Tomek napisał(a):
volpek napisał(a):
Wracając do pompy oleju to widziałem gdzieś polski projekt na seryjnej pompie gdzie została ona przerzucona na tył silnika za pomocą wałka, niestety projekt gdzieś zniknął w gąszczu bredni na temat swap'a na v8.
http://www.racingforum.pl/index.php?sho ... t&p=612743
Rozkmicilem troche ten temat.
Ogolnie to dosc trudno jest zadowolic dwa łancuchy na raz. Nawet 0.5mm roznicy w dystansie ma juz znaczenie w napieciu.

I tak.
Przedni lancuch pochodzi to 11411716989 (46 ogniw) od napedu pompy M10
Tylny lancuch mozna zapodac od Mazdy 323 silnik 1,5 BA z rozrzadu (38 ogniw) ale ja kupilem spinke do lancucha rozrzadu Merola i przerobilem lancuch z mojego M60
Kola zebate 11412247304 od napedu pompy oleju M57.
Łożyska kulkowe 15/35/11 kryte.
Reszta to custom.
Obudowa alu tu jeszcze w wersji proto bo jak pisalem trudno napiac lancuchy i mam na razie wszystko w CAD gotowe do realizacji.
Oczywiscie sama obudowa i walek sa zaprojektowane i wykonane zgodnie ze sztuką - uwzglednilem wszystkie tolerancje, pasowania, wspolosiowosci itp.
Istnieje mozliwosc napinania lancucha przedniego poprzez dokladanie podkladek pod obudowe alu a potem tylnego za pomoca oryginalnej regulacji pompy.
Magistrala na razie w CAD. Profil 30/15/2 (troche trudno kupic i w zasadzie sprzedaja go w sztangach 6m) inny nie podejdzie bo jest bardzo ciasno.
Pare fot:

Okazalo sie, ze podzialka podpor walu jest inna z przodu i z tylu silnika z powodu panewki osiowej. Z tylu jest wiecej o 4mm tak wiec trzeba bylo zmotac przejsciowke.

Oprocz magistrali brakuje tu jeszcze dwoch plaskownikow, podtrzymujacych dodatkowo obudowe.
Podsumowujac to wychodzi na to, ze to dosc droga impreza. Najbardziej kosztowne jest wykonanie obudowy alu oraz walka. Oczywiscie chodzi o wykonanie profi z utrzymaniem zadanych przeze mnie tolerancji. Ale nie wyobrazam sobie odpuszczania tego bo wprawdzeie obciazenia nieduze ale predkosci obrotowe dosc znaczne.
Nie wiem czy doprowadze to do konca bo dla mojej zmoty wystarczy pompa i miska z X5 (obie czesci sa niedokupienia jako używki - wiec pompa nowa a miska custom).
Byc moze to kogos natchnie.