BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 18:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy można otrzymać od policji filmik z radiowozu ?
PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 16:01 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Nie.

One redline a day keeps a mechanic away.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 16:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Masters napisał(a):
Tak więc czekam na bardzo ważną informację czy można odmówić mandatu zażądać nagrania i w razie czego dopiero wtedy go przyjąć?.

maaaad napisał(a):
Nie.

maaaad, a nie dało by radę tego jakoś podciągnąć pod Art. 97. § 1 k.p.w ?

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 16:23 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Masters napisał(a):
oglądajcie po 10 razy film ja nawet raz całego nie obejrzałem bo skupiłem się na tłumaczeniu się z tych przekroczonych 27km a mi sypneli 37.

przeciez miales 97 na 50 :zabawa:

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 16:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Czyli policja może wprowadzać w błąd przez to głupie prawo. Tak jak mówie nie czepiałem się bo myślałem że itak mi na ręke poszedł jednak okazało się że tak nie jest więc mógłbym sobie bez obaw to analizować anie z myślą ta zaraz jebnie 300zł więcej i będzie po ptokach ;)

A można uzyskać filmik ?

Boogie napisał(a):
Masters napisał(a):
oglądajcie po 10 razy film ja nawet raz całego nie obejrzałem bo skupiłem się na tłumaczeniu się z tych przekroczonych 27km a mi sypneli 37.

przeciez miales 97 na 50 :zabawa:

97 miałem na 70 według nich bo na liczniku było 70.

A dokładnie było tak 90 obok nich oni się zatrzymali na czerwonym ja na 5 biegu hamowałem silnikiem koło znaku miałem już 70 pod światłami 60 dalej 5 bieg i delikatnie przycisnąłem jakbym depnął auto by się męczyło i za skrzyżowaniem według nich czyli max 50 metrów dalej miałem już 97 no to chyba ładnie ich posrało.
Gdyby tylko o to sie czepiali to bym nie przyjął ale na tej 50 to już oczywiste że przekroczyłem 50 aby ich przepuścić.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 17:17 
Forumowicz

Moje BMW: e36 325 td
Kod silnika: M51D25
Jak nie mają włączonego sygnału to nie są pojazdem uprzywilejowanym tylko zwykłym użytkownikiem ruchu. Ale nie raz widziałem jak jechali zbliżają się do skrzyżowania, światło zmienia się na czerwone to oni koguta i zaraz za skrzyżowaniem wyłączają. Jak dla mnie to policjanci powinni być karani 10 razy surowiej niż zwykli użytkownicy drogi bo w końcu oni nas pouczają i karzą, a jak ktoś jest tak bezczelny że poucza i karze innych a sam robi to samo to kara powinna być przynajmniej 10 razy większa dla takiej osoby.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 17:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 316i Compact
Kod silnika: M43TUB19
Masters napisał(a):
Otóż to też mi się wydaje, zę bez koguta nie jest powinien łamać przepisów.

Ale oni naginają prawo. Jeżeli nie włączą podczas interwencji koguta to odpowiadają za wypadek to tak jak normalni użytkownicy czyli My + z własnej kieszeni płacą za szkody(np. za radiowóz rozbity)

W sprawach wideo-rejestratorów i suszarek można ich cisnąć o homologacje i legalizacje urządzeń( które mają "jakiś" dopuszczalny margines błędu zwłaszcza w przedziałach taryfikatora czyli przekroczenie prędkości od do np. a mieliśmy minimum tego przekroczenia) to przysługuje każdemu zatrzymanemu takie prawo. Ale każdy kij ma dwa końce.
Przykład>>>Mój kolega po zatrzymaniu kazał okazać dokumenty na legalizacje i homologacje suszarki. Panowie nie mieli przy sobie ale w ciągu 5 min. dokumenty przywiozła inna załoga. Wszystko się zgadzało. Ale za to wszystko białe czapy wezwały radiowóz ze sprzętem diagnostycznym. Przetrzepali mojego kolegę od dachu po opony. Dobrze że miał dobry zapas bo chcieli mu dowód zabrać za bieżnik na jednej oponie poniżej normy. Taka mała złośliwość że człowiek domagał się swoich praw a oni mieli więcej roboty.

