BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 20:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z instalacja gazowa
PostNapisane: 31 marca 2012, 20:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 523i
Witam,
jakies 2 tygodnie temu zalozylem do swojej 523i nowa instalacje gazowa firmy BRC. Po 3 dniach zauwazylem, iz jest problem z przelaczeniem sie z benzyny na gaz. Normalnie instalacja przelaczala sie na 35 stopniach, jednakze tego dnia musialem zrobic jakies 5 km ( silnik mial 90 stopni dobre 5 min jak nie wiecej), zanim instalacja sie przelaczyla. Po sprawdzeniu tego czy nie jest to jednorazowy problem pojechalem odrazu na serwis, okazalo sie, ze w ukladzie chlodzenia bylo troche powietrza. Auto zostalo odpowietrzone i pojechalem dalej. Nastepne 3 dni znowu bylo wszystko okej, po czym 4 dni problem sie powtorzyl. W mojej piateczce jest maly wyciek plynu ( na dniach mam zamiaru ustalic czy jest to wyciek z chlodnicy czy tez z jakiegos przewodu). Pojechalem spowrotem na serwis, gdzie ulyszalem ze od mojego wycieku moze dostawac sie powietrze do ukladu chlodzenia przez co reduktor bedzie dostawal z opoznieniem temperature potrzebna do przelaczenia instalacji.

Moje pytanie brzmi czy jest to prawdziwa teza czy tez instalacja zostala zle zalozona,a pracownicy probuja mnie zbyc?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Problem z instalacja gazowa
PostNapisane: 31 marca 2012, 21:04 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
powodów może być wiele, także ten wskazany na nieszczelność, dla własnego bezpieczeństwa (czytaj silnika) lepiej go usunąć. Jak silnik jest rozgrzany dotknij reduktora czy jest gorący a będzie pewność czy to od zapowietrzania się układu. Generalnie często zdarzą się że to niedomaga elektronika lpg, ale by to sprawdzić najlepiej podłączyć z rana kompa.....

PostNapisane: 31 marca 2012, 21:05 
Forumowicz

Moje BMW: e46 m54 325i
jest to bardzo prawdopodobne więc raczej prawda

PostNapisane: 31 marca 2012, 21:20 
Pierwsze kroki

Ostatnio specjalnie sprawdzalem odrazu jak sie nagrzal silnik do 90 stopni i niestety reduktor byl zimny, dostal temperatury dopiero po jakis 5 min.
Jak juz sie przelaczy gazownia i reduktor nagrzeje to wszystko jest ok. Problem jest zawsze rano lub gdy silnik sie ostudzi praktycznie do zera.
Tylko pytanie jest czy w ciagu 4 dni moze dostac sie przez wyciek tyle powietrza zeby az tak opoznialo to nagrzanie sie reduktora?

A co do kompa, to chodzi Ci o podlaczenie sie pod komputer instalacji gazowej czy autka?

PostNapisane: 31 marca 2012, 22:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
Miałem podobnie,po odpowietrzeniu było ok kilka dni , za jakiś czas gaz sie późno przełaczał , po prostu uklad sie zapowietrzał. U mnie przyczyną był wyciek na dole chłodnicy, wymieniłem i przełacza sie szybciutko

PostNapisane: 31 marca 2012, 22:47 
Pierwsze kroki

davids3 napisał(a):
Miałem podobnie,po odpowietrzeniu było ok kilka dni , za jakiś czas gaz sie późno przełaczał , po prostu uklad sie zapowietrzał. U mnie przyczyną był wyciek na dole chłodnicy, wymieniłem i przełacza sie szybciutko

I na taka odpowiedz czekalem.

Jesli ktos ma jeszcze jakies inne sugestie to bylby wdzieczny jesli sie podzieli nimi.

PostNapisane: 1 kwietnia 2012, 04:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Znajdz temat Nikodema i sprawdz czy masz dobrze podlaczony reduktor, ale skoro po odpowietrzeniu pomaga to wyeliminuj wyciek i powinno wrocic do normy.

PostNapisane: 1 kwietnia 2012, 06:48 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
Mialem identyczny problem. Waz w jednym miejscu byl troche pekniety i u mnie to powodowalo ze juz po jednym dniu uklad sie zapowietrzal czego skutkiem bylo brak ogrzewania reduktora. Zlokalizuj i usun nieszczelnosc a problem na pewno ustapi

PostNapisane: 1 kwietnia 2012, 08:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Lepiej szybko zlokalizuj wyciek ponieważ. Temp może przekłamywać silnik może być gorętszy niż temp pokazuje i na odwrót temp pokazywać będzie 100C a silnik chłodny (dzieje się tak poprzez brak obiegu cieczy). A jak uszczelka pod głowicą walnie to będzie :wsciekly:
Gaz ok (chyba że chłodzenie gazu ma nieszczelność) I tak to jest jak płyn wycieka to później powietrze tam wpada . Na początku jest ciśnienie wszystko ucieka na zewnątrz płyn się wychładza zmniejsza swoją objętość i zasysa powietrze

Mała ciekawostka płyn chłodniczy lubi świecić w ultrafiolecie ;]

PostNapisane: 9 kwietnia 2012, 14:41 
Pierwsze kroki

Pozwole sobie odkopac temat.

Mialem wolnych kilka dni, odstawilem autko na warsztat. Przyczyna wycieku byl nieszczelny przewod oraz delikatnie cieknaca chlodnia. Przewod wymieniony, chlodnica uszczelniona. Od tygodnia autko jezdzi jak nowe ( przy okazji musialem usunac katalizator ktory byl spalony, przez co troche mulilo bunie), gazownia przelacza sie idealnie. Wiec jesli ktos bedzie mial podobny problem jak ja to polecam na poczatku sprawdzic szczelnosc ukladu chlodzenia.
Wielkie dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1