BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 11:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 20:56 
Pierwsze kroki

narazie az takich inwestycji nie bede robil bo za jakis czas mam zamiar kupic e46 wiec suba wyciagne ze wzmacniaczami.I dopiero w tym zrobie wszystko na cacy!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 21:17 
Zacna persona forum

w E46 to wszystko samo się robi bo tam jest tak łatwo. swoją droga nie wiem jak to zrobili inżynierowie z Monachium że głośniki z przodu przykręca się do tapicerki...

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2007, 21:24 
Pierwsze kroki

Nie rozumiem!Masz na mysli ze wszystko latwo zainstalowec?Wymienie radyjko to wiem napewno bo firmowego nie chce i reszte tez oczywiscie!

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2007, 10:08 
Zacna persona forum

z tego co pamiętam to w E46 jest bardzo beznadziejne granie seryjne. radio busines czy jakoś tak nie wiele pomaga. ogólnie to co najważniejsze to przedni zestaw. o nim wypowiem się tylko. tweetery omijam bo są ok. midbass przykręcony do tapicerki(śmiech na sali) może w lepszych wersjach jest inaczej. za głośnikiem jest blacha z dołkiem żeby zmieścił się magnes. nie ma dziury (strach sie bać) - trzeba będzie ciąć blachę LOL reszta jest już łatwa bo w miejscu głośnika i na około niego chyba jest sporo miejsca więc dało by rade od razu zaczepić 16cm:D oczywiście mogę być w błędzie ale nie przyglądałem się temu za bardzo(widziałem tylko jak kolega zakładał boczek) takie są moje wnioski. a łatwiej jest o tyle że nie trzeba robić żadnych kombinacji z panelami jak w E36 bo wszystko powinno wejść pod boczek bez większych utrudnień. więc wystarczy zrobić ringi z MDF pod głośniki i END.

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2007, 07:57 
Pierwsze kroki

yeahman zmniejsze moc na elipsy elipsy mam hertz ecx-690 a poza tym on nie jest az tak mocny jak tam pisza ale znajomy go podlaczal pod soniaka 1000w i mowil ze gra praktycznie tak samo jak jego wzmak a on ma mac audio mp8000.
a glosniczek to sonic10 http://www.gmm.com.pl/produkty/Carpower_sonic-10
wiec chyba bedzie ok? jak myslisz

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2007, 20:16 
Pierwsze kroki

Witam ponownie.Jeszcze male pytanko.Jak naladowac kondensator?Nie wiem jaki to jest dokladnie wiem tylko tyle ze jest firmy Xzound1,5farada posiada wyswietlacz!Czy jest jakas specjalna taktyka?Czy poprostu podlaczyc???

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2007, 22:08 
Zacna persona forum

było o tym na forum. nawet sam dawałem ale nie potrafię szukać w tej głupiej przegladarce. ktoś pewnie znajdzie...

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2007, 14:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: mondeo ghia x
Kod silnika: duratec HE
eXtreme tu masz linke do przydatnej ksiazki!!!
http://www.gdynia.mm.pl/~...ioFAQ01beta.pdf
Poczytaj sobie troszke i juz cos bedziesz wiedzial!

wczesniej kolega podal link do tej wlasnie ksiazki, tam jest napisane jak naladowac kondensator z tego co pamietam

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2007, 17:30 
Pierwsze kroki

Tak.Wszystko sie zgadza tyle ze ja nie mam pojecia czy on ma elektronike czy nie!oto on:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2007, 22:33 
Zacna persona forum

witam. odnośnie bagażnika w E36 to zauważyłem że pod tylną półką jest sporo dziur a nad nią tylko zewnętrzna część tego dziadostwa. jest ot wersja ze składanymi siedzeniami... czy w wersji zaspawanej też są takie dziury?

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2007, 08:40 
Pierwsze kroki

ciezko powiedziec czy dziury na wylot sa ale z tego co pamietam to nie ma sa tylko rozne wytloczenia"wglebienia".Ale sa jekies czarne zaslepki nie wiem od czego?!

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2007, 20:04 
Zacna persona forum

no takie plastikowe zaślepki też mam. a dziury mam na wylot tek że mogę półkę wypchnąć trochę do góry palcami. dziur mam z 6 o wymiarze mniej więcej 10x10cm i znajdują się właśnie w tym zagłębieniu... zaznaczyć trzeba że jest to wersja ze składanymi siedzeniami. dużo razy było na forum o subwooferach których nie słychać bo blacha oddziela bagażnik od kabiny. a w wersji z blachą są założone głośniki 10cm ze skrzynkami ? bo tego akurat nie wiem...

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2007, 02:03 
Szwed, nie znam tego modelu kondensatora ale powiem Ci że xzound to b.dobra duńska firma. Pracuje w Danii. Każdy ceni tą firme. Jest mało popularna ale daje rade.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2007, 08:40 
Pierwsze kroki

Dobrze wiedziec,ze nie kupilem lipy tylko teraz zabawa z podlaczeniem prawidlowym wszystkiego zostaje.Mam nadzieje,ze dobrze podlacze.Wydaje sie to proste ale nie jest tyle pytan.Wzmaciacz monoblock z z wyjsciami na 2glosniki glosnik 2cewkowy wiec nie wiem czy wzmacniacz daje identyczny sygnal na oba kanaly czy tak jak w normalnym wzmaku?