Według mnie to co do filmiku to poza sprawą skierowaną do sądu pozostaje wysłać prośbę do komendanta/naczelnika wydziału o możliwość przejrzenia nagrania. Ale znając realia odpowiedź będzie negatywna

Cytuj:
już od dawna fotoradary robią foty od tyłu.

A w ogóle to mieli te puszki na żółto malować (widziałem że niektóre są ) ale jednak większość ma niezmieniony kolor. Było też coś mówione że mają zostać tylko te fotoradary, które będą napełnione, a puste puszki miały zniknąć.

Dla przykładu miejscowość RECZ( zachodniopomorskie) na drodze do Szczecina>>>szary słup>>>wali do przodu i do tyłu pod górkę.
Wymieniają w słupach tylko bebechy i ich nie malują

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 18:11 
Dejmon napisał(a):
Te alfy mierzą prędkość każdego mijanego samochodu z naprzeciwka? czy na tej podstawie mogą wystawić mandat? czy muszą zawrócić i dopiero ustalić prędkość?
mierzą prędkość każdego mijanego samochodu tym radarem zamocowanym na desce, dodatkowo to nagrywają. Później wystarczy, że zawrócą, zatrzymają i na tej podstawie wystawiają mandat.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 18:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: M52B20
KowalGR napisał(a):
Masters napisał(a):
Otóż to też mi się wydaje, zę bez koguta nie jest powinien łamać przepisów.

Ale oni naginają prawo. Jeżeli nie włączą podczas interwencji koguta to odpowiadają za wypadek to tak jak normalni użytkownicy czyli My + z własnej kieszeni płacą za szkody(np. za radiowóz rozbity)

W sprawach wideo-rejestratorów i suszarek można ich cisnąć o homologacje i legalizacje urządzeń( które mają "jakiś" dopuszczalny margines błędu zwłaszcza w przedziałach taryfikatora czyli przekroczenie prędkości od do np. a mieliśmy minimum tego przekroczenia) to przysługuje każdemu zatrzymanemu takie prawo. Ale każdy kij ma dwa końce.
Przykład>>>Mój kolega po zatrzymaniu kazał okazać dokumenty na legalizacje i homologacje suszarki. Panowie nie mieli przy sobie ale w ciągu 5 min. dokumenty przywiozła inna załoga. Wszystko się zgadzało. Ale za to wszystko białe czapy wezwały radiowóz ze sprzętem diagnostycznym. Przetrzepali mojego kolegę od dachu po opony. Dobrze że miał dobry zapas bo chcieli mu dowód zabrać za bieżnik na jednej oponie poniżej normy. Taka mała złośliwość że człowiek domagał się swoich praw a oni mieli więcej roboty.

Według mnie to co do filmiku to poza sprawą skierowaną do sądu pozostaje wysłać prośbę do komendanta/naczelnika wydziału o możliwość przejrzenia nagrania. Ale znając realia odpowiedź będzie negatywna

Cytuj:
już od dawna fotoradary robią foty od tyłu.

A w ogóle to mieli te puszki na żółto malować (widziałem że niektóre są ) ale jednak większość ma niezmieniony kolor. Było też coś mówione że mają zostać tylko te fotoradary, które będą napełnione, a puste puszki miały zniknąć.

Dla przykładu miejscowość RECZ( zachodniopomorskie) na drodze do Szczecina>>>szary słup>>>wali do przodu i do tyłu pod górkę.
Wymieniają w słupach tylko bebechy i ich nie malują

O kurczę często śmigam przez Recz i zawsze zwalniam ale tego, że wali foty z tyłu jak się jedzie pod górkę nie wiedziałem. To mam nadzieje ,że nić nie dostane :D

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 18:24 
Forumowy terrorysta

Dejmon napisał(a):

Mają być puszki malowane na zółto i atrapy miały zniknać. Jednak usuwanie atrap jest zbyt drogie, wiec beda przerabiać puszki, aby sie otwierały. Czyli to nie będzie już atrapa, a puszka przygotowana do zamontowania sprzętu :rotfl: .

Masters napisał(a):
Ja przyjąłem mandat tylko dlatego, że mnie oszukał mówiąc że mi grozi 500zł wiadomo zacząłem gadkę i wypisał 200zł tak wiec nie chciałem się kłócić ... bo myślałem że mniej mi na mandacie wpisał ale jednak jest jak byk że przekroczyłem o 37 km .... tak więc niech mój błąd będzie przestrogą dla innych ... oglądajcie po 10 razy film ja nawet raz całego nie obejrzałem bo skupiłem się na tłumaczeniu się z tych przekroczonych 27km a mi sypneli 37.

