BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 22:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Sprężyny M-technik
PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 12:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97228 Aktualne foty str 5.. ;)
Odgrzewam kotleta..

Zamówiłem z allegro takie springi.

Obrazek

Obrazek

Oznaczenie jakie jest na nich wybite to: BMW 1130 043LP 52 1

Gość twierdzi że to M technik 6cylindrów.

A co Wy sądzicie.?
Jest to m technik czy nie..?
Wychodziły z białymi pasami/kropkami?
:niepewny:

Pytam bo nigdzie nie znalazłem dokładnego sposobu żeby jednoznacznie rozstrzygnąć po czym poznać springi M technik. ?? :/

Moja B-U-M-A.: viewtopic.php?f=6&t=97228
Nowe foty str 5..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 19:59 
Specjalista

Moje BMW: E46 330CI, F31 320d
Kod silnika: M54B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=83226
To są springi od E30.
http://www.realoem.com/bmw/partxref.do? ... showeur=on

Tylko przeglądając wymienione auta występują z zawieszeniu standardowym oraz sportowym, dziwne.

PostNapisane: 19 kwietnia 2012, 22:58 
Częsty bywalec

Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97228 Aktualne foty str 5.. ;)
No teraz to mnie pocieszyłeś.. :kwasny: Ojj posypią się zjeby dla gościa który mi je sprzedał.. :wsciekly:

Nowe foty str 5..

PostNapisane: 20 kwietnia 2012, 09:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M50TUB25
Witam
Zaskakujące jest to co piszecie o tych sprężynach, że niby mają jakieś kolorowe oznaczenia na sobie :szok:
W swoim "żółwiku" przed wymianą amortyzatorów jak sprawdzałem zawieszenie żeby dobrać amor, to
najpierw poszedłem sprawdzić sprężyny, podniosłem autko przetarłem je szmatką aby znaleźć jakieś oznaczenia
to znalazłem "całe niebieskie sprężyny" z oznaczeniami fab. E36 i jakieś nr. :zdziwko:
Znajomy mi powiedział że jest to "M", później jeszcze rozkodowałem VIN i też było że jest to zawias M Sportowy.

Co do wymiany amorów to, poprzednik założył zwykłe Blistein'y B4. Ja zakupiłem ORI Sachs'y Advantage i co się
okazało po wymianie!?! Że zawieszenie się podniosło o jakieś dobre 20 mm :/

Działalność na terenie województwa Dolnośląskiego oraz Śląskiego
Telefon kontaktowy: 692 30 37 11

PostNapisane: 20 kwietnia 2012, 09:26 
Częsty bywalec

Mmmancio napisał(a):
W swoim "żółwiku" przed wymianą amortyzatorów jak sprawdzałem zawieszenie żeby dobrać amor, to
najpierw poszedłem sprawdzić sprężyny, podniosłem autko przetarłem je szmatką aby znaleźć jakieś oznaczenia
to znalazłem "całe niebieskie sprężyny" z oznaczeniami fab. E36 i jakieś nr. :zdziwko:
Znajomy mi powiedział że jest to "M", później jeszcze rozkodowałem VIN i też było że jest to zawias M Sportowy.

A jaką masz pewność że nikt od nowości nie wymienił sprężyn na inne. Ja też mam M Sport Suspension ale auto kupiłem z innymi sprężynami mocniej obniżającymi. Niemcy lubią wymieniać sprężyny na niższe i twardsze bo mogą sobie na to pozwolić.. Dlatego to że miałeś jakieś niebieskie springi i że kolega tak powiedział to wcale nie oznacza że jest to M technik. :looka:

Nowe foty str 5..

PostNapisane: 20 kwietnia 2012, 15:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
32 cm to seria w e36, swoje -40 mierzyłem, to miały dokładnie 28 cm. jutro zmierzę eMtechniki ile mają, bo leżą w garażu.

Dużo zależy od tego też, jak sztywne są sprężyny i jaka buda, bo -20 na tył w sedanie, siada 20mm, w touringu 40 :)

eMtechniki nie są niebieskie, tylko czarne z kropkami, niebieskie to KW na przykład.

PostNapisane: 20 kwietnia 2012, 16:02 
Forumowicz

DanyU napisał(a):
32 cm to seria w e36, swoje -40 mierzyłem, to miały dokładnie 28 cm. jutro zmierzę eMtechniki ile mają, bo leżą w garażu.

z tego co się orientowałem jak wkładałem u siebie to właśnie 32 lub 32,5 cm to jest m-technic a standardowe maja 36 cm.
Jak zmierzysz to napisz bo sam jestem ciekawy ile będą miały.

PostNapisane: 22 kwietnia 2012, 13:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
DanyU napisał(a):

Dużo zależy od tego też, jak sztywne są sprężyny i jaka buda, bo -20 na tył w sedanie, siada 20mm, w touringu 40 :)

eMtechniki nie są niebieskie, tylko czarne z kropkami, niebieskie to KW na przykład.

Dokładnie m-technic są czarne i mają kolorowe kropki. U mnie np. przód ma inne niż tył.
Sprężyny są różne w zależności także od wyposażenia. Np. moja miała oryginalnie hak i z tego co pamiętam wtedy masz z tyłu twardsze sprężyny. Wszystkie amory są tej samej sprawności, ale naciskając na budę, tył jest wyraźnie twardszy od przodu.

PostNapisane: 3 maja 2012, 07:33 
Częsty bywalec

Zakupiłem springi m technik i wyglądają tak (te po prawej z czerwonymi kropkami).:

porównanie z seryjną sprężyną firmy GH
Obrazek

Nowe foty str 5..

PostNapisane: 27 maja 2013, 09:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
odgrzewam,mam u siebie takie kolory kropek
tj przod:
Obrazek
a to tył:
Obrazek

podobno to jest m-technic,ale w vinie nie mam niczego takiego,pewnie ktos kiedys wymienil sprezyny,szukalem w googlach tematu o tych kropkach ale nie moge niczego znalezc a wiem ze kiedys byl takowy,a chcialbym sie dowiedziec co oznaczaja te kropki,ze obnizenie to na pewno ale na innym forum spotkalem sie z opinia ze kolory kropek byly dostosowane do wersji/ciezaru auta,jak to jest?powie mi ktos cos wiecej? :/

pozdro

PostNapisane: 25 czerwca 2015, 23:10 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Odświeżę temat bo mam małe pytanie.
Mam u siebie w VIN wpisane M sportowe zawieszenie tylko że muszę wymienić amorki, a nie mam pewności że wciąż ma obniżone sprężyny. Przednie wyglądają na nie ruszane, ale tył ma piękny błyszczący lakier nie wiem czy ktoś tego na serię nie pozamieniał. Zmierzyłem wysokość auta próg z tyłu jest na 16cm, a z przodu 15cm czy ktoś ma może dane jak to wygląda na zwykłych sprężynach?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1