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2007, 09:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
podaj model wzmacnaicza i glosnika to Ci powiem jak podlaczyc

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2007, 18:56 
Szwed, jest kilka możliwosci podłączenia takiego sprzętu. Różnią się one przedewszystkim oporem. Można podłączyć na 8, 4, albo 2 omy. Teraz jest pytanie czy głośnik to wytrzyma, kolejne to jaka jest proporcja mocy głośnika do wzmacniacza i nastepnę jak chcesz żeby głośnik grał. Takim podłączeniem można minimalnie wytyczyć głośnikowi na jakim paśmie ma grać. Sorry że się tak długo nie odzywałem ale ostatnio wpadły mi w ręce 2 ładne blondynki heh które nie mieszkaja w moim miescie i musze u nich spać czasem :rotfl: Jutro albo poszukam w necie schematu jak możesz to zrobić albo sam w paincie pobawię się w inżynierka i Ci postaram się to rozrysować a Ty tymczasem wypisz wszystko co wiesz o wzmaku i głośniku. Pozdro.
P.S jak się becia sprawuje?

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2007, 20:39 
Forumowicz

Moje BMW: e46Ci
Kod silnika: M52b28
yeahman napisał(a):
Można podłączyć na 8, 4, albo 2 omy. Teraz jest pytanie czy głośnik to wytrzyma
Tak zgodze się że trzeba tak podłączyć aby przetwornik nie wyzionął ducha, ale nie tylko. wybór podłączenie głośnika 8, 4 lub 2 omy zależy tylko od wzmacniacza tzn przy jakim oporze jest os stabilny.
szwed napisał(a):
Wzmaciacz monoblock z z wyjsciami na 2glosniki glosnik 2cewkowy wiec nie wiem czy wzmacniacz daje identyczny sygnal na oba kanaly czy tak jak w normalnym wzmaku?
ostatnio też zakupiłem sub dwucewkowy i gość w sklepie powiedzial aby go podłączyć następująco: jedno wyjście ze wzmaka do jednej cewki, drugie do drugiej cewki, takie podłączenie to chyba 4 omy i takie podłączenie jest najbezpieczniejsze, nie mówię tu o wzmaku 4 kanałowym gdzie po zmostkowaniu dwa kable łączymy z głośnikiem, tak to jest nibezpieczne bo wzmak nie będzie podawał takiej samej mocy na obie cewki.
Podlączając na 2 omy uzyskujemy większą moc ale nie większość wzmaków nie jest stabilna przy takim podłączeniu ( cokolwiek to oznacza)

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, 04:44 
Baron powiem Ci że słyszysz dzwony ale nie wiesz w którym kosciele bija. Tak czy inaczej punkt dla Ciebie bo dobrze kombinujesz. Takie podłączenie ze wzmaka 2 kanałowego to faktycznie jest na impedancji 4 omów. Co do stabilności to chodzi o to że wzmak może poprostu stracić tak zwaną "końcówkę mocy" czyli główny obwód z tranzystorami i kondesatorami się przepracuje i dalej nie ruszy. Naprawa droga. Co do tego że wzmaki nie graja na 2 omach to się nie zgodzę bo praktycznie wszystkie mogą być podłączone w ten sposób. Wzmak 4 kanałowy po zmostkowaniu na 2 kanały i po podłączeniu ich do głośnika 2 cewkowego będzie grał 99,9% czysto i właśnie takie jest zalecane zasilenie głośnika z 2 cewkami. Tak jak przy każdym mosfecie kanały poprostu ze stereo przerabiają się na mono co wyklucza jakiekolwiek zniekształcenia. Ale jeśli chodzi o 2 kanałowy wzmacniacz i 2 cewkowy głośnik to zniekształcenia mogą wystąpić jeśli jest to kiepski wzmacniacz np bez procesora dzwieku. Ale tutaj było wspomniane coś o monobloku co w tym momecie jest własnie idealnym rozwiązaniem w tej sytuacji i taki wzmak można użyc do głośnika 2 cewkowego. (qrax daruj sobie juz te glupie kometarze ze widze za duzo technologi w sprzecie i zajmij sie dalszym szpanowaniem jak niby drogi ty to masz ten sprzet w swoim aucie oraz dalsza reklama i sprzedarza tych twoich wspanialych paneli drzwiowych..). Jutro znajde wiecej czasu i tak jak napisałem albo znajde schemat w necie albo poprostu to rozrysuje. Właśnie wróciłem z małej libacji hehe. Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, 09:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: brak
Garaż: było V8
Szwed masz Sonica ? Jak tak to super głośnik tyle że 2x2omy czyli wzmak musi być stabilny przy 1omie - łączysz wtedy równolegle.Masz monoblocka to pewnie będzie stabilny.
Jak masz jakiś inny głośnik niż ten Sonic co w linku wyżej i ma on np. 2x4omy to też łącz równolegle - wtedy wystarczy wzmak stabilny przy 2omach.

Jak masz tego Sonica to warto by go popędzic czymś konkretnym - 1kW w RMSie :ok: .

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, 19:11 
Pierwsze kroki

Witam ponownie!Dawno mnie nie bylo gdyz bylem na urlopie.Glosnik zamontowany!Gra zajebiscie fajnie a niby taki maly!Tylko zastanawia mnie dalej czy nie zmienic podlaczenia!Jak narazie jeden +\- jest zlaczony jednym kablem a drugi +\- pod jeden kanal.Ale mam jescze jedno wyjcie ze wzmaka.Wydaje mi sie ze na obu wyjsciach powinen byc ten sam sygnal gdyz jest to monoblock.Co o tym myslicie?Glosnik to sonic10 a wzmak wanted1\800d wszystko carpower.
P.S
yeahman bejca SUPER nie chce innej fury!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1