Groziło 500 za? Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 31 - 40 km/h , 200 - 300 (6 pkt. karne) , wiec za 37 km/h wypisał zgodnie z taryfikatorm 200.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 18:27 
Częsty bywalec

Czolg napisał(a):
O kurczę często śmigam przez Recz i zawsze zwalniam ale tego, że wali foty z tyłu jak się jedzie pod górkę nie wiedziałem. To mam nadzieje ,że nić nie dostane :D

Ja też często do teściów do Szczecina śmigam. Fotki do tyłu potwierdzone z rozmowy z gościem na orlenie ale chyba tolerancja podniesiona.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 19:33 
Naczelny bimbrovnik

Gumiś napisał(a):

No ale mandat został już przecież nałożony i przyjęty... Fakt, zgodnie z art. 101 par. 1 kpsw, prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie, a uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu. Sąd uchyli taki mandat, jeśli czyn, za który nałożono nim grzywnę, w ogóle nie stanowi czynu zabronionego jako wykroczenie. W tej sprawie trzeba by wykazać, że nie było przekroczenia prędkości.
GRL napisał(a):
Jak nie mają włączonego sygnału to nie są pojazdem uprzywilejowanym tylko zwykłym użytkownikiem ruchu.

True, true:
„pojazd uprzywilejowany” - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego;
KowalGR napisał(a):

Taaa, jak kolega zażądał legalizacji to domagał się swoich praw. A jak Policja realizowała swoje obowiązki (i zarazem uprawnienia przecież) to już złośliwość.
Jak człowiek traktuje innych jak idiotów, to sam jest tak traktowany.

Ostatnio edytowano 15 kwietnia 2012, 19:39 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 19:38 
Naczelny bimbrovnik

Sorki, do usunięcia.

Ostatnio edytowano 15 kwietnia 2012, 19:38 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 19:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Od pewnego czasu obrocony jest tez fotoradarek zaraz po wyjezdzie z obwodnicy Wroclawia w kierunku Mirkowa. Z opowiesci na CB wynika, ze fotki w plecy sie zdarzaja. Co sie dziwic. Zyjemy w kraju, gdzie w budzecie zakłada sie jaki bedzie dochod z mandatow.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 19:50 
Częsty bywalec

maaaad napisał(a):
Taaa, jak kolega zażądał legalizacji to domagał się swoich praw. A jak Policja realizowała swoje obowiązki (i zarazem uprawnienia przecież) to już złośliwość.
Jak człowiek traktuje innych jak idiotów, to sam jest tak traktowany.

Na usprawiedliwienie kolegi>>>był to okres kiedy iskra weszła dopiero do użytku a wił się za nią smród że mierzy prędkość wentylatora i zawyża prędkość samochodu

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 20:02 
Naczelny bimbrovnik

KowalGR napisał(a):
Na usprawiedliwienie kolegi>>>był to okres kiedy iskra weszła dopiero do użytku a wił się za nią smród że mierzy prędkość wentylatora i zawyża prędkość samochodu

Ok, w takim razie zwracam honor. Ale kolega sam też powinien wiedzieć, czy przekroczył, a jeśli tak - mniej więcej o ile ;)

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 20:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
smietnik napisał(a):
mierzą prędkość każdego mijanego samochodu tym radarem zamocowanym na desce, dodatkowo to nagrywają. Później wystarczy, że zawrócą, zatrzymają i na tej podstawie wystawiają mandat.
no to gruboo, w takim razie już nie raz miałem szczęście. na trasie warszawa toruń praktycznie zawsze jakąś alfę mijam.

renoraines napisał(a):
Mają być puszki malowane na zółto i atrapy miały zniknać. Jednak usuwanie atrap jest zbyt drogie, wiec beda przerabiać puszki, aby sie otwierały. Czyli to nie będzie już atrapa, a puszka przygotowana do zamontowania sprzętu :rotfl: .
paranoja :kijemgo:

w takim razie fotoradary powinny być tylko w żółtych puszkach? tyle że nie dalej jak przedwczoraj ,widziałem jak gościowi zrobił zdjęcie fotoradar w szarej puszce...

