsze niż przereklamowanych produktów kutych, popularnych na rynku.

SLIK, również bardzo ładne pokrycia proszkowe obecnie robi, gdyż 3 lata temu zamienili linie lakiernicza na komory lakiernicze zrobotyzowane, co automatycznie przełożyło się na rezultat.

W tym roku, AG Forged przeniesie większość swoich modeli na linie produkcyjne Salomona.. Wykonanie i wizualny efekt będzie na najwyższym poziomie. Już obecnie wprowadzony został asortyment o nazwie "Sport-Line" (15 wzorów) : http://forgedwheels.pl/45-sa-sportline.
Felgi są perfekcyjne.

W Salomon-Alsberg, ponadto możliwe jest indywidualne wykonanie zamówień, (co jest istotnym czynnikiem), pod postacią polerowań, kilku kolorów, własnych wzorów itd.

Cytuj:
W związku wycofaniem się ze wsparcia sprzedaży eksportowej
przez producentów w Rosji sprzedaż felg kutych w sklepie
Felgi Kute jest zawieszona.

Firma z Kutna wycofała się z importu.

Aktualny importer to: http://www.forgedwheels.pl

PostNapisane: 26 marca 2012, 15:20 
Przyjaciel forum

bart_sport napisał(a):
Cena - wygrywają produkty rosyjskie.

np. 19" 2x drozsze od odlewanych (i to tez tansze modele), ale nie mi to oceniac, to zweryfikuje rynek.

bart_sport napisał(a):
Parametry mechaniczne - każdy produkt rosyjski jest zbliżony, a cześć produkcji, można zaryzykować stwierdzenie - lepsza - od większości światowych produktów.

Na pewno beda lepsze od felg wycinanych z chinskich odkuwek.

bart_sport napisał(a):
Wygląd, faktor wizualny - Wygląda na to, że nie miałeś w ręku felgi Salomon Alsberg (http://www.sa-group.biz/en/), dlatego zaniżasz ocenę produktów rosyjskich wrzucając wszystkie w jeden worek.

Kwestia osobistych upodoban. W zaden sposob w poprzednim poscie nie zanizylem ich wartosci, porownalem je tylko z Rays, Rays ma troche bardziej zaawansowany proces technologiczny, pointeresuj sie. Poza tym pytales o jakiekolwiek felgi z Rosji, pytanie nie bylo bardziej sprecyzowane.

bart_sport napisał(a):
Każda z fabryk ma politykę cenową stosowną do jakości końcowego produktu. Uważam, ze ceny są sprawiedliwe oraz w dalszym ciągu znacznie atrakcyjniejsze niż przereklamowanych produktów kutych, popularnych na rynku.

Zupelnie nie w tym rzecz, raczej chodzilo mi o, to, ze gdyby zainteresowanie takimi produktami bylo, to juz dawno mielibysmy je w naszej ofercie. Wiem dlaczego felgi kute sa znaczaco drozsze i nie musisz mi tego tlumaczyc :)

bart_sport napisał(a):
SLIK, również bardzo ładne pokrycia proszkowe obecnie robi, gdyż 3 lata temu zamienili linie lakiernicza na komory lakiernicze zrobotyzowane, co automatycznie przełożyło się na rezultat.

Chyba juz tylko chinczycy lakieruja recznie.

bart_sport napisał(a):
W tym roku, AG Forged przeniesie większość swoich modeli na linie produkcyjne Salomona.. Wykonanie i wizualny efekt będzie na najwyższym poziomie. Już obecnie wprowadzony został asortyment o nazwie "Sport-Line" (15 wzorów) : http://forgedwheels.pl/45-sa-sportline.
Felgi są perfekcyjne.

W Salomon-Alsberg, ponadto możliwe jest indywidualne wykonanie zamówień, (co jest istotnym czynnikiem), pod postacią polerowań, kilku kolorów, własnych wzorów itd.

Powodzenia, chociaz tak jak pisalem, slabo wierze w highend w Polsce.

PostNapisane: 26 marca 2012, 15:54 
Pierwsze kroki

Vermilion napisał(a):

Powodzenia, chociaz tak jak pisalem, slabo wierze w highend w Polsce.

Dziękuję. Również życzę powodzenia.

Owszem, rynek jest bardzo trudny, wszyscy wiemy jakie felgi chce kupić przeciętny Polak .. tanie i dobre , a to niemożliwe.. albo tanie albo dobre :).
Celem obecnie są kręgi sportowe, rajdowe. Kute felgi to przede wszystkie wytrzymałość.

Cenę należy porównać nie do odlewanych felg- a do innych kutych, weźmy tego RAYSa...
(Ale myśląc kategoriami przeciętnego klienta, on odniesie cenę do odlewów z allegro i powie - drogo, zwariowali ;) )

Narazie zainteresowanie nie jest na tyle duże, aby wystartować reklamowe akcje na dużą skalę. Importujemy je dla tych, którzy rozumieją co to jest "forged wheels" i chcą takie felgi mieć.

Felgi ekskluzywne to Salomon Alsberg i nowe produkty AG Forged, przepiękna obróbka końcowa.
Natomiast do rajdów - SLIK i VSMPO ( vsmpo jest najtańsze, pokrycia lakiernicze płynne Akzo Nobel, na proszkowym gruncie).

PostNapisane: 26 marca 2012, 17:04 
Przyjaciel forum

bart_sport napisał(a):
Owszem, rynek jest bardzo trudny, wszyscy wiemy jakie felgi chce kupić przeciętny Polak .. tanie i dobre , a to niemożliwe.. albo tanie albo dobre :).

Odlewane do uzytku na codzien spelniaja te zalozenia.

bart_sport napisał(a):
Cenę należy porównać nie do odlewanych felg- a do innych kutych, weźmy tego RAYSa...
(Ale myśląc kategoriami przeciętnego klienta, on odniesie cenę do odlewów z allegro i powie - drogo, zwariowali ;) )

Gdybysmy stockowali Rays i chcieli zajac sie ich sprzedaza, ceny bylyby moze 10-15% wyzsze od tego co oferujecie, to dosyc mala roznica.

PostNapisane: 26 marca 2012, 17:23 
Pierwsze kroki

Vermilion napisał(a):
Gdybyśmy stockowali Rays i chcieli zajac sie ich sprzedaza, ceny bylyby moze 10-15% wyzsze od tego co oferujecie, to dosyc mala roznica.

U nas również większość felg jest indywidualnie importowanych, a to duże koszty.
Na stanie posiadamy niewielką ilość felg białych - typowo pod sport.

Gdybyście zajęli się sprzedażą rosyjskich kutych, kupowali stale lub magazynowali AG Forged / Salomon Alsberg .. (jakościowa półka RAYS) ceny były by znacznie niższe .. i rozbieżność w cenie mogłaby sięgnąć być może nawet 50%, w stosunku do przykładowego RAYSa..
Tak więc, rozmawianie co by było gdyby, nie jest obiektywne.

Myślę, że przeważającym plusem rosyjskich fabryk jest ich duża elastyczność. Można zamówić dowolny finishing (obróbkę końcową), ET.. i naturalnie rozmiar felgi (każdy wzór występuje w wielu rozmiarach).
Pozwala to na konfiguracje: felg przód - węższa, tył - szersze lub większej średnicy a tego samego wzoru.
Ponadto, można zamówić nawet 1 felgę - identyczną z tą jaką np. uszkodziliśmy podczas tzw "dzwona".

Plusów jest więcej i cena w dalszym ciągu niższa niż renomowanych producentów felg kutych.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1