Witam wszystkich

Jako nowy użytkownik forum, chciałbym się Przywitać i zapewnić wszystkich, że jestem raczej z tych co to dużo się udzielają na forum

od kilku lat jestem zarejestrowany na forum bmw-klub ale chciałbym poszerzyć moją wiedzę oraz podzielić się swoją również na tym forum. Mam problem z silnikiem w moim e46 318d 2002. którego nie potrafię zdiagnozować na moim forum więc liczę, że tutaj się uda
Opis; od jakiegoś pół roku zaczęły się problemy z silnikiem praktycznie po tym jak uderzyłem prawym bokiem w barierki

być może coś "pękło" w moim BMW i postanowiło mi o tym powiedzieć. objawy to znany na forum brak mocy oraz turbodziura

samochód rozpędzał się ładnie do 2000 obr później jakby mu brakowało mocy i dopiero gdy wskazówka dochodziła do 3000 obr zaczynał się rozpędzać

więc postanowiłem się zabrać za czyszczenie oraz wymiany i tak: Wyczyściłem kolektor ssący łącznie z czujnikiem ciśnienia w nim wbudowanym ( zdziwiłem się bo mój silnik nie ma klapek w kolektorze ) następnie wyczyściłem EGR oraz jego elektrozawór, zabrałem się również za elektrozawór turbosprężarki oraz przesmarowałem gruszkę w turbo, która to rusza trzpieniem w turbosprężarce

sprawdziłem Turbosprężarkę optycznie i w środku jest sucha jedyne ślady oleju były pomiędzy rura dochodzącą to turbosprężarki a samą turbosprężarką więc można powiedzieć, że na uszczelce... wymieniłem: filtr powietrza, filtr odmy, filtr oleju oraz olej. złożyłem wszystko w całość i ?? silnik nie ma mocy od początku obrotów w tym przypadku od 830obr do ok 1500 obr później jedzie idealnie !! brak turbodziury aż miło

więc pytanie do was dlaczego nie ma tej mocy od dołu ?? Druga sprawa to spaliny a raczej ich zapach bo samego kopcenia nie ma nawet przy ostrej jeździe, jedynie z rana jak odpalam pierwszy raz to przez ok 5 sekund kopci na niebiesko

później pozostaje tylko ten zapach... praktycznie nie można stać za autem bo czuć żrący zapach taki porównywalny do zapachu ropy i spalonego oleju

Wskazania INPA :
Kąt wtrysku zmierzony wychodzi coś -1,15 !! kąt wtrysku oczekiwany -1,24 !!! wartości na rozgrzanym silniku wykrzykniki celowo bo takie też występują w INPA

co do przepływki to też pokazuje ponad normę bo 38.16 tu również wykrzyknik

z błędów pokazuje się tylko jeden glow device