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 20:50 
Forumowy terrorysta

Dejmon napisał(a):
renoraines napisał(a):
Mają być puszki malowane na zółto i atrapy miały zniknać. Jednak usuwanie atrap jest zbyt drogie, wiec beda przerabiać puszki, aby sie otwierały. Czyli to nie będzie już atrapa, a puszka przygotowana do zamontowania sprzętu .
paranoja

Na ten rok są przewidziane wpływy do budżetu z mandatów w wysokosci 1,2 mld zł, a wszyscy wiemy, ze fotoradary,suszarki to maszynki do robienia pieniedzy.

Dejmon napisał(a):
w takim razie fotoradary powinny być tylko w żółtych puszkach? tyle że nie dalej jak przedwczoraj ,widziałem jak gościowi zrobił zdjęcie fotoradar w szarej puszce...

Docelowo tak, tylko w żółtych puszkach. Aktualnie trwa ''okres przejsciowy'' i sa aktywne nie tylko zółte puszki.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 21:32 
Częsty bywalec

maaaad napisał(a):
KowalGR napisał(a):

Ok, w takim razie zwracam honor. Ale kolega sam też powinien wiedzieć, czy przekroczył, a jeśli tak - mniej więcej o ile ;)

Mnie ustrzelili w Lipnie pod lidlem (w grudniu 2010r.) ograniczenie do 50 bo była już 6:00 i bum wyskakuje.
Pokazuje na iskrze że mam 71 a ja jechałem 60-65 i wytracałem prędkość. Przyjąłem ale mnie podk :cenzura: bo kazali pokazywać to i tamto a że z rodziną na święta jechałem to cały bagażnik w compakcie full. Jak wróciłem to napisałem skargę że prędkość zawyżona w urządzeniu pomiarowym. Ale nie odpowiedzieli (dziwne powinni urzędowo na pismo z żółtą zwrotką) odpuściłem bo szkoda nerwów.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 22:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
maaaad napisał(a):
Gumiś napisał(a):

No ale mandat został już przecież nałożony i przyjęty... Fakt, zgodnie z art. 101 par. 1 kpsw, prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie, a uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu. Sąd uchyli taki mandat, jeśli czyn, za który nałożono nim grzywnę, w ogóle nie stanowi czynu zabronionego jako wykroczenie. W tej sprawie trzeba by wykazać, że nie było przekroczenia prędkości.

Tak, tyle że mi chodziło o zapytanie autora

Masters napisał(a):
Tak więc czekam na bardzo ważną informację czy można odmówić mandatu zażądać nagrania i w razie czego dopiero wtedy go przyjąć?.

Nie wiem, ale na moje jakoś by to można podciągnąć, więc tak zapytuje Ciebie jako praktyka ;)

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 16 kwietnia 2012, 00:11 
Naczelny bimbrovnik

Ok, chyba źle zrozumiałem pytanie.
Nie podałeś, o który dokładnie przepis z art. 97 par. 1 kpsw Ci chodzi - określone są w nim 3 sytuacje, w których policjant może nałożyć mandat. Jeśli nie zachodzi żadna z nich - mandatu się nie nakłada, a sprawa idzie do sądu, w zwykłym trybie.
Wydaje mi się, że w tej sytuacji:
Masters napisał(a):
czy można odmówić mandatu zażądać nagrania i w razie czego dopiero wtedy go przyjąć?.

odmowa przyjęcia mandatu skutkować będzie skierowaniem sprawy do sądu. Z przytoczonego przez Ciebie art. 97 par. 1 wynika, że policja owszem, może dokonać pewnych czynności wyjaśniających po to, aby móc ten mandat wystawić. Ale to policja decyduje, czy zachodzi potrzeba ich wykonania, czy nie. Jeżeli zatem domniemany sprawca wykroczenia odmówi przyjęcia mandatu, to policja nie będzie się już bawić w wydawanie choćby kopii nagrania (bo z tego co wiem, nie ma takiego obowiązku, a nawet prawa - to jest dowód w sprawie) i przeprowadzanie jakichś czynności wyjaśniających, tylko skieruje wniosek do sądu o ukaranie.
Poza tym, nie zapominajmy, że dowodem w sprawie jest nie tylko nagranie, ale i zeznania policjantów.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1