BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 00:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 15:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42B18
kwiatus19, zmierzyłem tak jak kazałeś odłączyłem klemę +, miernik ustawiłem na A do 10amper i płożyłem kabelek do tego drugiego(prawidłowego) gniazda. Miernik wyświetla wynik: - 0.18, po wyjęciu bezp. od radia wynik: - 0.02. Przy odłączeniu lub przyłączeniu kabla od wzmaka nic się nie dzieje. Czyli samo radio?? Ps 2 dni temu naładowałem aku na full i było 12.35 a teraz jest 12.17

Skusiło mnie też po raz kolejny sprawdzić ładowanie i wynik mnie zaskoczył gdyż zamiast 14.67 jak zawsze ujrzałem 13.93. Czyżby alternator siadał???:/

moje oczko :-D http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=364965#364965

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2009, 00:27 
Forumowicz

Moje BMW: G31
Kod silnika: B47
Zakładając, ze pomiar wykonałeś tak jak trzeba wyniki są OK.
Do 0,3A można uznać pobór prądu za normalny, kiedy masz alarm/centralny+radio.
Moim zdaniem winien jest albo nie ładujący alternator, albo padający akumulator.

Tytuł: Re: [E36] Jak sprawdzić co bierze prąd??
PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 19:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Audi A3
Kod silnika: 1.8T
Mam nadzieję, że żaden moderator nie zabije mnie za odkopanie takiej skamieliny, ale przypadkiem trafiłem na ten temat i pragnę wyprostować wszelkie zawiłości, które wcześniej tak naprawdę nie zostały rozwiązane.

Otóż prąd rzędu 0,2A to zdecydowanie za dużo na postoju, gdy auto jest zamknięte. Przy takim poborze prądu akumulator np. 60Ah naładowany do pełna rozładuje się do zera po około 12 dobach, a jak wiadomo akumulator nie musi rozładować się zupełnie, by auto nie odpaliło. To jedna sprawa.

Druga, najważniejsza - radia samochodowe potrzebują do prawidłowego działania podłączonych dwóch przewodów "+" i jeden "-". Jeden plusowy przewód podłączony ma być na stałe (odpowiada on za utrzymanie pamięci radia i ustawień equalizera, itp. - pobiera prąd rzędu 0,01-0,03A), drugi zaś podłączony musi być przez stacyjkę (główny przewód doprowadzający prąd do wzmacniacza znajdującego się w radiu itp. - pobiera spory prąd, ok. 0,1-0,5A). Jeżeli oba te przewody podłączymy bezpośrednio do nieprzerwanego dostępu do prądu - owszem, radio będzie działać bez kluczyka w stacyjce, jednak pobór prądu będzie duży, co powodować będzie stopniowe rozładowanie akumulatora. Z kolei jeśli oba przewody podłączymy przez stacyjkę - radio będzie działać tylko przy przekręconym kluczyku, jednak stacje radiowe po każdym wyłączeniu silnika będą się kasować, tak samo jak inne ustawienia, np. dźwięku.

To tyle, mam nadzieję, że komuś się przyda.

Tytuł: Re: [E36] Jak sprawdzić co bierze prąd??
PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 20:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42B18
bobasse, świetnie że to napisałeś w podsumowaniu. Ja dodam od siebie że właśnie taki był powód wyczerpywania się akumulatora. W warsztatach i na forach zapewniano mnie że 0,2A jest w normie, a tym czasem tak jak piszesz to o wiele za dużo. Moje radio (Alpine) było podłączone na stałe, dopiero po podłączeniu przez stacyjkę wszystko jest idealnie i auto nawet po miesiącu stania odpala od sztycha.

moje oczko :-D http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=364965#364965

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1